ProČas 68
16.12.2022
A je čas VánocKdyž žil ještě můj dědeček, vždy u novoročního oběda říkával: „Uteče to a budou Vánoce“. Moc jsem to tehdy nechápal, v obýváku ještě stál vánoční nazdobený stromek… Čas běží, ale to vím až teď. Rok 2022 nám přinesl opět mnoho změn a nových vjemů. Když se budu držet jen těch pozitivních, je to pro mne svoboda pohybu. Po C19 restrikcích zase můžeme cestovat, svobodně se pohybovat. Zároveň nám ale rok 2022 ukázal, že svoboda není zadarmo, že není automatická a že se může stát velmi rychle nesvobodou. Válka na Ukrajině je toho až příliš bolestivým důkazem. Možná i díky té letošní vysoké inflaci alespoň trochu přestanou být Vánoce svátkem konzumním. Já osobně se těším, až se uvidím se svými nejbližšími, chvíli přestanu žít podle kalendáře, sledovat e-mail a telefon, a nechám na sebe působit kouzlo Vánoc. Bude to prima, zkuste to také! Přeji všem našim čtenářům požehnané svátky vánoční! A děkujeme za Vaši přízeň! Úvodník v audio podobě na odkaze zde. |
|||
|
|||
ProFór, speciál, dnes s podtitulkem: „Krátce, stručně, výstižně“...Zajdeme na 1-2 piva? 12 se píše bez pomlčky! |
|||
|
|||
Promat pozitivněV nedávné době jsme s přítelkyní (již poněkolikáté) navštívili maďarské hlavní město Budapešť, kam rádi cestujeme za památkami, lázněmi a také gastronomií. Pokaždé zde objevíme něco nového a kouzelného, co nás nadchne a nějakým způsobem osloví. Tentokráte se jednalo o Velkou tržnici, tzv. Central Market Hall, která se nachází poblíž mostu Szabadsag híd u Dunaje ve zrekonstruované budově o třech podlažích z roku 1896. Tržnice je velmi oblíbeným místem pro turisty i místní obyvatele. Je zde možnost nakoupit čerstvou a velmi chutnou zeleninu, ovoce, maso, vyhlášené maďarské klobásy a čabajky, ryby a samozřejmě pravé pikantní maďarské koření, na prvním místě s paprikou, v mnoha rozličných baleních a variantách. Mě osobně nejvíce zaujalo podzemní podlaží, kde jsem se doslova rozplýval nad nakládanou zeleninou v nepřeberném množství stánků, nad rozmanitými sklenicemi a barvami, odérem koření a kyselých nálevů. V tomto směru považuji Maďary za nepřekonatelné, dokáží nakládat cokoli a vynikající zeleninu zejména. V dalších dvou patrech lze ochutnat mnoho maďarských specialit u stánků s originálními maďarskými langoši, gulášem a jinými dobrotami. Pokud budete někdy plánovat navštívit hlavní město Maďarska, nezapomeňte kromě úžasných lázní a památek navštívit také toto neméně zajímavé místo a polechtat i uspokojit vaše chuťové pohárky. |
|||
|
|||
Nová řešení s požárně ochrannou manžetou PROMASTOP®-FC MDPožárně ochranné manžety PROMASTOP®-FC MD jsou dodávány ve formě manžetového pásu délky 3,2 m a doposud byly používány pro požární utěsnění prostupů plastových potrubí do vnějšího průměru 125 mm a to pouze v kruhových vrtaných otvorech v normových a odvozených požárně dělicích konstrukcích podle katalogového listu Promat č. 715. Podle aktualizované verze evropského technického posouzení ETA-19/0215 lze manžety nyní používat pro prostupy různých typů plastových potrubí ve vrtaných kruhových otvorech až do průměru 160 mm (v některých případech až 200 mm) s klasifikací požární odolnosti až EI 120-U/U. Dále je použití manžet PROMASTOP®-FC MD rozšířeno o vestavbu do kombinovaných měkkých deskových přepážek PROMASTOP®-I a PROMASTOP®-CC podle katalogových listů Promat č. 701 a 704 pro různé typy plastových potrubí do průměru až 125 mm. Požární odolnost je v těchto případech až EI 120-U/U. V současné době pracujeme na rozšíření uvedených katalogových listů, nicméně podrobné informaci Vám již nyní sdělí naše technické oddělení. |
