Číslo 42
(červen 2016)
Vážený a milý Promačtenáři,
některá vysvědčení už jsou rozdána, jinde ještě děti a mládežníci na své potvrzení celoročního školního snažení čekají, ale jasno je asi už všude. I rozjasněné léto je již v plném proudu (a zatím máme také vcelku jasno), stejně tak jako rozjezd dovolených a volna na zotavenou. V podobném duchu se ponese i právě k Vám dorazivší prázdninové číslo našeho-Vašeho bulletinu ProČas®.
Vydání s číslem dvaačtyřicet by mohlo zaujmout doporučením kolegy tuneláře, jak se chovat při průjezdu vozidlem v tunelu a jak se zachovat v případě nestandardních situací (počítáme-li třeba i kolonu jako nestandardní, byť častěji nestandardní je spíše kolonu na cestách nezažít 🙂 ). Také autor článku „Aby se dovolená vydařila“ by rád přispěl několika radami, jak v zahraničí nenaletět.
Pro čtenáře z technického oboru přinášíme informace o normě ČSN 73 0810 Požární bezpečnost staveb, jejíž nové znění je již schválené a vejde v platnost v polovině prázdnin. Z promatího (technického) kalendáře se dozvíte více informací o plánovaných akcích v oboru.
Jedna z červencových pranostik říká „Co červenec neuvaří – srpen nedopeče“. Ať už lidový autor myslel cokoliv, v ProČase pečeme a vaříme celý rok. Takže i v tomto čísle nejdete své rubriky – od vína až po festival jídla Prague food festival.
Rádi bychom Vám popřáli od nás z redakce pohodové, odpočinkové, slunečné a hlavně veselé prázdninové léto! A tradičně – budiž Vám k tomu nápomocen i náš-Váš bulletin ProČas® !
Promat s.r.o.
|
|
Budovatelé a iluzionisté v naší historii, aneb kudy se ubíraly naše dějinné kroky |
Mottem letošního roku je Karel IV. – 700 let od jeho
narození. Když tak vzhlížíme k pomníkům a
sochám tohoto velikána našich národních dějin,
člověka leccos napadne. S ohledem na to, co po něm
zůstalo, je nepochybné, že jeho přínos našim dějinám
byl opravdu „dějinný“. Založil a vybudoval několik
veledůležitých státních institucí, které povznesly
našeho národního ducha, přidal řadu staveb, které
ještě po mnoha staletích slouží nám i našemu
turistickému ruchu. A v neposlední řadě zkulturnil
náš tehdejší život, aby se alespoň trochu přiblížil
k tomu, vládnoucímu ve vyspělejších zemích.
Rozhodně tedy nebyl pouhým iluzionistou, který omráčil
ideově silným projevem a vybranou zbrojí, obral bohaté
i chudé a zmizel kdesi v nenávratnu. Nutno
říci, že podobných vykuků, lupičů
i hochštaplerů by se v našich dějinách našlo
bohužel dost. Takže pověstným jazýčkem na vahách,
který rozhodl o naší, dle mého názoru mírně
pozitivní bilanci, byli sice méně významní, zato
relativně kladní vládci, kteří se v nastíněném
spektru ocitli někde mezi. Něco málo vybudovali, něco
vyvezli do svých zahraničních paláců, ale
v zásadě alespoň neškodili. Otázkou zůstává,
jak moudře se nám naše „panovníky“ daří vybírat
dnes. Nabídka je většinou dost žalostná. Nejsou to sice
na rozdíl od dřívějších dob cizinci bez vztahu
k našim krajům, i když někteří se jimi
účelově stávají, aby mohli své naloupené statky
ochránit před spravedlností, ale jejich přínos je
zpravidla pramalý. Zkusme tedy uchopit své těžce nabité
dějinné zkušenosti a vybrat vládce budovatele a nikoliv
iluzionisty či vykuky, kteří za uloupené peníze
nakoupí v tuzemsku i zahraničí atraktivní
sídla, aby z nich mohli shlížet na poněkud
skromnější příbytky svých poddaných, které
v záchvatu předvolební kampaně nazývají občany,
voliči, nebo dokonce přáteli. Pro české luhy a háje
zkrátka stále platí: „Nebuďme poslušnými jelimany,
nepřátel se nebojme a na množství nehleďme!“.
