ProČas 58
25.06.2020
Vážený a milý Promačtenáři,
s příchodem léta odchází i poslední balíčky korona-omezení a my si zase zvykáme na běžný režim, na dřívější ranní vstávání, postávání v ranních kolonách na silnicích, na kolegy v kancelářích i ve „fabrikách“, na bližší kontakt s civilizací nejen přes naše LCD obrazovky… Čtvrtletník ProČas® naštěstí omezení příliš neovlivnila, a proto je tu ve svém pravidelném čtvrtletním tempu opět s Vámi.
Aktuální číslo přináší informaci o vydání zbrusu nového katalogu Požární bezpečnost staveb, který vzhledem ke svému stále se rozrůstajícímu počtu katalogových listů musel být rozdělen do dvou samostatných katalogů. Návazně si můžete přečíst, jak ochránit v bytových domech tepelná čerpadla nahrazující centrální vytápění.
Reinkarnovaná rubrika „Kdo je kdo“ Vám představí další z našich kolegů promat-teamu, kteří rozšířili naše řady později, kdy už tato rubrika představila v minulosti všechny naše stávající kolegy. Personalistiku v tomto čísle doplní poděkování jednatele firmy za celý tým naší kolegyni a několikanásobné babičce, která se definitivně rozhodla zamávat Promatu a užít si „na plný úvazek důchodu“.
Závěrem bych Vám chtěl popřát za celou redakci příjemnější a pohodovější vstup do léta než jaký byl vstup do jara. Popřejeme také, abyste si užili dovolené, byť asi ve většině případů budou jinde a jinak, než jste si představovali v zimě, když jste si letní dovolené vybírali a plánovali. Budiž Vám nápomocno k pohodě i aktuální číslo našeho-vašeho bulletinu ProČas®.
Úvodník v audio podobě na odkaze zde.
|
|
Letní civilizace, novinka, kterou nám prorokují „odborníci – škarohlídi“ |
Ještě loni probíhal konec jara standardním způsobem.
Letos si nelze nevšimnout „drobné nuance“. Mnozí
epidemiologové nám totiž prorokují tzv. druhou vlnu.
Nechci v žádném případě polemizovat se
zainteresovanými odborníky, ale otázka budoucnosti je dle
mého názoru vždycky poněkud filozofického rázu. Při
pohledu na to, co všechno se v současném světě
děje, aniž by to bylo předem předpovězeno
„odborníky“, se budoucí vývoj dá nastínit spíše
z pohledu teorie pravděpodobnosti než v jasných
obrysech. Pokud tedy nechceme pohodlně a „bez boje“
přistoupit na černobílý koncept „letní civilizace“.
Což se dá ve stručnosti charakterizovat jako:
v zimě špatně, v létě lépe! Nutnost změny
některých našich zaběhnutých životních stereotypů je
nasnadě. Především je třeba zapojit mozek a začít
přemýšlet o tom, jak svou současnou „životní
technologii“ správně nastavit či přenastavit.
Možností je naštěstí bezpočet a hloubka naší invence
v podstatě bez limitu. Především je třeba se
vyvarovat rezignovaného postoje „králíčka před
kobrou“. Na toto trefné vyjádření mého kolegy si
mnohokrát vzpomenu, když kulisy okolního světa
začínají tmavnout. Pomůže mi to vždy nabrat dech a
vyrazit vpřed! Když to člověk udělá, zjistí, že
mozek funguje a rázem nás napadne spoustu věcí, které
nás předtím z nějakého důvodu nenapadly. Je to
protiklad rezignovaného postoje, který mozek vyřadí a
neomylně nás dovede do stáda podobně rezignovaných, a
tudíž lehce manipulovatelných „ovcí“ (sen každého
diktátora). To, že nás ke světlým zítřkům dovede
„samozvaný a pomazaný lidový vůdce“, už tu jednou
bylo, jenom se bojovalo s jinými nepřátelskými
živly. Firma Promat vám přeje co nejlepší prožití
zrodu letošního léta, dětem a rodičům vydařené a
odpočinkové rodinné prázdniny, a k tomu jako vždy
potřebné doprovodné elementy, nutné pro spokojený a
plnohodnotný život. Poděkování za spolupráci a vaši laskavou přízeň
v dobách nelehkých samozřejmě připojujeme.
|
nahoru |
za Promat-tým M. Přibyl
|
|
|
|
|
ProFór, aktuálně s podtitulkem: „Nevinné mládí“: |
Malý klučina se dívá na televizi a ptá se svého otce.
