Vážený a milý Promačtenáři,
nejen tímto číslem bychom chtěli za celou redakci vyjádřit naši podporu a postoj k situaci, které si asi nelze nevšimnout…
Úvodník v audio podobě na odkaze zde.
31.03.2022
Vážený a milý Promačtenáři,
nejen tímto číslem bychom chtěli za celou redakci vyjádřit naši podporu a postoj k situaci, které si asi nelze nevšimnout…
Úvodník v audio podobě na odkaze zde.
Krásné jarní dny na pozadí zániku jedné říše a (doufejme) probuzení druhéLoňský jarní start byl ve znamení boje s C-virusem. Letos tato sága ustupuje do pozadí, neb se na východ od nás bohužel děje něco ještě závažnějšího a historicky přelomového. Sledujeme totiž zánik jedné říše. Zatímco se vyspělejší část světa bolestivě a značně pomalu posunuje vpřed, jeden náš vzdálený soused se rozhodl v bolestech posunout v historii vzad. Nikdo moc nechápe, co jej k tomu vede, zda je to ruská touha po nezamrzajícím moři či jen říše přeskočila vývojová stadia a přehoupla se z feudalismu do socialismu. Kde se vzal, tu se vzal, abychom použili známý slogan z jedné Werichovy protiválečné písně, jeden šílený „středověký blázen“, oblečený jako současník, se za použití ničivých technologií rozhodl realizovat svoje chorobné sny o architektuře Evropy. I když se zdá, že naštěstí nebude úspěšný, hrůzné válečné události sáhly hluboce do svědomí vyspělejší části světa, do které snad přes mnohá a rozšafná rozhlížení se v minulosti, patříme. Už jsme opět ustupovali, dělali jsme, že nevidíme a s diktátorem vesele obchodovali. Výsledek se bohužel, jako již mnohokrát v historii, brzy dostavil. Přejme si tedy, aby z těch všech válečných hrůz vyplynulo co nejvíce změn v tom, jak budeme rozvíjet naši energetiku, jak se postavíme k výrobám strategickým i nestrategickým, případně jestli místo invazivních a nejedlých žlutých nesmyslů budeme konečně na našich polích pěstovat obilí a vrátíme se k potravinové soběstačnosti apod. To všechno doufejme přijde. Ale do té doby musíme pomáhat, seč nám síly stačí, aby se P – diktátor co nejdříve propadl tam, kam patří, na smetiště dějin. A Krym bude opět mít vodu z Dněpru, v Evropě bude konkurenční prostředí pro dodávky ropy a plynu a my se nebudeme muset učit zeměpis jinak, o rozborce a sborce samopalu ani nemluvě. Firma Promat vám přeje do prozatím krásných jarních dní co nejvíce sil, zemědělcům potřebný déšť, vinařům absenci ranních mrazíků a k tomu jako vždy nutnou porci zdraví a štěstí, protože s těmito dvěma základními atributy v zádech se účinek našich sil zúročí nejlépe. Poděkování za úspěšnou spolupráci v těchto nelehkých časech a za vaši neutuchající přízeň samozřejmě připojujeme. |
|||
|
|||
Promat pozitivněV noci sice ještě mrzne a na horách je ještě sníh, ale jaro je tady. Před zahájením zahrádkářských prací a turistickou sezónou doporučuji zabojovat s jarní únavou krátkým pobytem v lázních. Pro intenzivní odpočinek jsou nejlepší termální koupele, když se do teplé minerální vody můžete naložit na celý den. Dva dny stačí. Uplynulý víkend jsme strávili v lázních Rajecké Teplice poblíž Žiliny. Řada antických a empírových prvků v lázních a přilehlém hotelu je poněkud bizarní a připomíná mi Lednicko-valtický areál. Lázně ale především nabízejí široký výběr z venkovních a vnitřních bazénů s různě teplou minerální vodou a z několika saun. Všechny atrakce ani nestihnete za dva dny vyzkoušet. Minerální voda také zlepšuje chuť k jídlu, což je ve spojení s vyhlášenou kuchyní hotelu Aphrodite nebezpečná kombinace, ale to se můžete přesvědčit sami. A pokud jsou pro vás Rajecké Teplice daleko, tak si najděte nějaké lázně nebo termální koupele poblíž vašeho bydliště. V České republice máme proslavený lázeňský trojúhelník a více či méně známé lázně jsou v každém kraji. Užijte si jaro! |