„Nebát se a nekrást“ kázal již jiný slavný muž
našich dějin. Promat - tým Vám jako vždy bude ve vašem snažení
držet palce a vzhledem k blížícím se vakacím si
vám dovolujeme popřát šťastnou ruku při volbě
správné destinace, bohatý odpočinek a vydařené dny
začínajícího léta. P. S. Abych nezklamal jednoho našeho kolegu, musím na
tomto místě uvést, že uvedená přání platí
i pro ty, kteří dovolenou absolvovali již
v předtermínu a nyní budou usilovně a do
roztrhání pracovat za 2 - 3 dovolenkáře! P. S. 2 Jeden malý tip, než budete pročítat
vysvědčení, doporučujeme zařadit náš Profór. Možná
se vám bude hodit!
|
nahoru |
za Promat-tým M. Přibyl
|
|
|
|
|
ProFór |
„Tak co, synu, jak dopadlo vysvědčení?“, chce
vědět maminka. „To je přece vedlejší, mami, ne? Hlavně, že jsme
zdraví.“
|
|
|
|
|
Promat pozitivně |
Hola, hola, přátelé, prázdniny jsou tady a dovolování
si na dovolených nabírá na obrátkách. Těšíme se na
to celý rok a naše tělo a mysl volají po regeneraci a
restartu. Je jedno zdali budeme se váleti u moře na
Seychelách, slézati kopce ve Vysokých Tatrách,
prozkoumávati staré hrady a zámky v zemích
českých, moravských a slezských nebo káceti bujnou
vegetaci kolem chalupy na Vysočině. Každý si vždy najde
to svoje. A jaká dovolená bude, záleží jen a jen na
nás, jakou si ji uděláme my a s kým ji strávíme. Dovolená nezačíná ulehnutím do horkého písku na
pláži, nýbrž zamčením dveří bytu, domu. Už samotná
cesta je součástí dovolené. Pokud pravidelně míjíte
cestou zajímavost a říkáte si, tady se jednou
zastavíme, tak to prostě udělejte. Ne jednou. Hned. Teď.
Moře se nikam neztratí, hrady a zámky nikdo nezbourá a
džungle kolem chalupy za jeden den o moc víc
nepovyroste. Kolem je tolik krás a je to fofr, vše
stihnout. Znám to z vlastní zkušenosti a takových
míst „jednou“ mám hodně v zásobě. Krásnou
dovolenou!!!
|
nahoru |
za Promat-tým L. Fleischer
|
|
|
|
|
Doporučujeme |
Kerner, zkratka Ke, bílé jakostní víno
s přívlastkem pozdní sběr, suché, ročník 2015,
Vinařství R. Baloun Barva: zelenožlutá až slámově žlutá Vůně:
svěží, s jemným aroma čerstvého ovoce a květů Chuť: jemná, harmonická, s výrazným
příspěvkem červeného rybízu a krátkou říznou
kyselinkou, nahořklá v dochuti Zajímavostí je velmi
příjemná medová vůně zůstávající
v zavíněné sklenici. Doporučujeme proto před
nalitím nového doušku vyzkoušet! Stolování: Touto odrůdou lze doprovodit stejné
pokrmy, které bychom volili u královské odrůdy:
Ryzlinku rýnského. Lze tedy podávat k rybě nebo
rybím paštikám i např. k tradičnímu kapru.
Jinak se hodí především k drůbeži či telecímu.
Samozřejmě lze snoubit s nemasitými předkrmy,
zejména s měkkými sýry, chřestem, případně
zeleninovými saláty. Speciální tip: Zkuste
k dýňové či hráškové polévce! Osobní dojem: Svěží vínko, které ocení
i ti, kteří mají trochu problémy
s výraznějším limetkovým aroma a svěží
kyselinkou Ryzlinku rýnského. V každém případě
doporučuji párovat s nějakým vhodným pokrmem. Na
samotné popíjení je lepší použít jiné víno
s poněkud jednodušším charakterem. Důležité upozornění ke konzumaci: Jako
u všech přírodních bílých vín, která mají
příjemný ovocný buket, doporučuji pít po menších
doušcích a pravidelně dolévat. Ponecháváním
ve sklence víno ztratí harmonickou ovocnou chuť a
vyniknou kyselinky a hořčina. Vhodný teplotní interval
pro podávání je i zde 12 - 14 °C. Na zdraví a dobrou chuť.
|
nahoru |
za Promat-degustační-tým M. Přibyl
|
|
|
|
|
Z Promatího kalendáře |
• 20. – 23. 9.
