Číslo 48

(prosinec 2017)

Vážený a milý Promačtenáři,

Další čtvrtrok je za námi, někomu uběhl rychleji (nám doháněčům termínů), někomu pomaleji (dětem těšícím se na „bohatého Ježíška“), ale jisté je jedno, že je tu další číslo bulletinu ProČas®.

Bez dlouhého psaní popřejeme, abyste si našli v tomto čísle se 48-čkou v záhlaví vše, co od tohoto bulletinu očekáváte, a na chvíli tak mohli setřást ze sebe stres, který na nás chrlí okolí a zrychlené tempo s koncem roku tradičně spojené.

Upozornění pro účastníky školení Kontrolní technik PBZ Promat a Intumex: Věnujte, prosím, zvýšenou pozornost článku týkajícího se tohoto školení!!

Věříme, že Vám naše rozšířená e-mailová podoba čtvrtletníku přišla po minulé premiéře vhod. A proto v této podobě pokračujeme dál, abyste zprávy z ProČasu měli rychleji po ruce, telefonu, tabletu,…
Celá redakce ProČasu Vám přeje příjemně a především pohodově strávené vánoční svátky a stejně pohodový vstup do zimně olympijského roku 2018 !!

Úvodník v audio podobě na odkaze zde.

Promat s.r.o.

 
 
 
Obsah
 
01   Zimní střípky
 
02   Svatomartinská konference 2017
 
03   Promat pozitivně
 
04   Slavíček a ti druzí
 
05   Katalog - Promat - PBS dle EN, 5. vydání
 
06   Hlásiče požáru Promat® - systém včasné detekce vzniku požáru a kouře
 
07   Doporučujeme
 
08   SDH Dačice
 
09   Promat inovativně
 
10   Školení kontrolní technik systémů Promat a Intumex
 
11   Káva Bazzara
 
12   10 nejlepších restaurací
 
13   Vánoční punč
 
14   PROMASTOP®-W - rozšíření klasifikace
 
15   Urbanistický „klenot“ s výbornou gastronomií
 
16   Ohlédnutí za sezónou 2017 na FD
 
17   Sdělení o „vánočním“ provozu na přelomu roku 2017/18
 
18   Novinky
 
19   Z Promatího kalendáře
 
 

Zimní střípky

Letošní prosinec se zase nějak nebezpečně rychle přiblížil. A je přímo těhotný událostmi. Určitě je nutné nenechat bez povšimnutí kausu „mlátičky“ Zdenka Ondráčka. Mnozí z nás na Národní či následně jinde byli.

Další krásnou zprávou byl super úplněk. Další bude 2. ledna a 31. ledna 2018. Nenechte si je ujít.

Jinou pozitivní zprávou je, že vyšel nový katalog Požární bezpečnost staveb (více v separátním článečku).

Rakouští sousedé zase o 20 km prodloužili dálnici k naší hranici u Mikulova (o Č.B. nemluvě) a my se jen hloupě vymlouváme na aktivisty. Evidentně do té Evropy asi nepatříme.

A v Troji nám spadla lávka, která byla zhotovena jako předpjatý zavěšený pás, sestavený z jednotlivých prefabrikátů. Šlo o technologii, kterou projektovaly a realizovaly Dopravní stavby Olomouc v roce 1984. K tématu se vrátíme v příštím čísle.

A v neposlední řadě byly zatím jen tři adventní neděle, tudíž to předvánoční šílenství bylo letos o něco kratší. A svátky za dveřmi.

Přeji Vám příjemné prožití vánočních svátků, pohodu a klid, ideálně v kruhu rodinném. Děkuji všem, kteří s námi spolupracovali, za pozitivní přístup, hledání těch správných momentů, které nás všechny posouvají dále. A děkuji svým kolegům, bez nichž by Promat nebyl, čím je.