„Tati, proč se indiáni malují?“. „To obvykle
dělají, když jdou do boje“. „Tak si dej pozor na
mamku, už hodinu stojí před zrcadlem a kreslí si po
obličeji!“
|
|
|
|
|
Promat děkuje (Time to say Good bye) |
Normálně jsem rád, když mohu něco napsat do ProČasu.
Když ale píši tento příspěvek, je mi smutno na duši.
Paní Helena Apolínová, druhý nejdéle sloužící
Promaťák v České republice, se rozhodla, že odejde
k 30. 6. 2020 do zaslouženého důchodu. Helena nastoupila v roce 1994 jako druhý člen týmu,
dá-li se jednomužnému účinkování na trhu říkat tým
:-). Nejprve na pozici asistentky, následně obchodnice,
….nebudu vypočítávat vše. Dlouhá léta pracovala na
pozici ekonoma firmy Promat s.r.o. a svou kariéru uzavřela
jako personalistka. Především ale byla, je a zůstane
výbornou kolegyní, kamarádkou, rádcem a platnou členkou
týmu; i členem redakční rady ProČasu byla až do
tohoto čísla. Přeji Heleně zasloužený odpočinek doma i na
chalupě řádně opepřený jejími pěti vnoučaty a
rodinami jejích dvou dětí. Ať se jí nadále vše
daří, nemoci vyhýbají a zdraví slouží. Nechť je tato
její nová pozice babičky na plný úvazek stejně
úspěšná a jejím dětem přinese minimálně stejný
prospěch jako přineslo její působení ve firmě
nám. Díky Helí a dej vždy ohni mat jako Promat!
|
nahoru |
Za všechny Promaťandy a Promaťáky Láďa Zajíc, jediný délesloužící kolega
|
|
|
|
|
Kdo je kdo |
Ing. Hana Kučerová, obchodní oddělení 233 334 835 | hana.kucerova@etexgroup.com Oblíbené jídlo: Kulajda a vepřo, knedlo, zelo Večerní nápoj: Flekovský ležák Hobby: Procházky s pejskem a práce na zahradě
Ing. David Markalous, ekonomické oddělení 233 334 870 | david.markalous@etexgroup.com Oblíbené jídlo: Vepřové výpečky Večerní nápoj: Kozel 11° Hobby: Kolo, kite, lyže
|
|
|
|
|
Doporučujeme |
PRIMITIVO PUGLIA, jakostní víno, IGP (Indicazione Geografi
ca Puglia), zemské víno červené suché, ročník 2017,
Varvaglione 1921, Leporano, Itálie. Barva: tmavě červená až granátová
s fialovými odlesky. Vůně: plná, komplexní, s výraznými tóny
vanilky a tabáku. Chuť: lehce extraktivní, ovocně kořenitá,
připomínající zejména černý rybíz, třešně a
maliny s příjemnými taniny, která se po delším
stání pomalu vytrácí. Stolování: Víno by se dalo charakterizovat jako
velmi univerzální doprovod k široké škále
masitých předkrmů. Hodí se např. k tmavšímu
krůtímu masu, drobům nebo rostbífu. Přes nižší obsah
alkoholu (12,5 %) může následně bez obav doprovodit
i „těžší kalibry“ (např. tatarský biftek,
vepřový steak, jehněčí krk, plíčky, či hovězí
líčka). Kromě toho se víno hodí i k paštikám,
uzeným rybám nebo plísňovým sýrům. Osobní dojem: Víno vystupuje jako mladé a
svěží. Počáteční „závan“ sudu po chvíli vymizí
a zůstává krásná ovocná chuť s lehkou
tříslovinou. Zmiňovaný nižší obsah alkoholu a lehčí
tělo z něho dělá ideální doprovod poledního
menu, po kterém se můžete s výjimkou řízení auta
věnovat svým obvyklým odpoledním aktivitám, včetně
těch pracovních. Důležité upozornění ke konzumaci: I když
je na etiketě napsáno 12, můžete bez obav pít i po
16. hodině, aniž se budete večer cítit unaveni! Víno se
v kombinaci s uvedenými doporučenými pokrmy
pije opravdu výborně. Navíc se jeho charakter pozvolna
mění, což jej činí ještě zajímavějším.
