ProČas 63
30.9.2021
Vážený a milý Promačtenáři,
byť se babímu létu ještě stále úspěšně daří udržet se na pořadu dne, nebo minimálně na pořadu víkendů, což je velmi příjemné, podzim se přihlásil o slovo alespoň v našich kalendářích. Tradiční poslední čtvrtletí roku s sebou také přináší větší shon než jaký (ne)byl v okurkové sezóně léta, tlačí na přípravu k dohnání všeho přes rok opomíjeného nebo zanedbaného. A pro nás je to apel k tomu, abychom s přicházejícím podzimem přišli i my k vám s dalším číslem ProČasu, uzavírající pravidelně každý kalendářní kvartál.
Věříme a přejeme nám všem, aby podzim stejně jako letošní léto, postupně navrátil mezi lidi uklidnění, pochopení, vzájemnou toleranci, uvědomění si opět co je demokracie, a k ní neodmyslitelně patřící svoboda a svobodná volba, rozhodování na základě vlastního úsudku a zkušeností, bez kolektivního, plošného nátlaku a bez nastolování omezení hraničící se základními principy naší Ústavy. V poslední době si častěji, než kdy jindy, vzpomenu na pojem užívaný spíše v psychologii a sociologii – bezpodmínečná láska. Její skutečný význam se v naší společnosti v poslední době nějak vytrácí – máme tě rád, ale dej si „dávku“, jinak… Nechceme dále zabředávat do polemik, nepřísluší to ani nám ani tomuto bulletinu, nejlepším lékem i soudcem je čas, a tak nyní přinášíme alespoň tento podzimní ProČas®.
Úvodník v audio podobě na odkaze zde.
|
|
Pravidelný podzimní kaleidoskop & okénko do budoucnosti a blížící se výročí sametové revoluce |
Loňský podzim byl ve znamení „ticha před
bouří“. Letos není ani ticho ani klid. Jenom zápletka
se nám mění. Nástup podzimu bývá sice vždycky docela
příjemný, nicméně, po vyčerpání benefitů
vinobraní, festivalů a relativně hezkého počasí se
nám do našeho prostoru tentokrát pomalu vkrádají
„narušitelé“. K tradičnímu nechvalně známému
„virovému zpravodajství“ přibyla letos více či
méně „kulturní představení“ politiků stran
blížících se voleb a s nimi spojená nabídka
zbytného informačního balastu. Předvolební roj
informačních meteoritů je sice v zemích naší
části světa obvyklý, ale stejně se nemohu zbavit pocitu
zmaru veřejných prostředků na uvedené kampaně.
Zahlédnout na „politickém orloji“ svého favorita je
úkolem vskutku nadlidským. Nicméně, jak praví známé
přísloví: „Řeči se vedou a voda teče!“. Jestli se
po volbách posuneme směrem ke „stádnosti“ nebo ke
státnosti je opět na nás. Pokud opět dovolíme, aby
zvítězila neslušnost, nečestnost, střet zájmů,
zlodějna, lži a klam, představení bude v těchto
mantinelech pokračovat a dluh na našich kreditkách
i kreditkách našich dětí bude růst dál. Nebuďme tedy za „jelimany“, jak se praví
ve známé pohádce Princ a Večernice (scéna prince
s vykutálenými žebráky) a posuňme se
v dějinách dál. Nikoliv k diktátorským
mocnostem na východě, ale do Evropy, kam patříme.
Západoevropské zelené „eko blouznění“ a
neuvěřitelný nárůst byrokracie jsou sice taky
adrenalinové disciplíny, ale ve srovnání
s východním poddanstvím a nesvobodou máme stále
relativně lepší podmínky pro život než
ve jmenovaných destinacích. Ať už si tedy
o polistopadovém vývoji myslíme cokoliv, protože
pokrok je zkrátka cesta trnitá, zapojení pochybných a
především loupeživých „lidových tribunů“ do
budoucího vývoje naší, stále ještě krásné země,
bychom si už snad mohli odpustit! Firma Promat vám přeje krásné a barevné podzimní dny,
houbařům potřebný déšť, vinařům teplo a sucho, a
k tomu jako vždy nutnou porci zdraví a štěstí,
protože veselý může být pouze ten, kdo je zdravý.
