Číslo 51
(září 2018)
Vážený a milý Promačtenáři,
dvě studené vlny přehnavší se přes naše území spolu se silnými vichry během uplynulého víkendu nám pravděpodobně definitivně ukončily letošní horké léto a věříme, že i nadměrně suché období. Doufejme, že se nám vrátí i chybějící vody do řek, rybníků, přehrad stejně jako podzemních vod. Denně slýcháme od zemědělců, jak to bylo letos špatné, že se asi, teda určitě, bude opět kvůli tomu zdražovat, což je ale taková tradiční písnička na konci zemědělské sezony… Ale znatelně snížené hladiny spodních vod se zdají být už problémem závažnějším. Věřme, že přírodě pomůžeme vrátit rovnováhu zase zpět.
O vrtoších počasí by mohl více povídat jeden z českých horolezců špičkových kvalit, Tomáš Petreček. O jeho výstupu na další osmitisícovku se zmiňuje už úvodník ProČasu, byť jen okrajově. Kvůli velmi nepříznivému počasí zůstal spolu s další horolezeckou špičkou Markem Holečkem jen 300 metrů pod vrcholem Nahé hory – Nanga Parbat v Pákistánu. Ve výšce těsně pod hranicí 8 tisíc metrů a v trhlině několikakilometrové kolmé stěny (!!) však zůstala dvojce „uvězněna“ po 8 dní (a nocí), než se dalo alespoň sestoupit zpět do základního tábora. Ač tedy (nikoliv z vlastního zavinění) vrchol nedobyli, považujeme jejich výkon za úctyhodný až dech beroucí.
Užijte si začínající podzim, ať už bude počasí jakékoliv, a mějte sebe i přírodu rádi – k tomu Vám tradičně budiž nápomocen i náš Váš bulletin ProČas®.
Úvodník v audio podobě na odkaze zde.
|
|
Dožínky & dočesná a dosahování vrcholu |
„Tak tu máme podzim, paní Müllerová“, řekl by
možná jeden z našich národních hrdinů Švejk.
Někdo by mohl namítnout, že září s denními
teplotami nad 25 °C nás posouvá spíše do suché a
subtropické jižní Evropy, ale všechno má své.
Burčákové veselí už je letos v plném proudu,
ovoce je pomalu sklizeno a vinaři, kteří se snaží
udržet hrozny na vinici co nejdéle, si stěžují, že
špačci místo kukuřice (již taky předčasně sklizené)
berou jejich vinohrady útokem. Od minulého čísla nás
jako obvykle zaujalo mnoho roztodivných kauz a jiných
překvapení, ale „sólokaprem“ se v tomto směru
zdají být především nadcházející komunální volby.
Jako vždy při této příležitosti se z obludária
„politického pravěku“ vynořují groteskní
karikatury, které opět zacítily šanci obloudit ty, co se
obloudit nechají a následně za peníze nás všech svými
politickými „prapšouky“ otrávit veřejný prostor.
Nutno poznamenat, že tento neblahý jev k české
demokracii bohužel stále patří. Současná vláda se
také rozšoupla, nakupuje mnohdy liknavé voliče
ve velkém, rozhazuje na všechny strany jako
„středověký velmož“, ale o tom, kde na všechna
ta přidání a „přehršle prebend“ v budoucnu
vezme, již raději nehovoří. Vsází tedy opět na
populismus. Model fungujícího a ekonomicky udržitelného
státu s přebytkovým rozpočtem ve volební
nabídce vládních stran chybí a to určitě není dobře.
Nicméně, „co lid dovolí, to se také stane“! Ale abychom „jenom nekritizovali“, jak se praví
ve známém filmu Báječná léta pod psa, máme jednu
dobrou zprávu. Jeden z našich nejlepších horolezců
a přátel Promatu Tomáš Petreček se nám ve zdraví
vrátil z další osmitisícovky (Nanga Parbat).
Tentokrát sice hora i přes nadlidské úsilí
expedice odolala, ale kdo z nás zvládl vše
napoprvé? Přejme mu tedy mnoho zdaru do dalších
odvážných podniků a úspěšné zotavení během našeho
teplého středomořského podzimu. Firma Promat vám přeje krásné dny babího léta,
houbařům potřebný déšť a k tomu jako vždy
nutnou porci zdraví a štěstí, protože čas na
zvolnění tempa ještě nepřišel. Poděkování za
úspěšnou letní spolupráci a vaši laskavou přízeň
samozřejmě připojujeme.