Z tohoto důvodu doporučuji dolévat víno postupně,
abyste si dostatečně užili celé škály jeho podob. P.S. Lze použít jako dárek pro dámy. Květinová etiketa
u žen, znalkyň, určitě zabere!
|
nahoru |
za Promat-degustační-tým M. Přibyl
|
|
|
|
|
Nově @etexgroup.com v našich kontaktech |
Chtěli bychom vás informovat, že nově můžete členy
našeho promateamu kontaktovat na mailových adresách
[jmeno].[prijmeni]@etexgroup.com. Naše stávající
mailové adresy v doméně @promatpraha.cz zůstávají
funkční i nadále, ale naši lidé se budou dále
již výhradně prezentovat a odesílat vám zprávy
ze svých nových mailových adres @etexgroup.com. Stejně tak obecná firemní mailová adresa získává
novou podobu - promat.praha@etexgroup.com
pro český trh a promat.sk@etexgroup.com
pro ten slovenský.
|
nahoru |
za Promat-tým J. Ohanka
|
|
|
|
|
Wooden Island – Prague ukazuje cestu k udržitelnému městu budoucnosti |
V Česku je velmi složité postavit velkoobjemové stavby
ze dřeva, ačkoliv tyto stavby prospívají zdraví a
jsou šetrné k životnímu prostředí. Nadace dřevo
pro život proto představila případovou studii Wooden
Island – Prague (WIP, česky Dřevěný ostrov – Praha),
která na studentském návrhu dřevěného objektu
v centru Prahy na Těšnově ukazuje limity a budoucí
možnosti velkoobjemových dřevěných staveb. Cílem je zjednodušit jejich výstavbu a tím vytvořit
prostor pro jejich využívání v českých městech.
Nejen pro tento pilotní projekt vznikla rozsáhlá
analýza, která řeší převážně problematiku
požární bezpečnosti těchto typů dřevostaveb. Více najdete na: https://www.drevoprozivot.cz/novinky/pozarni-bezpecnost-drevostaveb/wooden-island-prague-ukazuje-cestu-k-udrzitelnemu-mestu-budoucnosti.
Zdroj: www.drevoprozivot.cz
|
nahoru |
za Promat-tým P. Kejklíček
|
|
|
|
|
PROMASTOP®-FC MD |
Tato naše nová požárně ochranná manžeta
PROMASTOP®-FC MD je určena pro požární
ucpávky plastových trub do Ø 125 mm a do požární
odolnosti EI 120. Nahrazuje manžetu
PROMASTOP®-U (UniCollar). Manžeta PROMASTOP®-FC MD se hodí pro
požární ucpávky většiny plastových trub (PP-R, PVC,
PE-HD, PE, ABS, Geberit-Silent, Rehau-Raupiano) a na rozdíl
od manžety PROMASTOP®-U i pro
konfiguraci U/U (oba konce otevřené), jak je
u kanalizačních instalací obvyklé. Na plastových
potrubích prostupujících stěnou se manžeta osazuje
z obou stran prostupu, na stoupačkách se manžeta
osazuje zdola. Potrubí může být opatřeno
i akustickou izolací do tloušťky 4 mm a třídy
reakce na oheň E. Manžeta je dodávána v pásu o délce 3,2 m. Na
stavbě se připraví příslušná délka, osadí se
koncové příchytky, kterými se spojí konce manžety a
upevňovacími příchytkami se manžeta připevní
k požárně dělící konstrukci. Spára mezi
potrubím a ostěním může být max. 31 mm a je nutno ji
vyplnit požárně ochrannou maltou
PROMASTOP®-M, nebo tmelem
PROMATMEL®.