A přeji krásný, silný a zdravý rok 2018! A v něm super skvělých 365 dnů!


nahoru

za Promat-tým L. Zajíc
 
 

ProFór, dnes s podtitulkem: „Inzerát k zamyšlení“:

„PRODÁM TEENAGERA“:

Plná výbava, včetně kroutících očí, hlubokých povzdechů a sarkastických komentářů. Výborně hraje všechny videohry a na mobilu píše takřka ve všech pozicích rychlostí 500 úhozů za minutu. Zn.: "Za rychlý odvoz."


nahoru

 
 

Svatomartinská konference 2017

Dne 9. 11. 2017 proběhl VIII. ročník technické konference. Hlavním tématem byl objekt ČVUT – CIIRK na Praze 6. Prezentovali se zde zástupci ČVUT, HOCHTIEF CZ a. s., VCES a.s., EXCON, a.s. Prezentace ukončil svou částí Promat s.r.o. Po svatomartinském obědu se účastníci konference odebrali na prohlídku objektu.


nahoru

za Promat-tým P. Vild
 
 

Promat pozitivně

Nic není napořád! A o dokladech totožnosti to platí ještě s větší mírou. Když jsem si před deseti léty vyzvedával (tehdy nový) občanský průkaz, říkal jsem si, že mám na hóóódně dlouho vystaráno. Čas letí, já se „párkrát“ vyspal a na ten úřad jsem musel jít opět. My dříve narození máme nechuť k těmto úkonům zakořeněnou v sobě díky někdejší neochotě komisních úřednic za přepážkami. Místo protivného „Další!“ a ještě protivnějšího „Co chcete?!“ jsem byl překvapen milým a přitom profesionálním jednáním, které začalo dotazem „Co pro Vás můžu udělat?“ Cítíte ten rozdíl?? „Co chcete?“ a „Co pro Vás můžu udělat?“ Stačilo tak málo a věřte-nevěřte, já jsem po tomto jednání měl celý den nějaký hezčí. A nebýt toho, že při další výměně „občanky“ budu opět nejenom o deset let „moudřejší“ ale i o dalších deset let starší, snad bych se na takové jednání na úřadě i těšil…

P.S.: Kdy jste se naposledy podívali na platnost Vašich dokladů?


nahoru

za Promat-tým E. Janek
 
 

Slavíček a ti druzí

Oáza klidu v předvánočním shonu – v Jízdárně Pražského hradu se do 7. 1. 2018 koná výstava „Český impresionismus – Světlo v obraze“. Vedle děl Antonína Slavíčka a dalších téměř osmdesáti umělců Vás jistě mile překvapí i obraz od otce impresionistů Clauda Moneta z jeho raného období.


nahoru

za Promat-tým H. Apolínová
 
 

Katalog - Promat - PBS dle EN, 5. vydání

Vážení zákazníci, mám tu radostnou povinnost Vám sdělit, že další vydání katalogu Promat – Požární bezpečnost staveb dle EN je již na světě. Najdete v něm konstrukce dle posledního stavu techniky. Stejně tak inovované konstrukce dle zkušebních EN, pravidel pro přímé i rozšířené aplikace. Nový katalog je jubilejní 10. v naší české historii. Váží více než 1 kg, má 376 stran a stále ještě formát A4. Česká pošta jej k Vám může dopravit za 50 Kč. Jeho virtuální podobu najdete na www.promatpraha.cz/cs-cz/ressources/downloads.

V průběhu příštího roku začneme s aktualizací dle probíhajících zkoušek, klasifikací a stavu norem. Nejméně 4x ročně najdete v ProČasu rubriku „Katalog aktuál“.


nahoru

Hezké čtení přeje za celý Promat-tým L. Zajíc
 
 

Hlásiče požáru Promat® - systém včasné detekce vzniku požáru a kouře

Už téměř 10 let (od 1. 7. 2008) platí vyhláška č. 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb, která stanoví podmínky a požadavky na umístění „zařízení autonomní detekce a signalizace“ u objektů. Na základě statistik je prokázáno, že tři ze čtyř obětí požáru neuhoří, ale zemřou v důsledku nadýchání se toxickými zplodinami hoření.