2016 se na proslulém výstavišti (Messe
Düsseldorf) uskuteční pravidelný sklářský veletrh
Glasstec Düsseldorf, zaměřený na prezentaci
nejnovějších poznatků z výroby, zpracování a
použití skla. Více informací je k dispozici na: www.glasstec-online.com. • 12. 10. 2016
bude společnost Verlag Dashöfer pořádat odbornou
konferenci, kterou bude Profesní komora požární ochrany
(PKPO) lektorsky zajišťovat. Více informací na www.dashofer.cz. • 13. 10. 2016
v hotelu ALWYN v Praze 8 se bude konat speciální
školení s názvem „Kontrolní technik požárně
bezpečnostních zařízení (PBZ) konstrukcí Promat“
podle vyhlášky Ministerstva vnitra č. 246/2001 Sb.
ve znění pozdějších předpisů. V případě
Vašeho zájmu nás můžete kontaktovat na e-mail:
skoleni.pbz@promatpraha.cz. Více na www.kontrolnitechnik.cz. Účast je
hodnocena jedním bodem ČKAIT. • 19. – 21. 10.
2016 je termín konání tradičních Nových
Trendů v oblasti PO, BOZP a ekologie,
pořádaných společností T.E.P. Letošní podzimní
TRENDY se konají v hotelu Panorama v Teplicích.
Bližší informace Vám poskytne organizátor - http://www.tep-kubickova.cz/index.php. • 11. 11. 2016
bude fi rma Promat s.r.o. pořádat již VIII. ročník
Svatomartinské konference. Tentokrát ji budeme
pořádat v Brně a bude se týkat administrativní
budovy TITANIUM.
|
nahoru |
Za Promat-tým P. Kejklíček, M. Přibyl a V. Stanke
|
|
|
|
|
Gastronomický slovník |
Dnes bych se rád věnoval dvěma dalším pojmům, které
můžeme najít na jídelním lístku: Grenaille [gr∂nαj] – v překladu
z francouzštiny broky. Najdete-li toto označení na
jídelním lístku, jedná se o malé brambůrky,
většinou vařené ve slupce a dochucené rozmarýnem.
V poslední době jdou do módy díky zvýšenému
marketingu. Ale je to z nouze ctnost: nikdo je nechce
v restauraci loupat a pěstitel takto prodá
i méně hodnotnou surovinu. Což nijak nesnižuje
chuť těchto brambůrek :-) Blanšírování – Označuje úpravu zeleniny,
která se krátce spaří ve vroucí vodě a ihned
poté se vloží do ledové vody či dokonce vody
s ledem. Zelenina je pak měkká a přitom zůstane
křupavá, zachová si barvu i většinu vitamínů.
Špenát, brokolice… Dobrou chuť!!
|
|
|
|
|
10. ročník Prague food
festivalu úspěšně završen |
O víkendu 27. – 29. 5. 2016 proběhl již desátý
ročník Prague Food Festivalu, který opět přinesl
nespočet gastronomických zážitků, spoustu spokojených
návštěvníků a pár cenných statistik. Pavel Maurer o uplynulém jubilejním ročníku:
„Festival letos představil kromě pražských známých
i zcela nových restaurací, také mimopražské
podniky, farmáře, dodavatele delikates a nápojů.
Dramaturgicky jsme se zaměřili na prezentaci kulinárních
specialit, ale též další propagaci fi losofi e
Taste-Waste, neplýtvání. Menší společnosti, restaurace
a neziskovky nabídly návštěvníkům jiný pohled na
rozumné využívání surovinových a potravinových
zdrojů naší planety.“ Kapacita Královských zahrad byla využita efektivně a
důstojně vzhledem k významu této památky. Za tři
dny festival navštívilo přibližně 15 000 gastronautů.