Poděkování za úspěšnou letní spolupráci a vaši
laskavou přízeň samozřejmě připojujeme!
|
nahoru |
za Promat-tým M. Přibyl
|
|
|
|
|
ProFór, speciál, dnes s podtitulkem: „Stylově ze života“...: |
Žena jednou ve slabé chvilce klade na srdce svému
muži: „A kdybych tu jednou náhodou nebyla, vezmi si za
ženu naši sousedku“. Muž opáčí: „Ale tu já
nesnáším!“. A ona suše odvětí: „Právě proto.“!
|
|
|
|
Webová rodina Promat |
V digitální a mobilní době je nejen moderní, ale
především potřebné být pro své odběratele
materiálů i informací stále nablízku a dostupný
tzv. „24/7“, a vlastně i „/365“. Proto se
snažíme pro vás stále rozšiřovat rodinu našich webů,
aktualizovat informace v nich a poskytovat tak
plnohodnotný servis, na jaký jste u nás
v Promatu za dobu působení na českém trhu zvyklí. www.promatpraha.cz www.promat.tech www.kontrolnitechnik.cz Rádi vám v příštím vydání napíšeme
o dalších novinkách na naší webové proma-rodině.
|
nahoru |
za Promat-tým J. Ohanka
|
|
|
|
|
Kdo je kdo |
Petr Škarabela, Technicko obchodní zástupce HTI +420 602 937 829 | petr.skarabela@etexgroup.com Oblíbené jídlo: Dobře udělaná čerstvá ryba. Večerní nápoj: Víno, raději suché a podle
příležitosti bílé, červené nebo růžové. Hobby: Kolo, běžky, historie a nějaká literatura před
spaním.
Libor Tangl, Technicko obchodní zástupce HTI +420 702 154 010 | libor.tangl@etexgroup.com Oblíbené jídlo: Česká a italská kuchyně. Večerní nápoj: Po sportovních aktivitách obvykle pohár
zlatavého moku, při posezení s přáteli sklenka
sektu či bílého vína. Hobby: Hory, moře, ze sportovních aktivit cyklistika,
v zimě sjezdovky.
|
|
|
|
|
Doporučujeme |
Monthélie, Roux Pére & Fils, Grand Vin de Bourgogne,
zemské víno (Appellation Monthélie Contrólée),
červené suché, ročník 2019, Les Toisiéres, Domaine
Roux A & A, En Cóte d´Or, Francie - Burgundsko. Barva: světlejší rubínová s lehce
cihlovými okraji. Vůně: příjemná, lehce extraktivní
s nenápadnými tóny peckového ovoce, koření,
bylinek a lučních květin (fialky). Chuť: ovocná, lehce kořenitá, velmi
připomínající zralé třešně s příjemně
nasládlou dochutí višní a hořké čokolády. Stolování: Degustované víno je velmi
univerzální. Hodí se především k široké škále
masitých pokrmů (krůtí maso, jehněčí a zvěřina).