Život Vám může zachránit autonomní Hlásič požáru Promat®, který Vás včas upozorní (opticky a zvukově) na vznikající požár. Je vhodný pro instalaci do domácností i kancelářských prostor; není nutné připojení na další speciální zařízení. Více informací a bližší specifikaci hlásičů Vám sdělí naše technické oddělení nebo využijte adresu hlasicepromat@promatpraha.cz.


nahoru

za Promat-tým P. Kejklíček
 
 

Doporučujeme

Veltlínské zelené (Grüner Veltliner), zkratka VZ, jakostní víno, suché, ročník 2016, Weingut Nekham, NIEDERÖSTERREICH

Barva: typicky zelenožlutá až zlatavá.

Vůně: svěží, příjemně kořenitá (muškát, vanilka), s poněkud ustupujícím ovocným aroma.

Chuť: typicky hořkomandlová, vyvážená s výraznou kyselinkou a velmi příjemnými tóny limetky a citrusů. Stolování: Vzhledem k předpokládanému původu (Dolní Rakousy) lze víno tradičně servírovat k telecímu řízku (Vídeňský řízek). Netřeba se však omezovat, určitě neurazí ani k rybě, případně jednoduchým zeleninovým salátům. Dále může toto víno bez obav doprovodit i drůbeží či rybí paštiky, nebo jemné bílé sýry bez plísně.

Osobní dojem: lehké vínko výrazné a „křupavé“ chuti, které je vynikajícím společníkem pro zmíněné gastronomické speciality či

jen pro neformální přátelská posezení. Důležité upozornění ke konzumaci: V obecném hodnocení lze prostě konstatovat, že v jednoduchosti je síla. Chuť je opravdu jednoznačná, typická pro danou odrůdu a dalo by se říci i nezaměnitelná. V tom tkví hlavní síla tohoto vína. Rakušané jsou v tomto ohledu velmi spolehliví. Když degustujete tento základní Veltlín, nenechají vás zkrátka na pochybách, že jde opravdu o ryzí a svěží odrůdu, jak má být.

Malá poznámka závěrem: V dnešní ochutnávce jsme záměrně hodnotili základní vzorek této odrůdy. Určitě by bylo možné hodnotit nějaké vzorky vyšší řady, ale někdy je zkrátka vhodná chvíle ochutnat víno v jeho základní podobě.

Pro doplnění uvádím i dříve používaný rakouský název: “Muskateller“, což by někomu mohlo připomínat odrůdu Muškát.


nahoru

za Promat-degustační-tým M. Přibyl
 
 

SDH Dačice

Podél silnice z Dačic směrem na Studenou vyrostla v letošním roce nová Hasičská zbrojnice pro Sbor dobrovolných hasičů Dačice. Architektonicky se jedná o samostatný objekt rozdělený na dvoupodlažní administrativní část a jednopodlažní garáže. Skelet budovy a rámy schodiště do 2.NP tvoří ocelové nosníky. Nosníky jsme chránili pomocí desek PROMATECT®-H proti požáru na parametr R 30 (únosnost a stabilita po dobu 30 minut). Požární desky Promat jsou vzájemně spojeny ocelovými svorkami a tvoří kompaktní samonosný obklad. Společně s firmou Siniat se podařilo dodat i sádrokartonový systém suché výstavby. Stěny a podhledy vytvořené z desek LaFlam a LaGyp kvalitně doplnily celý společný projekt Promat & Siniat. „Těšíme se na další pěkné spolupráce“.


nahoru

za Promat-tým J. Chmelař
 
 