|||
|
|||
Elektroinstalační krabice KPZ-1_POPředstavujeme speciální zpěňovací elektroinstalační krabici od firmy KOPOS KOLÍN a.s. V čem je krabice speciální? Krabice KPZ-1_PO zajišťuje celistvost a izolaci požárně odolných příček po dobu až 120 minut a umožňuje tak instalovat zásuvky a další přístroje do těchto stěn. Požárních úseků, požárně dělicích příček v současných stavbách pochopitelně přibývá a krabice KPZ-1_PO svou speciální konstrukcí, především umístěním zpěňovacího materiálu vně i uvnitř prostoru krabice a složením materiálu, ze kterého je vyrobena, zajistí v případě požáru utěsnění otvoru vzniklého umístěním přístroje. Otvor je v případě požáru vypěněn podobně, jak je tomu u kabelových prostupů. Krabice je dodávána se vstupy vyrobenými z pružného bezhalogenového materiálu, zajišťujícími vzduchotěsnost v okolí vložených kabelů, což je nyní pro KOPOS běžný standard. Krabice je tedy vhodná pro nízkoenergetické a pasivní domy. Elektroinstalační krabice KPZ-1_PO pochopitelně prošla všemi potřebnými zkouškami a vyhovuje normě ČSN EN 1363-1:2013, ČSN EN 1364-1:2017, ČSN EN 1366-3:2009. Více informací naleznete katalogu KOPOS KOLÍN a.s. - Systémy se zachováním funkčnosti při požáru.
|
|||
|
|||
Lumina parkUž dlouho jsme chtěli s rodinou navštívit Lumina park na Džbánu v Praze a když jedné soboty napadl první sníh, bylo rozhodnuto - to je ten pravý den. Lumina park je snová, zhruba 1,5 km dlouhá cesta světem Alenky v Říši divů. Procházka plná světélek a světelných efektů, to vše za doprovodu hudby. Na konci pak na menší děti čeká kouzelný kolotoč a bludiště. Za nás mohu říct - krásný a neobvyklý zážitek, kterému sněhová nadílka dodala opravdové vánoční kouzlo. Určitě vyrazte, užije si to celá rodina, navíc vstupné je na dnešní poměry celkem rozumné. Jen doporučuji pořádné boty, chvilkami to klouže. |
|||
|
|||
DoporučujemeDnes speciálně doporučujeme na vánoční stůl: MOSCATO d´Asti DOCG, Vinařství La Trava, Piemonte, Itálie. Bílé jakostní víno odrůdové, sladké, odrůda Moscato, ročník 2021, martin.vosmera@wineclub.cz Barva: jemně slámová, žlutá se zelenými odlesky. Vůně: neodolatelně svěží, ovocná, s dominantou čerstvých grepů, pomela a meruněk, doprovázená jemným aroma muškátu a jarních květů. Chuť: lehká, svěží a přirozeně hroznová, s krásným jemným perlením, v dochuti na patře příjemně minerální. Stolování: Tato populární severoitalská odrůda (Piemonte) je dnes standardním a nepostradatelným členem takřka dokonalé sady regionálních gastronomických vín. Možná si ještě vzpomenete na rok 2018, kdy jsme Vám představili bílé Gavi di Gavi z odrůdy Cortese, která se v tomto neopakovatelném regionu servíruje k rybím pokrmům. Dnešní přírůstek ke jmenované vinné sadě se hodí především k moučníkům a sladkostem. V tomto smyslu jej tedy doporučujeme i na náš štědrovečerní stůl. Přirozeně nikoliv k našemu kapřímu hlavnímu chodu, ke kterému si můžete otevřít právě citované Gavi, ale právě ke sladkostem, resp. vánočnímu cukroví, podávanému závěrem štědrovečerního