Číslo 50
(červen 2018)
Vážený a milý Promačtenáři,
uběhl nám další kvartál z kalendářního roku, a ProČas se stal součástí rodiny padesátníků. Neslaví sice 50 let, jen padesáté vydání, ale i tak už je to nějakou dobu, co se s větší či menší pravidelností dostává k Vám, do Vašich mailových schránek. A věříme, že nikoliv k Vaší nelibosti. Spamy v našich mailových schránkách jsou obzvláště v posledním měsíci velmi aktuální téma. GDPR jistě přineslo ohromnou pomocnou ruku od našeho nejmocnějšího, z Bruselu… Přesněji, věříme, že přinese… Musíme věřit… Už to stálo hodně financí a úsilí lidí, zejména ve firmách.
Před začínajícími dovolenými Vás asi nejvíce zaujme rozsáhlý článek s informacemi a radami pro řidiče aut cestujících za hranice naší vlasti do turisticky nejnavštěvovanějších destinací v Evropě. „Zbytek“ čísla pokryjí tradiční rubriky – od technických informací až po neodmyslitelně k Promatu patřící gastronomii.
Závěrem úvodu nezbývá, než tradičně před začínajícím létem popřát vydařené dny dovolených, odpočinek, relax, hodně sluníčka tomu, kdo si jej přeje, osvěžující stín zase těm, kdo ten žlutý kotouček tak moc nevyhledávají a pohodu naprosto všem!! K tomu Vám buď nápomocen i náš Váš bulletin ProČas®.
Úvodník v audio podobě na odkaze zde.
|
|
Minuty teplých jarních dní aneb co všechno jsme si již zvládli/nezvládli „odfajfkovat“ z letošního nabitého programu! |
Minule byla započata debata o raketovém nástupu roku
a jak praví známé heslo: „Kdo chvíli stál, již
stojí opodál!“. Vzhledem k tomu, že příliš
podrobná inventura událostí z veřejného prostoru
stále ještě není zdraví prospěšná záležitost,
vezměme to raději jenom po povrchu. S ohledem na to,
že někteří vrcholní aktéři současného veřejného
dění jsou stále v akci, dovolím si tentokrát
vynechat analýzu, kdo že nám to bude nakonec vládnout a
popojdu k některým vedlejším jarním tématům. Nesmyslná výroba škodlivých pohonných hmot
z dotovaných žlutých rostlin stále pokračuje
(největší osázené plochy v EU), někteří
„hradní poradci“ jsou stále nezvěstní, dopravní a
jiné stavby vytrvale budí emoce, jak u řidičů, tak
u politiků. Navíc se nezdá, že by naše společnost
spěla „dospěle“ ke konsensům. Očividně nepomáhá
ani to, že se statisticky máme dobře, jak nám politici
neustále zdůrazňují (abychom jim moc nekoukali pod
ruce). Přes statisticky spokojený hmotný život však
s námi stále mohutně cloumá „puberta“. Ztráta
morálky, narušování demokracie, přeceňování úlohy
peněz jako hlavního hybatele vývoje - účet za
„národní pubertu“ stále roste a roste a další
schodek, zatěžující další generace, je již
naplánován. Zkrátka nic pro ekonomicky smýšlející a
jasnozřivé povahy, spíše naopak. Povečeřet u večerních zpráv tedy spíše
nedoporučuji. Jejich sledování klidnému trávení
rozhodně neprospívá a vybízí spíše
k nezřízenému pití. Doporučit lze naopak
umírněný večerní sport, procházku do přírody,
nenáročnou hudební produkci, odpočinkové stolní hry
nebo četbu lehkých literárních kusů. Duševní síly
budeme zkrátka potřebovat, protože, jak bylo řečeno
v úvodu, „večírek“ ještě zdaleka nekončí.
Ještě že se blíží čas letních prázdnin a
s ním i vytoužené dovolené, během kterých
bude na relaxaci a regeneraci více času. Firma Promat vám přeje krásné léto, k tomu pevné
zdraví a nezbytné štěstí, protože obé budeme
v našich „osobních plavbách“ po vlnách
neklidné doby určitě potřebovat! Poděkování za
výbornou spolupráci v předchozím období rádi
připojujeme.
|
nahoru |
za Promat-tým M. Přibyl
|
|
|
|
|
ProFór, speciál pro rodiče, dnes s podtitulkem: „Už je to tady!“: |
„Tak co, synu, jak dopadlo vysvědčení?“, chce vědět
maminka. „To je přece vedlejší, mami, hlavně že jsme zdraví,
ne?“.