|
nahoru |
za Promat-tým M. Přibyl
|
|
|
|
|
ProFór, aktuálně s podtitulkem: „Už to zase vypuklo, aneb škola volá“: |
Povídá žena manželovi: „Co si náš syn nechal dát
ten kroužek do nosu, je ráno mnohem jednodušší dostat
ho z postele.“
|
|
|
|
Promat pozitivně |
Léto a jeho horké dny jsou již pro tento rok nenávratně
pryč, ale nesmutněte… před námi je krásný
pestrobarevný podzim. Čas vinobraní, houbaření, dýní
a jiných radovánek. Zajděte si zaběhat, nebo na procházku do přírody, nebo
nejlépe do lesa. V tomto období je les
nejkrásnější. Stromy hrají všemi barvami a najdete zde
i spoustu darů lesa. Po náročném pracovním týdnu
naberete nové síly a při pohledu na tu krásu kolem
z Vás odpadnou i poslední zbytky únavy. Večer před sestavováním zvířátek z kaštanů,
žaludů a sirek se zahřejte dýňovou polévkou nebo
dobrým vínkem a uvidíte, že i ten podzim je opravdu
moc krásné roční období.
|
nahoru |
za Promat-tým R. Jelínková
|
|
|
|
|
Bytový dům Kladno |
Bytový dům v Kladně splňuje požadavky na moderní
bydlení. Stranou však nezůstala ani požární
bezpečnost (dodávali jsme revizní dvířka
Promat® typ SP) a zasklení schodišť
konceptem PROMALINE® LINIT. Výsledkem je
esteticky čisté řešení, které vhodně doplňuje
celkový příjemný vzhled domu. Realizace firma Sklomont
Praha.
|
nahoru |
za Promat-tým P. Janouš
|
|
|
|
|
Doporučujeme |
RIESLING HOCHGEWÄCHS – WEINGUT FAMILIE ERBELDINGER –
RHEINHESSEN (NĚMECKO) Ryzlink Rýnský, zkratka RR, bílé jakostní víno,
polosuché, ročník 2016 Barva: zlatavá se zelenými odlesky. Vůně: lehce petrolejová s výraznými tóny
zralého ovoce (angrešt a letní jablko), podtržená
špetkou pepře. Chuť: harmonická, ovocitá, s výrazným
příspěvkem květů a typickou jemnou kyselinkou,
v dochuti lehce minerální. Stolování: Tato univerzální odrůda je dnes
standardním doprovodem k rybím pokrmům, např. ke
klasickému sushi, salátům s mořskými plody nebo
zeleninovým úpravám těstovin a rizot. Nezklame ani jako
doprovod ke krevetám, případně k drůbeži se
zeleninou. Mimo doprovodů ke klasickému menu, lze párovat
především s vyzrálými sýry, případně se sýry
s modrou plísní, ovčím sýrem typu Pecorino, apod. Osobní dojem: Když hovoříte s někým
v Čechách o Ryzlinku Rýnském, zpravidla od
této odrůdy očekává kyselejší a sušší chuť.
V tomto směru tedy můžete dotyčného degustovaným
vínem překvapit, protože víno nejen, že není
„kyselé“, ale jak nám napovídá označení
„feinherb“, není ani suché. Velkou výhodou je
rovněž optimální obsah alkoholu: 11 %. Nemusíte si
jej tedy odříci ani k lehkému letnímu obědu, po
kterém plánujete aktivitu a nikoliv spánek, do kterého
byste byli příliš vysokým obsahem alkoholu spolehlivě
uvrženi. Důležité upozornění ke konzumaci: Jak již bylo
řečeno, víno opravdu není suché, takže nejen, že se
lehce pije, ale navíc je až opojně příjemné pro dámy.
Dávejte si tedy při dolévání sklenky pozor, abyste
svůj protějšek nedostali do nálady příliš rychle.
|
nahoru |
za Promat-degustační-tým M. Přibyl
|
|
|
|
|
Léto plné závodů s Létajícím Holanďanem |
Letošní letní část jachtařské sezóny opravdu nebyla
klidná. Do kalendáře závodů posádky CZE 11 se
v letních měsících dostaly hned čtyři velké
závody. První se konal na začátku prázdnin na Lipně a byl to
vlastně dvojzávod. První O krále Šumavy a po
třech dnech následoval závod Vítr a slunce. Na obou
závodech se sešly v lodní třídě přední posádky
české flotily. Za krásného počasí se na Lipenské
přehradě odjely snad největší závody v Čechách
a posádka CZE 11 v nich obsadila 3. a 2. místo. Tato
regata byla zároveň poslední ostrou přípravou na
následující Mistrovství světa v holandském
Medenbliku a tak se celé závodění odehrávalo mezi
dvěma předními českými posádkami s cílem co
nejvíce vyladit manévry a trim lodí. Mistrovství světa lodní třídy Flying Dutchman -
Holandsko - Medenblik. Nejtěžší závod letošní
sezóny, 10 dní v zajetí plachet, nejsilnější
soupeři, holandský Aisemeer pověstný silnými větry…
to vše čekalo na české posádky. Na tomto závodě se
sešlo 77 lodí z 15 států a tří kontinentů
včetně posádek CZE 11 a CZE 21 z Čech. Po prvních
dnech se obě posádky pohybovaly v první třetině
závodního pole se střídavými úspěchy a pohromami
díky slabšímu větru. Druhá polovina závodu se pak
nesla v duchu dohánění a vylepšování výsledků
tak, jak se dařilo dostat loď do optimálního nastavení.