Promat inovativně

Před časem firma Promat spolupracovala na zajímavém projektu raketové pece. Parta nadšenců a propagátorů výpalu keramiky tradičními postupy (ARTkeramika.cz), pořádala výpal keramické zahradní skulptury určené do zahrady pro osázení zelení. Jednalo se o bezmála dvoumetrové dílo, výpal probíhal pod širým nebem v provizorní peci z ocelové kari sítě a lehké izolace z keramických vláken. V závěru došlo k efektnímu „rozloupnutí“ pece a finálnímu výpalu přímo před zraky přihlížejících. Doufejme, že podobně netradiční akce budou dále následovat, už teď se těšíme, s čím přijdou příště… Bližší informace a fotografie z akce: http://www.artkeramika.cz/dratenka-aneb-raketova-pec.


nahoru

za Promat-tým P. Dvořák
 
 

Školení kontrolní technik systémů Promat a Intumex

Na základě vyjádření GŘ HZS ČR, v souvislosti s vydanou judikaturou „Sjednocení aplikační praxe při provádění kontroly provozuschopnosti PBZ“, navazující na rozsudek Nejvyššího soudu České republiky, Vám sdělujeme informaci, že osoba – kontrolní technik, která provádí kontroly PBZ, musí splnit podmínky stanovené právními předpisy (zejména zákonem č. 133/1985 Sb. v platném znění, vyhl. č. 246/2001 Sb. ve znění vyhl.č. 221/2014 Sb.), normativními požadavky a průvodní dokumentací výrobce konkrétního typu PBZ. V souladu s platnými právními předpisy a bez splnění výše uvedených podmínek, pouze na základě absolvování školení „Kontrolní technik požárně bezpečnostních zařízení systémů Promat a Intumex“, není možné provádět vlastní kontrolu PBZ.


nahoru

za Promat-tým P. Kejklíček
 
 

Káva Bazzara

Pro tentokrát si z pevninské Itálie zaskočíme na ostrov Sicílii. Tady se od roku 1923 v rodinné pražírně založené Massiminem Ginevrou praží káva. Traduje se, že svoji první kávovou směs namíchal již ve 12 letech. Za úspěchy a přínos svému oboru byl později vyznamenán italskou vládou řádem rytíře. Káva Ginevra s typickým sicilským středním stupněm pražení, označovaným jako „Tonaca di Monaco“, je kávou s jedinečným charakterem zřetelně odlišeným od ostatních italských pražíren. A jaké směsi můžeme ochutnat?

Ginevra Miscela Special – je to specialita pražírny, jedná se o 100 % Robustu. Káva s ohromující cremou, dlouhotrvajícím aroma a výraznou jemnou chutí. Vhodná je především pro přípravu nápojů s mlékem, např. cappuccina či caffè latte, ale i velmi silného espressa, a to ve všech typech kávovarů.

Ginevra Miscela Silver - směs se skládá z vysoce kvalitních zrn Arabiky, získává v hloubce výraznou chuť karamelu, která je doplněna čokoládovým nádechem ze zrn Robusty. Podíl Arabiky 80 % a Robusty 20 %.

Ginevra Miscela Selezionata - směs Arabiky 90 % a Robusty 10 % s jemnou a vyváženou chutí a bohatým aroma. Převažující podíl kvalitní Arabiky dává kávě severoitalský styl, zatímco malý podíl Robusty zachovává její sicilský základ. Celý název kávy, přeložitelný jako „vybraná směs pro profesionály“, mluví za vše. Zdroj: www.kavakava.cz.


nahoru

za Promat-tým L. Fleischer
 
 

10 nejlepších restaurací

30. listopadu vyhlásil Pavel Maurer 10 nejlepších restaurací v ČR. Asi je již znáte z tisku, případně najdete na

www.grandrestaurant.cz/top-10-absolutne.

Za zmínku stojí, že opět vyšel průvodce restauracemi v ČR. K dostání je na obvyklých místech (Kanzelsberger, NeoLuxor, Academia, Euromedia), popř. na páně Mauerově webu. A kdo to neví, první místo získala restaurace Entrée z Olomouce.

