ProČas 67

26.9.2022

Vážený a milý Promačtenáři,

máme za sebou první podzimní den, s ním víkend zalitý sluncem, s teplotami vybízejícími k venkovním aktivitám, sportování, jednoduše ukázkové babí léto. Většina z nás také vyrazila k volebním urnám, abychom tímto krokem všichni svobodně a veřejně vyjádřili míru spokojenosti s vedením našich obcí, popřípadě Senátu. Nechť máme takové výsledky, jaké si zasloužíme, tedy o jaké se zasloužíme svým rozhodnutím volit či nevolit, příp. svým aktivním zapojením se do dění v našich obcích.

V tomto čísle čtvrtletníku se autoři opět rozepisovali do rozsáhlejších textů, takže většinu článků, pokud Vás zaujmou, můžete dále dočíst na našich webových stránkách. U každého článku najdete odkaz na web. Věříme, že k příjemnému prožití nadcházejícího volného dne, státního svátku „Dne české státnosti“, dne připomínající důležitou postavu české historie, můžeme i my přispět naším-vaším bulletinem ProČas®!

 
 
 
Obsah

01   Barví se příroda i naše životy, doufejme, že výslednou koláž zvládneme bez šrámů na těle i na duši!
02   Promat pozitivně
03   Ošetření pozinkované konstrukce před aplikací protipožárního nátěru
04   Kdo je kdo
05   30 rokov skúšania
06   Cenová úprava materiálů Promat
07   Doporučujeme
08   Oblastní muzeum v Litoměřicích
09   Zima je za rohem, budeme přezouvat
10   Cafe Eternity
11   Dutchman MS 2022 Lago di Garda
12   Koloběžko-toulka na jihu Čech
13   Jablečný řez podle tety Mani
14   Dobroty v Orlických horách
15   Novinky
16   Z Promatího kalendáře


   

Barví se příroda i naše životy, doufejme, že výslednou koláž zvládneme bez šrámů na těle i na duši!

Úvodník v audio podobě na odkaze zde.

Že se nám svět a zejména Evropa barví, a nikoliv na růžovo, jsme si asi všimli všichni. Nežijeme si sice úplně špatně, ale proud pozitivních impulsů nám poslední dobou nějak slábne. Svůj díl viny na tom sice mají média, která na nás katastrofy a senzace prioritně sypou jako hnojiva na nebohé zemědělské rostliny. Nutno si ale připustit, že se celkově na naší planetě řeší velmi zapeklité úlohy a zamyšlení se nad současným stavem světa příliš optimismu vskutku nevzbuzuje. Jak jsme již ostatně konstatovali v červnu.

Kromě těch, kteří si „spokojeně“ žijí v době kamenné, si zdánlivě spokojeně už žijí jenom ti, kteří jsou cíleně zaujati svým osobním životem a o okolní dění se moc nezajímají. Otázkou zůstává, jakou technologii skloňované „dlouhodobé udržitelnosti“ v tomto smyslu zvolit. Dle mého názoru je to podobně jako i v jiných případech (léky, radost, smutek, tělesný pohyb, návštěvy u lékaře, alkohol apod.) otázkou správného dávkování. Pokud použijeme výše zmíněné přirovnání k barevné koláži, je i zde potřeba správně volit optimální skladbu jednotlivých jmenovaných položek. Každopádně nedoporučuji zapnout si večer TV a po předkrmu v podobě zpráv pokračovat poslechem politických debat, které teď ze známých důvodů přiostřují. Jednomu by se z názorů některých adeptů na politickou kariéru mohlo udělat i nevolno. Zvláště pak těch, kteří zaručeně ví, jak zkrotit inflaci, zastavit drahotu, válku a všechen další zlořád, který nás obklopuje. Určitě někde v hloubi duše tušíme, že jednoduchá řešení neexistují, a že si to budeme muset všichni nějak „odpracovat“ a především „zůstat lidmi“, jak konstatuje legendární poručík Hamáček ve filmu/knize Černí Baroni. Podléhat těm, kteří mají jednoduchá řešení, je cestou do pekel východního typu, což už nás snad nečeká.

