Číslo 48
(prosinec 2017)
Vážený a milý Promačtenáři,
Další čtvrtrok je za námi, někomu uběhl rychleji (nám doháněčům termínů), někomu pomaleji (dětem těšícím se na „bohatého Ježíška“), ale jisté je jedno, že je tu další číslo bulletinu ProČas®.
Bez dlouhého psaní popřejeme, abyste si našli v tomto čísle se 48-čkou v záhlaví vše, co od tohoto bulletinu očekáváte, a na chvíli tak mohli setřást ze sebe stres, který na nás chrlí okolí a zrychlené tempo s koncem roku tradičně spojené.
Upozornění pro účastníky školení Kontrolní technik PBZ Promat a Intumex: Věnujte, prosím, zvýšenou pozornost článku týkajícího se tohoto školení!!
Věříme, že Vám naše rozšířená e-mailová podoba čtvrtletníku přišla po minulé premiéře vhod. A proto v této podobě pokračujeme dál, abyste zprávy z ProČasu měli rychleji po ruce, telefonu, tabletu,…
Celá redakce ProČasu Vám přeje příjemně a především pohodově strávené vánoční svátky a stejně pohodový vstup do zimně olympijského roku 2018 !!
Úvodník v audio podobě na odkaze zde.
Promat s.r.o.
|
|
Zimní střípky |
Letošní prosinec se zase nějak nebezpečně rychle
přiblížil. A je přímo těhotný událostmi. Určitě je
nutné nenechat bez povšimnutí kausu „mlátičky“
Zdenka Ondráčka. Mnozí z nás na Národní či
následně jinde byli. Další krásnou zprávou byl super úplněk. Další bude
2. ledna a 31. ledna 2018. Nenechte si je ujít. Jinou pozitivní zprávou je, že vyšel nový katalog
Požární bezpečnost staveb (více v separátním
článečku). Rakouští sousedé zase o 20 km prodloužili dálnici
k naší hranici u Mikulova (o Č.B. nemluvě) a
my se jen hloupě vymlouváme na aktivisty. Evidentně do
té Evropy asi nepatříme. A v Troji nám spadla lávka, která byla zhotovena
jako předpjatý zavěšený pás, sestavený
z jednotlivých prefabrikátů. Šlo
o technologii, kterou projektovaly a realizovaly
Dopravní stavby Olomouc v roce 1984. K tématu se
vrátíme v příštím čísle. A v neposlední řadě byly zatím jen tři adventní
neděle, tudíž to předvánoční šílenství bylo letos
o něco kratší. A svátky za dveřmi. Přeji Vám příjemné prožití vánočních svátků,
pohodu a klid, ideálně v kruhu rodinném. Děkuji
všem, kteří s námi spolupracovali, za pozitivní
přístup, hledání těch správných momentů, které nás
všechny posouvají dále. A děkuji svým kolegům, bez
nichž by Promat nebyl, čím je. A přeji krásný, silný a zdravý rok 2018! A v něm
super skvělých 365 dnů!
|
|
|
|
|
ProFór, dnes s podtitulkem: „Inzerát k zamyšlení“: |
„PRODÁM TEENAGERA“: Plná výbava, včetně kroutících očí, hlubokých
povzdechů a sarkastických komentářů. Výborně hraje
všechny videohry a na mobilu píše takřka ve všech
pozicích rychlostí 500 úhozů za minutu. Zn.: "Za rychlý
odvoz."
|
|
|
|
Svatomartinská konference 2017 |
Dne 9. 11. 2017 proběhl VIII. ročník technické
konference. Hlavním tématem byl objekt ČVUT – CIIRK na
Praze 6. Prezentovali se zde zástupci ČVUT, HOCHTIEF CZ a.
s., VCES a.s., EXCON, a.s. Prezentace ukončil svou částí
Promat s.r.o. Po svatomartinském obědu se účastníci
konference odebrali na prohlídku objektu.
|
|
|
|
|
Promat pozitivně |
Nic není napořád! A o dokladech totožnosti to
platí ještě s větší mírou. Když jsem si před
deseti léty vyzvedával (tehdy nový) občanský průkaz,
říkal jsem si, že mám na hóóódně dlouho vystaráno.
Čas letí, já se „párkrát“ vyspal a na ten úřad
jsem musel jít opět. My dříve narození máme nechuť
k těmto úkonům zakořeněnou v sobě díky
někdejší neochotě komisních úřednic za přepážkami.
