Číslo 52
(prosinec 2018)
Vážený a milý Promačtenáři,
naše kuchyně již začínají být provoněné perníčky a lineckým, na ulicích se s brzkým večerním stmíváním objevují svítící siluety zimních motivů a ČEZ se chvástá, že v celé republice rozsvěcuje stromky… U nás to tedy rozsvěcoval starosta… Ale ať už to u Vás rozsvítil kdokoliv, jisté je, že po roce jsou tu zase Vánoce, čas radosti a pohody, vydechnutí po celoročním vypětí. A k proma-vánocům neodmyslitelně patří i toto vánoční číslo bulletinu ProČas®.
Padesáté druhé číslo bulletinu se Vás pokusí zaujmout články ze svých pravidelných rubrik. Tunelářská stavba Ejpovice, vodní sporty v podobě jachtingu, gastro zastoupené (nejen) TOP 10 restaurací, nebo (tradičně) košaté úvodní slovo našeho psavého kolegy, jsou jen část toho, co v přiloženém PDF najdete.
Redakce ProČasu Vám a Vašim blízkým přeje pohodové vánoční svátky, splnění Vašich přání a příjemné chvíle strávené s rodinami a blízkými. Do roku 2019 přejeme především zdraví a velkou porci štěstí, na vše ostatní si už vyděláme :–)
Úvodník v audio podobě na odkaze zde.
|
|
Vánoce se blíží, doba: „Poručíme větru, dešti - revival!“ rovněž a advent se svým „duchovním rozměrem“ prozatím čeká na svůj okamžik! |
„Letošní závěr roku je podobně jako jeho start, na
můj vkus stále poněkud „dostihový“. Už sice
chodíme okolo ozdobených vánočních stromků, krásně
vyzdobených výloh a občas k nám zavane
i vůně svařeného vína, ale obávám se, že často
skloňovaný „duchovní rozměr adventu“ jsme ještě do
svých každodenních aktivit nevpustili. Pokud pomineme
s ohledem na podporu zmíněné adventní nálady
politická kolbiště naše i evropská, stále je toho
mnoho, co stojí za zmínku. Především to vypadá, že
stran tolik diskutovaného sucha se v našich krajích
blýská na lepší časy. Vědci z Harvardské
univerzity totiž přišli s neotřelým konceptem
rozprašování aerosolů v nižších vrstvách
atmosféry, což by mělo pozitivně ovlivnit globální
klima. Vrstva aerosolů by údajně lépe odrážela
sluneční světlo, čímž by se potlačilo obávané
oteplování naší planety. Nebudu se raději pouštět do
polemiky s těmito poněkud sci-fi řešeními. Osobně
se nicméně nemohu zbavit pocitu, že jestli to
s rozprašováním přeženeme nebo „vědci
z USA“ udělají ve svých výpočtech jinou
chybu, mohli bychom se, podobně jako naši zákonodárci,
pohybovat „ode zdi ke zdi“, což je právě pro naši
dobu tak typické. „Opilecké šněrování: ode zdi ke
zdi“ k cestě vpřed určitě nevede, což, jak již
bylo mnohokrát zmiňováno, se až příliš často
prolíná našimi národními dějinami. Až tedy vpustíme do našich aktuálních aktivit onen
„adventní rozměr“, měli bychom si položit otázku,
proč se přiblížíme norské životní úrovni cca za 490
let, což pro změnu spočítali vědci z ČR. Pravdou
ale je, že na adventní době je příjemné to, že si
k tomu přemýšlení můžeme dopřát zmiňovaný
„svařák“, trdelník nebo klobásku, protože tyto
pochutiny jsou přes veškeré svízele naší a globální
ekonomiky stále v našich krajích široké
veřejnosti k dispozici. Nelze tedy jinak, než si
přát, aby nám ta dostupnost adventních specialit a jiné
„hojnosti“ vydržely i do let příštích! Náš „sprintující tým“ si vám tradičně dovoluje
poděkovat za výbornou spolupráci a popřát do
nadcházejícího období vánočních a novoročních
svátků hodně štěstí, pohody, spokojenosti a klidu. Ten
v dnešní uspěchané době všichni bezesporu
potřebujeme ze všeho nejvíce!