|
nahoru |
za Promat-tým J. Frühauf
|
|
|
|
|
Požární bezpečnost staveb - 6. vydání |
Kdo sleduje vývoj našich konstrukcí ví, že za dobu
pomalu tří desetiletí existence na stavebním trhu
v ČR se naše konstrukce neustále vyvíjí a počet
stránek katalogu rapidně roste. Již předešlé vydání
se do šanonu téměř nevešlo a tak bylo nutné katalog
rozdělit. Pro přehlednost a praktičnost jsme tento proces
po uvážení provedli tak, že v první
(„hlavní“) části najdete veškeré stavební
konstrukce počínaje obklady, nátěry a nástřiky
nosných prvků přes podhledy, příčky, spáry,
prosklené konstrukce, vzduchotechnické potrubí a potrubí
pro odvod kouře a tepla až po instalační kanály.
V druhé části jsou veškeré konstrukce týkající
se výhradně těsnění prostupů instalací. Tato
samostatná část katalogu je systémově řešená malinko
odlišně v porovnání s předešlým vydáním.
Myslíme si, že jde pouze o zvyk a v prvních
chvílích jsme Vám plně k dispozici pro případ
potřeby zorientovat se v řazení jednotlivých
konstrukcí. Katalog je k mání na naších stránkách
v sekci „Ke stažení“ zde https://www.promatpraha.cz/cs-cz/ressources/downloads,
kde po rozkliknutí „Katalog PBS (verze 2020)“ najdete
výše zmíněné dvě části katalogu a následně
jednotlivé kapitoly, potažmo katalogové listy, nebo ho
můžete najít v sekci „Konstrukce“ zde https://www.promatpraha.cz/cs-cz/konstrukce,
kde si jednoduše vyberete konstrukci, která Vás zajímá.
Protože katalog obrazně lze přirovnat k živému
organismu, budou na tomto místě postupně přibývat nové
katalogové listy dalších konstrukcí. O této
skutečnosti se Vás budeme snažit průběžně informovat
v některých následujících vydáních ProČasu.
Katalog je momentálně po posledních korekturách
v tisku, ale již nyní si o něj zájemci můžou
říct například u jednotlivých obchodních a
technických zástupců ve svém regionu https://www.promatpraha.cz/kontakty/divize-pozarni-bezpecnost-staveb/
. Co říct závěrem? Snad jenom vyslovit přání, aby Vám
nový katalog pokaždé přinesl řešení, které hledáte.
|
|
|
|
|
Promat pozitivně |
Léto je konečně tu a my už se můžeme alespoň na
veřejnosti svobodně nadechnout! A pokud nejsme současně
astmatici nebo alergici, můžeme si užívat takřka libé
pocity. Ale to, že si vážíme i „obyčejného“
nadechnutí, není jediný přínos uplynulého období
„dřiny a odříkání“. I některé další
aspekty našeho života se mi teď jeví v jiném
světle. „Čínský virus“ nám toho v uplynulém
období nejen hodně vzal, ale taky paradoxně leccos dal.
Především poněkud odtajnil charaktery lidí v mém
okolí. Je teď pro mě jasnější vědět „s kým mám
tu čest“. Někdo se choval přirozeně a někdo zmizel na
dlouhé týdny ze světa nebo jsme se nějak míjeli.
