ProČas 56
13.12.2019
Vážení a milý Promačtenáři,
oslavy a připomenutí 30 let od politických změn v naší zemi se na nás hrnou ze všech stran a spolu s nimi i polemika, do jaké míry se dá i nadále manipulovat národem ve svobodné a demokratické zemi. Zda touha po moci není u lidstva silnější než zdravý rozum nebo jaký je výklad pojmu spravedlnost. A když to už všechno víme, objeví se na scéně psychopat a začne si léčit svoji nezvladatelnost na cizích, nevinných a bezbranných… Nechme ale tahle smutná a nevánoční témata jiným médiím a podívejme se na své okolí pozitivněji. Pokusíme se tak v novém vydání čtvrtletníku ProČas®
Aktuální číslo Vám přinese krátké seznámení, jak řešit problém s narušením celistvosti u podhledů s požární odolností, kdy se v interiéru objeví světlovody. Jiný článek Vás zase seznámí s novinkou v upevňování protipožárních manžet PROMASTOP®-FC do deskových přepážek. Své místo mezi články si tentokrát vydobyli i znalec gastronomie Pavel Maurer nebo bývalý aktivní sportovec s neuhasínajícím elánem do života Jirka Ježek. A vánoční náladu nám pomůže v tomto čísle navodit recept od naší kuchařky.
Za celou naši firmu Promat bychom Vám rádi popřáli krásnější a pozitivnější konec roku, přejeme splnění vánočních přání, úspěšný a bezstresový vstup do nadcházejícího roku a pozitivní náladu po celý rok 2020. Pokusíme se k tomu přispět i s aktuálním číslem našeho-vašeho bulletinu ProČas®.
Úvodník v audio podobě na odkaze zde.
|
|
This is the voice of America |
Onehdá jsem si na YouTube vyhledal znělku Hlasu Ameriky.
Její přehrání mně zahrnulo emocemi a vzpomínkami.
Emoce byly veskrze pozitivní: žijeme již 30 let
ve svobodě! Skvělá zpráva. Jen na to trochu
zapomínáme při přehršli zpráv z toho našeho
„zaprděného“ českého rybníčku.
V Hospodářských novinách vyšla statistika, která
udávala, kolik % obyvatel v závislosti na věku,
vzdělání a postavení, hodnotí naší situaci: „Bylo
„tehdy“ lépe než nyní?“ Myslím, že bez ohledu na
statistiku je odpověď nasnadě: „Nyní je lépe“. Jsme
svobodní. A za tím slovem se neskrývá jen luxus
svobodného pohybu přes hranice… A teď ty vzpomínky. Ále… ty si nechám pro sebe.
Každý je má trochu jiné. Zkuste si tu znělku takhle
navečer pustit a on se Vám ten „pás“ rozeběhne… https://youtu.be/8-5x5p3VrDA Přeji Vám za celý tým Promat krásný zbytek roku, pokud
jsme se navzájem potkali, děkujeme za vzájemné
obohacení. Veselé Vánoce a krásný nový rok 2020
s jeho 366 dny naplněnými láskou, pravdou a
svobodou!
|
|
|
|
|
ProFór, aktuálně s podtitulkem: Předvánoční úklidový, zesílený...“: |
„Moje žena vždycky ví, kde všechno je, protože to tam
přendala z místa, kam jsem to pod jejím vedením
uložil loni!” „A pokud to už není ani tam, tak to
bude nejspíše v patře, pod postelí, pod taškou
z TESCA!”
|
|
|
|
|
Kdo je nejlepší? |
Netradičně na konci listopadu provedl Pavel Maurer
vyhodnocení TOP 10 restaurací. Pořadí bylo velice
těsné: - 1. Bellevue /
Praha
- 2. Four Seasons hotel, CottoCrudo /
Praha
- 3. Levitate Restaurant /
Praha
- 4. Portfolio / Praha
- 5.
Chateau Mcely, Piano Nobile / Mcely
- 6.