Firma Promat vám přeje do nastávajících dní co nejvíce sil, houbařům a zahrádkářům pěkné úlovky, vinařům vydařené vinobraní, a k tomu jako vždy nutnou porci optimismu, zdraví a štěstí. Poděkování za úspěšnou spolupráci a důvěru nám věnovanou v těchto turbulentních časech samozřejmě připojujeme.


nahoru

za Promat-tým M. Přibyl
 
   

Promat pozitivně

Máme tu babí léto. Někdo by řekl, že se blíží sychravý podzim, s ním vysoká spotřeba elektřiny a plynu. Pro mě přichází babí léto. Co nejdéle nasávat sluneční paprsky, mhouřit oči do vycházejícího či zapadajícího slunce, udržet letní obuv a oblečení a těšit se z každého okamžiku.

Ostrůvky radosti. A skákejme z jednoho na druhý. Na všem špatném hledejme dobré.


nahoru

za Promat-tým L. Zajíc
 
   

Ošetření pozinkované konstrukce před aplikací protipožárního nátěru

Zinkování je proces nanášení ochranné vrstvy zinku na ocelové nebo železné prvky s cílem zajistit odolnost povrchu vůči korozi. Rozdělujeme žárové a galvanické pozinkování. Nejběžnější metodou je žárové zinkování, při kterém se zinkový povlak nanáší na ocelové prvky ponořením do roztaveného zinku.

V případě žárového zinku je vrstva silnější než u galvanického zinkování a prvky žárově zinkované jsou určeny spíše do venkovního prostředí. Jejich životnost je ve venkovním prostředí dlouhá.

Galvanické zinkování je elektrolytický děj, při kterém se na elektro vodivé materiály, ve většině případů ocelové díly, elektrochemicky vyloučí zinkový povlak rozpuštěním zinku. Při galvanickém zinkování je vrstva zinku slabá, obvykle je určen do interiéru, kde má dlouhou životnost. V případě, že jsou prvky určeny do exteriéru, může být životnost krátká.

V obou případech je povrch zářivý a lesklý a na povrchu je čistý zinek.

Přilnavost PROMAPAINT® BS základního nátěru na pozinkovaný povrch je vždy dobrá, pokud jsou ocelové prvky vystaveny působení povětrnostních podmínek po dobu alespoň jednoho roku, protože produkty korodování zinku vytvoří hustou a nerozpustnou ochrannou vrstvu, na kterou se nátěr okamžitě přichytí.

Naopak, při aplikaci nátěru na nově pozinkované povrchy mohou nastat problémy s přilnavostí základního nátěru. Čerstvě pozinkovaná ocelová konstrukce, jak žárově, tak galvanicky pozinkovaná, musí být před aplikací nátěru čistá, suchá a bez jakýchkoliv nečistot, včetně zinkových solí a roztoku chromanu. Toho lze dosáhnout použitím biologicky odbouratelného čisticího prostředku a/nebo ošetřujícího a odmašťující prostředku na kovové povrchy. Tento prostředek je možné aplikovat i na silně zkorodované konstrukce, protože díky obsahujícím organickým složkám k vázání rzi, chemicky zastavuje korozi. Přípravek se používá v koncentrované nebo zředěné formě, aplikuje se válečkem, nízkotlakým nebo vysokotlakým stříkáním a neoplachuje se.

Více informací, jak aplikovat protipožární nátěrový systém PROMAPAINT® SC4 na pozinkované konstrukce Vám sdělí technické oddělení nebo obchodně techničtí zástupci naší firmy.


nahoru

za Promat-tým G. Gruntová
 
   

Kdo je kdo

Milan Moc, Koordinátor logistiky

+420 777 720 582 | milan.moc@etexgroup.com

Oblíbené jídlo: Pho Bo, Beef Biryani (i když na to bohužel svou postavou nevypadám, tak vietnamskou a indickou kuchyni :–)

Večerní nápoj: Dobře vychlazená tanková Plzeň nebo tanková Únětická 10,7 °C, zelený čaj (vietnamský :–)

Hobby: Stolní tenis, volejbal, kolo, šachy, cestování.