Místo protivného „Další!“ a ještě protivnějšího
„Co chcete?!“ jsem byl překvapen milým a přitom
profesionálním jednáním, které začalo dotazem „Co
pro Vás můžu udělat?“ Cítíte ten rozdíl?? „Co
chcete?“ a „Co pro Vás můžu udělat?“ Stačilo tak
málo a věřte-nevěřte, já jsem po tomto jednání měl
celý den nějaký hezčí. A nebýt toho, že při další
výměně „občanky“ budu opět nejenom o deset let
„moudřejší“ ale i o dalších deset let
starší, snad bych se na takové jednání na úřadě
i těšil… P.S.: Kdy jste se naposledy podívali na platnost Vašich
dokladů?
|
|
|
|
|
Slavíček a ti druzí |
Oáza klidu v předvánočním shonu –
v Jízdárně Pražského hradu se do 7. 1. 2018 koná
výstava „Český impresionismus – Světlo
v obraze“. Vedle děl Antonína Slavíčka a
dalších téměř osmdesáti umělců Vás jistě mile
překvapí i obraz od otce impresionistů Clauda Moneta
z jeho raného období.
|
nahoru |
za Promat-tým H. Apolínová
|
|
|
|
|
Katalog - Promat - PBS dle EN, 5. vydání |
Vážení zákazníci, mám tu radostnou povinnost Vám
sdělit, že další vydání katalogu Promat – Požární
bezpečnost staveb dle EN je již na světě. Najdete
v něm konstrukce dle posledního stavu techniky.
Stejně tak inovované konstrukce dle zkušebních EN,
pravidel pro přímé i rozšířené aplikace. Nový
katalog je jubilejní 10. v naší české historii.
Váží více než 1 kg, má 376 stran a stále ještě
formát A4. Česká pošta jej k Vám může dopravit
za 50 Kč. Jeho virtuální podobu najdete na www.promatpraha.cz/cs-cz/ressources/downloads. V průběhu příštího roku začneme s aktualizací
dle probíhajících zkoušek, klasifikací a stavu norem.
Nejméně 4x ročně najdete v ProČasu rubriku
„Katalog aktuál“.
|
nahoru |
Hezké čtení přeje za celý Promat-tým L. Zajíc
|
|
|
|
|
Hlásiče požáru Promat® - systém včasné detekce vzniku požáru a kouře |
Už téměř 10 let (od 1. 7. 2008) platí vyhláška č.
23/2008 Sb., o technických podmínkách požární
ochrany staveb, která stanoví podmínky a požadavky na
umístění „zařízení autonomní detekce a
signalizace“ u objektů. Na základě statistik je
prokázáno, že tři ze čtyř obětí požáru
neuhoří, ale zemřou v důsledku nadýchání se
toxickými zplodinami hoření. Život Vám může zachránit autonomní Hlásič požáru
Promat®, který Vás včas
upozorní (opticky a zvukově) na vznikající požár. Je
vhodný pro instalaci do domácností
i kancelářských prostor; není nutné připojení na
další speciální zařízení. Více informací a
bližší specifikaci hlásičů Vám sdělí naše
technické oddělení nebo využijte adresu
hlasicepromat@promatpraha.cz.
|
nahoru |
za Promat-tým P. Kejklíček
|
|
|
|
|
Doporučujeme |
Veltlínské zelené (Grüner Veltliner), zkratka VZ,
jakostní víno, suché, ročník 2016, Weingut Nekham,
NIEDERÖSTERREICH Barva: typicky zelenožlutá až zlatavá. Vůně: svěží, příjemně kořenitá (muškát,
vanilka), s poněkud ustupujícím ovocným aroma. Chuť: typicky hořkomandlová, vyvážená
s výraznou kyselinkou a velmi příjemnými tóny
limetky a citrusů. Stolování: Vzhledem
k předpokládanému původu (Dolní Rakousy) lze víno
tradičně servírovat k telecímu řízku (Vídeňský
řízek). Netřeba se však omezovat, určitě neurazí ani
k rybě, případně jednoduchým zeleninovým
salátům. Dále může toto víno bez obav doprovodit
i drůbeží či rybí paštiky, nebo jemné bílé
sýry bez plísně. Osobní dojem: lehké vínko výrazné a
„křupavé“ chuti, které je vynikajícím společníkem
pro zmíněné gastronomické speciality či jen pro neformální přátelská posezení. Důležité
upozornění ke konzumaci: V obecném hodnocení lze
prostě konstatovat, že v jednoduchosti je síla.
