ProČas 63

30.9.2021

Vážený a milý Promačtenáři,

byť se babímu létu ještě stále úspěšně daří udržet se na pořadu dne, nebo minimálně na pořadu víkendů, což je velmi příjemné, podzim se přihlásil o slovo alespoň v našich kalendářích. Tradiční poslední čtvrtletí roku s sebou také přináší větší shon než jaký (ne)byl v okurkové sezóně léta, tlačí na přípravu k dohnání všeho přes rok opomíjeného nebo zanedbaného. A pro nás je to apel k tomu, abychom s přicházejícím podzimem přišli i my k vám s dalším číslem ProČasu, uzavírající pravidelně každý kalendářní kvartál.

Věříme a přejeme nám všem, aby podzim stejně jako letošní léto, postupně navrátil mezi lidi uklidnění, pochopení, vzájemnou toleranci, uvědomění si opět co je demokracie, a k ní neodmyslitelně patřící svoboda a svobodná volba, rozhodování na základě vlastního úsudku a zkušeností, bez kolektivního, plošného nátlaku a bez nastolování omezení hraničící se základními principy naší Ústavy. V poslední době si častěji, než kdy jindy, vzpomenu na pojem užívaný spíše v psychologii a sociologii – bezpodmínečná láska. Její skutečný význam se v naší společnosti v poslední době nějak vytrácí – máme tě rád, ale dej si „dávku“, jinak… Nechceme dále zabředávat do polemik, nepřísluší to ani nám ani tomuto bulletinu, nejlepším lékem i soudcem je čas, a tak nyní přinášíme alespoň tento podzimní ProČas®.

Úvodník v audio podobě na odkaze zde.

 
 
 
Obsah
 
01   Pravidelný podzimní kaleidoskop & okénko do budoucnosti a blížící se výročí sametové revoluce
 
02   Webová rodina Promat
 
03   Kdo je kdo
 
04   Doporučujeme
 
05   Ochrana kabelových tras vedených po povrchu
 
06   Nový tmel Promat® Ready mix PRO
 
07   Promat pozitivně
 
08   Testy zimních pneumatik 2021
 
09   Šťavnatá vepřová panenka
 
10   Promat pomáhá Centru Paraple
 
11   Technické okénko
 
12   Restaurant CJ26
 
13   Novinky
 
14   Z Promatího kalendáře
 
 

Pravidelný podzimní kaleidoskop & okénko do budoucnosti a blížící se výročí sametové revoluce

Loňský podzim byl ve znamení „ticha před bouří“. Letos není ani ticho ani klid. Jenom zápletka se nám mění. Nástup podzimu bývá sice vždycky docela příjemný, nicméně, po vyčerpání benefitů vinobraní, festivalů a relativně hezkého počasí se nám do našeho prostoru tentokrát pomalu vkrádají „narušitelé“. K tradičnímu nechvalně známému „virovému zpravodajství“ přibyla letos více či méně „kulturní představení“ politiků stran blížících se voleb a s nimi spojená nabídka zbytného informačního balastu. Předvolební roj informačních meteoritů je sice v zemích naší části světa obvyklý, ale stejně se nemohu zbavit pocitu zmaru veřejných prostředků na uvedené kampaně. Zahlédnout na „politickém orloji“ svého favorita je úkolem vskutku nadlidským. Nicméně, jak praví známé přísloví: „Řeči se vedou a voda teče!“. Jestli se po volbách posuneme směrem ke „stádnosti“ nebo ke státnosti je opět na nás. Pokud opět dovolíme, aby zvítězila neslušnost, nečestnost, střet zájmů, zlodějna, lži a klam, představení bude v těchto mantinelech pokračovat a dluh na našich kreditkách i kreditkách našich dětí bude růst dál.