|
nahoru |
za Promat-tým M. Přibyl
|
|
|
|
|
ProFór, aktuálně s podtitulkem: „Doba se mění!“: |
Děda si posteskne babičce: „Svět se neskutečně
změnil, Já si ještě pamatuji na náš první polibek a
naše vnučka si už nepamatuje svého prvního manžela!“
|
|
|
|
|
Promat pozitivně |
Jeden státní svátek je pro mne opravdu výjimečný.
U 17. listopadu si totiž k předtištěné
poznámce „Den studenstva“ každý rok červeně rukou
znamenám „Vandr“. A pak to nádherné slovo tužkou
obkroužím a čarou roztáhnu až k nejbližšímu
víkendu. Touhle dobou už se dá předpokládat, že
teplota se pomalu blíží nule a počasí je obecně
nejisté. Ideální příležitost vzít krosnu, spacák,
dát si sraz s osvědčenou partou kamarádů a prostě
někam jet vlakem. A potom jít a jít a nejlépe ještě
přespat někde venku. Letos jsme se rozhodli pro přechod
Krkonoš včetně výstupu na Sněžku. Vzhledem
k tomu, že spaní venku v Národním parku není
dovoleno, domluvili jsme si přespání na horských
boudách. Ale i tak jsme spali hrdě ve spacáku a
na karimatce. Počasí nám vyšlo nádherné a výhledy
z hřebenů hor byly úchvatné… Za tu dlouhou dobu, co chodíme, si vždy říkáme, že je
to neskutečný relax, probereme z našeho pohledu
spoustu důležitých věcí, které většinou
i rovnou vyřešíme :-). Každý rok se na tuto akci
moc těším. A i když v našich výbavách už
přibyly nějaké ty ortézy, hole, tapy a masti na bolavá
záda, tato „drobnost“ nás ani do budoucna
v našich vandrech nezastaví…
|
nahoru |
za Promat-tým P. Kejklíček
|
|
|
|
|
Železniční tunel Ejpovice - vlakem rychleji |
S pomalu končícím rokem 2018 končí i pět let
trvající stavba nejdelšího železničního tunelu
v České republice - 4 150 metrů dlouhého
EJPOVICKÉHO tunelu. Konkrétním dnem zprovoznění je
osmý prosinec letošního roku. Generálním dodavatelem
stavby byla firma Metrostav. Jediným dodavatelem
utěsnění prostupů elektroinstalací a dotěsnění spár
v tunelových propojkách byla firma Promat. Při cestě vlakem na trase Plzeň - Praha Vám přejeme
nejen kratší čas strávený na cestě, ale také pocit
bezpečí v Ejpovickém tunelu, protože víte, že
při jeho stavbě bylo využito protipožárních
materiálů od Promatu.
|
|
|
|
Vánoční provoz na přelomu roku 2018/19 |
Datum | Promat Praha | Promat (servis) Lovčice |
kancelář +
prodej | sklad | výroba |
14. 12. 2018 | běžný
provoz | běžný provoz | běžný
provoz | 17. –
21. 12. 2018 | běžný
provoz | běžný provoz | údržba strojů,
inventury | 22. 12. 2018
–
1. 1. 2019 | zavřeno | zavřeno | zavřeno |
2. 1. 2019 | běžný
provoz | běžný provoz | běžný
provoz |
|
|
|
|
|
Doporučujeme |
SYLVÁNSKÉ ZELENÉ, bílé víno s přívlastkem
pozdní sběr, polosuché, ročník 2016, Lobkowiczké
zámecké vinařství Roudnice nad Labem, vinařská oblast
Čechy, podoblast Litoměřická, ČR Barva: zelenožlutá, zlatavá. Vůně: jemná, v čerstvě nalité sklenici
možno zachytit aroma květu černého bezu, angreštu,
anýzu nebo citrusů (např. grep nebo pomelo). Vůně je
ovšem velmi extraktivní, takže při delším stání je
nutno počítat s jejím pozvolným vytrácením.