|
|
|
|
Promat pozitivně |
JINÁ - Gabriela Koukalová. V poslední době mě
zaujala kniha Jiná, která je výpovědí
o sportovním i soukromém životě vrcholové
sportovkyně. Je plná vzpomínek na sportovní úspěchy a
zážitky, ale i okamžiků ze soukromého
života, o kterých se bála nebo styděla promluvit. Vypovídá o tom, že vrcholový sport není jen
zábava, ale mění vztahy, osudy a zdraví lidí. Vidím
v tom poselství pro mladé sportovce nebo pro ty,
kteří si přestali věřit. Je to vlastně pohled Gabriely
Koukalové na její kariéru a momenty života, které ji
podle jejich slov udělaly silnější a šťastnější,
zkrátka JINOU. Doporučuji. Omluva redakce: autorem příspěvku v minulém
čísle byl Pavel Januš, nikoliv Emil Janek, jak bylo
omylem uvedeno.
|
nahoru |
za Promat-tým J. Jelínková
|
|
|
|
|
Tak trochu jiná deska |
Již dlouho máme v nabídce desku DURASTEEL.
Někteří ji znají, málokdo používá. Zajímavá je
tím, že má krom vlastností protipožárních
i velice dobrou stabilitu a odolnost proti výbuchu.
Možná i proto je z ní z velké části
vystaven Terminál 5 letiště Heathrow. Link: https://www.youtube.com/watch?v=kptm1JMIojo
a také https://www.youtube.com/watch?v=-5E5b8gWmpU V dnešní době, kdy se skloňují slova jako výbušnina
či terorista, jistě deska potřebná.
|
|
|
|
|
Prague Food Festival 2018 |
Tradičně na konci května (25. - 27.) pořádal český
gastro-mág Pavel Maurer festival dobrého jídla a pití.
Na Vyšehradě se předvedlo 22 špičkových restaurací a
mimo jiné jste mohli shlédnout 24 cooking shows. Každý si tak zcela jistě přišel na své – ať již
ve výběru dobrých pochutin (Pavel Maurer se
například předem chystal na glazovanou vepřovou
nožičku s lanýžem) nebo ve výběru dobrých
tipů, co doma zkusit sám. Mimo to mohl každý přispět i k dobré věci.
Výtěžek stánku s rwandským jídlem isombe šel
ve prospěch dětí ve Rwandě. Pokud chcete o nejprestižnějším festivalu
gastronomie u nás vědět více, neváhejte
navštívit nejen https://www.praguefoodfestival.cz/uvodni-strana/,
ale i vlastní festival v květnu 2019.
|
nahoru |
za Promat-tým V. Stanke
|
|
|
|
|
Doporučujeme |
BATASIOLO GAVI DEL COMUNE DI GAVI - bílé jakostní víno
odrůdové, odrůda Cortese, suché, ročník 2017 Barva: světle žlutá se zelenými odlesky. Vůně: svěží, ovocná, s tóny limetek,
grepů a pomela, později vystupuje jemné aroma bezových
květů nebo lilií. Chuť: lehká, svěží, s krásným
minerálním výrazem a harmonickou kyselinkou,
v dochuti příjemně máslová. Stolování: Tato populární severoitalská odrůda
(Piemonte) je dnes standardním doprovodem k rybám
(např. úhoř, platýs nebo losos). Rozhodně neuděláte
chybu ani při zařazení sklenky k rybím předkrmům
(např. Carpaccio z pražmy nebo chobotniček). Hodí
se rovněž k široké škále bílých mas (např.
oblíbené Vitello tonnato z tenkých plátků
telecího masa a tuňákové pasty). Nezklame ani
v kombinaci se suchými italskými šunkami nebo
těstovinami s mořskými plody. Osobní dojem: Víno se vůní i chutí velmi
liší od bílých vín z „našeho bezprostředního
okolí“. Kdo je tedy zvyklý spíše na “tělnatou“ a
pevnou citrusovou chuť s „křupavou“ kyselinkou,
bude určitě překvapen. Víno je krásně lehké,
květově voňavé a svým projevem opravdu povzbudivé.
Navíc zanechává příjemnou a jemnou stopu na jazyku,
takže se krásně pije v menších doušcích, na
letní zahradu k lehkému obědu skutečně ideální
společník. V závěru vždy dlouze vyzní jedinečná
harmonická dochuť, krásně snoubící zmiňované
květové a ovocné tóny. Důležité upozornění ke konzumaci: Jak již bylo
řečeno, víno je lehké a povzbudivé, takže mít
k pití připravenu pouze jednu láhev by byl
skutečný „nerozum“. Archivaci bych rovněž
neriskoval, protože přijít o čerstvý ovocný
charakter tohoto mladého vína by byla škoda.
|
nahoru |
za Promat-degustační-tým M. Přibyl
|
|
|
|
|
Bezpečně za volantem po Evropě |
A je tu opět léto, prázdniny, doba letních dovolených.