Problémem nebudou ani doprovodné kořeněné nebo
smetanové omáčky. Vhodná je i kombinace
s vybranými rybami (tmavá treska, uzený losos
apod.). Víno se rovněž hodí k sýrům
s ušlechtilou plísní, nivám, sušeným šunkám
apod. Osobní dojem: Degustované víno nepatří
s ohledem na povahu regionu mezi jednoduché
„kousky“. Už etiketa napovídá, že i přes
velkou snahu specifikovat příslušný terroir, se bez
hlubších enologických znalostí z jejího textu
o víně moc nedozvíme. Nicméně, není třeba se
obávat. Víno je velmi pitelné, plné a zároveň
vyvážené. Má v sobě vše, co jej v souladu
s věhlasem regionu dělá „velkým“. Atraktivní
více vrstevnatá vůně, plná chuť, sametové taniny a
odraz krásné krajiny jižního Burgundska, vše
v jedné sklence. Důležité upozornění ke konzumaci: Víno se
v kombinaci s lehčím masitým jídlem pije
opravdu výborně. Navíc, nepříliš vysoký obsah
alkoholu (13 %) nás neutlumí, takže jej lze bez obav
doporučit i k menšímu večernímu posezení
před dalším pracovním dnem. Vzhledem k tomu, že
víno je relativně mladé, podávání v karafě není
nutné. V každém případě doporučuji příliš
neskladovat. Během archivace se všechny chuti a vůně
ještě více spojí a tím pomalu vymizí i ona více
vrstevnatost a rozmanitost, která jej činí tak
výjimečným. https://www.dobravina.cz/
|
nahoru |
za Promat-degustační-tým M. Přibyl
|
|
|
|
|
Ochrana kabelových tras vedených po povrchu |
Je časté, že stávající, případně i nová
elektroinstalace je z různých důvodů vedená tzv.
po povrchu. Vyskytne-li se taková trasa kabelů
v CHÚC, je nutno dodržet normativní požadavek a
eliminovat vzniklé požární zatížení tohoto prostoru.
K tomuto účelu firma Promat nabízí konstrukci
instalačních kanálu a šachet z požárně
ochranných desek PROMATECT®-200 nebo
PROMATECT®-LS. Typ desky a její tloušťku
pomůže vybrat dimenzační tabulka uvedená
v katalogovém listu 290.20, a to v závislosti na
výši požární odolnosti (od EI 15 až do EI 120, resp. E
240). Dalším důležitým faktorem je směr namáhání
požárem, který může být z vnitřku (i→o) nebo
z vnějšku (i←o). V některých případech se jedná o rozvody velkých
svazků kabelů umístěných na kabelových lávkách,
jindy jde naopak o jednotlivé kabely či jejich malý
svazek. V některých případech se jedná o rozvody velkých
svazků kabelů umístěných na kabelových lávkách,
jindy jde naopak o jednotlivé kabely či jejich malý
svazek. První případ je detailně popsán i graficky
znázorněn ve výše uvedeném katalogovém listu.
Druhý případ jsme řešili na ZŠ Bílá Cesta a ZŠ
Prosetická v Teplicích, kde během letních prázdnin
proběhla rekonstrukce elektrorozvodů. Bylo zapotřebí co
nejmenším zásahem provést ochranu kabelů vedených
k jednotlivým novým svítidlům umístěných pod stropem
na chodbách. Díky našemu dobře vybavenému zázemí jsme pomocí CNC
zařízení na míru vyrobili „kryty“ těchto kabelů.
Výroba spočívala ve vyfrézování potřebné
drážky v přířezech z desek
PROMATECT®-200. Aby byla dodržená
tloušťka, která pro požární odolnost EI 30 je 15 mm,
zvolila se deska o tloušťce 25 mm a v ní se
vyfrézovala drážka hluboká 10 mm. Kvůli kotvení se
navrhla šířka tohoto „krytu“ 150 mm (50 mm široká
drážka pro uložení kabelů a po stranách zbylo 50 mm
pro kotvení). Spáry po celé délce se kvůli nerovnosti
podkladu vyplnily požárně ochranným tmelem
PROMASEAL®-A. Pokud je popis pro někoho
matoucí, přikládáme fotografie samotných přířezů
i provedené ochrany z realizace, kterou zdárně
provedla firma KARSCH Elektro se sídlem ve Vrskmani. Řešíte-li podobnou situaci, neváhejte se na nás
obrátit. Rádi dodáme výše představený systém, či
technicky vyřešíme i jiný atypický požadavek.