Dvě třetiny z nich si zakoupily vstupenku již
v předprodeji a zbylá třetina na místě.
Z bezpečnostních a kapacitních důvodů proběhl
festival klidně a harmonicky. U stánků se
nevytvářely zbytečně dlouhé fronty a v celém
areálu vládla velmi příjemná atmosféra. zdroj:
Závěrečná tisková zpráva PFF Tentokrát neuvádíme pravidelnou rubriku
o restauracích, neb ta, jíž jsem chtěl Vaší
pozornosti vypíchnouti, byla na festivalu. Špatně by se Vám hledala, je v malé uličce kolmé
na Národní v Praze. Interiér je moderní, ale
umírněně moderní, kuchyně argentinská, neb mají
argentinského šéfkuchaře. Ale vaří i denní
meníčka, dá se tam zajít i jen tak posedět na
tapas a sklenku merlotu. Káva rovněž skvělá. Zkrátka
prima koncept s dobrou obsluhou a čisťounkými
záchody. Znalci, kteří byli účastni v Královské zahradě
festivalu dobrot vědí, že píší o restauraci Gran
Fierro (http://granfierro.cz). Závěrečná tisková zpráva Statistiky
|
|
|
|
|
Zpráva z mistrovství světa
Flying Dutchman 2016 |
V termínu od 20. do 29.5. se konalo mistrovství světa
lodní třídy Flying Dutchman. Na start regaty se postavilo
113 lodí z 15 zemí. Z České republiky se mistrovství světa zúčastnily
nominované posádky CZE 21 Hrubý/Houdek, CZE 11
Storch/Palkovský a CZE 9 Jelínek/Hackl. Po proměření
lodí bylo závodní pole rozděleno do 4 skupin,
ze kterých se pak po 6-ti vzájemných rozjížďkách
stanovilo pořadí do fi nálových jízd. Posádka Promat
CZE 11 vykročila do závodního klání opravdu skvěle a
hned první rozjížďku zajela na čtvrtém místě.
V průběhu kvalifi kačních jízd pak jela
z českých posádek nejlépe a díky vyrovnaným
výsledkům byla po ukončení skupin na výtečném 15
místě v celkovém hodnocení a do fi nálových jízd
vstupovala s jistotou solidních prvních jízd.
Všechny tři české posádky se s přehledem
probojovaly do zlaté skupiny. Z prvních 6-ti
rozjížděk se škrtala jedna a z fi nálových 3
rozjížděk pak druhá. Závěrečné rozjížďky se vyznačovaly velkou rivalitou
posádek, kdy šlo opravdu o všechno. Vždyť třeba
úřadující mistři světa skončili až na 6. místě.
Slabší vítr plný změn pak ve fi nálových
rozjížďkách českým posádkám svědčil a posádka
Promatu si ještě polepšila. Nejlepší česká posádka
CZE 11 Storch/Palkovský se umístila celkově na 14.
místě, CZE 21 Hrubý/Houdek se posunula na 25. místo a
posádka CZE 9 Jelínek/Hackl obsadila 38. místo
z celkového počtu 113 startujících lodí. Mistry
světa se po desetidenním závodu stala legendární
dánská posádka DEN 21 bratři Jorgen a Jacob
Bojsen-Moller, následovaná GER 88 Lüdtke/Schäfers
z Německa, na třetím místě se pak umístila
domácí posádka GER 113 König/Brack. Závěrečný ceremoniál a předávání cen proběhl
v sobotní podvečer. Umístění všech českých
posádek do první 1/3 závodního pole dokumentuje velmi
dobrou mezinárodní úroveň našich dačmenářů. Díky
podpoře společnosti Promat se podařilo zajistit
optimální přípravu pro českou posádku, která
dokázala vybojovat umístění v elitní světové 15. Kompletní výsledky MS jsou zde: http://fdworlds2016.com/wp-content/uploads/2016/05/Auswertung_WM_1_201605281720.pdf
|
nahoru |
pro Promat-tým Tomáš Palkovský
|
|
|
|
|
Aby se dovolená podařila |
Je tu léto a s ním realizace našich dovolenkových
snů. Pokud jsme již správně zvolili destinaci a prošli
úskalími jednání s cestovkami či přímo
s vlastníky objektů, zbývá si vše jen řádně
užít. Já našel minulý rok v Hospodářských novinách
článek, jehož některé oddíly mne skutečně šokovaly.