menu. Nutno podotknout, že v zájmu zdravého spánku je určitě lepším doprovodem sladkých teček, než v našich krajích častěji servírovaná káva či čaj. Po jemných a sladkých bublinkách usnete rozhodně lépe než po dávce kofeinu z dříve citovaných teplých nápojů. Podáváním tohoto sladkého vína navíc potěšíte i ty, kteří se večerního vína obávají z důvodu negativního vlivu alkoholu na jejich spánek. Moscato se totiž řadí k vínům se zbytkovým cukrem, a tedy nižším obsahem alkoholu, typicky 5,5 %. Pro odvážnější gastronauty ještě doplňuji, že degustované víno nezklame ani v kombinaci se sušenými italskými šunkami proloženými plátky cukrového melounu apod. Zcela na závěr musím s dovolením přidat ještě jeden poněkud výstřední tip. Čistě ze zvědavosti jsme vyzkoušeli i kombinaci s legendárním frgálem a nemělo to chybu. Osobní dojem: Víno se svojí osobitou vůní i chutí velmi liší od všech ostatních bílých vín z „našeho bezprostředního okolí“. Nutno rovněž dodat, že je dodáváno pouze v té nejvyšší kvalitě DOCG, takže pokud jej ochutnáte, můžete si být jisti, že pijete opravdu extra třídu. Důležité upozornění ke konzumaci: Shrnuto podtrženo, víno je velmi unikátní zejména v kombinaci se sladkými pokrmy. Pokud tedy hostíte gastronomicky vyspělejší společnost a zároveň se nacházíte v lehké a povzbudivé náladě, vřele doporučuji podávat místo „kvalitní brazilské kávy“ právě lehce perlivé Moscato. Archivaci bych neriskoval. Přijít o čerstvý a ovocný charakter tohoto unikátního vína by byla opravdu velká škoda. |
|||
|
|||
Vánoční provoz
|
|||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||
MODUS Česká LípaNejeden projektant a následně hlavně nejedna realizační firma se čas od času potýká s potřebou vytvořit vodorovnou konstrukci ve funkci požárního předělu, který odděluje dva požární úseky. A když se navíc jedná o situaci, kde z různých důvodů není možné provést závěsný systém, je výzva na světě. Firma Promat s.r.o. pro takové účely nabízí excelentní řešení: Samonosný podhled z požárně ochranných stavebních desek PROMATECT®-H dle katalogového listu 420.54 - Požární bezpečnost staveb, 6. vydání (2021). Konstrukce vykazuje oboustrannou požární odolnost až EI 90 a dokáže předělit rozpětí až 4 m. Samonosnost této konstrukce spočívá v uložení uzavřených ocelových profilů na ocelové L-profily, které jsou ukotvené na dvou protilehlých stěnách. Dimenze jednotlivých prvků jsou pro zájemce uvedené ve zmíněném katalogovém listu. Následně se provede oboustranné celoplošné opláštění deskami PROMATECT®-H tl. 25 mm:
A právě výše popsaný případ nastal při realizaci vestavby skladu LTO ve stávající výrobní hale firmy MODUS v České Lípě. Ačkoliv se jedná o předního českého výrobce svítidel, parta montážníků z této firmy si s montáží této samonosné konstrukce ve vlastní režii, bravurně poradila. Po proškolení a několika operativních dotazech vzniklo bezvadné provedení požárně dělící konstrukce bez nutnosti hledat složitý, až nemožný, způsob zavěšení konstrukce podhledu. A že se to povedlo, máme důkaz:
Základ všeho: správně provedená nosná konstrukce.
Horní zaklopení zatím umožňuje pohled na rastr nosné konstrukce.
Zaklopení deskami zdola uzavírá a chrání ocelovou nosnou konstrukci před účinky požáru.
A ještě pohled shora na dokončenou konstrukci samonosného požárního předělu.