Nebuďme tedy za „jelimany“, jak se praví ve známé pohádce Princ a Večernice (scéna prince s vykutálenými žebráky) a posuňme se v dějinách dál. Nikoliv k diktátorským mocnostem na východě, ale do Evropy, kam patříme. Západoevropské zelené „eko blouznění“ a neuvěřitelný nárůst byrokracie jsou sice taky adrenalinové disciplíny, ale ve srovnání s východním poddanstvím a nesvobodou máme stále relativně lepší podmínky pro život než ve jmenovaných destinacích. Ať už si tedy o polistopadovém vývoji myslíme cokoliv, protože pokrok je zkrátka cesta trnitá, zapojení pochybných a především loupeživých „lidových tribunů“ do budoucího vývoje naší, stále ještě krásné země, bychom si už snad mohli odpustit!

Firma Promat vám přeje krásné a barevné podzimní dny, houbařům potřebný déšť, vinařům teplo a sucho, a k tomu jako vždy nutnou porci zdraví a štěstí, protože veselý může být pouze ten, kdo je zdravý. Poděkování za úspěšnou letní spolupráci a vaši laskavou přízeň samozřejmě připojujeme!


nahoru

za Promat-tým M. Přibyl
 
 

ProFór, speciál, dnes s podtitulkem: „Stylově ze života“...:

Žena jednou ve slabé chvilce klade na srdce svému muži: „A kdybych tu jednou náhodou nebyla, vezmi si za ženu naši sousedku“. Muž opáčí: „Ale tu já nesnáším!“. A ona suše odvětí: „Právě proto.“!


nahoru

 
 

Webová rodina Promat

V digitální a mobilní době je nejen moderní, ale především potřebné být pro své odběratele materiálů i informací stále nablízku a dostupný tzv. „24/7“, a vlastně i „/365“. Proto se snažíme pro vás stále rozšiřovat rodinu našich webů, aktualizovat informace v nich a poskytovat tak plnohodnotný servis, na jaký jste u nás v Promatu za dobu působení na českém trhu zvyklí.

www.promatpraha.cz

www.promat.tech

www.kontrolnitechnik.cz

Rádi vám v příštím vydání napíšeme o dalších novinkách na naší webové proma-rodině.


nahoru

za Promat-tým J. Ohanka
 
 

Kdo je kdo

Petr Škarabela, Technicko obchodní zástupce HTI

+420 602 937 829 | petr.skarabela@etexgroup.com

Oblíbené jídlo: Dobře udělaná čerstvá ryba.

Večerní nápoj: Víno, raději suché a podle příležitosti bílé, červené nebo růžové.

Hobby: Kolo, běžky, historie a nějaká literatura před spaním.


Libor Tangl, Technicko obchodní zástupce HTI

+420 702 154 010 | libor.tangl@etexgroup.com

Oblíbené jídlo: Česká a italská kuchyně.

Večerní nápoj: Po sportovních aktivitách obvykle pohár zlatavého moku, při posezení s přáteli sklenka sektu či bílého vína.

Hobby: Hory, moře, ze sportovních aktivit cyklistika, v zimě sjezdovky.


nahoru

 
 

Doporučujeme

Monthélie, Roux Pére & Fils, Grand Vin de Bourgogne, zemské víno (Appellation Monthélie Contrólée), červené suché, ročník 2019, Les Toisiéres, Domaine Roux A & A, En Cóte d´Or, Francie - Burgundsko.

Barva: světlejší rubínová s lehce cihlovými okraji.

Vůně: příjemná, lehce extraktivní s nenápadnými tóny peckového ovoce, koření, bylinek a lučních květin (fialky).

Chuť: ovocná, lehce kořenitá, velmi připomínající zralé třešně s příjemně nasládlou dochutí višní a hořké čokolády.

Stolování: Degustované víno je velmi univerzální. Hodí se především k široké škále masitých pokrmů (krůtí maso, jehněčí a zvěřina). Problémem nebudou ani doprovodné kořeněné nebo smetanové omáčky. Vhodná je i kombinace s vybranými rybami (tmavá treska, uzený losos apod.). Víno se rovněž hodí k sýrům s ušlechtilou plísní, nivám, sušeným šunkám apod.