InterContinental hotel, Zlatá Praha /
Praha
- 7. Yamato / Praha
- 8. - 9. Le
Marché / Karlovy Vary
- 8. - 9. Taro /
Praha
- 10. Entrée / Olomouc
https://maureruv-vyber.cz/zebricek/top-100-absolutne
Zároveň byl i pokřtěn nový Mauerův průvodce po
restauracích. Publikaci Maurerův výběr GRAND RESTAURANT
2020 získáte již nyní u vašich knihkupců. A aby těch křtů nebylo málo, Pavel Maurer vydal
i svůj sumář reportáží, kterými již několik
let glosuje naši stravovací sféru. Knihu si můžete
objednat na: https://www.albatrosmedia.cz/tituly/55200067/glosy-pavla-maurera/ A začal prodej Mauerova zimního FoodFestivalu:https://maureruv-vyber.cz/grand-restaurant-festival/nabidka/menu Jak říká Pavel: „Nejezte, nepijte a když to půjde,
ani nežijte blbě!“
|
|
|
|
|
Promat pozitivně |
30 let svobody, to to letí! Bylo mi tenkrát 20, byl jsem
u toho, měli jsme holé ruce, dostali jsme
nakládačku, pak na Václavském náměstí mluvil Václav
Havel, zvonili jsme klíčema, svítili jsme svíčkama,
povedlo se to. Dnes máme svobodu slova, svobodné volby,
můžeme cestovat a budujeme demokracii, je to určitě
pozitivní změna. Každý rok mluvím s našimi
dětmi, co se tenkrát stalo a jak to bylo, aby se
nezapomnělo. Přeji vám všem klidný a nerušený
adventní čas a nádherné vánoční svátky. Radujme se,
veselme se.
|
nahoru |
za Promat-tým V. Nevyhoštěný
|
|
|
|
Vánoční provoz Promat s.r.o. 2019/2020 |
Datum | Promat Praha | Promat (servis) Lovčice |
kancelář +
prodej | sklad | výroba |
---|
16.
– 20. 12. 2019 | běžný
provoz | běžný provoz | údržba strojů,
inventury | 23. 12. 2019
–
3. 1. 2020 | zavřeno | zavřeno | zavřeno |
6. 1. 2020 | běžný
provoz | běžný provoz | běžný
provoz |
|
|
|
|
|
Doporučujeme |
Pinot Noir „Ben´s Reserve“ 2016, moravské zemské
víno, červené, suché, vinařství Stapleton –
Springer, Bořetice, Bratáčky. Barva: světlejší, granátově červená
s lehce cihlovými „terakotovými“ okraji. Vůně: ovocná, výrazná, s převažujícím
aroma bobulového ovoce, při delším stání možno cítit
i vůni ušlechtilého dřeva a zázvoru. Chuť: plná, svěží, s tóny třešní a
lesního ovoce (ostružiny, maliny či brusinky),
v dochuti vystupuje skořice a džem. Stolování: Degustované víno je poměrně
univerzální. Lze párovat se širokou škálou masitých
pokrmů (kromě červených mas např. s kachním,
krůtím či zvěřinou). Nutno podotknout, že v tomto
směru se není nutno obávat ani jejich nestandardních
úprav (např. kachna na pomerančích). Víno může
rovněž doprovodit archivní sýry, ovčí sýry či
parmezán. Osobní dojem: Vzhledem k tomu, že Pinot
z dnešní ochutnávky patří k těm chuťově
výraznějším, určitě se vyplatí pití
z širokých sklenic. Víno se lépe provzdušní a
„otevře“, takže bude možno vychutnat vše, co
v sobě skrývá. Ideální je samozřejmě dekantace
v karafě. Po jedné až 2 hodinách budete příjemně
překvapeni, jakou proměnu víno prodělá. Důležité upozornění ke konzumaci: Bylo sice
řečeno, že víno je coby doprovod k jídlu
univerzální, přesto vzhledem ke svému charakteru
nejlépe vynikne v kombinaci se zvěřinou. Lze si
představit jemné úpravy pernaté zvěře, nadívaného
bažanta i kořeněný kančí či jelení steak. Víno
vás v tomto směru nezklame a nepochybně přispěje
k dobrému trávení uvedených chodů, které
nepochybně patří k těm vydatnějším. www.jaroslavspringer.cz
|
nahoru |
za Promat-degustační-tým M. Přibyl
|
|
|
|
|
Jiří Ježek stále akční |
Už jsou to dva roky, co jsem opustil profesionální
cyklistiku, ale v mém životě se toho vlastně moc
nezměnilo. Mám radost, že můžu dál spolupracovat
s většinou úspěšných českých firem, které se
podílely na mojí sportovní kariéře. Dál tak můžu
reprezentovat skvělé české značky a sportovní
produkty, podílet se na jejich vývoji, testování a
propagaci. U sportu zůstávám dál a snažím se
předávat svoje zkušenosti. Spolupracuji s Českým
olympijským výborem na aktivitách směrem k dětem a
mládeži, často přednáším na inspirativních
setkáních pro velké mezinárodní korporace i malé
soukromé firmy, stihl jsem vystudovat obor Sportovní
diplomacie na pražské VŠE, pracuji pro některá
sportovní média, s manželkou se věnujeme několika
charitativním projektům, a sami se snažíme dál aktivně
sportovat, i když už ne pro výsledky a vítězství,
ale spíš pro zdraví a společnou radost! A tu radost a
pevné zdraví bych rád popřál v tomhle kouzelném
předvánočním čase celému týmu Promatu, a také všem
jejich spokojeným zákazníkům! Přátelé, krásné
Vánoce a šťastný rok 2020!
