ProČas 67
26.9.2022
Vážený a milý Promačtenáři,
máme za sebou první podzimní den, s ním víkend zalitý sluncem, s teplotami vybízejícími k venkovním aktivitám, sportování, jednoduše ukázkové babí léto. Většina z nás také vyrazila k volebním urnám, abychom tímto krokem všichni svobodně a veřejně vyjádřili míru spokojenosti s vedením našich obcí, popřípadě Senátu. Nechť máme takové výsledky, jaké si zasloužíme, tedy o jaké se zasloužíme svým rozhodnutím volit či nevolit, příp. svým aktivním zapojením se do dění v našich obcích.
V tomto čísle čtvrtletníku se autoři opět rozepisovali do rozsáhlejších textů, takže většinu článků, pokud Vás zaujmou, můžete dále dočíst na našich webových stránkách. U každého článku najdete odkaz na web. Věříme, že k příjemnému prožití nadcházejícího volného dne, státního svátku „Dne české státnosti“, dne připomínající důležitou postavu české historie, můžeme i my přispět naším-vaším bulletinem ProČas®!
|
|
Barví se příroda i naše životy, doufejme, že výslednou koláž zvládneme bez šrámů na těle i na duši!Úvodník v audio podobě na
odkaze zde. Že se nám svět a zejména Evropa barví, a nikoliv na
růžovo, jsme si asi všimli všichni. Nežijeme si sice
úplně špatně, ale proud pozitivních impulsů nám
poslední dobou nějak slábne. Svůj díl viny na tom sice
mají média, která na nás katastrofy a senzace prioritně
sypou jako hnojiva na nebohé zemědělské rostliny. Nutno
si ale připustit, že se celkově na naší planetě
řeší velmi zapeklité úlohy a zamyšlení se nad
současným stavem světa příliš optimismu vskutku
nevzbuzuje. Jak jsme již ostatně konstatovali
v červnu. Kromě těch, kteří si „spokojeně“ žijí
v době kamenné, si zdánlivě spokojeně už žijí
jenom ti, kteří jsou cíleně zaujati svým osobním
životem a o okolní dění se moc nezajímají.
Otázkou zůstává, jakou technologii skloňované
„dlouhodobé udržitelnosti“ v tomto smyslu zvolit.
Dle mého názoru je to podobně jako i v jiných
případech (léky, radost, smutek, tělesný pohyb,
návštěvy u lékaře, alkohol apod.) otázkou
správného dávkování. Pokud použijeme výše zmíněné
přirovnání k barevné koláži, je i zde
potřeba správně volit optimální skladbu jednotlivých
jmenovaných položek. Každopádně nedoporučuji zapnout
si večer TV a po předkrmu v podobě zpráv
pokračovat poslechem politických debat, které teď
ze známých důvodů přiostřují. Jednomu by se
z názorů některých adeptů na politickou kariéru
mohlo udělat i nevolno. Zvláště pak těch, kteří
zaručeně ví, jak zkrotit inflaci, zastavit drahotu,
válku a všechen další zlořád, který nás obklopuje.