Zatoužíte-li tedy po novém doušku, musíte si dolít,
což je nepochybně příjemný úkol! Chuť: velmi lahodná, což je dáno především
velmi vyváženým poměrem zbytkového cukru a kyselinek a
lehkými minerálními tóny v dochuti, možno vnímat
i kořeněné podtóny nebo ovoce (meruňky). Stolování: K tomuto vínu se opravdu hodí
přísudek „gastrovíno“. Vzhledem k vyváženosti
a komplexnosti vína lze obecně doporučit k rybám,
světlým masům, především jehněčímu, telecímu,
mladému vepřovému a samozřejmě drůbeži. Další
možností je kombinace s čerstvými sýry, ideálně
krémovité konzistence nebo neutrálními úpravami
mořských plodů. Osobní dojem: Ochutnávku tohoto vína příliš
neprotahujte! Aroma je opravdu extraktivní a nemá tedy
cenu nechat doušek ve skleničce příliš zahálet. Důležité upozornění ke konzumaci: Jak již bylo
zmíněno dříve, degustovaný kus je vděčným a
univerzálním společníkem pro společenské a
gastronomické události. Jeho „lehké tělo“ a
neutrální chuť totiž jednak neunaví hosty a současně
nenaruší chutě servírovaných specialit. Nevtíravý
projev rovněž potěší i dámy, takže je veliká
šance, že dobrá nálada zůstane i po skončení
akce!
|
nahoru |
za Promat-degustační-tým M. Přibyl
|
|
|
|
|
Devatenáctá jamka „Nebeského jezdce“ Vladimíra Raušera |
Dne 26.11.2018 dotlouklo srdce našeho kamaráda a kolegy,
pana Vladimíra Raušera. Zemřel ve svých
nedožitých jednašedesáti letech po statečném boji
s rakovinou. Někteří z Vás jej znali jako
zdatného obchodníka, významného odborníka, akurátního
jednatele a skvělého šéfa firmy Intumex s.r.o.,
někteří jako našeho oblíbeného a uznávaného kolegu
v Promatu. Všichni jej ale budeme mít navždy
uchovaného v myslích jako čestného člověka,
kamaráda, který byl vždy ochoten pomoci radou či činem,
skvělého manžela a pečujícího tátu se srdcem kluka. Vláďo, díky že jsi tu byl s námi, nikdy na Tebe
nezapomeneme.
|
nahoru |
za celý smutný Promat-tým Michal Stejskal a Ladislav Zajíc
|
|
|
|
|
Mistrovství ČR a Eurocup Létajících Holanďanů na Nechranicích |
V tradičním zářijovém termínu se letos konalo na
Nechranické přehradě Mistrovství ČR lodní třídy
Flying Dutchman zařazené již podruhé do seriálu top
evropských regat do Eurocupu. Po loňském vydařeném
ročníku se již v průběhu léta přihlašovaly
v hojném počtu přední posádky z celé Evropy,
a tak před začátkem závodu čítala startovní listina
42 lodí z šesti států - věc na našich vodách
nevídaná. Nechranická nádrž nám přichystala malé
překvapení v podobě velmi nízkého stavu vody a
uprostřed vody se začaly objevovat skalnaté ostrůvky,
které nikdo neviděl od doby, kdy tato přehrada vznikla.