Chuť je opravdu jednoznačná, typická pro danou odrůdu a
dalo by se říci i nezaměnitelná. V tom tkví
hlavní síla tohoto vína. Rakušané jsou v tomto
ohledu velmi spolehliví. Když degustujete tento základní
Veltlín, nenechají vás zkrátka na pochybách, že jde
opravdu o ryzí a svěží odrůdu, jak má být. Malá poznámka závěrem: V dnešní
ochutnávce jsme záměrně hodnotili základní vzorek
této odrůdy. Určitě by bylo možné hodnotit nějaké
vzorky vyšší řady, ale někdy je zkrátka vhodná
chvíle ochutnat víno v jeho základní podobě. Pro doplnění uvádím i dříve používaný
rakouský název: “Muskateller“, což by někomu mohlo
připomínat odrůdu Muškát.
|
nahoru |
za Promat-degustační-tým M. Přibyl
|
|
|
|
|
SDH Dačice |
Podél silnice z Dačic směrem na Studenou vyrostla
v letošním roce nová Hasičská zbrojnice pro Sbor
dobrovolných hasičů Dačice. Architektonicky se jedná
o samostatný objekt rozdělený na dvoupodlažní
administrativní část a jednopodlažní garáže. Skelet
budovy a rámy schodiště do 2.NP tvoří ocelové
nosníky. Nosníky jsme chránili pomocí desek
PROMATECT®-H proti požáru na
parametr R 30 (únosnost a stabilita po dobu 30 minut).
Požární desky Promat jsou vzájemně spojeny ocelovými
svorkami a tvoří kompaktní samonosný obklad. Společně
s firmou Siniat se podařilo dodat
i sádrokartonový systém suché výstavby. Stěny a
podhledy vytvořené z desek LaFlam a LaGyp kvalitně
doplnily celý společný projekt Promat & Siniat.
„Těšíme se na další pěkné spolupráce“.
|
nahoru |
za Promat-tým J. Chmelař
|
|
|
|
|
Promat inovativně |
Před časem firma Promat spolupracovala na zajímavém
projektu raketové pece. Parta nadšenců a propagátorů
výpalu keramiky tradičními postupy (ARTkeramika.cz),
pořádala výpal keramické zahradní skulptury určené do
zahrady pro osázení zelení. Jednalo se o bezmála
dvoumetrové dílo, výpal probíhal pod širým nebem
v provizorní peci z ocelové kari sítě a lehké
izolace z keramických vláken. V závěru došlo
k efektnímu „rozloupnutí“ pece a finálnímu
výpalu přímo před zraky přihlížejících. Doufejme,
že podobně netradiční akce budou dále následovat, už
teď se těšíme, s čím přijdou příště…
Bližší informace a fotografie z akce: http://www.artkeramika.cz/dratenka-aneb-raketova-pec.
|
nahoru |
za Promat-tým P. Dvořák
|
|
|
|
|
Školení kontrolní technik systémů Promat a Intumex |
Na základě vyjádření GŘ HZS ČR, v souvislosti
s vydanou judikaturou „Sjednocení aplikační praxe
při provádění kontroly provozuschopnosti PBZ“,
navazující na rozsudek Nejvyššího soudu České
republiky, Vám sdělujeme informaci, že osoba –
kontrolní technik, která provádí kontroly PBZ, musí
splnit podmínky stanovené právními předpisy (zejména
zákonem č. 133/1985 Sb. v platném znění, vyhl. č.
246/2001 Sb. ve znění vyhl.č. 221/2014 Sb.),
normativními požadavky a průvodní dokumentací výrobce
konkrétního typu PBZ. V souladu s platnými
právními předpisy a bez splnění výše uvedených
podmínek, pouze na základě absolvování školení
„Kontrolní technik požárně bezpečnostních
zařízení systémů Promat a Intumex“, není možné
provádět vlastní kontrolu PBZ.
|
nahoru |
za Promat-tým P. Kejklíček
|
|
|
|
|
Káva Bazzara |
Pro tentokrát si z pevninské Itálie zaskočíme na
ostrov Sicílii. Tady se od roku 1923 v rodinné
pražírně založené Massiminem Ginevrou praží káva.
Traduje se, že svoji první kávovou směs namíchal již
ve 12 letech. Za úspěchy a přínos svému oboru byl
později vyznamenán italskou vládou řádem rytíře.
Káva Ginevra s typickým sicilským středním
stupněm pražení, označovaným jako „Tonaca di
Monaco“, je kávou s jedinečným charakterem
zřetelně odlišeným od ostatních italských pražíren.