Určitě někde v hloubi duše tušíme, že
jednoduchá řešení neexistují, a že si to budeme muset
všichni nějak „odpracovat“ a především „zůstat
lidmi“, jak konstatuje legendární poručík Hamáček
ve filmu/knize Černí Baroni. Podléhat těm, kteří
mají jednoduchá řešení, je cestou do pekel východního
typu, což už nás snad nečeká. Firma Promat vám přeje do nastávajících dní co
nejvíce sil, houbařům a zahrádkářům pěkné úlovky,
vinařům vydařené vinobraní, a k tomu jako vždy
nutnou porci optimismu, zdraví a štěstí. Poděkování
za úspěšnou spolupráci a důvěru nám věnovanou
v těchto turbulentních časech samozřejmě
připojujeme. |
nahoru |
za Promat-tým M. Přibyl
|
|
|
|
|
|
Promat pozitivněMáme tu babí léto. Někdo by řekl, že se blíží
sychravý podzim, s ním vysoká spotřeba elektřiny a
plynu. Pro mě přichází babí léto. Co nejdéle nasávat
sluneční paprsky, mhouřit oči do vycházejícího či
zapadajícího slunce, udržet letní obuv a oblečení a
těšit se z každého okamžiku. Ostrůvky radosti. A skákejme z jednoho na druhý. Na
všem špatném hledejme dobré. |
|
|
|
|
|
Ošetření pozinkované konstrukce před aplikací protipožárního nátěruZinkování je proces nanášení ochranné vrstvy zinku na
ocelové nebo železné prvky s cílem zajistit
odolnost povrchu vůči korozi. Rozdělujeme žárové a
galvanické pozinkování. Nejběžnější metodou je
žárové zinkování, při kterém se zinkový povlak
nanáší na ocelové prvky ponořením do roztaveného
zinku. V případě žárového zinku je vrstva silnější než
u galvanického zinkování a prvky žárově
zinkované jsou určeny spíše do venkovního prostředí.
Jejich životnost je ve venkovním prostředí dlouhá. Galvanické zinkování je elektrolytický děj, při
kterém se na elektro vodivé materiály, ve většině
případů ocelové díly, elektrochemicky vyloučí
zinkový povlak rozpuštěním zinku. Při galvanickém
zinkování je vrstva zinku slabá, obvykle je určen do
interiéru, kde má dlouhou životnost. V případě,
že jsou prvky určeny do exteriéru, může být životnost
krátká. V obou případech je povrch zářivý a lesklý a na
povrchu je čistý zinek. Přilnavost PROMAPAINT® BS základního
nátěru na pozinkovaný povrch je vždy dobrá, pokud jsou
ocelové prvky vystaveny působení povětrnostních
podmínek po dobu alespoň jednoho roku, protože produkty
korodování zinku vytvoří hustou a nerozpustnou ochrannou
vrstvu, na kterou se nátěr okamžitě přichytí. Naopak, při aplikaci nátěru na nově pozinkované povrchy
mohou nastat problémy s přilnavostí základního
nátěru. Čerstvě pozinkovaná ocelová konstrukce, jak
žárově, tak galvanicky pozinkovaná, musí být před
aplikací nátěru čistá, suchá a bez jakýchkoliv
nečistot, včetně zinkových solí a roztoku chromanu.
Toho lze dosáhnout použitím biologicky odbouratelného
čisticího prostředku a/nebo ošetřujícího a
odmašťující prostředku na kovové povrchy. Tento
prostředek je možné aplikovat i na silně
zkorodované konstrukce, protože díky obsahujícím
organickým složkám k vázání rzi, chemicky
zastavuje korozi. Přípravek se používá
v koncentrované nebo zředěné formě, aplikuje se
válečkem, nízkotlakým nebo vysokotlakým stříkáním a
neoplachuje se. Více informací, jak aplikovat protipožární nátěrový
systém PROMAPAINT® SC4 na pozinkované
konstrukce Vám sdělí technické oddělení nebo obchodně
techničtí zástupci naší firmy. |
nahoru |
za Promat-tým G. Gruntová
|
|
|
|
|
|
Kdo je kdoMilan Moc, Koordinátor logistiky +420 777 720 582 | milan.moc@etexgroup.com Oblíbené jídlo: Pho Bo, Beef Biryani (i když na to
bohužel svou postavou nevypadám, tak vietnamskou a
indickou kuchyni :–) Večerní nápoj: Dobře vychlazená tanková Plzeň nebo
tanková Únětická 10,7 °C, zelený čaj (vietnamský
:–) Hobby: Stolní tenis, volejbal, kolo, šachy, cestování.