Pavel Vacek, Zákaznický servis

+420 604 376 736 | pavel.vacek@etexgroup.com

Oblíbené jídlo: Jakékoli s láskou připravené domácí jídlo.

Večerní nápoj: Občas si rád dám sklenku sladšího bílého vína.

Hobby: Detektoring, retro, motocykly JAWA.


nahoru

 
   

30 rokov skúšania

Firma FIRES, s.r.o. organizovala 12. 9. 2022 odbornú konferenciu pri príležitosti 30. výročia od vykonania prvej skúšky požiarnej odolnosti v Batizovciach vo februári 1993. Skúšobné laboratórium a firma sa za túto dobu stala dôveryhodným partnerom, s ktorým spolupracujú v oblasti skúšania a certifikácie výrobcovia stavebných výrobkov z nášho regiónu, ale aj zo vzdialenejších krajín. S predstihom niekoľkých mesiacov si pracovníci FIRES, s.r.o. spomínali na svoje začiatky spolu so zákazníkmi a priateľmi z radov spolupracujúcich firiem a inštitúcií. Súčasťou stretnutia bol aj odborný program so zameraním na aktuálne témy. Konferencia sa uskutočnila v hoteli Atrium vo Vysokých Tatrách.


nahoru

pro Promat-tým Š. Rástocký
 
   

Cenová úprava materiálů Promat

Ač naše první vydání ceníku 2022 nikterak nenaznačovalo, že bude potřeba jeho úprav, situace ukazuje, že tomu není vyhnutí. Inflaci v dvouciferném provedení v zemích českých pamatují jen „dinosauři“ (tuším, že poslední oznámené číslo bylo 17,5 %), ceny plynu a energií už asi nelze dohlédnout. Svět okolo nás přestal být analyzovatelný a vypočitatelný. Dlouhá léta jsme drželi jednu cenu po celý rok a na tom jsme si jako firma zakládali. Osobně jsem se domníval, že nás v nastaveném kurzu nic nevyvede z míry...

Ale člověk míní a svět mění. Byli jsme nuceni přistoupit k cenovému navýšení od 20. 9. 2022 o 10 % na všechny produkty a budeme doufat, že to bude stačit k pokrytí všech navyšujících se nákladů. V průběhu minulého roku, kdy všichni ceny několikrát zvýšili, jsme měli Promatí ceny fixované. To samé bylo i prvních více než 8 měsíců v roce 2022. Ale pokud se spolu máme setkávat i nadále a naše materiály na trhu distribuovat, je to jediné moudré rozhodnutí.

cenova-uprava-2022


nahoru

za Promat-tým L. Zajíc
 
   

Doporučujeme

Rulandské modré (Pinot Noir), zkratka RM, jakostní odrůdové, české zemské víno, červené, suché, ročník 2020, Mělnické vinařství Vilém Kraus

https://www.vinarstvi-kraus.cz/

Barva: sytější cihlová.

Vůně: velmi intenzivní, ovocná, s nádechem zralého peckového ovoce, především rynglí, švestek a višní, po určité době lze vnímat i typickou vůni lesní půdy.

Chuť: výrazně ovocná a plná s relativně výraznou kyselinkou.

Stolování: hodí se především k lehčím masům (telecí), lehčí zvěřině (srnčí nebo pernatá zvěř), jehněčině, případně krůtě. Vzhledem k výraznější kyselince si lze rovněž představit párování s ušlechtilými sýry, goudou, ementálem apod. Zmiňovaná vůně višní vybízí rovněž zkusit kombinaci s hořkou čokoládou nebo přímo s legendárními višněmi v čokoládě.