Výsledné umístění CZE 11 na 26. místě sice nevypadá
nijak oslnivě, ale jen do okamžiku, kdy jsme si přečetli
výsledkovou listinu a před českou posádkou neskončila
žádná loď z takových jachtařských velmocí jako
Anglie, Nový Zéland, Španělsko nebo Polsko. Budeme se
muset více snažit a ono to půjde a to i v takové
konkurenci. Mistrovství Rakouska na vysokohorském Achensee je
tradičně velmi silně obsazená regata v půlce srpna
a i letošní ročník sliboval tuhé boje za účasti
evropské špičky (37 lodí ze sedmi států). Tento
závod je specifický svým termickým větrem, kdy podél
strmých alpských břehů vítr zesiluje a celý závodní
peloton křižuje v pásu širokém 50 - 100 m. Letos
by se závod mohl jmenovat „udělej obratů, co dokážeš
a ten kdo jich udělá nejvíc, vyhrává“. Po slibném
začátku se už dařilo střídavě a celkové 14. místo
pro posádku CZE 11 nás trochu zklamalo a do příštího
závodu budeme muset nastoupit lépe připravení. Poslední závod letní části se jel v polském
Otmuchově za účasti 25 lodí ze čtyř států.
Tentokrát se příprava posádky projevila a hned od
začátku jsme se drali dopředu. Silný vítr střídaný
skoro bezvětřím na Nysských jezerech nám jako obvykle
svědčil a když se k tomu přičte polská
pohostinnost spojená s naší radostí
ze čtvrtého místa, zdá se, že už zase jedeme jako
by nám za patami hořelo. Díky přípravě a
soustředění v závěru léta, které se nese
v duchu příprav na druhý vrchol sezóny, si posádka
CZE 11 podporovaná Promatem dělá velké ambice na
Mistrovství ČR na Nechranické přehradě, které už teď
slibuje, že bude druhou největší regatou
v Evropě… Držte nám palce.
|
nahoru |
za Promat-tým Tomáš Palkovský
|
|
|
|
|
Káva Barbera |
Barbera v Messině na Sicílii se řadí mezi
nejstarší zpracovatele kávy v Itálii. Historie
pražírny se píše od roku 1870. Jedná se o rodinnou
firmu, která si z generace na generaci předává a
střeží postup výroby své kávy. Jejím základem je
pečlivě vyvážená kombinace zrn s převahou
Arabiky. Barbera sází na pomalejší čas pražení zrn. Stala se nositelem italského rytířského řádu za dobrou
práci, kterou pražírně udělil italský král Viktor
Emanuel II. Ocenil tak umění dokonale pražit kávu.
Pražírna nakupuje nejkvalitnější zrna v Brazílii,
střední Americe a Indonésii. Dodávané kávy se hodí
jak pro přípravu espressa, tak cappuccina nebo latté
macchiato. Mají střední obsah kofeinu. Barbera Hesperia – standardní směs složená
ze čtyř druhů kávových zrn. Hodí se pro
každodenní konzumaci ve všech nápojích typu
espresso. S oříškovou příchutí a mírnou
kyselostí. Středně silná, výborná jako ranní káva,
vhodná pro automaty. Barbera Classica - směs složená z pěti
druhů světových kávových zrn. Jedná se
o výbornou kávu s mírnou kyselostí a
s chutí skořice vhodnou pro espresso neapolského
stylu. Barbera Mago - sladká a silná směs,
neuvěřitelně jemná a vyvážená s jemnými tóny
aroma hořké čokolády, ořechů a ovoce. Bohatá crema,
plné tělo a vždy překvapující dochuť. Poměr arabiky
a robusty 70:30. Osobní doporučení – všechny tři
zmíněné kávy jsou skvělé. Vybral bych směs Barbera
Mago pro nasládlost a chuť hořké čokolády. Zdroj:
www.skvela-kava.cz
|
nahoru |
za Promat-tým L. Fleischer
|
|
|
|
|
Podzimní pečený salát |
Troufám si říct, že tenhle salát je tak výborný, že
si ho zamiluje každý. Je z podzimních surovin a
zahřeje nejen tělo, ale pohladí i na duši… Hlavními ingrediencemi jsou řepa a dýně Hokkaido.