A chci se o něj podělit i s Vámi: http://archiv.ihned.cz/c1-64149100-dovolenkove-podfuky.
Ať se Vám to nestane! Dovolenkové
podfuky
|
|
|
|
|
Káva PASCUCCI |
Další značka výborné kávy – PASCUCCI a stále jsme
v Itálii :-). V dalších vydáních se určitě
podívám i jinam, třeba po českých pražírnách. Káva PASCUCCI patří rozhodně mezi top italské značky
v oblasti kávy. Má dlouholetou tradici a založil ji
v roce 1883 pan Antonio Pascucci v městečku
Monte Cerigone, kousek od Rimini. Rozvoj fi rmy se podobal
mnoha jiným. Z malé rodinné pražírny vyrostla
světově známá značka. Ve svých k á v o
v ý c h směsích používá 11 druhů Arabiky a 3
druhy Robusty z nejkvalitnějších plantáží světa.
Golden Sack Degustazione - směs Arabik, perfektně
vyvážená s lehkou sladkokyselou chutí.
Ve vůni a chuti najdeme kakao, sušené ovoce a
begónie, skořici a kardamon. Extra Bar Mild - směs 70% Arabiky a 30% Robusty.
V kávě můžeme cítit hořkou čokoládu, melasu a
chuť indického rumu. Má krémovou hutnou pěnu. Osobně
mohu doporučit. C AFFE Bio - směs 90% Arabiky a 10% Robusty. Výborná
a velmi kvalitní káva s příchutí broskví a
citrusů. Označení bio znamení kávu pěstovanou bez
použití chemických hnojiv. A kde kávu PASCUCCI můžete ochutnat? Třeba v Café
Pascucci Růžová slepička v Brně. Zdroj: http://pascucci.cz/
|
nahoru |
za Promat-tým L. Fleischer
|
|
|
|
|
Bezpečný průjezd silničními tunely |
Letní dovolenková sezóna nabírá na obrátkách. Řada
z nás osedlává v této době svého motorového
oře a vydává se na cesty. Většinou směrem na jih,
k moři. Cestou potká nejeden silniční/dálniční
tunel, kterých postupně přibývá a to i u nás. Jak
se chovat při průjezdu tunelem? Obecně platí a doporučuje se: sundat sluneční
brýle před vjezdem do tunelu, sledovat pozorně dopravní
značení, dodržovat rychlostní limit a bezpečnou
vzdálenost mezi vozidly, v tunelu se neotáčet a
necouvat. Je dobré sledovat i označení vzdálenosti
ke konci tunelu nebo únikovým cestám, abychom neztratili
orientaci a věděli kam případně běžet. Nezapomeňte
ve dne v tunelu rozsvítit světla a
připomínám, že denní osvětlení v tunelu opravdu
nestačí a ten kdo nemá automatické přepínání mezi
denními a potkávacími světly podle intenzity světla
okolí, na tuto skutečnost často zapomíná.
V tubusech s obousměrným provozem
nepředjíždět. Doporučuje se také naladit rozhlasovou
stanici uvedenou na dopravní značce před tunelem. Kolona v tunelu: sledovat dopravní značení,
při zastavení a stání vypnout motor, poslouchat pokyny
z rádia a pokyny obsluhy tunelu, při zpomalování a
dojíždění stojících vozidel zapnout výstražní
světla. Nehoda v tunelu: zapnout výstražná světla,
vypnout motor, pokud je to možné, odstavit vozidlo ke
kraji vozovky nebo na bezpečnostní záliv. Zavolat pomoc
mobilem nebo nouzovým telefonem v SOS výklenku,
poskytnout první pomoc v případě poranění,
nekouřit, nepoužívat otevřený oheň. Požár v tunelu: zastavit hořící vozidlo
u kraje vozovky, pokud rozsah požáru a ohrožení
posádky neumožňuje vyjet z tunelu ven, zachránit
z vozidla všechny osoby a zvířata, stisknout
nejbližší hlásič požáru, pokusit se uhasit požár
vlastními silami, zavolat pomoc z mobilu nebo
z nouzového telefonu, poskytnout první pomoc, co
nejrychleji běžet do nouzového východu nebo ven
z tunelu – nikdy se neschovávat do SOS kabinek a
výklenků!! Šťastnou a bezpečnou cestu do Vašich cílových
destinací, ať vedou po zemi, po vodě, vzduchem nebo pod
zemí.