|
|||
|
|||
Robopes v pražském podzemíRobopes s rukou na své první misi vyrazil do podzemního labyrintu. Pořídil tam digitální mapu pražských kolektorů. Data, která robot SPOT „vydoloval” v pražském podzemí, ověřují schopnost autonomní navigace a podpoří učení modelů šíření rádiových signálů. Ve spolupráci se společností Kolektory Praha strávil v podzemí ve třech různých kolektorech celkem šest dní vybavený navigačním systémem FEL ČVUT. Pořizoval přitom digitální 3D mapu kolektorů, kterou může využít společnost Kolektory Praha, a. s., ke zpřístupnění běžně nedostupných tunelů prostřednictvím virtuálních prohlídek. „Digitální 3D mapa se dá využít při dopracování GIS kolektorového systému, který společnost KP buduje již řadu let. Systém bude využíván mimo jiné IPREM pro dopracování technických map Hlavního města Prahy,“ komentuje spolupráci předseda představenstva, Petr Švec. Kolektory jsou průchozí podzemní liniové stavby, které slouží k ukládání inženýrských sítí potřebných pro plynulý chod velkoměsta. Více než devadesátikilometrový labyrint chodeb a tunelů je nejen v českém, ale i v mezinárodním měřítku unikátní stavbou. Výjimečnost této sítě tkví v její neviditelnosti a jednoduché přístupnosti a funkčnosti, která přináší řadu výhod nejen pro provozovatele sítí, ale také pro obyvatele města. Týmy evropských expertů se na pražské kolektory jezdí dívat jako na vzor, z nějž se v současné době čerpají zkušenosti pro stavbu kolektorů v moderních evropských městech. |
|||
|
|||
Rok 2022 končí, ať žije rok 2023Ve dnech 8. - 9. října se v Německém Zwenkau odjel závod Eicholz-Cup za účasti 18 lodí, z toho dvou českých posádek, a to CZE 11 Milan Grill - Tomáš Palkovský a CZE 78 Michal Novotný - Karel Novotný. Na tom by nebylo nic zvláštního mimo jedné maličkosti. CZE 11 se trochu pozměnila, po dlouhých letech z posádky odešel Petr Storch a na postu kormidelníka se usadil Milan Grill. Přeci jen trocha nového větru do plachet neuškodí a tak jsme si plácli a jdeme do toho. V sobotu za velmi chladného počasí se odjely 3 krásné rozjížďky za lehce skákajícího větru o síle okolo 8 m/s. První rozjížďku jsme jeli v nádherné pohodě a bylo vidět, že si závody velmi užíváme. Samozřejmě potěšil i skalp úřadujících mistrů světa z proběhlého MS. Druhá rozjížďka byla velmi podobná, CZE 11 ji dokončila na čtvrtém místě. Třetí se pak startovala už za větru kolem k 10 m/s a posádka CZE 11 jela na špici závodního pole, leč bohužel při dojezdu k první bójce došlo ke kontaktu s bójí. Ten chytrej vzadu neodhadl lépe vzdálenost od bójky a ten šikovnější v předu zase zkopal obrat, tedy trestné kolečko pro oba. V neděli se již nic neodjelo, protože i vítr usoudil, že nás nechá odpočívat. Výsledkem tedy bylo celkové 5. místo pro posádku Grill-Palkovský. Pro úplnost snad jen, že v Zwenkauer See vyhrála pro nás neznámá posádka GER 18 Göran Langer - Kevin Günther před olympioniky GER 19 Peggy Bahr - Torsten Bahr a na třetím místě úřadující mistři světa GER 88 Kay-Uwe Lüdtke - Kai Schäfers. S prvním závodem jsme velmi spokojeni a hodně se těšíme na příští sezónu 2023 s nemalými cíli. Start bude hned v březnu na moři a když budeme trénovat, bude se za námi jen prášit. Přeji Vám krásný rok 2023 a ať se vám plní i ta nejtajnější přání. |
|||
|
|||
Chovejme se k sobě šoférskyNedávno jsem parkoval v nejmenovaném městě před nejmenovaným hotelem. Místa na parkování nebylo moc. Po zaparkování jsem zjistil, že řidič vozu vedle mě – dvoudvéřové auto s velkými dveřmi - by prostě ráno neodjel, pokud by chtěl odjet dřív než já. Tak jsem zase pomalu vyjel, abych si našel lepší místo. Přede mnou byla zúžená ulice, v protisměru muž (s koženou brašnou) na mopedu. Nevyužil jsem práva silnějšího, zabrzdil a onoho muže nechal projet. Ale co to – z pohybu jeho úst jsem vyčetl naprosto nepublikovatelnou nadávku, směřovanou mé osobě. Zachoval jsem klid, zaparkoval auto o kousek dál. Milého muže jsem došel (parkoval na úzkém místě, které jsem opustil). Slušně jsem se ho zeptal, co jsem mu provedl, že mně takto tituloval. Chvíli nechápavě hleděl, omluvy jsem se sice nedočkal, ale cítil jsem, že mu to není jedno. A proto – nejenom na silnici, ale i v životě: chovejme se šoférsky. Buďme na správné straně, dávejme přednost všude, kde se to vyžaduje, zdržme se ukvapených komentářů, pomáhejme dámě do kabátu, pozvěme manželku na večeři, když to nečeká, atd. Jistě se najde víc dobrých skutků a správných zásad, se kterými vstoupíme do roku 2023 (a nejen do něj). |