První den závodů přivítal celé startovní pole silným
stálým větrem (20Kn), který ještě zesiloval, a tak se
dojíždělo při divoké přeháňce a to i přes
skalnaté útesy Nechranické. Dvě rozjížďky a naprosto
pomíchané výsledky, přeci jen startovní pole je
neuvěřitelně vyrovnané, každý si vybral své lepší
i horší chvilky a někteří i ty nejhorší,
kdy jejich loď šla ke dnu. Sobotní ráno plné deště a
opět silného větru slibovalo další divoký den na
vodě. Závodní den byl rozdělen přestávkou na oběd a
alespoň krátký odpočinek. I přesto večer, když
se dojíždělo skoro za tmy na břeh, už byla většina
startovního pelotonu se silami u konce a to
závodníky čekal ještě divoký raut. Po druhém dni
jednoznačně dominovala výsledkům posádka CZE21
Hrubý/Houdek následovaná GER30 Antrecht/Kujan a SUI1
Fels/Hugel. Z dalších českých posádek se pak
umístila CZE9 na 6 místě a CZE11 na 10 místě a bodové
rozestupy jednotlivých posádek v první desítce byly
minimální. Nedělní ráno nás přivítalo deštěm a
naprostým bezvětřím a tak pořadí a výsledky
ze sobotního večera už zůstaly jako fi nální a na
závěrečném vyhlášení i přes silnou konkurenci
opět nejvýš vlála česká vlaka a mistrem ČR pro rok
2018 se stala posádka CZE 21 Jirka Hrubý/Roman Houdek
s famózním skóre 6 bodů ze šesti
rozjížděk. Zdá se, že mistrovství na Nechranicích si
našlo své příznivce v celé Evropě a i ohlasy
ze zahraničí vysoko hodnotí profesionální úroveň
závodů. Sezóna se chýlí ke konci a do té příští
čekají posádku CZE11 velké změny, přeci jen po delší
době dojde na celkový upgrade lodi a po mistrovství
světa konaném v únoru na Novém Zélandu si posádka
Petr Storch a Tomáš Palkovský převezme novou loď, aby
dokázala držet krok v rámci světové špičky a to
i díky podpoře Promatu v letošní sezóně.
|
nahoru |
pro Promat-tým Tomáš Palkovský
|
|
|
|
|
TOP 10 |
Letošní ročník Vyhlášení TOP 10 restaurací podle
XXIII. Maurerova výběru Grand Restaurant 2019 proběhl
ve čtvrtek 29. listopadu v Praze na Chodově a
Promat u toho nemohl chybět. Absolutním vítězem se stala historicky již potřetí po
roce 2012, 2015 i letos slavná Terasa U Zlaté
studně, jejíž kuchyni vede šéfkuchař Pavel Sapík. Na
místě druhém se umístil InterContinental hotel, Zlatá
Praha a na místě třetím Radisson Blu Alcron hotel,
Alcron. Nutno podotknout, že rozdíly mezi podniky na prvních 10ti
místech jsou v řádech desetin procentních bodů.
Tedy nepatrné. Žebříček TOP 10 publikuje deset
nejlepších restaurací podle jednotlivých kategorií:
jídlo, obsluha, interiér. Z těchto kategorií pak
vzniká absolutní vítěz tak, že je sečtena 2x známka
za jídlo (protože o to nejvíce jde) 1x za obsluhu a
1x za interiér a to vyděleno čtyřmi. Celkové pořadí a
další informace najdete na https://www.grandrestaurant.cz/uvodni-strana/.
|
nahoru |
za Promat-tým Ladislav Zajíc
|
|
|
|
|
Espresso Salimbene |
Gennaro Salimbene založil společnost Salimbene v roce
1933. Byl uznávaným neapolským obchodníkem. Jeho
rozhodnutí věnovat se prodeji zelené kávy bylo
novátorským počinem, protože trh s kávou
v Itálii a v Evropě byl na svém počátku
s nejasnou budoucností. Přesto ve svých
začátcích společnost Salimbene zaznamenala velký růst
a úspěch. Rozvoj firmy zastavila 2. světová válka. Po
ní se Salimbene opět ke kávě vrátil, a začal
s její výrobou. Otevřel si vlastní pražírnu:
“Grande Casa d'importazione Caffé Gennaro Salimbene”.