|
nahoru |
Za Promat-tým L. Fleischer
|
|
|
|
|
Aktuální sortiment |
Abychom podpořili vaše tradiční letní práce na
komínech, krbech a podobných užitečných stavbách,
budeme od chvíle vydání tohoto čísla až do konce
září poskytovat mimořádnou sezónní slevu -10 %
na PROMAGLAF®-HTI Hobby Box. Uvedené rohože z vysokoteplotního skleněného
vlákna se dají použít např. na izolaci kouřovodů.
Vysoká klasifi kační teplota 1200°C zaručuje např.
odolnost vůči komínovému požáru. Proto je v této
aplikaci vhodnější než minerální vlna, která
degraduje při mnohem nižších teplotách. Standardní
balení rohože je 25 x 610 x 1000 mm, takže obsahuje
přiměřené množství pro izolaci jednoho kouřovodu.
|
nahoru |
za Promat-tým M. Přibyl
|
|
|
|
|
Promat doporučuje DeWALT |
Na stavbách se jistě setkáváte s každodenní
potřebou kotvit stavební konstrukce a technologické prvky
do betonových a železobetonových konstrukcí. Pro snadné
vrtání otvorů pro kotevní techniku je neocenitelné mít
po ruce skvělý vrták. Na základě zkušeností
montážních fi rem Vám můžeme doporučit vrtáky SDS
Extreme 2 od výrobce DeWALT. Podrobné informace najdete na
www.stanleyblackanddecker.cz a http://www.dewalt.cz.
|
nahoru |
za Promat-tým L. Fleischer
|
|
|
|
|
Sendviče |
V létě bychom měli trávit co nejvíc času venku,
v přírodě a těšit se z dlouhých teplých
dní. Proto mám tak ráda italskou kuchyni, která právě tomu
rozumí a vždy se můžu spolehnou na spoustu rychlých
receptů. V létě tedy těstoviny a saláty
jednoznačně vyhrávají. Když v létě cestujeme, máme často problém, co
s sebou do přírody k jídlu, pokud víme, že
restaurace bude v nedohlednu a nechceme si neustále
mazat chleba s máslem a šunkou nebo sýrem. Chutnou a
nápaditou alternativou jsou sendviče z toastového
chleba. Dají se připravit v nespočetných
alternativách a ocení je i děti. Na toastový chléb
si namažte jakýkoliv dressing podle chuti. Může to být
majonéza s hořčicí, bazalkové pesto nebo
bylinkové máslo. Dále už vrstvěte podle chuti. Nechte se inspirovat následujícími kombinacemi - salát,
tuňák, nakrájené vajíčko a jarní cibulka. Mozarella,
rajčata a bazalka. Kuřecí prsa, sušená rajčata
v oleji, mozzarella a salát. Pro náročné roastbeef,
modrý sýr, jablka a salát nebo kuřecí maso
s opečenou slaninou, cheddar, avokádo, dijonnská
omáčka, rajčata a salát. Připravený sendvič úhlopříčně překrojíme, aby
vznikly trojúhelníky, zabalíme a hurá na výlet. Přeji
krásné léto a dobrou chuť i na cestách.
|
nahoru |
za Promat-tým M. Skotnicka
|
|
|
|
|
Promat s.r.o. V. P. Čkalova 22/784 160 00 Praha 6 - Bubeneč |
tel.: +420 233 334 806 fax: +420 233 333 576 skype: promat.praha |
GSM: 605 PROMAT 605 PROMAT 605 PROMAT |
promat@promatpraha.cz www.promatpraha.cz |
|
PDF verzi bulletinu můžete stáhnout
zde