|
nahoru |
H. Apolínová a pro Promat-tým J. Ježek
|
|
|
|
|
Káva Tre Forze! |
Značka Tre Forze! je poměrně mladá, vznikla až
v roce 1990, každopádně ve světě kávy je
ojedinělá díky způsobu pražení kávy. Praží se
v malé sicilské pražírně na úpatí sopky Etna.
Technologie pražení je stará 120 let a probíhá po
malých dávkách na otevřeném ohni. Jako palivo se
používá dřevo místních olivovníků, které musí
schnout před použitím minimálně 12 měsíců. Jedná se
o poslední a jedinou pražírnu na světě, která
komerčně tento princip používá. Díky osobité technologii je káva Tre Forze! hustá,
krémová, jemná. Do své vůně absorbuje aroma páleného
olivového dříví, což ji nenahraditelně obohacuje.
Směs se skládá z 95 % výběrové arabiky a
z 5 % nejlepších odrůd robusty. Zrna pochází
z Brazílie, Kostariky, Toga, Kamerunu a Peru. Vzhledem
k různé velikosti kávových zrn se každá odrůda
praží odděleně a proto v kávě nenajdete
přepražená nebo málo vypražená zrna. Díky těmto
ojedinělým praktikám se jedná o výjimečnou směs,
která se vyznačuje ořiškově-čokoládovou hustou
krémou s potlačenou kyselostí. Obsahuje také méně
kofeinu. Pražírna produkuje pouze jednu směs – Tre
Forze! Zde se potvrzuje zlaté pravidlo, že méně znamená
více. Řada milovníků této kávě podlehne a neustále
se k ní vrací. Asi něco na té kávě opravdu bude,
protože získala v roce 2009 cenu „Superior Taste
Award“. Osobní doporučení? Prostě si ji kupte a
uvidíte, ochutnáte! Zdroj: www.prodejkavy.cz
|
nahoru |
za Promat-tým L. Fleischer
|
|
|
|
|
Snadné ukotvení protipožárních manžet PROMASTOP®-FC v deskových přepážkách |
V instalačních šachtách např. bytových domů jsou
s výhodou používány kombinované protipožární
deskové přepážky. Pracnější bylo ukotvení
protipožárních manžet PROMASTOP®-FC
v takových přepážkách. Použitím upevňovacího
spirálového vrutu PROMAFIX se stalo snadným
i ukotvení těchto manžet. Odpadlo složité kotvení manžet pomocí závitových
tyčí, podložek a matic, Upevnění s vrutem PROMAFIX
do minerální desky se provádí jen ze strany
osazované manžety a přitom je rychlé i pevné.
|
nahoru |
za Promat-tým J. Frühauf
|
|
|
|
|
Krémová rybí polévka |
Abychom vánočním tradicím učinili zadost, budeme
tentokrát vařit rybí polévku. Rybí polévky u nás
obecně nepatří mezi jídla oblíbená všemi, ale třeba
Vás osloví zrovna tato krémová polévka. Budete na ni potřebovat asi 0,5 kg rybích odřezků a
vnitřností nebo pokud je libo, i rybí maso, 1
větší cibuli, 200 g kořenové zeleniny, 120 g vařených
brambor, sůl, pepř, muškátový oříšek a 150 ml
smetany ke šlehání. Odřezky a vnitřnosti uvařte v menším množství
osolené vody, sceďte, maso oberte a nakrájejte na menší
kousky. Cibuli a zeleninu nakrájejte a orestujte na másle,
přidejte nastrouhaný muškátový oříšek, aby se
pěkně rozvoněl. Přidejte rybí vývar a maso a vařte
ještě 15 minut, dokud zelenina nezměkne. Na závěr
přidejte uvařené, nastrouhané brambory, rozmixujte
tyčovým mixérem a zjemněte smetanou. Polévku posypte
sekanou petrželkou a podávejte s krutony. Krásné
Vánoce s rybou i bez ní.