Testoval desítky vzorků káv nakoupených ve všech
koutech světa. Dodnes se ve společnosti Salimbene
používají pro přípravu kávy struktury směsí
vycházející z původních receptur, které jsou
předávány již po tři generace. Salimbene je jako jedna
z mála značek balena v dusíkové atmosféře do
plechových dóz, aby bylo zajištěno co nejkvalitnější
uchování kávových zrn bez jakéhokoli negativního vlivu
vnějšího prostředí. Salimbene Espresso Superbar – káva složená
z arabiky 80 % a robusty 20 %. Arabiku
zastupuje pět odrůd z Jižní Ameriky, robusta je
z Etiopie a Indie a díky ní má káva příchuť
exotických dřev a čokolády. Je příjemně nasládlá. Salimbene Espresso Delicioza – směs je složena
z 50 % z arabiky a 50 % robusty. Má
nasládlou chuť s nádechem oříšků, díky
vysokému obsahu robusty je silná a hodí se jako ranní
káva. Salimbene Espresso Caffetteria – 100% arabika
složená ze 7 druhů výběrových káv z Jižní
a Střední Ameriky a z Etiopie. Má nečekaně
nasládlou chuť, s nádechem jižního ovoce a vůní
myrty. Osobní doporučení – nabídka směsí Salimbene
pro kávy typu espresso není široká, ale je důkazem
toho, že méně často znamená více. Doporučit lze
všechny výše uvedené skvělé kávy. Osobně bych volil
Salimbene Espresso Caffetteria. Zdroj: www.skvela-kava.cz
|
nahoru |
za Promat-tým L. Fleischer
|
|
|
|
|
Corn hrudky |
Poslední dobou stoupá poptávka po bezlepkových
potravinách a protože se blíží Vánoce, mám pro Vás
recept na bezlepkové nepečené cukroví. Možná
i zboří Vaše předsudky o tom, že bezlepkové
nebývá chutné… Připravte si následující suroviny:
250 g cukru krupice, 80 g šlehačky, 130 g másla, 80 g
mandle – plátky, 120 g cornflakes. Cukr rozehřejte na pánvi na karamel. Smetanu krátce
svařte s máslem a přidejte k horkému karamelu.
Dobře promíchejte a do směsi přisypte mírně nadrcené
corn flakes. Ze vzniklé hmoty tvarujte na plech na
pečící papír hrudky a nechte vychladnout. Je lepší
použít silikonové rukavice, aby se Vám hmota nelepila na
ruce. Přeji krásné a klidné Vánoce.
|
nahoru |
za Promat-tým M. Skotnicka
|
|
|
|
|
Už jste někdy jedli Pavlišovský řízek? |
Ne? A kdo ví, co to je? Řízek, zelí a knedlík. Když
jsem jezdíval k babičce do Hronova, tak jsem
omdlíval, bylo-li toto menu na nedělním stole. Ale
člověk se mění a některé chutě zůstávají,
některé se omrzí a mám pocit, že některé odhalují
až naše geny. To, co jídávali naši (pra)rodiče, se
nám zdá najednou, jako zcela normální. Tak tedy vězte, chcete-li si dát tuto východočeskou
specialitu, Na Baště v Hronově ji mají a věřím
tomu, že na denním lístku.
|
|
|
|
Z Promatího kalendáře |
• 24. 4. – 26. 4.
2019 se uskuteční jubilejní 20. mezinárodní
konference: REFRA PRAGUE 2019 (Novotného lávka 5,
Praha 1), pořádaná Silikátovou společností ČR,
zaměřená na prezentaci nejnovějších poznatků
z oborů žárovzdorných a vysokoteplotních
materiálů, vysokoteplotních technologií, souvisejících
energetických aspektů, apod. Více informací je
tradičně k dispozici na www.silikaty.cz..
|
nahoru |
za Promat-tým M. Přibyl
|
|
|
|
Promat s.r.o. V. P. Čkalova 22/784 160 00 Praha 6 - Bubeneč |
tel.: +420 233 334 806 fax: +420 233 333 576 skype: promat.praha |
GSM: 605 PROMAT 605 PROMAT 605 PROMAT |
promat@promatpraha.cz www.promatpraha.cz |
|
PDF verzi bulletinu můžete stáhnout
zde