Pavel Vacek, Zákaznický servis +420 604 376 736 | pavel.vacek@etexgroup.com Oblíbené jídlo: Jakékoli s láskou připravené
domácí jídlo. Večerní nápoj: Občas si rád dám sklenku sladšího
bílého vína. Hobby: Detektoring, retro, motocykly JAWA. |
|
|
|
|
|
30 rokov skúšaniaFirma FIRES, s.r.o. organizovala 12. 9. 2022 odbornú
konferenciu pri príležitosti 30. výročia od vykonania
prvej skúšky požiarnej odolnosti v Batizovciach vo
februári 1993. Skúšobné laboratórium a firma sa za
túto dobu stala dôveryhodným partnerom, s ktorým
spolupracujú v oblasti skúšania a certifikácie
výrobcovia stavebných výrobkov z nášho regiónu,
ale aj zo vzdialenejších krajín. S predstihom
niekoľkých mesiacov si pracovníci FIRES, s.r.o.
spomínali na svoje začiatky spolu so zákazníkmi a
priateľmi z radov spolupracujúcich firiem a
inštitúcií. Súčasťou stretnutia bol aj odborný
program so zameraním na aktuálne témy. Konferencia sa
uskutočnila v hoteli Atrium vo Vysokých Tatrách. |
nahoru |
pro Promat-tým Š. Rástocký
|
|
|
|
|
|
Cenová úprava materiálů PromatAč naše první vydání ceníku 2022 nikterak
nenaznačovalo, že bude potřeba jeho úprav, situace
ukazuje, že tomu není vyhnutí. Inflaci
v dvouciferném provedení v zemích českých
pamatují jen „dinosauři“ (tuším, že poslední
oznámené číslo bylo 17,5 %), ceny plynu a energií
už asi nelze dohlédnout. Svět okolo nás přestal být
analyzovatelný a vypočitatelný. Dlouhá léta jsme
drželi jednu cenu po celý rok a na tom jsme si jako firma
zakládali. Osobně jsem se domníval, že nás
v nastaveném kurzu nic nevyvede z míry... Ale člověk míní a svět mění. Byli jsme nuceni
přistoupit k cenovému navýšení od 20. 9. 2022
o 10 % na všechny produkty a budeme doufat, že
to bude stačit k pokrytí všech navyšujících se
nákladů. V průběhu minulého roku, kdy všichni
ceny několikrát zvýšili, jsme měli Promatí ceny
fixované. To samé bylo i prvních více než 8
měsíců v roce 2022. Ale pokud se spolu máme
setkávat i nadále a naše materiály na trhu
distribuovat, je to jediné moudré rozhodnutí. cenova-uprava-2022 |
|
|
|
|
|
DoporučujemeRulandské modré (Pinot Noir), zkratka RM, jakostní
odrůdové, české zemské víno, červené, suché,
ročník 2020, Mělnické vinařství Vilém Kraus https://www.vinarstvi-kraus.cz/
Barva: sytější cihlová. Vůně: velmi intenzivní, ovocná, s nádechem
zralého peckového ovoce, především rynglí, švestek a
višní, po určité době lze vnímat i typickou vůni
lesní půdy. Chuť: výrazně ovocná a plná s relativně
výraznou kyselinkou. Stolování: hodí se především k lehčím
masům (telecí), lehčí zvěřině (srnčí nebo pernatá
zvěř), jehněčině, případně krůtě. Vzhledem
k výraznější kyselince si lze rovněž představit
párování s ušlechtilými sýry, goudou, ementálem
apod. Zmiňovaná vůně višní vybízí rovněž zkusit
kombinaci s hořkou čokoládou nebo přímo
s legendárními višněmi v čokoládě. Osobní dojem: lehké osobité víno
s intenzivní a plnou chutí. Při konzumaci
doporučuji nepospíchat a skutečně vychutnávat. Tento
typ vína není žádný líbivý „jižan“ a nelze tedy
očekávat švestkový sad křížený se Zanzibarským