Letní počasí máme sice už pár týdnů, ale to pravé
léto je spojeno s dovolenými, prázdninami a
cestováním. Přes vzrůstající počet leteckých
turistů stále většina dovolenkářú vyráží po
zemích českých a evropských automobilem. Pokud se
pohybujeme v naší malé krásné zemičce, tak jsme
pány situace, jelikož své silniční a dálniční
prostředí velmi dobře známe. Při cestě autem do
zahraničí se již také cítíme zkušeně, protože již
mnoho let můžeme volně cestovat kam chceme a jsme
zkušenými řidiči a cestovateli. Ovšem pozor, jiný
kraj, jiný mrav a na silnicích po blízké
i vzdálenější Evropě nás může leccos
překvapit! V okolních zemích Evropy nejsou jen
odlišnosti v dopravních předpisech, ale
i například v povinné výbavě motorových
vozidel. Například Rakousko: - Je zde zakázáno vozit on board kamery
ve vozidle.
- Reflexní vesta je povinná jen pro
řidiče motorového vozidla a pro ostatní členy posádky
vozu se doporučuje. Povolené barvy jsou: oranžová,
žlutá, červená. Sankce: 14 až 2 180 Eur.
- V
okolí Vídně a dalších částech Rakouska jsou zavedeny
nízkoemisní zóny pro vozidla kategorie N bez omezení
hmotnosti.
- Děti do 14 let nebo 150 cm musí být
přepravovány v odpovídajícím dětském zádržném
systému. Od výšky 135 cm může být použit
podsedák.
Itálie: - Děti cestující ve vozidlech registrovaných
v zahraničí musí být zajištěny v souladu
s právními předpisy platnými v zemi
původu.
- Reflexní vesta je povinná pro každého,
kdo vystupuje z motorového vozidla během mimořádné
události.
- Děti do 14 let nebo 150 cm musí být
přepravovány v odpovídajícím dětském zádržném
systému.
- Ten, kdo převáží jízdní kola na
nosiči na tažném zařízení, musí mít na něm
umístěnou reflexní desku o velikosti 50 x 50
cm.
- Platí tu zákaz kouření ve vozidle
přepravující osobu mladší 18 let nebo těhotné
ženy.
Chorvatsko: - Děti mladší 12 let nesmí cestovat na předních
sedadlech. Výjimkou jsou děti do 2 let umístěné
ve "vajíčku" a s vypnutým
airbagem.
- Vozidla s přívěsem musí být
vybavena 2 trojúhelníky.
- Vozidla kategorie N musí
mít v povinné výbavě hasicí
přístroj.
- Reflexní vesta je povinná jen pro
řidiče motorového vozidla.
Slovinsko: - Jakékoliv používání antiradarů je zakázáno.
Zákaz platí i na upozornění na radary
v navigaci.
- Reflexní vesta je povinná pro
každého, kdo vystupuje při mimořádné události
z motorového vozidla (sankce 40 Eur).
- Děti do
14 let nebo 150 cm musí být přepravovány
v odpovídajícím dětském zádržném
systému.
Zkrátka na řidiče je připravena spousta překvapení.
Podmínek a zvláštností je mnoho a vydají na několik
stránek, na což zde nemáme prostor. Každopádně se
doporučuje před cestou řádně připravit, věnovat
chvíli času a pročíst pár informací. Skvělým zdrojem
informací je www.uamk.cz. Jsou zde všechny potřebné
informace pro turisty včetně dopravních předpisů
platných v jednotlivých zemích. Přejeme vám hodně
šťastných kilometrů a nezapomínejme, že i cesta
je součástí naší dovolené a měla by proběhnout
klidně, příjemně a bez finančních ztrát za zbytečné
pokuty. Zdroj: www.uamk.cz.
|
nahoru |
za Promat-tým L. Fleischer
|
|
|
|
|
Káva, kterou nevidíte |
Řeč je o CLEAR COFFEE – čili čiré kávě.
Jedná se o předem připravenou studenou kávu,
údajně filtrací zbavenou veškerých pigmentů, kterou
lze koupit pouze jako hotový výrobek. A opravdovým
překvapením je, že za tím stojí Dávid Nágy
ze Slovenska. Důvodem jeho badatelské práce bylo,
že mu káva barvila zuby. Zda si tato novinka najde svoje zákazníky, mnohdy velice
konzervativní a milujících své rituály
s přípravou kávy spojené, je otázkou... Více na www.clrcff.com.
|
nahoru |
za Promat-tým P. Dvořák
|
|
|
|
|
Lepidlo Promat K 84 v zajímavém balení |
V letním období konečně nacházíme trochu času na
servis našich kamen, krbů a jiných spotřebičů. Roky
opotřebovanou šňůru je už potřeba vyměnit za novou.