Osobní dojem: lehké osobité víno s intenzivní a plnou chutí. Při konzumaci doporučuji nepospíchat a skutečně vychutnávat. Tento typ vína není žádný líbivý „jižan“ a nelze tedy očekávat švestkový sad křížený se Zanzibarským kořením. Zálibu v něm najdou zejména ti, kteří trpělivě převalují doušky na patře a představují si během toho českou krajinu s pověstnými luhy a háji. Většího nákupu se netřeba obávat. Vzhledem k výraznější kyselince lze doporučit i k archivaci. Potenciál v tomto víně určitě dřímá.

O odrůdě: Degustované víno je stará francouzská odrůda pravděpodobně pocházející z Burgundska, kde je i dnes doma a kde tradičně dosahuje špičkové kvality. Původně do roku 1993 byla vína s touto odrůdou v České republice označována jako Burgundské modré, a ještě starší historický název pro tuto odrůdu je Roučí modré.


nahoru

za Promat-degustační-tým M. Přibyl
 
   

Oblastní muzeum v Litoměřicích

Na soutoku řek Labe a Ohře se nachází malebné okresní město Litoměřice, o kterém se první písemná zpráva datuje k roku 993. Tak nějak by mohl začínat historický popis Litoměřic. Ale o historii města tento příspěvek nebude, protože veškeré zajímavosti si může každý, díky síle internetu, přečíst třeba na Wikipedii. Stejně tak se na zmíněném serveru dají vyhledat informace o historickém centru, kterému dominuje několik zajímavých objektů. Mezi ně bezesporu patří kulturní památka „Stará radnice“ umístěná na rohu Mírového náměstí a Dlouhé ulice, ve které se nachází Oblastní muzeum. A o tomto objektu se zajímavou historií bude následujících pár řádků…

Tento objekt, který jak již bylo zmíněno, sloužil původně jako radnice města. Ta vznikla na konci 14. století spojením dvou měšťanských domů ze 13. století. Od té doby objekt nahlodal zub času (ale i různé katastrofy, o kterých se zvídavý čitatel může dozvědět na stránkách Oblastního muzea) do takové míry, že bylo nutné přistoupit k jeho rekonstrukci.

Jak už to bývá, mnohdy je těžké skloubit požadavky dnes platných norem s požadavky památkářů, kteří se snaží, aby i další generacím zůstala zachována co nejautentičnější podoba historických památek. Naštěstí úkol, který stál před námi, nebyl tohoto ražení. Vlivem stáří i zatékání do objektu byly některé prvky dřevěné nosné konstrukce posledního patra v havarijním stavu a ze statického hlediska bylo nutné toto bezodkladně řešit. Projekt počítal se zachováním stávající konstrukce a s doplněním pomocné ocelové konstrukce, která bude lokálně přenášet statické zatížení do stávající „zdravé“ části dřevěného trámového stropu a do obvodové konstrukce objektu.

Protože u ocelové konstrukce bylo zapotřebí zajistit požární odolnost R 45, byl navržen obklad pomocí požárně ochranných stavebních desek PROMATECT®-H. Na základě výpočtu poměru Ap/V a následně dle dimenzační tabulky byl obklad proveden deskami tl. 20 mm. Vše dle katalogového listu 445 - Požární bezpečnost staveb, 6.vydání (2021) (promat.tech).

Každý ví, že na stavbě se často bojuje s prostorem, kterého ani v tomto případě nebylo nazbyt. Především montáž obkladu spodní hrany ocelových nosníků skýtal pramálo místa pro vsunutí přířezu a následné spojování v rozích. To se provedlo sponkováním. S tím si bravurně poradila montážní firma Fredrich Fire Stop z Litoměřicka, která předvedla téměř „hodinářskou“ práci. Posuďte sami dle přiložených fotografií.


nahoru

za Promat-tým E. Janek
 
   