kořením. Zálibu v něm najdou zejména ti, kteří
trpělivě převalují doušky na patře a představují si
během toho českou krajinu s pověstnými luhy a
háji. Většího nákupu se netřeba obávat. Vzhledem
k výraznější kyselince lze doporučit i k
archivaci. Potenciál v tomto víně určitě dřímá. O odrůdě: Degustované víno je stará francouzská
odrůda pravděpodobně pocházející z Burgundska,
kde je i dnes doma a kde tradičně dosahuje
špičkové kvality. Původně do roku 1993 byla vína
s touto odrůdou v České republice označována
jako Burgundské modré, a ještě starší historický
název pro tuto odrůdu je Roučí modré. |
nahoru |
za Promat-degustační-tým M. Přibyl
|
|
|
|
|
|
Oblastní muzeum v LitoměřicíchNa soutoku řek Labe a Ohře se nachází malebné okresní
město Litoměřice, o kterém se první písemná
zpráva datuje k roku 993. Tak nějak by mohl začínat
historický popis Litoměřic. Ale o historii města
tento příspěvek nebude, protože veškeré zajímavosti
si může každý, díky síle internetu, přečíst třeba
na Wikipedii. Stejně tak se na zmíněném serveru dají
vyhledat informace o historickém centru, kterému
dominuje několik zajímavých objektů. Mezi ně bezesporu
patří kulturní památka „Stará radnice“ umístěná
na rohu Mírového náměstí a Dlouhé ulice,
ve které se nachází Oblastní muzeum. A o tomto
objektu se zajímavou historií bude následujících pár
řádků… Tento objekt, který jak již bylo zmíněno, sloužil
původně jako radnice města. Ta vznikla na konci 14.
století spojením dvou měšťanských domů ze 13.
století. Od té doby objekt nahlodal zub času (ale
i různé katastrofy, o kterých se zvídavý
čitatel může dozvědět na stránkách Oblastního muzea)
do takové míry, že bylo nutné přistoupit k jeho
rekonstrukci. Jak už to bývá, mnohdy je těžké skloubit požadavky
dnes platných norem s požadavky památkářů,
kteří se snaží, aby i další generacím zůstala
zachována co nejautentičnější podoba historických
památek. Naštěstí úkol, který stál před námi,
nebyl tohoto ražení. Vlivem stáří i zatékání do
objektu byly některé prvky dřevěné nosné konstrukce
posledního patra v havarijním stavu a
ze statického hlediska bylo nutné toto bezodkladně
řešit. Projekt počítal se zachováním stávající
konstrukce a s doplněním pomocné ocelové
konstrukce, která bude lokálně přenášet statické
zatížení do stávající „zdravé“ části
dřevěného trámového stropu a do obvodové konstrukce
objektu. Protože u ocelové konstrukce bylo zapotřebí
zajistit požární odolnost R 45, byl navržen obklad
pomocí požárně ochranných stavebních desek
PROMATECT®-H. Na základě výpočtu poměru
Ap/V a následně dle dimenzační tabulky byl obklad
proveden deskami tl. 20 mm. Vše dle katalogového listu 445
- Požární bezpečnost staveb, 6.vydání (2021)
(promat.tech). Každý ví, že na stavbě se často bojuje
s prostorem, kterého ani v tomto případě
nebylo nazbyt. Především montáž obkladu spodní hrany
ocelových nosníků skýtal pramálo místa pro vsunutí
přířezu a následné spojování v rozích. To se
provedlo sponkováním. S tím si bravurně poradila
montážní firma Fredrich Fire Stop z Litoměřicka,
která předvedla téměř „hodinářskou“ práci.