|||
|
|||
DoporučujemeManieri, Nero di Troia Puglia, IGT, víno červené suché, ročník 2019, Itálie, Puglia. Barva: světlejší rubínová. Vůně: příjemná, ovocná s nenápadnými tóny lesního ovoce, zejména ostružin a borůvek, cítit je i exotické koření (kardamom). Chuť: ovocná, lehce pikantní (pepř), stopy zralých malin, višní, borůvek a klikvy, s příjemně nasládlou kořeněnou dochutí (vanilka) a tóny hořké čokolády. Stolování: Degustované víno má díky své mnohoznačnosti široké gastronomické využití. S vínem můžeme odstartovat masité předkrmy (klobásky, sušená šunka, salámy). Nicméně, hodí se i k široké škále hlavních masitých pokrmů (telecí, jehněčí, krůtí a zvěřina). Obzvláště dobře se bude párovat s kořeněnými omáčkami (kančí se šípkovou). Vhodná je i kombinace s vybranými moučníky, zvýrazněnými např. skořicí (švestkový cheesecake). Osobní dojem: Toto víno pochází ze známé oblasti „italského podpatku“. Není sice tak legendární jako např. Primitivo, ale i tak patří mezi velmi známé lokální odrůdy s nezaměnitelným charakterem. Nicméně, není třeba se obávat těžkého jižního charakteru. Víno je velmi pitelné, plné a zároveň vyvážené. Taniny jsou nevýrazné a při převalování vína v ústech si hravě představíte odraz krásné slunečné a teplé krajiny jižní Itálie. Důležité upozornění ke konzumaci: Víno má na zadní etiketě praktickou legendu, která Vám usnadní rozhodnutí, jak s vínem nejlépe nakládat. Pije se výborně zejména v kombinaci s lehčím masitým jídlem, takže při koupi zvažte, zda Vám jedna láhev bude opravdu stačit! Víno je sice relativně mladé, takže striktní podávání v karafě není nutné. Na druhou stranu, pokud jej ponecháte před konzumací vydýchat, určitě neuděláte chybu. V každém případě se dobře nalaďte a pohodlně usaďte, protože jedině tak splynete s poklidným a přátelským charakterem tohoto pohodového středomořského vína. |
|||
|
|||
Změna adresyDámy a pánové, na vědomost se dává, že naše firma změnila své sídlo, jakožto i umístění kanceláře. Nově nás od dubna najdete na adrese Evropská 11, Praha 6. Vše ostatní zůstává nezměněno. |
|||
|
|||
Střípky z PKPOOborová koordinační rada HK ČR schválila vytvoření Pravidel praxe v požární bezpečnosti staveb, jejichž autorem bude PKPO. Dokument bude určen pro podnikatele v oboru požární ochrany a má sloužit jako návod, jak postupovat při podnikání v souladu s předpisy. Pravidla praxe v požární ochraně - Profesní Komora Požární Ochrany Pravidla praxe - Hospodářská komora ČR Plán tvorby pravidel praxe - Hospodářská komora ČR Uzávěrka přihlášek do soutěže Zlatý plamen PKPO za rok 2021 v kategoriích Výrobek roku a Akce roku je 15.4.2022. Soutěž je otevřena pro odbornou veřejnost v oboru požární ochrany a mohou se jí zúčastnit i nečlenové PKPO. PKPO pomáhá uprchlíkům z Ukrajiny zprostředkováním informací v rámci evropské ECEU Fire a ubytováním na cestě do dalších zemí. |
|||
|
|||