Zima je za rohem, budeme přezouvat

Možná se to nezdá, ale léto je pryč a noční teploty atakují teplotu plus pět stupňů v nížinách a nulu na horách. Nutí nás tedy přemýšlet, co obujeme našim autům na zimu. Kdo má ještě svěží pneumatiky z loňské sezony, které mají hloubku dezénu 4 mm a hlubší, má vystaráno a pohlídá si jen termín přezutí. Naopak ten, kdo plánuje nákup nových pneumatik, by neměl otálet a po nových pneumatikách se poohlédnout. Ropa není v poslední době zrovna nejlevnější a dá se očekávat, že všeobecné zdražování se nevyhne ani pneumatikám. No, vlastně se už nevyhnulo, když se podíváte do ceníků…. Ten, kdo plánuje letos nákup nových zimáků, se může inspirovat podle zatím posledního testu zimních pneumatik pro rozměr 245/40 R18, který provedl nedávno německý motoristický časopis Auto Bild.

Pořadí 5 nejlepších:

1. Hankook Winter i*cept evo3 W330,

2. Michelin Pilot Alpin 5,

3. Vredestein Wintrac Pro,

4. Bridgestone Blizzak LM005,

5. Dunlop Winter Sport 5

Nezapomeňte, že dle §40a zákona 361/2000 Sb. mají řidiči povinnost použít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, pokud:

1. je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza

2. lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza

V některých oblastech je potřeba mít zimní přezutí po celý rok bez ohledu na počasí. Jde o místa označená značkou Zimní výbava. Řidiči nemusí mít zimní přezutí pouze tehdy, je-li cedule opatřena dodatkovou tabulkou, která upravuje její platnost.

A ještě pozor na značení zimních pneumatik. V ČR vám podle naší platné legislativy uzná policie zimní pneumatiku označenou pouze M+S. V ostatních státech EU musí mít však zimní pneumatika symbol alpského vrcholu se sněhovou vločkou. Proč? Protože označení M+S už neznamená, že se jedná o vyloženě zimní pneumatiku, ale primárně o pneumatiku s hrubým vzorkem určenou třeba pro jízdu v terénu. Tak si před cestou na hory do zahraničí zkontrolujte, co máte na vozidle obuto, aby v případě řešení dopravní nehody kromě policie, neměla problém s plněním i vaše pojišťovna.

Mnoho šťastných kilometrů přeje Promat-team.


nahoru

pro Promat-tým L. Fleischer
 
   

Cafe Eternity

Další ze zajímavých pražíren z našeho území je pražírna Cafe Eternity, kterou server www.prazirnykavy.cz umístil mezi 5 Top pražíren v naší republice. Pražírna se nachází v Albrechticích u Českého Těšína. Zaměřuje se na pražení jednodruhových Arabik a espresso směsí. Jelikož se tady věnujeme hlavně espresso kávám, zůstaneme v této sféře jejich nabídky. S pražením kávy mají již zkušenosti 16 let a na jejich stránkách se dočtete, že praží pravidelně 2 dny v týdnu – v pondělí a čtvrtek.

Což je dobré vědět, pro správné zaslání objednávky a jistotu té nejčerstvěji upražené kávy.

Z jejich nabídky vybírám tři zástupce, které byly ochutnány a lze je doporučit všem milovníků italského espressa:

Brazil Simply Best – směs brazilských Arabik, vyznačuje se nízkou kyselostí, chutí po čokoládě, dochutí para ořechů para ořechy. Pěkná hustá crema, střední stupeň pražení.

Eternity Espresso – směs Arabik z více plantáží, s malou kyselostí, chutí lískových oříšků a čokolády.

Top Espreso Italiano – směs tvořená z 90% Arabikou a 10% Robusty. Zdrojem kávy je Brazílie, Kolumbie a Indie. Káva je silná a v chuti dominuje hořká čokoláda. Robusta svoji sladkostí potlačila v této kávě kyselost na minimum.

Jedná se z mého hlediska o zajímavou pražírnu, kterou stojí za to ochutnat. Obecně lze podle vyzkoušených káv zatím konstatovat, že naše lokální pražírny se zaměřují na espresso směsi s malou kyselostí. Zřejmě se přizpůsobili našim chuťovým preferencím. Uvidíme, co nabídne další naše pražírna, o které si přečtete v příštím čísle.