A jaké směsi můžeme ochutnat? Ginevra Miscela Special – je to specialita
pražírny, jedná se o 100 % Robustu. Káva
s ohromující cremou, dlouhotrvajícím aroma a
výraznou jemnou chutí. Vhodná je především pro
přípravu nápojů s mlékem, např. cappuccina či
caffè latte, ale i velmi silného espressa, a to
ve všech typech kávovarů. Ginevra Miscela Silver - směs se skládá
z vysoce kvalitních zrn Arabiky, získává
v hloubce výraznou chuť karamelu, která je doplněna
čokoládovým nádechem ze zrn Robusty. Podíl Arabiky
80 % a Robusty 20 %. Ginevra Miscela Selezionata - směs Arabiky 90 %
a Robusty 10 % s jemnou a vyváženou chutí a
bohatým aroma. Převažující podíl kvalitní Arabiky
dává kávě severoitalský styl, zatímco malý podíl
Robusty zachovává její sicilský základ. Celý název
kávy, přeložitelný jako „vybraná směs pro
profesionály“, mluví za vše. Zdroj: www.kavakava.cz.
|
nahoru |
za Promat-tým L. Fleischer
|
|
|
|
|
10 nejlepších restaurací |
30. listopadu vyhlásil Pavel Maurer 10 nejlepších
restaurací v ČR. Asi je již znáte z tisku,
případně najdete na www.grandrestaurant.cz/top-10-absolutne. Za zmínku stojí, že opět vyšel průvodce restauracemi
v ČR. K dostání je na obvyklých místech
(Kanzelsberger, NeoLuxor, Academia, Euromedia), popř. na
páně Mauerově webu. A kdo to neví, první místo
získala restaurace Entrée z Olomouce. A za chvíli začíná zimní Grand Restaurant Festival,
více na www.grandrestaurant.cz/uvodni-strana/. Dobrou chuť!
|
|
|
|
|
Vánoční punč |
K tradičním vánočním nápojům patří vánoční
punč. Popíjí se na vánočních trzích a při
předvánočních setkáních sousedů. Zpříjemní nám
pobyt v zimních mrazech a příjemně zahřeje, díky
němu a svařenému vínu je nám venku hned lépe a
veseleji! 500 ml vody smíchejte se 140 g cukru krupice (kdo nemá
rád moc sladké, doporučuji míň), vymačkanou šťávou
z 1 citronu a 1 pomeranče a přiveďte k varu.
Potom přilijte 130 ml rumu a 500 ml bílého vína a
přidejte koření, které k Vánocům neodmyslitelně
patří: 4 ks hřebíčku, 1 ks badyánu a 2 celé skořice.
Opět zahřejte až téměř k varu, ale nevařte.
Horký punč nalijte do nahřátých sklenic a do nápoje
můžete ještě nakrájet kousky pomeranče a citronu. Přeji krásné a klidné Vánoce.
|
nahoru |
za Promat-tým M. Skotnicka
|
|
|
|
|
PROMASTOP®-W - rozšíření klasifikace |
Chceme vás informovat o úspěšně klasifikaci
těsnění plastového potrubí s hořlavou izolací
třídy reakce na oheň E ve stropní konstrukci. Na základě provedené zkoušky požární odolnosti nebyly
překročeny mezní hodnoty parametrů celistvosti (E) a
izolace (I) po dobu 125 minut. Více informací vám sdělí naše technické
oddělení.
|
|
|
|
Urbanistický „klenot“ s výbornou gastronomií |
V prosinci jsem byl za jedním dodavatelem
v Prostějově. Šli jsme na oběd do místní
restaurace „U tří králů“. Rustikální srub je zasazen mezi paneláky, ale gastronomii
i marketing mají na jedničku. A mají i vlastní
pivovárek. Měl jsem výbornou cibulačku a steak. Vaří
i polední hotovky a dobrou kávu. Zkuste www.kolibautrikralu.cz. Dobrou chuť.
|
|
|
|
|
Ohlédnutí za sezónou 2017 na FD |
Rok 2017 a okruhový jachting na létajícím holanďanu
s Promatem byl rokem velkých evropských regat
i závodů na domácích vodách, ale popořadě. Posádka CZE11 startovala do tohoto roku již na začátku
dubna první regatou Eurocupu v německém Hannoveru po
jarní přípravě a řadě tréninků s nově
připraveným trupem a s úpravami v plachtách.