Připravte si 4 středně velké uvařené řepy (vařte ½
hodiny ve slupce a potom oloupejte), 1 dýni Hokkaido a
vše nakrájejte na měsíčky. Připravte si do větší misky nálev ze 3 lžic octa
Balsamico, 2 lžic olivového oleje, 1 lžíce medu a 2-3
stroužků česneku. Osolte, opepřete a nakrájené
měsíčky opatrně promíchejte s nálevem. Položte vše na plech na pečící papír, rovnoměrně
rozprostřete a pokapejte zbytkem nálevu. Pečte cca 20 min
při teplotě 180 °C. Na posledních 5 minut pečení
přidejte kousky vlašských ořechů a posypte rozdrobeným
sýrem Feta. Podávejte teplé a na talíři můžete
ještě posypat rukolou. Přeji všem krásně barevný podzim, i na
talíři…?
|
nahoru |
za Promat-tým M. Skotnicka
|
|
|
|
|
Kam na Burger? Do Liberce!!! |
V Moskevské ulici v Liberci je bistro se zaměřením
na americkou kuchyni. Avšak nenajdete zde pouze burgery,
v nabídce jsou také tortily a hot dogy. Pro ty, co
nejedí maso, existuje možnost vegetariánské varianty.
Pro milovníky sladkého se nabízí lívance a francouzské
tousty. V nabídce jsou i zvýhodněná polední
menu, ke kterým se podává příloha zdarma. Novinky lze
sledovat buď na Facebooku Coyote bistro, nebo na Instagramu Coyote bistro.
|
|
|
|
|
|
Z Promatího kalendáře |
• 3. 10. 2018
v hotelu ALWYN v Praze 8 se bude konat speciální
školení s názvem „Kontrolní technik požárně
bezpečnostních zařízení (PBZ) konstrukcí Promat“
podle vyhlášky Ministerstva vnitra č. 246/2001 Sb.
ve znění pozdějších předpisů (vyhl. 221/2014
Sb.). V případě Vašeho zájmu nás můžete
kontaktovat na e-mail: skoleni.pbz@promatpraha.cz. Účast
je hodnocena jedním bodem ČKAIT. Více informací na www.kontrolnitechnik.cz. • 31. 10. - 2. 11.
2018 se ve Starých Splavech u Máchova
jezera konají Nové TRENDY v oblasti PO, BOZP a
OŽP pořádané vzdělávacím střediskem Ivana
Kubičková – T.E.P. - http://www.tep-kubickova.cz/. • 6. - 7. 11. 2018
pořádá společnost J. Seidl a spol. s r.o. na
tradičním místě (hotel SANTON Brno) tradiční seminář
Požární ochrana staveb. Více na stránkách
organizátora – www.seidl.cz. • 28. 11. 2018
bude společnost AXIS ve spolupráci s PKPO
pořádat seminář s názvem „Nedostatky
v projektování, realizaci a kontrolách staveb
z hlediska požární bezpečnosti“. Tato akce se
uskuteční v Praze 7, Argentinská 38. Více
informací a možnost přihlášení na www.studioaxis.cz. • 24. – 26. 4.
2019 se v centru Prahy uskuteční
v pořadí již 20. jubilejní Mezinárodní
vědecká konference: REFRA PRAGUE 2019, (budova ČSVTS,
Novotného lávka 5, Praha 1) o moderních
žárovzdorných materiálech pořádaná Silikátovou
společností ČR. Vědecký program bude již tradičně
zaměřen na prezentaci nejnovějších poznatků
z oborů výzkumu, vývoje, a aplikací
žárovzdorných a izolačních materiálů ve všech
vysokoteplotních oborech. Pokud plánujete se zúčastnit,
pak jenom připomínáme, že uzávěrka přihlášek
abstraktů je 30. 11. Více informací je k dispozici
na stránkách: www.silikaty.cz.
|
nahoru |
za Promat-tým P. Kejklíček, V. Stanke a M. Přibyl
|
|
|
|
|
Promat s.r.o. V. P. Čkalova 22/784 160 00 Praha 6 - Bubeneč |
tel.: +420 233 334 806 fax: +420 233 333 576 skype: promat.praha |
GSM: 605 PROMAT 605 PROMAT 605 PROMAT |
promat@promatpraha.cz www.promatpraha.cz |
|
PDF verzi bulletinu můžete stáhnout
zde