Zdroj: www.cafeeternity.cz


nahoru

za Promat-tým L. Fleischer
 
   

Dutchman MS 2022 Lago di Garda

V letošním roce se konalo na začátku září Mistrovství světa lodní třídy Létající Holanďan na italském jezeře Lago di Garda. Tento jachtařský revír je vyhlášený průzračně modrou vodou sevřenou mezi 500 m vysokými skalami a umístění do Campione byla správná volba.

Specifikem tohoto jezera je silný termický vítr vanoucí ráno od severu a odpoledne o něco slabší od jihu. Na startovní čáru se první den postavilo 67 lodí ze tří kontinentů s jediným cílem – utkat se o titul mistra světa. Z Čech se dostavily dvě posádky CZE11 (Petr Storch / Tomáš Palkovský) a CZE78 (Milan Gril / Karel Novotný).

Už samotná cesta na jih se neobešla bez komplikací a po drobné kolizi se svodidly nás Garda přivítala nádherným slunným počasím a větrem o síle kolem 10m/s. První den bylo naplánováno startovat na odpolední vítr a posádce CZE 11 se vcelku vedlo (po prvním dnu 13 místo). Další dny ale přišla změna a starty byly posunuty na 8:00 (tj. v 5:00 budíček ještě za tmy) tak aby se startovalo do velmi silného větru. V tomto duchu pak probíhalo celé mistrovství, vítr jako břitva a vlny jak almary, nádherný jachting. CZE 11 se postupně propadla na konečné 24 místo a druhá česká posádka CZE 78 skončila na 47. I když se zdá tento výsledek ne příliš povzbudivý obě posádky si ho váží a vzhledem k nejsilnější konkurenci za poslední roky je to značný posun. Málo kdy se podaří jezdit na vodě kde například v průběhu mistrovství proběhne tornádo a finálová rozjížďka v poslední den závodu se odkládala pro příliš silný vítr nad 37Kn.

Celkovým vítězem a mistrem světa pro rok 2022 se stala posádka GER88 Kay-uve Lutke / Kai Shafers před DEN21 Jorgen Bojsem-moller / Jacob Bojsen-moller a na třetím místě skončil jedenáctinásobný vítěz HUN70 Szalbolcs Majthenyi / Andreas Domokos.

Příští souboj o titul mistra světa se jede v polském Štětíně a CZE11 bude u toho.


nahoru

pro Promat-tým T. Palkovský
 
   

Koloběžko-toulka na jihu Čech

Letos jsme s manželkou zavítali do Třeboně, kde jsme na našich koloběžkách podnikli výlet po okolí. Ubytovali jsme se v penzionu Slunce, který mohu všem doporučit. Pěkné pokoje, dostatek místa na parkování, kolárna, příjemná restaurace s nezbytnými kapřími hranolkami, či rybí polévkou. Pro přípravu snídaně kuchyňka na pokoji. Měli jsme pokoj s teráskou a to nám zaručilo úžasné snídaně při probouzejícím se dni. Samotná Třeboň byla plná turistů, což se dalo čekat. Na trasu kolem rybníku Svět a posléze k rybníku Rožmberk jsme vyrazili již brzy ráno, jednak kvůli horku, tak i kvůli početným cyklistům, kteří se objevili během dne na trase. Ne všude byly stoprocentní trasy pro koloběh, ale všude jsme projeli. Odměnou nám byla projížďka romantickou přírodou kolem jihočeských rybníků, včetně průjezdu místním rašeliništěm. Po celodenním výletu a po večeři nás příjemně překvapila kvalita piva v třeboňském pivovaru, který mohu vřele doporučit.


nahoru

Promat-týmP. Januš
 
   

Jablečný řez podle tety Mani

A už tu máme podzim. Jablka padají ze stromů a je škoda se na ně jen dívat, protože uskladnit se nedají a přepálit také ne. Tož, naše pratetička Maňa z Moravy dělávala jablečný řez, který nám všem moc chutná a jeho tradice se dodržuje v naší rodině dodnes (i když, klobáska je klobáska). Recept na jablečný řez podle tety Marušky (jméno přeloženo do spisovné češtiny, jinak naša tetička Maňa)..