|||
|
|||
Slunečnicové hrudky250 g slunečnicových semínek, 125 g sekaných neloupaných mandlí (větší kousky, ručně nejlépe, aby to nebyla drť), 125 g třtinového cukru (hnědý, ale hezčí jsou ze světle hnědého), hrstka kokosu a 1 vejce (stačí, dokáže vše spojit). Vše smíchat, na pečící papír udělat malé hrudky/kopečky, a péct dle vlastních zkušeností se svojí troubou. V receptu bylo 180 °C/15 min, ale to mi přišlo hodně. Dávám na méně stupňů 13 min. a vždy vyzkouším, jestli už drží pohromadě a nechám vychladnout na plechu. Množství vystačí ideálně na dva plechy, je možné je dávat k sobě, nenabydou (nemají po čem). Mohou se konzumovat ihned (po vychladnutí) a vydrží dlouho ve stejné kvalitě, ale většinou nevydrží :-) P.S.: Malá vychytávka ze zkušenosti: nejlépe se dělají kopečky pomocí 1 kávové lžičky, tzn. metoda: zalepená je jen jedna ruka, kterou ze lžičky stáhneme kopeček. |
|||
|
|||
KávomilkaNa severu Moravy v podhůří Jeseníků, přesněji v Šumperku, najdete malou rodinnou pražírnu Kávomilka. Nachází se, trochu ukrytá, v bývalém areálu textilky Moravolen na ulici Krátká. Součástí pražírny je i malá kavárna, kde lze ochutnat kávu z jejich sortimentu. Pražírna nabízí 13 směsí, vše 100% Arabiky. Robustu tady mají trochu v nelásce. Možná proto, protože sehnat opravdu kvalitní Robustu není lehké. Několik typů z nabídky: Brazil Yellow Bourbon – káva s nasládlou chutí mléčné čokolády, lískových oříšků, velmi příjemná. Papua New Guinea Elimbari A - skvěle vyvážená káva s nádechem javoru, vlašských ořechů, manga a a papáji z údolí Waghi, jehož původní sazeničky pocházejí z vyhlášené jamajské Blue Mountain. Indonesia Java G1 - Velmi výrazná a silná chuť švestek a orientálního koření této indonéské kávy vzniká záměrným skladováním zelené kávy v bezprostřední blízkosti pytlů s celosvětovým kořením. V letošním roce jsme ochutnali několik výborných káv z českých a moravských pražíren. Příští rok se podíváme trochu také na Slovensko. Dobrá zpráva je, že nabídka káv je dnes již hodně široká a v poslední době vyrostlo u nás hodně pražíren. Je dobré je ve svém okolí objevit a zkusit, jak se jim daří v konkurenci tradičních a komerčních značek z běžné obchodní sítě. |
|||
|
|||
Gastronomické zamyšleníLetošní rok je nějaký jiný. Jindy býval prosinec ve znamení schůzek s klienty nad něčím dobrým na zub, dnes je v restauracích poloprázdno. Asi je to přičiněním nás všech, posloucháme a čteme, že máme šetřit, že je tu větší drahota, že přijde krize... Krize je součástí kapitalistického zřízení, v němž už od roku 1989 žijeme. Stejně jako konjunktura. Média mají ale více zacíleno na zprávy negativní. Jestli nechceme, aby se nám naše oblíbené podniky zase uzavřely, jako naposledy za covidu, musíme je podpořit. Víte, jak je to v pohádkách: „Jedli, pili, hodovali, dobrou vůli spolu měli...“ S dobrou vůlí je i dobrá nálada a té je třeba nejen v gastronomii. Jak říká jeden můj zákazník – kamarád z Vysočiny: „Když se blíží krize, musím dát manželce více peněz na útratu.“ Tak tedy společně pojďme porazit krizi v gastru! |
|||
|
|||
NovinkyTechnická informace: Řešení prostupů instalací konstrukcemi suché výstavby pomocí ucpávek Promat |
|||
|
|||
|
|||||
Evropská 11/2758, Praha 6 | E promat.praha@etexgroup.com | www.promatpraha.cz | |||
T +420 233 334 806 | GSM: 605 PROMAT, 606 PROMAT, 776 PROMAT | ||||