Posuďte sami dle přiložených fotografií. |
|
|
|
|
|
Zima je za rohem, budeme přezouvatMožná se to nezdá, ale léto je pryč a noční teploty
atakují teplotu plus pět stupňů v nížinách a
nulu na horách. Nutí nás tedy přemýšlet, co obujeme
našim autům na zimu. Kdo má ještě svěží pneumatiky
z loňské sezony, které mají hloubku dezénu 4 mm a
hlubší, má vystaráno a pohlídá si jen termín
přezutí. Naopak ten, kdo plánuje nákup nových
pneumatik, by neměl otálet a po nových pneumatikách se
poohlédnout. Ropa není v poslední době zrovna
nejlevnější a dá se očekávat, že všeobecné
zdražování se nevyhne ani pneumatikám. No, vlastně se
už nevyhnulo, když se podíváte do ceníků…. Ten, kdo
plánuje letos nákup nových zimáků, se může inspirovat
podle zatím posledního testu zimních pneumatik pro
rozměr 245/40 R18, který provedl nedávno německý
motoristický časopis Auto Bild. Pořadí 5 nejlepších: 1. Hankook Winter i*cept evo3 W330, 2. Michelin Pilot Alpin 5, 3. Vredestein Wintrac Pro, 4. Bridgestone Blizzak LM005, 5. Dunlop Winter Sport 5 Nezapomeňte, že dle §40a zákona 361/2000 Sb. mají
řidiči povinnost použít zimní pneumatiky v období
od 1. listopadu do 31. března, pokud: 1. je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza 2. lze vzhledem k povětrnostním podmínkám
předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy
může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza V některých oblastech je potřeba mít zimní přezutí po
celý rok bez ohledu na počasí. Jde o místa
označená značkou Zimní výbava. Řidiči nemusí mít
zimní přezutí pouze tehdy, je-li cedule opatřena
dodatkovou tabulkou, která upravuje její platnost.
A ještě pozor na značení zimních pneumatik. V ČR
vám podle naší platné legislativy uzná policie zimní
pneumatiku označenou pouze M+S. V ostatních státech
EU musí mít však zimní pneumatika symbol alpského
vrcholu se sněhovou vločkou. Proč? Protože označení
M+S už neznamená, že se jedná o vyloženě zimní
pneumatiku, ale primárně o pneumatiku s hrubým
vzorkem určenou třeba pro jízdu v terénu. Tak si
před cestou na hory do zahraničí zkontrolujte, co máte
na vozidle obuto, aby v případě řešení dopravní
nehody kromě policie, neměla problém s plněním
i vaše pojišťovna. Mnoho šťastných kilometrů přeje Promat-team. |
nahoru |
pro Promat-tým L. Fleischer
|
|
|
|
|
|
Cafe EternityDalší ze zajímavých pražíren z našeho
území je pražírna Cafe Eternity, kterou server
www.prazirnykavy.cz umístil mezi 5 Top pražíren
v naší republice. Pražírna se nachází
v Albrechticích u Českého Těšína. Zaměřuje
se na pražení jednodruhových Arabik a espresso směsí.
Jelikož se tady věnujeme hlavně espresso kávám,
zůstaneme v této sféře jejich nabídky.
S pražením kávy mají již zkušenosti 16 let a na
jejich stránkách se dočtete, že praží pravidelně 2
dny v týdnu – v pondělí a čtvrtek. Což je dobré vědět, pro správné zaslání objednávky
a jistotu té nejčerstvěji upražené kávy. Z jejich nabídky vybírám tři zástupce, které byly
ochutnány a lze je doporučit všem milovníků italského
espressa: Brazil Simply Best – směs brazilských Arabik, vyznačuje
se nízkou kyselostí, chutí po čokoládě, dochutí para
ořechů para ořechy. Pěkná hustá crema, střední
stupeň pražení. Eternity Espresso – směs Arabik z více plantáží,
s malou kyselostí, chutí lískových oříšků a
čokolády. Top Espreso Italiano – směs tvořená z 90%
Arabikou a 10% Robusty. Zdrojem kávy je Brazílie,
Kolumbie a Indie. Káva je silná a v chuti dominuje
hořká čokoláda. Robusta svoji sladkostí potlačila
v této kávě kyselost na minimum. Jedná se z mého hlediska o zajímavou
pražírnu, kterou stojí za to ochutnat. Obecně lze podle
vyzkoušených káv zatím konstatovat, že naše lokální
pražírny se zaměřují na espresso směsi s malou
kyselostí. Zřejmě se přizpůsobili našim chuťovým
preferencím. Uvidíme, co nabídne další naše
pražírna, o které si přečtete v příštím
čísle. Zdroj: www.cafeeternity.cz
|
nahoru |
za Promat-tým L. Fleischer
|
|
|
|
|
|
Dutchman MS 2022 Lago di GardaV letošním roce se konalo na začátku září
Mistrovství světa lodní třídy Létající Holanďan na
italském jezeře Lago di Garda. Tento jachtařský revír
je vyhlášený průzračně modrou vodou sevřenou mezi 500
m vysokými skalami a umístění do Campione byla správná
volba. Specifikem tohoto jezera je silný termický vítr vanoucí
ráno od severu a odpoledne o něco slabší od jihu.