A za chvíli začíná zimní Grand Restaurant Festival, více na www.grandrestaurant.cz/uvodni-strana/.

Dobrou chuť!


nahoru

Za Promat-tým L. Zajíc
 
 

Vánoční punč

K tradičním vánočním nápojům patří vánoční punč. Popíjí se na vánočních trzích a při předvánočních setkáních sousedů. Zpříjemní nám pobyt v zimních mrazech a příjemně zahřeje, díky němu a svařenému vínu je nám venku hned lépe a veseleji!

500 ml vody smíchejte se 140 g cukru krupice (kdo nemá rád moc sladké, doporučuji míň), vymačkanou šťávou z 1 citronu a 1 pomeranče a přiveďte k varu. Potom přilijte 130 ml rumu a 500 ml bílého vína a přidejte koření, které k Vánocům neodmyslitelně patří: 4 ks hřebíčku, 1 ks badyánu a 2 celé skořice. Opět zahřejte až téměř k varu, ale nevařte. Horký punč nalijte do nahřátých sklenic a do nápoje můžete ještě nakrájet kousky pomeranče a citronu.

Přeji krásné a klidné Vánoce.


nahoru

za Promat-tým M. Skotnicka
 
 

PROMASTOP®-W - rozšíření klasifikace

Chceme vás informovat o úspěšně klasifikaci těsnění plastového potrubí s hořlavou izolací třídy reakce na oheň E ve stropní konstrukci.

Na základě provedené zkoušky požární odolnosti nebyly překročeny mezní hodnoty parametrů celistvosti (E) a izolace (I) po dobu

125 minut. Více informací vám sdělí naše technické oddělení.


nahoru

za Promat-tým P. Vild
 
 

Urbanistický „klenot“ s výbornou gastronomií

V prosinci jsem byl za jedním dodavatelem v Prostějově. Šli jsme na oběd do místní restaurace „U tří králů“.

Rustikální srub je zasazen mezi paneláky, ale gastronomii i marketing mají na jedničku. A mají i vlastní pivovárek. Měl jsem výbornou cibulačku a steak. Vaří i polední hotovky a dobrou kávu.

Zkuste www.kolibautrikralu.cz.

Dobrou chuť.


nahoru

Za Promat-tým L. Zajíc
 
 

Ohlédnutí za sezónou 2017 na FD

Rok 2017 a okruhový jachting na létajícím holanďanu s Promatem byl rokem velkých evropských regat i závodů na domácích vodách, ale popořadě.

Posádka CZE11 startovala do tohoto roku již na začátku dubna první regatou Eurocupu v německém Hannoveru po jarní přípravě a řadě tréninků s nově připraveným trupem a s úpravami v plachtách. První zahřívací závod při účasti evropské špičky skončil pro posádku Storch / Palkovský 20. místem a potvrdil, že tým Promatu bude patřit i v tomto roce do elitní skupiny lodí. V jarní části evropských závodů následovalo Mezinárodní mistrovství Rakouska, kde při účasti elitní skupiny posádek z Maďarska, Německa a Rakouska zajela posádka CZE11 8. místo k velké spokojenosti a v očekávání další velké regaty Eurocupu na německém Ammersee, kde se s konkurencí česká posádka poměřila a skončila na 11. místě. Z Evropských regat přišel přesun na české vody, kde pokračovala jarní část sezóny v domácí konkurenci a to zejména druhé české posádky CZE21 (bývalý kormidelník Promat teamu) současné jedničky v lodní třídě Flying dutchman. První český závod na Nechranické přehradě posádka CZE11 vyhrála a v následných dvou závodech v rámci Lipenského týdne obsadila dvakrát druhé místo. Po parádně rozjetém začátku sezóny přišel vrchol jarní části v podobě dalšího závodu seriálu Eurocupu, mezinárodního mistrovství Německa na jezeře Muritz u Berlína. Hned při cestě na první start si posádka CZE11 vybrala svůj díl smůly, když zlomila stěžeň a do závodu nastoupila až druhý den s třemi nedojetými rozjížďkami z devíti. I přes tuto ztrátu se nakonec probojovala na 32. místo s dojezdy v první desítce - škoda toho stěžně umístění mohlo být o dost lepší.