Business Park Brno III. etapaBrno Business Park je moderní administrativní komplex budov na Londýnském náměstí v Brně. Ve třetí fázi výstavby byla postavena pátá, dvanáctipodlažní budova E. Na této stavbě jsme řešili požadavky na vzduchotechnické potrubí. Z požárně ochranných desek PROMATECT®-L500 lze tato ventilační potrubí ideálním způsobem vyrábět. Ventilační potrubí bývá požadováno v hodnotách požární odolnosti EI 30 až EI 120. Úspornějším a rychlejším řešením může být výroba samonosných ventilačních potrubí PROMATECT®, kde nízký odpor tření a povrchové vlastnosti odpovídají hodnotám platným pro potrubí z pozinkovaného ocelového plechu. Díky jednoduchému způsobu zpracování desek PROMATECT® je možné vyrábět ventilační potrubí přímá či různě tvarovaná dle konkrétních konstrukčních požadavků. https://www.promatpraha.cz/konstrukce/vzduchotechnicka-zarizeni/ |
|||
|
|||
Káva APEJak bylo avizováno v předešlém vydání ProČasu, budeme se v několika následujících vydáních věnovat českým a slovenským pražírnám. Dnes začínáme se zajímavou pražírnou ze severu Čech – APE pražírna a balírna s.r.o. sídlící v Křížanech v Podještědí. Letos bude slavit 20 let od svého založení. Pražírna je zajímavá tím, že se specializuje převážně na jednodruhové kávy typu Arabika, kterých má v nabídce už přes dvacet. V sortimentu najdeme také několik espresso směsí a také kávy čistě z Robusty, což se zase tak často nevidí. V následujícím přehledu jsou uvedeni zástupci z každé výše zmíněné skupiny káv. HONDURAS SHG EP Organic – jednodruhová 100% Arabika, má větší obsah kofeinu, více hořkosti a slabší kyselost. V chuti by měl konzument cítit pečené kaštany, hořký karamel a kakao. Espresso No.1 – směs z jihoamerických Arabik – 2/3 a Indické Robusty- 1/3. Káva s intenzivní vůní s nádechem ovoce a oříšků, nízká kyselost, bohatá crema – ideální pro ranní espresso. Indie Monsooned AA – indická Robusta, velmi příjemná káva s bohatou cremou, na chuti sladší, potlačená hořkost a kyselost. V chuti převažují oříškové tóny. Velmi zajímavá káva. Slovo Monsooned v názvu znamená zvláštní způsob skladování kávy, kdo by chtěl vědět více, tak na níže uvedených webových stránkách se dozví podrobnosti. Je zajímavé, že i malá místní pražírna dokáže nabídnout kávu, která může směle konkurovat zavedeným italským značkám. Ano, chuť člověka je velice subjektivní a každému chutná něco jiného, každopádně produkty této pražírny stojí za vyzkoušení. Zdroj: vlastní zkušenosti + www.apecafe.cz |
|||
|
|||
Slosování soutěže z ProČas 64!Děkujeme za zaslané odpovědi. Všichni uhodli, že se jedná o stadion Sparta Praha, ale výherce mohl být jen jeden. Gratulujeme panu Ing. Arch. Františkovi Prajerovi. Se jmenovaným jsme se setkali a předali cenu. Ještě jednou patří poděkování všem zúčastněným, jsme rádi, že náš občasník čtete a aktivně se i tímto podílíte na jeho tvorbě. |
|||
|
|||
Jaro = čas na přezutí pneumatikZačátkem jara vždy startuje hlavní motoristická sezona a začíná přezouváním automobilů do letních pneumatik. Dnes bych vás chtěl upozornit na několik novinek. Goodyear Eagle F1 Asymetric 6 – letní pneumatika v rozměrech 17 až 22 palců. Jedná se o špičku mezi pneumatikami pro výkonné automobily a větší sedany. Pro stále oblíbenější třídu SUV připravila firma Pirelli novou verzi letních pneumatik Scorpion a novou celoroční pneumatiku Scorpion All Season SF2. Všeobecně se ví, že celoroční pneumatika je kompromis, ale poslední modely celoročních pneumatik předních značek příjemně překvapují v testech svými výsledky jak zimě, tak v létě. Navíc pro majitele SUV, kteří občas musí opustit asfalt a vydat se do terénu, tyto celoroční pneumatiky poskytují více trakce, a proto mnozí řidiči těchto vozidel volí na zimu klasické zimní a na léto celoroční pneumatiky. |