|
nahoru |
za Promat-tým M. Skotnicka
|
|
|
|
|
Denní světlo do našich domovů, pomocí světlovodů |
Odrazu světla využívali už staří Římané. Novodobý
systém využívá kopule vyčnívající nad střechu a
světlo láme do potrubí. Tím prochází paprsky na místo
určení. Tubus je uvnitř pokrytý extrémně reflexním
materiálem, takže odrazí světlo k difuznímu sklu,
které paprsky rozptýlí po celém požadovaném prostoru. Tento tubus s difuzním sklem bohužel narušuje
celistvost u podhledů s požární odolností. Co
teď s tím??? Vložením protipožárního prosklení
PROMAGLAS® včetně všech detailů napojení
(obkladu nosných částí, zasilikonování spár atd..) je
celistvost a požární odolnost opět v pořádku.
„Už jsem se bál, že na něco nemáme řešení.“
Pokud uvažujete prosvětlit Vaše domy tímto způsobem,
rádi Vám pomůžeme. Promat s.r.o. - technické
oddělení…
|
nahoru |
za Promat-tým J. Chmelař
|
|
|
|
|
Nový sklad Praha 9 – Horní Počernice |
Nedávno ukončenou spolupráci a nájmu skladových prostor
u firmy Fruta Trading v Praze 9 jsme obratem
nahradili novým poskytovatelem skladových prostor
vybraných materiálů Promat, a to u firmy Baustoff + Metall BOHEMIA s.r.o. Lukavecká 1732, 193 00
Praha 9 – Horní Počernice T: +420 284 093 411 E:
praha@baustoff-metall.com https://www.baustoff-metall.cz/praha
|
nahoru |
za Promat-tým J. Ohanka
|
|
|
|
Z cest… |
V naší rubrice o restauracích jsme se již ocitli
v Chorvatsku či jinde na Balkáně. Dnes mám tip pro
ty, kteří rádi italskou kuchyni a vyrazí do okolí
Bergama či Milána. U prvně jmenovaného města se
nachází Osteria da Mualdo: https://www.osteriadamualdo.com/ A druhá je kousek odtud, v industriální budově na
malém náměstíčku. Al Dopolavoro, sice nemají webové
stránky, ale adresa je: Piazza Cleopatra Bagnarelli, 24042
Crespi d'Adda, Capriate San Gervasio BG, Itálie. Rozhodně
nikoho nenutím, aby tam jel, ale když už tam budete,
stojí to za to. Určitě nepochybíte.
|
|
|
|
|
Z Promatího kalendáře |
• 12. 11. 2019
proběhl v prostorách kostela Pražská křižovatka
kulatý 10. ročník technické (svatomartinské) konference
Promat. Desátý ročník se zaměřil na historické a
památkově chráněné objekty. • 8. 12. 2019
pokřtil Prague Cello Quartet svůj další nosič,
kmotrou byla Eliška Balzerová a nazvala jej Cello Divini
aneb Božská cella. K zakoupení je na https://pcq.cz/product_cat/cd/.
Ochutnávka zde: https://youtu.be/5CjuoRlz0D0
a https://youtu.be/qpbX7SbXOtU. • Etex group
pracuje na výstavbě nového závodu v Portbury
(v Bristolu ve Velké Británii), ve kterém se
budou vyrábět různé typy sádrokartonových desek
značky Siniat. Výrobní provoz bude vybaven
nejmodernějšími technologiemi. Tím bude zajištěno, že
zařízení bude fungovat v souladu
s nejvyššími požadavky i na životní
prostředí, zdraví a bezpečnost. Bude například
využíván systém sběru dešťové vody, recyklace sádry
a sádrového odpadu, instalace a provoz energetických
úsporných sušiček, apod. • 12. 2. 2020
pořádá Profesní komora požární ochrany seminář
na téma kontrol provozuschopnosti požárně
bezpečnostních zařízení. Seminář je prioritně
určen pro odborně způsobilé osoby. Bližší informace
budou včas k dispozici na www.komora-po.cz.
Případně se obracejte na tajemníka PKPO –
kancelar@komora-po.cz.
|
nahoru |
za Promat-tým P. Kejklíček, J. Ohanka, V. Stanke a L. Zajíc
|
|
|
|
|
Promat s.r.o. V. P. Čkalova 22/784 160 00 Praha 6 - Bubeneč |
tel.: +420 233 334 806 fax: +420 233 333 576 skype: promat.praha |
GSM: 605 PROMAT 605 PROMAT 605 PROMAT |
promat@promatpraha.cz www.promatpraha.cz |
|
PDF verzi bulletinu můžete stáhnout
zde