S manželkou jsme si dokonce zopakovali učivo ZŠ,
takže jsme teď zase o něco chytřejší.
V neposlední řadě jsme strávili více času
s našimi dětmi, což bylo na celém tom uplynulém
období asi to nejhezčí. Po e-učebních lekcích bylo
příjemné vyvětrat mozek za hezkého počasí
v přírodě. Návštěvy „liduprázdných turisticky
atraktivních míst“ Prahy sice děti kvitovaly méně,
ale občerstvením z okénka, zařazeným motivačně
na závěr procházek, byly i tyto akce nakonec
pozitivně hodnoceny.
|
nahoru |
za Promat-tým M. Přibyl
|
|
|
|
|
Tepelná čerpadla v bytových domech |
I v bytových domech se stále častěji stávají
novým trendem vytápění tepelná čerpadla, která
nahrazují centrální vytápění. Instalace těchto
zařízení jsou často v chráněných únikových
cestách, například v prostoru schodiště a
výtahové šachty. Tato zařízení je potřeba
protipožárně oddělit konstrukcí s požární
odolností. Pro výše uvedené případy jsme spolu s
výrobcem tepelné techniky AC Heating připravili
instalační kanál s odolností až EI 120.
K usnadnění přístupu do prostor kanálů je možné
využít revizní dvířka. Pro zabezpečení činnosti
zařízení v případě požáru je možné použít
kabelové kanály pro zajištění třídy funkčnosti.
Veškeré prostupy instalací je nutné opatřit
přepážkami nebo ucpávkami s odpovídající
požární odolností. Velkou výhodou při práci se
zařízeními je možnost jejich přípravy na dílně, což
má za následek snadnou, a především rychlou montáž na
stavbě. Jak vidíte, jsme připraveni nabídnout řešení
na míru při revitalizaci a rekonstrukci vašeho bytového
domu.
|
|
|
|
|
Jolly Caffé |
Další známou italskou pražírnou v řadě je
společnost Jolly Caffé S.p.A, jejíž historie začíná
od roku 1953. Založil ji Dante Balardinelli. Pražírnu
naleznete v městečku Grassina nedaleko Florencie.
Během několika let se Balardinelli zařadil mezi
nejuznávanější pražiče v Toskánsku. V roce
1959 založil “Consorzio Grancaffè” zastupující 11
největších pražíren Itálie. Byl také u zrodu
“Istituto Internazionale Assaggiatori Caffè” (IIAC),
který má za úkol cvičit ty nejlepší reprezentanty
v přípravě espressa. A v roce 1998 byl
zakládajícím členem mezinárodního institutu - Istituto
Nazionale Espresso Italiano (INEI). Z nabídky lze
i u nás ochutnat z následující nabídky: Jolly Caffé Crema – vrcholná nabídka pražírny,
směs 12 odrůd Arabiky. Káva se středním obsahem kofeinu
s květinovou vůní a chutí ovoce. Po vypití
zůstává na patře chuť čokolády. Jolly Caffé Espresso TSR – směs tvořená
z 70 % Arabikou a z 30 % Robustou. Káva
má vyšší obsah kofeinu. Díky mírně vyššímu obsahu
olejů v zrnech Robusty má káva hustou cremu.
Chuťově je nasládlá. Jolly Caffé Firenze – směs vhodná zejména pro
výrobu Cappuccina a Latte Macchiata. Tvoří ji 70% Arabika
a 30 % Robusta. Příjemná s čokoládovými
tóny a s příchutí lískových oříšků. Po několik týdnech, kdy byly uzavřeny všechny
restaurační provozy, můžeme opět posedět
u stolečku ve své oblíbené kavárně a
pochutnat si na dobré kávě. Nejlépe venku, na ulici a
sledovat obnovující se rej našich měst.
|
nahoru |
za Promat-tým L. Fleischer
|
|
|
|
|
PROMATHERM®-VE 250 a VE 400 |
Kompozitní dílce PROMATHERM® jsou
tepelně-izolační dílce velkého formátu. Své využití
najdou při konstrukci různých vyzdívek, stropů,
částí stěn, kouřovodů, sušáren nebo průmyslových
pecí a zařízení. Výhodou dílců
PROMATHERM® je jejich velký formát 1250 x
2500 mm a u varianty VE 400 dokonce i formát 1250
x 3000 mm. Klasifikační teplota dílců
PROMATHERM® je 250 respektive 400 °C a
dostupné jsou v tloušťkách od 40 do 100 mm pro
variantu VE 250 a od 45 do 105 mm pro variantu VE 400.