Osobní dojem: Degustované víno nepatří s ohledem na povahu regionu mezi jednoduché „kousky“. Už etiketa napovídá, že i přes velkou snahu specifikovat příslušný terroir, se bez hlubších enologických znalostí z jejího textu o víně moc nedozvíme. Nicméně, není třeba se obávat. Víno je velmi pitelné, plné a zároveň vyvážené. Má v sobě vše, co jej v souladu s věhlasem regionu dělá „velkým“. Atraktivní více vrstevnatá vůně, plná chuť, sametové taniny a odraz krásné krajiny jižního Burgundska, vše v jedné sklence.

Důležité upozornění ke konzumaci: Víno se v kombinaci s lehčím masitým jídlem pije opravdu výborně. Navíc, nepříliš vysoký obsah alkoholu (13 %) nás neutlumí, takže jej lze bez obav doporučit i k menšímu večernímu posezení před dalším pracovním dnem. Vzhledem k tomu, že víno je relativně mladé, podávání v karafě není nutné. V každém případě doporučuji příliš neskladovat. Během archivace se všechny chuti a vůně ještě více spojí a tím pomalu vymizí i ona více vrstevnatost a rozmanitost, která jej činí tak výjimečným.

https://www.dobravina.cz/


nahoru

za Promat-degustační-tým M. Přibyl
 
 

Ochrana kabelových tras vedených po povrchu

Je časté, že stávající, případně i nová elektroinstalace je z různých důvodů vedená tzv. po povrchu. Vyskytne-li se taková trasa kabelů v CHÚC, je nutno dodržet normativní požadavek a eliminovat vzniklé požární zatížení tohoto prostoru. K tomuto účelu firma Promat nabízí konstrukci instalačních kanálu a šachet z požárně ochranných desek PROMATECT®-200 nebo PROMATECT®-LS. Typ desky a její tloušťku pomůže vybrat dimenzační tabulka uvedená v katalogovém listu 290.20, a to v závislosti na výši požární odolnosti (od EI 15 až do EI 120, resp. E 240). Dalším důležitým faktorem je směr namáhání požárem, který může být z vnitřku (i→o) nebo z vnějšku (i←o).

V některých případech se jedná o rozvody velkých svazků kabelů umístěných na kabelových lávkách, jindy jde naopak o jednotlivé kabely či jejich malý svazek.

V některých případech se jedná o rozvody velkých svazků kabelů umístěných na kabelových lávkách, jindy jde naopak o jednotlivé kabely či jejich malý svazek. První případ je detailně popsán i graficky znázorněn ve výše uvedeném katalogovém listu. Druhý případ jsme řešili na ZŠ Bílá Cesta a ZŠ Prosetická v Teplicích, kde během letních prázdnin proběhla rekonstrukce elektrorozvodů. Bylo zapotřebí co nejmenším zásahem provést ochranu kabelů vedených k jednotlivým novým svítidlům umístěných pod stropem na chodbách.

Díky našemu dobře vybavenému zázemí jsme pomocí CNC zařízení na míru vyrobili „kryty“ těchto kabelů. Výroba spočívala ve vyfrézování potřebné drážky v přířezech z desek PROMATECT®-200. Aby byla dodržená tloušťka, která pro požární odolnost EI 30 je 15 mm, zvolila se deska o tloušťce 25 mm a v ní se vyfrézovala drážka hluboká 10 mm. Kvůli kotvení se navrhla šířka tohoto „krytu“ 150 mm (50 mm široká drážka pro uložení kabelů a po stranách zbylo 50 mm pro kotvení). Spáry po celé délce se kvůli nerovnosti podkladu vyplnily požárně ochranným tmelem PROMASEAL®-A. Pokud je popis pro někoho matoucí, přikládáme fotografie samotných přířezů i provedené ochrany z realizace, kterou zdárně provedla firma KARSCH Elektro se sídlem ve Vrskmani.