Na startovní čáru se první den postavilo 67 lodí
ze tří kontinentů s jediným cílem – utkat
se o titul mistra světa. Z Čech se dostavily
dvě posádky CZE11 (Petr Storch / Tomáš Palkovský) a
CZE78 (Milan Gril / Karel Novotný). Už samotná cesta na jih se neobešla bez komplikací a po
drobné kolizi se svodidly nás Garda přivítala
nádherným slunným počasím a větrem o síle kolem
10m/s. První den bylo naplánováno startovat na odpolední
vítr a posádce CZE 11 se vcelku vedlo (po prvním dnu 13
místo). Další dny ale přišla změna a starty byly
posunuty na 8:00 (tj. v 5:00 budíček ještě za tmy)
tak aby se startovalo do velmi silného větru. V tomto
duchu pak probíhalo celé mistrovství, vítr jako břitva
a vlny jak almary, nádherný jachting. CZE 11 se postupně
propadla na konečné 24 místo a druhá česká posádka
CZE 78 skončila na 47. I když se zdá tento výsledek
ne příliš povzbudivý obě posádky si ho váží a
vzhledem k nejsilnější konkurenci za poslední roky
je to značný posun. Málo kdy se podaří jezdit na vodě
kde například v průběhu mistrovství proběhne
tornádo a finálová rozjížďka v poslední den
závodu se odkládala pro příliš silný vítr nad 37Kn. Celkovým vítězem a mistrem světa pro rok 2022 se stala
posádka GER88 Kay-uve Lutke / Kai Shafers před DEN21
Jorgen Bojsem-moller / Jacob Bojsen-moller a na třetím
místě skončil jedenáctinásobný vítěz HUN70 Szalbolcs
Majthenyi / Andreas Domokos. Příští souboj o titul mistra světa se jede
v polském Štětíně a CZE11 bude u toho. |
nahoru |
pro Promat-tým T. Palkovský
|
|
|
|
|
|
Koloběžko-toulka na jihu ČechLetos jsme s manželkou zavítali do Třeboně, kde
jsme na našich koloběžkách podnikli výlet po okolí.