|
|
|
|
|
Nový tmel Promat® Ready mix PRO |
Pro rychlé zatmelení vodorovných a svislých konstrukcí
z desek PROMATECT® a
PROMAXON® se jako jedna z variant
používá namíchaný tmel k okamžitému použití
s názvem PROMATMEL®. Během těchto
dní bude na tyto aplikace*) nahrazen novým
tmelem Promat® Ready mix PRO obdobných
technických parametrů. Tmel Promat® Ready
mix PRO pro Vás bude distribuován v plastových
nádobách o obsahu 10 a 20 kg. Technické vlastnosti | Promat® Ready mix
PRO |
---|
Složení | Vápenec, vinylová
pryskyřice | Hustota | 1,6 | Hodnota
smrštění % | 23 | Reakce na
oheň | A2 s1 d0 dle ČSN EN
13501-1 | Adheze s deskou
(MPa) | od 0,23 do 1,02 v závislosti na typu
desky | Mechanická odolnost (N) | od
218 do 482 v závislosti na typu
desky |
*) Pouze pro obklady ocelových sloupů systémem
PROMATUBEX®, k.l. 415.85, je
v současné době nutné dodržet na tmelení pouze
použití původního tmelu PROMATMEL®.
|
nahoru |
za Promat-tým P. Kejklíček
|
|
|
|
|
Promat pozitivně |
22. září 2021 ve 21:21 hodin začal podzim. Kdo mě
zná, tak ví, že miluji léto, modrou oblohu, vítr
ve vlasech a rozpálený asfalt pod koly veterána.
Nastal však čas uklidit plechového miláčka do garáže,
nasadit teplou bundu, pevnější boty a vyrazit na
procházku hezky po svých. Užít si vůni lesa a pokochat
se pohledem na barvící se krajinu. Vítr už je chladný,
a tak se těším i na ten blažený pocit, když si
člověk po návratu z procházky vleze pod deku a
zahřeje se horkým čajem s citrónem. A až Vám bude
zase hezky, tak můžete v klidu zapřemýšlet, čím
letos potěšíte své blízké o Vánocích. Budou tu
totiž co by dup :-).
|
nahoru |
za Promat-tým M. Stejskal
|
|
|
|
|
Testy zimních pneumatik 2021 |
Zatím si užíváme příjemné podzimní dny, jenže zima
se pomalu a jistě blíží. Ranní teploty se již
několikrát přiblížily k nule a jak víme, při
klesající teplotě ztrácí letní pneumatiky na
přilnavosti a prodlužuje se zejména jejich brzdná
dráha. Nastal tedy čas uvažovat o zimním obutí pro
naše automobily. Ten, kdo plánuje letos nákup nových
zimáků, se může inspirovat podle aktuálního testu
zimních pneumatik pro rozměr 225/50 R17, který nedávno
provedl německý autoklub ADAC. Pořadí nejlepších pěti: 1) Dunlop Winter Sport 5 2) Michelin Alpín 6 3) Goodyear UltraGrip Permormace+ 4) Kleber Krisalp HP3 5) Bridgestone Blizzak LM005 Celkové výsledky a podrobnosti o jednotlivých
pneumatikách můžete najít na www.adac.de.
|
nahoru |
za Promat-tým L. Fleischer
|
|
|
|
|
Šťavnatá vepřová panenka |
S vepřovou panenkou je třeba zacházet velmi opatrně. Je
to nejjemnější a křehká část vepřového, proto je
velmi důležité dodržovat čas přípravy a postup, aby
neztratila svou šťavnatost. Panenku umyjte, osušte a ze všech stran osolte a
opepřete. Podle velikosti panenky si připravte 1 - 2 formy
na biskupský chlebíček a vyložte ji na výšku tenkými
plátky anglické slaniny. Vložte panenku, zabalte ji
slaninou a nechte 2 hodiny odležet v lednici. Troubu rozehřejte na 200 °C a pečte 12 - 15 min, poté
teplotu zvyšte na 270 °C a pečte dalších 8 - 10 min,
vytáhněte z trouby a dalších 10 min nechte
odpočívat, aby se zatáhla a nevytékala z ní
šťáva. Jako přílohu doporučuji pečené brambory a hříbkovou
nebo pepřovou omáčku. Přeji dobrou chuť!!