Ale čím ji přilepit, hořlavá lepidla nelze použít.
Skvěle se hodí naše lepidlo Promat K 84, které
znáte v 7,5 kg balení v kyblíku či 1 kg
sáčku. Speciálně pro takovéto servisní zásahy
v oblasti kamen nabízíme 23 g balení (ilustrační
foto). Spáru očistíme, lepidlo naneseme, šnůru
zatlačíme a dvířka zavřeme… Ať se dílo podaří!!
http://www.promatpraha.cz/cs-cz/products/lepidlo-k84
|
nahoru |
za Promat-tým P. Dvořák
|
|
|
|
|
Vědci zjistiti, že… (E15) |
…lidé vytvořili kolem Země novou bariéru. Ač
nevědomky, tak, podle článku na E15 pozitivně, lidstvo
ovlivnilo ochranu naší Země pomocí tzv. velmi dlouhých
vln (VDV). Tato bublina z VDV rostoucí kolem Země
sice odtlačuje další ochranu planety – Van Allenovy
pásy, ale vytváří zároveň podobnou ochranu, zejména
před tzv. solárními větry. Celý článek na www.e15.cz/magazin/lide-vytvorili-kolem-zeme-novou-barieru-1345506. Zdroj: E15, deník pro ekonomiku a byznys.
|
nahoru |
za Promat-tým J. Ohanka
|
|
|
|
|
Mexické guacamole |
Avokádo, opěvované za svoje výživové vlastnosti, si za
poslední roky našlo místo i na našich stolech. Je
bohatým zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin a
nenasycených mastných kyselin. Teď už jen najít
způsob, jak ho zařadit do našeho jídelníčku. Nejdůležitějším krokem je již správný výběr
v obchodě. Musí být na omak lehce měkké. Pokud
byste vybrali tvrdé, dojde za několik dní
v pokojové teplotě. Příliš měkké nebo takové,
které má hnědé skvrny nikdy nekupujte, je přezrálé a
bude mít hnědé skvrny i uvnitř. A nyní již k přípravě guacamole: Avokádo
rozkrojte na půl, vyjměte pecku a lžící vydlábněte
ze slupky. V misce ho rozmačkejte vidličkou,
posolte, opepřete, zakápněte citronem a přidejte trochu
najemno nakrájené cibule, 1 prolisovaný stroužek
česneku a nakrájenou dužinu z masitého rajčete.
Vše promíchejte, popř. ještě dochuťte solí a pepřem.
Avokádo je samo o sobě bez chuti, takže kořením
nešetřete. Guacamole si můžete namazat na toast nebo
chléb nebo si ho nabírejte kukuřičnými tortillami
přímo z misky. Na letní lehkou večeři je jak
dělané… A na závěr jedna kvízová otázka, je
avokádo ovoce nebo zelenina?
|
nahoru |
za Promat-tým M. Skotnicka
|
|
|
|
|
Restaurace V Zahradě |
Kousek od naší firmy, hned u Stromovky, je ukryt
hotel Schwaiger. Má teď nového majitele a je to znát
i v restauraci. Příjemná obsluha, krásné
prostředí izolované od ruchu velkoměsta, výtečná
kuchyně a vyvážený nápojový lístek. Měl jsem zde
onehdy pohankové rizoto, jindy zase sumce z jejich
domácí udírny (www.vzahrade.com). Přijďte ochutnat – doporučujeme.
|
|
|
|
|
Z Promatího kalendáře |
• 19. – 10. 10.
2018se v centru Prahy, na dohled od Karlova
mostu (budova ČSVTS, Novotného lávka 5, Praha 1),
uskuteční Vědecká konference: SUROVINY 2018
pořádaná Silikátovou společností ČR. Zaměřená bude
na prezentaci nejnovějších poznatků z oboru
těžby, úpravy a zpracování silikátových surovin.
Pokud plánujete se zúčastnit, pak jenom připomínáme,
že uzávěrka přihlášek je do 1. 9. Více informací je
k dispozici na stránkách www.silikaty.cz. Mimochodem, o stabilitu blízkého Karlova mostu se
bát nemusíte. Je na rozdíl od některých svých
novějších následovníků stavěn poctivými a tudíž
spolehlivými středověkými technologiemi.
|
nahoru |
za Promat-tým M. Přibyl
|
|
|
|
Promat s.r.o. V. P. Čkalova 22/784 160 00 Praha 6 - Bubeneč |
tel.: +420 233 334 806 fax: +420 233 333 576 skype: promat.praha |
GSM: 605 PROMAT 605 PROMAT 605 PROMAT |
promat@promatpraha.cz www.promatpraha.cz |
|
PDF verzi bulletinu můžete stáhnout
zde