Podzimní část sezóny se rozjela srpnovým závodem Eurocupu na rakouském Achensee, kde se posádka Promatu znovu potkala s celou evropskou špičkou a konečné 7. místo již s novým stěžněm určitě potěšilo před dalším závodem v zahraničí a to v Polsku na Mezinárodním mistrovství Polska - Otmuchowská jezera, kde jsme obhajovali s CZE11 třetí titul mistr Polska v řadě, marně, skončili jsme jako více-mistři na druhém místě za CZE21 s jednoznačným náskokem před ostatními posádkami. V prvním týdnu září pak pokračoval seriál Eurocupu poprvé závodem v Čechách, kdy se na Mezinárodním mistrovství České republiky poprvé představili špičkové zahraniční posádky a konečné čtvrté místo pro Promat team CZE11 bylo malým vrcholem sezóny. Ten opravdový byl na Mistrovství světa v italském Scarlinu - konečně na moři, kde se sešlo 108 nejlepších posádek ze tří kontinentů a 19 států. Tento vrcholný závod se jede devět dní, kdy lodě postupují z kvalifikační skupiny do finálových jízd, do poslední rozjížďky není nic rozhodnuto. Bohužel hned v prvním dni se přilepila posádce CZE11 smůla na paty a s dojezdy na konci pelotonu a jednou penalizací v rozjížďce při chybném projetí cílem se v následujících bojích nedalo pomýšlet na přední umístění. I přes veškerou snahu až do poslední jízdy celkový součet bodů nedovolil lepší umístění než 43. místo.

Letošní sezóna byla dlouhá, plná překvapení a zvratů a velice nás v závěru potěšilo opětovné umístění v žebříčku Českého svazu jachtingu mezi dospělými na 15.-16. místě pro CZE11 Petr Storch / Tomáš Palkovský z Promat teamu, tedy v elitní dvacítce českých jachtařů a zároveň vítězství lodi Promat v Českém poháru lodní třídy Fying dutchman. A i když sezóna skončila, už probíhají přípravy na příští, kdy doufáme v lepší výsledky. Pojedeme s Promatem jako kdyby nám za patami hořelo…


nahoru

CZE11 Tomáš Palkovský / Petr Storch vám přejí veselé Vánoce a krásný rok 2018
 
 

Sdělení o „vánočním“ provozu na přelomu roku 2017/18

Najdete na http://web.promatpraha.cz/novinky?nid=97.


nahoru

za Promat-tým J. Ohanka
 
 

Novinky

NEWS - společné projekty Promat/Siniat

Nové požadavky na prostupy instalací podle ČSN 73 0810

http://web.promatpraha.cz/pozarni-bezpecnost-staveb/technicke-informace/technicke-info-2017


nahoru

za Promat-tým J. Ohanka
 
 

Z Promatího kalendáře

28. 3. 2018 se v pražském hotelu Clarion bude konat 11. národní konference pořádaná Českou komorou obvodových plášťů – www.cklop.cz.

5. - 6. 4. 2018 v Hnanicích a 24. - 25. 4. 2018 v Kutné hoře připravuje Společnost LPE semináře Požární bezpečnost v elektrotechnice, www.lpe.cz.


nahoru

Za Promat-tým P. Kejklíček, M. Přibyl a V. Stanke
 
Promat s.r.o.
V. P. Čkalova 22/784
160 00 Praha 6 - Bubeneč
tel.: +420 233 334 806
fax: +420 233 333 576
skype: promat.praha
GSM: 605 PROMAT
605 PROMAT
605 PROMAT
promat@promatpraha.cz
www.promatpraha.cz