První zahřívací závod při účasti evropské špičky
skončil pro posádku Storch / Palkovský 20. místem a
potvrdil, že tým Promatu bude patřit i v tomto roce
do elitní skupiny lodí. V jarní části evropských
závodů následovalo Mezinárodní mistrovství Rakouska,
kde při účasti elitní skupiny posádek z Maďarska,
Německa a Rakouska zajela posádka CZE11 8. místo
k velké spokojenosti a v očekávání další
velké regaty Eurocupu na německém Ammersee, kde se
s konkurencí česká posádka poměřila a skončila
na 11. místě. Z Evropských regat přišel přesun na
české vody, kde pokračovala jarní část sezóny
v domácí konkurenci a to zejména druhé české
posádky CZE21 (bývalý kormidelník Promat teamu)
současné jedničky v lodní třídě Flying dutchman.
První český závod na Nechranické přehradě posádka
CZE11 vyhrála a v následných dvou závodech
v rámci Lipenského týdne obsadila dvakrát druhé
místo. Po parádně rozjetém začátku sezóny přišel
vrchol jarní části v podobě dalšího závodu
seriálu Eurocupu, mezinárodního mistrovství Německa na
jezeře Muritz u Berlína. Hned při cestě na první
start si posádka CZE11 vybrala svůj díl smůly, když
zlomila stěžeň a do závodu nastoupila až druhý den
s třemi nedojetými rozjížďkami z devíti.
I přes tuto ztrátu se nakonec probojovala na 32.
místo s dojezdy v první desítce - škoda toho
stěžně umístění mohlo být o dost lepší. Podzimní část sezóny se rozjela srpnovým závodem
Eurocupu na rakouském Achensee, kde se posádka Promatu
znovu potkala s celou evropskou špičkou a konečné
7. místo již s novým stěžněm určitě potěšilo
před dalším závodem v zahraničí a to
v Polsku na Mezinárodním mistrovství Polska -
Otmuchowská jezera, kde jsme obhajovali s CZE11
třetí titul mistr Polska v řadě, marně, skončili
jsme jako více-mistři na druhém místě za CZE21
s jednoznačným náskokem před ostatními posádkami.
V prvním týdnu září pak pokračoval seriál
Eurocupu poprvé závodem v Čechách, kdy se na
Mezinárodním mistrovství České republiky poprvé
představili špičkové zahraniční posádky a konečné
čtvrté místo pro Promat team CZE11 bylo malým vrcholem
sezóny. Ten opravdový byl na Mistrovství světa
v italském Scarlinu - konečně na moři, kde se
sešlo 108 nejlepších posádek ze tří kontinentů a
19 států. Tento vrcholný závod se jede devět dní, kdy
lodě postupují z kvalifikační skupiny do
finálových jízd, do poslední rozjížďky není nic
rozhodnuto. Bohužel hned v prvním dni se přilepila
posádce CZE11 smůla na paty a s dojezdy na konci
pelotonu a jednou penalizací v rozjížďce při
chybném projetí cílem se v následujících bojích
nedalo pomýšlet na přední umístění. I přes
veškerou snahu až do poslední jízdy celkový součet
bodů nedovolil lepší umístění než 43. místo. Letošní sezóna byla dlouhá, plná překvapení a zvratů
a velice nás v závěru potěšilo opětovné
umístění v žebříčku Českého svazu jachtingu
mezi dospělými na 15.-16. místě pro CZE11 Petr Storch /
Tomáš Palkovský z Promat teamu, tedy v elitní
dvacítce českých jachtařů a zároveň vítězství lodi
Promat v Českém poháru lodní třídy Fying
dutchman. A i když sezóna skončila, už probíhají
přípravy na příští, kdy doufáme v lepší
výsledky. Pojedeme s Promatem jako kdyby nám za
patami hořelo…
|
nahoru |
CZE11 Tomáš Palkovský / Petr Storch vám přejí veselé Vánoce a krásný rok 2018
|
|
|
|
|
Z Promatího kalendáře |
• 28. 3. 2018 se
v pražském hotelu Clarion bude konat 11. národní
konference pořádaná Českou komorou obvodových
plášťů – www.cklop.cz. • 5. - 6. 4.
2018 v Hnanicích a 24. - 25. 4. 2018 v Kutné hoře
připravuje Společnost LPE semináře Požární
bezpečnost v elektrotechnice, www.lpe.cz.
|
nahoru |
Za Promat-tým P. Kejklíček, M. Přibyl a V. Stanke
|
|
|
|
Promat s.r.o. V. P. Čkalova 22/784 160 00 Praha 6 - Bubeneč |
tel.: +420 233 334 806 fax: +420 233 333 576 skype: promat.praha |
GSM: 605 PROMAT 605 PROMAT 605 PROMAT |
promat@promatpraha.cz www.promatpraha.cz |
|
PDF verzi bulletinu můžete stáhnout
zde