Řešíte-li podobnou situaci, neváhejte se na nás obrátit. Rádi dodáme výše představený systém, či technicky vyřešíme i jiný atypický požadavek.



nahoru

za Promat-tým E. Janek
 
 

Nový tmel Promat® Ready mix PRO

Pro rychlé zatmelení vodorovných a svislých konstrukcí z desek PROMATECT® a PROMAXON® se jako jedna z variant používá namíchaný tmel k okamžitému použití s názvem PROMATMEL®. Během těchto dní bude na tyto aplikace*) nahrazen novým tmelem Promat® Ready mix PRO obdobných technických parametrů. Tmel Promat® Ready mix PRO pro Vás bude distribuován v plastových nádobách o obsahu 10 a 20 kg.

Technické vlastnostiPromat® Ready mix PRO
SloženíVápenec, vinylová pryskyřice
Hustota1,6
Hodnota smrštění %23
Reakce na oheňA2 s1 d0 dle ČSN EN 13501-1
Adheze s deskou (MPa)od 0,23 do 1,02 v závislosti na typu desky
Mechanická odolnost (N)od 218 do 482 v závislosti na typu desky

*) Pouze pro obklady ocelových sloupů systémem PROMATUBEX®, k.l. 415.85, je v současné době nutné dodržet na tmelení pouze použití původního tmelu PROMATMEL®.


nahoru

za Promat-tým P. Kejklíček
 
 

Promat pozitivně

22. září 2021 ve 21:21 hodin začal podzim. Kdo mě zná, tak ví, že miluji léto, modrou oblohu, vítr ve vlasech a rozpálený asfalt pod koly veterána. Nastal však čas uklidit plechového miláčka do garáže, nasadit teplou bundu, pevnější boty a vyrazit na procházku hezky po svých. Užít si vůni lesa a pokochat se pohledem na barvící se krajinu. Vítr už je chladný, a tak se těším i na ten blažený pocit, když si člověk po návratu z procházky vleze pod deku a zahřeje se horkým čajem s citrónem. A až Vám bude zase hezky, tak můžete v klidu zapřemýšlet, čím letos potěšíte své blízké o Vánocích. Budou tu totiž co by dup :-).


nahoru

za Promat-tým M. Stejskal
 
 

Testy zimních pneumatik 2021

Zatím si užíváme příjemné podzimní dny, jenže zima se pomalu a jistě blíží. Ranní teploty se již několikrát přiblížily k nule a jak víme, při klesající teplotě ztrácí letní pneumatiky na přilnavosti a prodlužuje se zejména jejich brzdná dráha. Nastal tedy čas uvažovat o zimním obutí pro naše automobily. Ten, kdo plánuje letos nákup nových zimáků, se může inspirovat podle aktuálního testu zimních pneumatik pro rozměr 225/50 R17, který nedávno provedl německý autoklub ADAC.

Pořadí nejlepších pěti:

1) Dunlop Winter Sport 5

2) Michelin Alpín 6

3) Goodyear UltraGrip Permormace+

4) Kleber Krisalp HP3

5) Bridgestone Blizzak LM005

Celkové výsledky a podrobnosti o jednotlivých pneumatikách můžete najít na www.adac.de.


nahoru

za Promat-tým L. Fleischer
 
 

Šťavnatá vepřová panenka

S vepřovou panenkou je třeba zacházet velmi opatrně. Je to nejjemnější a křehká část vepřového, proto je velmi důležité dodržovat čas přípravy a postup, aby neztratila svou šťavnatost.

Panenku umyjte, osušte a ze všech stran osolte a opepřete. Podle velikosti panenky si připravte 1 - 2 formy na biskupský chlebíček a vyložte ji na výšku tenkými plátky anglické slaniny. Vložte panenku, zabalte ji slaninou a nechte 2 hodiny odležet v lednici.

Troubu rozehřejte na 200 °C a pečte 12 - 15 min, poté teplotu zvyšte na 270 °C a pečte dalších 8 - 10 min, vytáhněte z trouby a dalších 10 min nechte odpočívat, aby se zatáhla a nevytékala z ní šťáva.