|
nahoru |
za Promat-tým M. Skotnicka
|
|
|
|
|
Promat pomáhá Centru Paraple |
Rádi bychom Vás informovali, že ve středu 22.
září byl předán šek, který jsme společným úsilím
vybojovali ve výzvě „OOPLA“. Slavnostního
předání příspěvku v hodnotě 2.500 EUR se
zúčastnil i náš nejlepší OOPLA BOREC Emil Janek
– díky!
|
nahoru |
za Promat-tým P. Jahoda a M. Stejskal
|
|
|
|
Technické okénko |
Autonomní taxi služby – hudba budoucnosti? Nikoliv,
nebo aspoň ne na americkém kontinentu. Tam již
v roce 2017 zahájili první testovací jízdy plně
autonomních, neboli samořízených vozidel. Společnost
WAYMO se myšlenkou této služby zabývá již od začátku
tisíciletí, aby v roce 2009 přišla do podvědomí
s projektem „Samořízeného auta společnosti
Google“. Letos se k Phoenixu, kde autonomní taxi
vozidla jezdí v plném nasazení od loňska,
přidává San Francisko, zatím v testovacím režimu,
zdarma a se „záložním“ řidičem, pro případ první
(poslední?) pomoci… Klasik by asi dodal „… a Uber
řidiči nebou mít co žrát“. https://waymo.com/
|
nahoru |
za Promat-tým J. Ohanka
|
|
|
|
|
Restaurant CJ26 |
Již drahnou chvíli je v „lidsky přístupné“
části Smíchova otevřená úžasná restaurace, která
zaslouží pozornosti. Michelinské zkušenosti se dají
rozpoznat v jídelním i vinném lístku.
Restaurace sídlí ve sklepě činžovního domu
z přelomu 19. a 20. století, stavařovo oko potěší
odhalené cihlové klenby. V létě krásná zahrádka,
prostě atmosféra. Doporučejeme, zkuste! www.cj26.cz
|
|
|
|
Novinky |
|
nahoru |
za Promat-tým J. Ohanka
|
|
|
|
|
Z Promatího kalendáře |
• 5. – 6. 10.
2021 je netradiční termín tradičního
semináře Požární ochrana staveb společnosti J.
Seidl a spol. Seminář se koná v brněnském hotelu
Santon. Více se dozvíte na webu pořadatele - http://www.seidl.cz/cz/technicky-zpravodaj/seminar-2021-je-jiz-v-rijnu-1065.html • 6. 10. 2021 -
v hotelu ALWYN v Praze 8 se bude konat školení
„Kontrolní technik požárně bezpečnostních
zařízení (PBZ) konstrukcí Promat a Intumex“ podle
vyhlášky Ministerstva vnitra č. 246/2001 Sb.
ve znění pozdějších předpisů (vyhl. 221/2014
Sb.). Účast je možná osobní nebo pomocí vzdáleného
připojení přes MS Teams. Toto školení je hodnoceno
jedním bodem ČKAIT. V případě Vašeho zájmu se
prosím obraťte na pí. Martinu Stankovou, která
organizuje toto školení. e-mail: skoleni.pbz@promatpraha.cz. • 11. 10. 2021 -
se pod záštitou ČKAIT bude konat konference
s názvem „Instalace požárně bezpečnostních
zařízení v nových budovách“. Konference bude
pořádáná formou moderované diskuze. Účast je možná
osobní nebo on-line. Více naleznete na https://www.ckait.cz/instalace-pozarnebezpecnostnich-zarizeni-v-novych-budovach-konference
|
nahoru |
za Promat-tým P. Kejklíček a V. Stanke
|
|
|
|
|
Promat s.r.o. V. P. Čkalova 22/784 160 00 Praha 6 - Bubeneč |
tel.: +420 233 334 806 fax: +420 233 333 576 skype: promat.praha |
GSM: 605 PROMAT 605 PROMAT 605 PROMAT |
promat@promatpraha.cz www.promatpraha.cz |
|
PDF verzi bulletinu můžete stáhnout
zde