Ubytovali jsme se v penzionu Slunce, který mohu všem
doporučit. Pěkné pokoje, dostatek místa na parkování,
kolárna, příjemná restaurace s nezbytnými
kapřími hranolkami, či rybí polévkou. Pro přípravu
snídaně kuchyňka na pokoji. Měli jsme pokoj
s teráskou a to nám zaručilo úžasné snídaně
při probouzejícím se dni. Samotná Třeboň byla plná
turistů, což se dalo čekat. Na trasu kolem rybníku Svět
a posléze k rybníku Rožmberk jsme vyrazili již brzy
ráno, jednak kvůli horku, tak i kvůli početným
cyklistům, kteří se objevili během dne na trase. Ne
všude byly stoprocentní trasy pro koloběh, ale všude
jsme projeli. Odměnou nám byla projížďka romantickou
přírodou kolem jihočeských rybníků, včetně průjezdu
místním rašeliništěm. Po celodenním výletu a po
večeři nás příjemně překvapila kvalita piva
v třeboňském pivovaru, který mohu vřele
doporučit. |
|
|
|
|
|
Jablečný řez podle tety ManiA už tu máme podzim. Jablka padají ze stromů a je
škoda se na ně jen dívat, protože uskladnit se nedají a
přepálit také ne. Tož, naše pratetička Maňa
z Moravy dělávala jablečný řez, který nám všem
moc chutná a jeho tradice se dodržuje v naší
rodině dodnes (i když, klobáska je klobáska). Recept na
jablečný řez podle tety Marušky (jméno přeloženo do
spisovné češtiny, jinak naša tetička Maňa).. 30 dkg jemně nastrouhaných jablek 6 lžic krupice 6 žloutků 30 dkg mletého cukru 6 bílků 3 lžíce kakaa Jeden citron 2 lžíce rumu 18 dkg mletých vlašských ořechů Na dochucení mletá skořice, drcený hřebíček Čokoládová poleva (nad párou rozpustíme čokoládu na
vaření, přidáme kousek másla = dle konzistence) Domácí marmeláda na potření řezu Do jablek vmícháme krupici a necháme chvíli nabobtnat.
Mezitím vyšleháme žloutky s cukrem a ze 6
bílků tuhý sníh. Do jablečné směsi přidáme
žloutkovou směs, nastrouhanou kůru a šťávu z 1
citronu, rum, koření, ořechy a opatrně zapracujeme
sníh. Vymazaný plech již na nás čeká, směs do něj nalejeme
a pečeme při 180 C cca 20 minut. Na vychladlý řez
namažeme pikantní marmeládu a čokoládovou polevu. Tož všem přeji dobrú chuť a pošlite pěknů
spomínečku na Moravu, estli Vám to bude chutnat. |
|
|
|
|
|
Dobroty v Orlických horáchPokud plánujte výlet do Deštného v Orlických
horách, zpříjemněte si ho návštěvou podniku Bar
Dvojka2, přímo pod sjezdovkou Marta II. Hezké
prostředí, výborná káva a v nabídce nechybí
dobroty bez lepku a laktózy. Já osobně jsem si pochutnal
na skvělých bezlepkových palačinkách, moje kojící
žena zase ocenila decaf. Třešničkou na dortu je pak
malá pláž, kde si můžete dát koktejl, či sklenku
vína zatímco si vaši nejmladší pohrají v písku
dvojka2. Jestli ale máte chuť na rybu, doporučuji přesun do
Polského Kamienczyku. Od Dvojky je to sice 43 km, ale
z Žamberka jen 19 km. Pochutnáte si zde na čerstvém
pstruhovi připraveném na několik způsobů. Jazykové
bariéry se opravdu bát nemusíte, polštině se dá
rozumět a na českou klientelu jsou zde zvyklí. A se
zlotými si starosti rovněž nedělejte – podle webových
stránek akceptují české koruny (já jsem platil kartou,
tak tuto informaci nemohu potvrdit) kamienczyk-pstruzi. |
nahoru |
za Promat-tým M. Stejskal a V. Stanke
|
|
|
|
|
|
Z Promatího kalendáře • 5. 10. 2022 se bude v hotelu Alwyn, Praha 8,
konat školení Kontrolní technik požárně
bezpečnostních zařízení (PBZ) konstrukcí Promat a
Intumex: skoleni.pbz@promatpraha.cz • 18. 10. – 19. 10. 2022 se koná tradiční seminář
Požární ochrana staveb pořádaný společností J. Seidl
a spol. s r.o. seidl.cz/seminar-2022 • 24. 11. 2022 bude společnost AXIS ve spolupráci
s PKPO pořádat seminář s názvem
„Zvyšování požární odolnosti stavebních
konstrukcí“. Adresa Dělnická 213/12, Praha 7. Více
informací www.studioaxis.cz |
|
|
PDF verzi bulletinu můžete stáhnout
zde