30 dkg jemně nastrouhaných jablek

6 lžic krupice

6 žloutků

30 dkg mletého cukru

6 bílků

3 lžíce kakaa

Jeden citron

2 lžíce rumu

18 dkg mletých vlašských ořechů

Na dochucení mletá skořice, drcený hřebíček

Čokoládová poleva (nad párou rozpustíme čokoládu na vaření, přidáme kousek másla = dle konzistence)

Domácí marmeláda na potření řezu

Do jablek vmícháme krupici a necháme chvíli nabobtnat. Mezitím vyšleháme žloutky s cukrem a ze 6 bílků tuhý sníh. Do jablečné směsi přidáme žloutkovou směs, nastrouhanou kůru a šťávu z 1 citronu, rum, koření, ořechy a opatrně zapracujeme sníh.

Vymazaný plech již na nás čeká, směs do něj nalejeme a pečeme při 180 C cca 20 minut. Na vychladlý řez namažeme pikantní marmeládu a čokoládovou polevu.

Tož všem přeji dobrú chuť a pošlite pěknů spomínečku na Moravu, estli Vám to bude chutnat.


nahoru

za Promat-tým P. Januš
 
   

Dobroty v Orlických horách

Pokud plánujte výlet do Deštného v Orlických horách, zpříjemněte si ho návštěvou podniku Bar Dvojka2, přímo pod sjezdovkou Marta II. Hezké prostředí, výborná káva a v nabídce nechybí dobroty bez lepku a laktózy. Já osobně jsem si pochutnal na skvělých bezlepkových palačinkách, moje kojící žena zase ocenila decaf. Třešničkou na dortu je pak malá pláž, kde si můžete dát koktejl, či sklenku vína zatímco si vaši nejmladší pohrají v písku dvojka2.

Jestli ale máte chuť na rybu, doporučuji přesun do Polského Kamienczyku. Od Dvojky je to sice 43 km, ale z Žamberka jen 19 km. Pochutnáte si zde na čerstvém pstruhovi připraveném na několik způsobů. Jazykové bariéry se opravdu bát nemusíte, polštině se dá rozumět a na českou klientelu jsou zde zvyklí. A se zlotými si starosti rovněž nedělejte – podle webových stránek akceptují české koruny (já jsem platil kartou, tak tuto informaci nemohu potvrdit) kamienczyk-pstruzi.


nahoru

za Promat-tým M. Stejskal a V. Stanke
 
   

Novinky



Seriál rekonstrukce - zdravotnictví

https://www.promatpraha.cz/technicke-informace/rekonstrukce-zdravotnictvi/,

www.promat.tech


nahoru

za Promat-tým J. Ohanka
 
   

Z Promatího kalendáře


• 5. 10. 2022 se bude v hotelu Alwyn, Praha 8, konat školení Kontrolní technik požárně bezpečnostních zařízení (PBZ) konstrukcí Promat a Intumex: skoleni.pbz@promatpraha.cz

• 18. 10. – 19. 10. 2022 se koná tradiční seminář Požární ochrana staveb pořádaný společností J. Seidl a spol. s r.o. seidl.cz/seminar-2022

• 24. 11. 2022 bude společnost AXIS ve spolupráci s PKPO pořádat seminář s názvem „Zvyšování požární odolnosti stavebních konstrukcí“. Adresa Dělnická 213/12, Praha 7. Více informací www.studioaxis.cz


nahoru

 

Evropská 11/2758, Praha 6 E promat.praha@etexgroup.com www.promatpraha.cz
T +420 233 334 806 GSM: 605 PROMAT, 606 PROMAT, 776 PROMAT