|||
|
|||
Akvizice s URSAS příchodem nového roku společnost Etex rozšiřuje své obchodní portfolio akvizicí se společnosti URSA, evropského lídra v oblasti izolačních řešení. Společnost Etex si tímto obchodem zajistila novou platformu pro obchodní růst a zároveň příležitost nadále hrát klíčovou roli při řešení problémů udržitelnosti. Tím, že společnost Etex doplní svou nabídku sádrokartonových desek, vláknocementu, pasivní protipožární ochrany a modulárních systémů o odborné znalosti v oblasti izolací, rozšíří také svou schopnost poskytovat systémy a řešení. www.etexgroup.com |
|||
|
|||
Jednoduchý zelný salátPokud budete chtít udělat nějaký rychlý salát, na tenhle najdete suroviny v lednici vždy. Bude Vám stačit zelí, mrkev a jablko, takže vše, co nám roste tady v Čechách. Lze ho dělat během celého roku, ale nejlepší je z jarního křupavého a šťavnatého zelí. Zhruba 200 – 300 g zelí nakrájejte na tenoučké proužky, posolte a zakapejte půlkou citronu. K tomu přidejte jednu větší nahrubo nastrouhanou mrkev a jedno oloupané jablko nakrájené na tenké proužky. Pokud v lednici najdete jarní cibulku, nakrájejte ji na kolečka, přidejte pár lžic dobrého oleje a vše promíchejte. Dochuťte ještě případně solí a pepřem a můžete podávat. A ještě jedna chutná obměna, pokud dáte místo jablka nakrájenou cibuli, přidáte majonézu s trochou sladké smetany a lehce osladíte, máte hnedle výborný salát typu coleslaw. Přeji dobrou chuť a užívejte jara! |
|||
|
|||
Výtečné stařené masoPo dlouhé době jsem se zatoulal do Bistra Kostelní 16, které jsem náhodou objevil před pár lety, když jsme s kolegy dělali Tour de bistrot. Můj kamarád jim dodává víno a celkem o nich básnil. Skutečnost předčila očekávání. Majitelé (česko-brazilský pár věnující se gastronomii již řadu let) jsou v podniku přítomni, kuchyně je senzační a ochutnat některý jejich steak je svatá povinnost každého gastronauta (oblíbený výraz Pavla Maurera). A ještě je tam skvělá obsluha čtoucí Vaše myšlenky… story (kostelni16.cz) Prostě jděte tam a dejte si „do nosu“!! |
|||
|
|||
Novinky
|
|||
|
|||
Z Promatího kalendáře• 6. 4. (Praha 8 - hotel Alwyn) a 19.5. 2022 (Olomouc - hotel Hesperia) se bude konat školení Kontrolní technik požárně bezpečnostních zařízení (PBZ) konstrukcí Promat a Intumex: skoleni.pbz@promatpraha.cz • 27. – 29. 4. 2022 se koná 56. seminář Nové
trendy v oblasti PO, BOZP a OŽP • 5. - 6. 5. 2022 proběhne ve Wellness & Spa hotel
Horal, Rožnov pod Radhoštěm, Hutní konference:
Oceláři (teorie a praxe výroby a zpracování
oceli) • 10. 5. 2022 se v Dělnické 12, Praha 7, bude konat
seminář Prosklené konstrukce a požární
bezpečnost • 11. 5. 2022 proběhne v Hotelu Svornost, Praha 9,
Valné shromáždění PKPO • 18. – 20. 5. 2022 se na Novotného lávce 5, Praha 1,
uskuteční Mezinárodní žárotechnická konference:
REFRA PRAGUE 2022 • 29. - 30. 6. 2022 se koná veletrh Feuer Trutz.
Členové PKPO mohou využít společnou expozici
|
|||
|
|||
|
|||||
Evropská 11/2758, Praha 6 | E promat.praha@etexgroup.com | www.promatpraha.cz | |||
T +420 233 334 806 | GSM: 605 PROMAT, 606 PROMAT, 776 PROMAT | ||||