Dílce PROMATHERM® jsou samonosné, lehce
obrobitelné a je radost s nimi pracovat. Více informací je k dispozici zde: https://www.promat.com/cs-cz/industry/technologie/kalciumsilikatove-materialy/promatherm-ve/3876/.
|
nahoru |
za Promat-tým V. Nevyhoštěný
|
|
|
|
|
Jahodový dortík z tvarohového těsta |
Tentokrát si přijdou na své milovníci jahod, tudíž
sladkostí. Sezóna jahod se pomalu chýlí ke konci, tak si
ji užijme do poslední chvíle, např. s jahodovým
dortem. Na přípravu korpusu budete potřebovat 500 g
tučného tvarohu, 200 g dětské krupičky, 100 g cukru
krupice, 150 g másla, 1 vanilkový cukr, 3 vejce,
kypřící prášek a špetku soli. Žloutky oddělte od
bílků a klasickým způsobem připravte těsto, ušlehané
bílky vmíchejte opatrně nakonec. Těsto dejte do
vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečte při
170 °C cca 50 minut. Mezitím si ušlehejte krém
ze 100 g změklého másla, 160 g žervé, 100 ml
bílého jogurtu a 120 g cukru krupice. Vychladlý korpus
podélně rozkrojte. Do poloviny krému vmíchejte
libovolné množství nakrájených jahod a natřete jím
spodní část korpusu. Na vrchní část korpusu naneste
krém a ozdobte jahodami a např. mátou dle vlastní
tvořivosti. A tímto zdravíme našeho kolegu, Pavla Jahodu :-).
|
nahoru |
za Promat-tým M. Skotnicka
|
|
|
|
|
|
Svěží vítr v Polné |
Každý, kdo rád dobře jí, za dobrým jídlem i rád
dojede. Já mám to štěstí, že si nemusím do Polné
zajíždět, mám zde významného zákazníka. O tom
ale jindy. Polenský pivovar povstal díky rodině Pártlových jako
Fénix z popela (www.idnes.cz)
a jeho nový majitel, pan Ladislav Pártl, je klikař. Nejen
profesí předchozí, ale i tím, že má, krom
úžasného srdce podnikatele, i „čuch“ na dobré
lidi. Šéfkuchař jeho restaurace, ač mlád, má za sebou
výbornou praxi a školu života (např. Borgo agnese, Il
Mercato, zahraniční praxe na Slovensku a v Německu)
a na jídle je to opravdu vidět. Když jsem vyrazil poprvé
po koronakrizi do restaurace se zákazníkem, měl jsem to
štěstí, že jsem ochutnal jeho guláš z líček
s opravdu domácím knedlíkem. Můj tatínek
říkával: „Nebe v hubě!“, to bylo první, co se
mi vybavilo… Vřele doporučuji! A dobrou chuť! www.pivovarpolna.cz.
|
nahoru |
Za laskavé pomoci pana Františka Brože sestavil L. Zajíc
|
|
|
|
|
|
Promat s.r.o. V. P. Čkalova 22/784 160 00 Praha 6 - Bubeneč |
tel.: +420 233 334 806 fax: +420 233 333 576 skype: promat.praha |
GSM: 605 PROMAT 605 PROMAT 605 PROMAT |
promat@promatpraha.cz www.promatpraha.cz |
|
PDF verzi bulletinu můžete stáhnout
zde