Jako přílohu doporučuji pečené brambory a hříbkovou nebo pepřovou omáčku. Přeji dobrou chuť!!


nahoru

za Promat-tým M. Skotnicka
 
 

Promat pomáhá Centru Paraple

Rádi bychom Vás informovali, že ve středu 22. září byl předán šek, který jsme společným úsilím vybojovali ve výzvě „OOPLA“. Slavnostního předání příspěvku v hodnotě 2.500 EUR se zúčastnil i náš nejlepší OOPLA BOREC Emil Janek – díky!


nahoru

za Promat-tým P. Jahoda a M. Stejskal
 
 

Technické okénko

Autonomní taxi služby – hudba budoucnosti? Nikoliv, nebo aspoň ne na americkém kontinentu. Tam již v roce 2017 zahájili první testovací jízdy plně autonomních, neboli samořízených vozidel. Společnost WAYMO se myšlenkou této služby zabývá již od začátku tisíciletí, aby v roce 2009 přišla do podvědomí s projektem „Samořízeného auta společnosti Google“. Letos se k Phoenixu, kde autonomní taxi vozidla jezdí v plném nasazení od loňska, přidává San Francisko, zatím v testovacím režimu, zdarma a se „záložním“ řidičem, pro případ první (poslední?) pomoci… Klasik by asi dodal „… a Uber řidiči nebou mít co žrát“. https://waymo.com/


nahoru

za Promat-tým J. Ohanka
 
 

Restaurant CJ26

Již drahnou chvíli je v „lidsky přístupné“ části Smíchova otevřená úžasná restaurace, která zaslouží pozornosti. Michelinské zkušenosti se dají rozpoznat v jídelním i vinném lístku. Restaurace sídlí ve sklepě činžovního domu z přelomu 19. a 20. století, stavařovo oko potěší odhalené cihlové klenby. V létě krásná zahrádka, prostě atmosféra.

Doporučejeme, zkuste! www.cj26.cz


nahoru

za Promat-tým L. Zajíc
 
 

Novinky


nahoru

za Promat-tým J. Ohanka
 
 

Z Promatího kalendáře

5. – 6. 10. 2021 je netradiční termín tradičního semináře Požární ochrana staveb společnosti J. Seidl a spol. Seminář se koná v brněnském hotelu Santon. Více se dozvíte na webu pořadatele - http://www.seidl.cz/cz/technicky-zpravodaj/seminar-2021-je-jiz-v-rijnu-1065.html

6. 10. 2021 - v hotelu ALWYN v Praze 8 se bude konat školení „Kontrolní technik požárně bezpečnostních zařízení (PBZ) konstrukcí Promat a Intumex“ podle vyhlášky Ministerstva vnitra č. 246/2001 Sb. ve znění pozdějších předpisů (vyhl. 221/2014 Sb.). Účast je možná osobní nebo pomocí vzdáleného připojení přes MS Teams. Toto školení je hodnoceno jedním bodem ČKAIT. V případě Vašeho zájmu se prosím obraťte na pí. Martinu Stankovou, která organizuje toto školení. e-mail: skoleni.pbz@promatpraha.cz.

11. 10. 2021 - se pod záštitou ČKAIT bude konat konference s názvem „Instalace požárně bezpečnostních zařízení v nových budovách“. Konference bude pořádáná formou moderované diskuze. Účast je možná osobní nebo on-line. Více naleznete na https://www.ckait.cz/instalace-pozarnebezpecnostnich-zarizeni-v-novych-budovach-konference


nahoru

za Promat-tým P. Kejklíček a V. Stanke
 
Promat s.r.o.
V. P. Čkalova 22/784
160 00 Praha 6 - Bubeneč
tel.: +420 233 334 806
fax: +420 233 333 576
skype: promat.praha
GSM: 605 PROMAT
605 PROMAT
605 PROMAT
promat@promatpraha.cz
www.promatpraha.cz