Číslo 42

(červen 2016)

Vážený a milý Promačtenáři,

některá vysvědčení už jsou rozdána, jinde ještě děti a mládežníci na své potvrzení celoročního školního snažení čekají, ale jasno je asi už všude. I rozjasněné léto je již v plném proudu (a zatím máme také vcelku jasno), stejně tak jako rozjezd dovolených a volna na zotavenou. V podobném duchu se ponese i právě k Vám dorazivší prázdninové číslo našeho-Vašeho bulletinu ProČas®.

Vydání s číslem dvaačtyřicet by mohlo zaujmout doporučením kolegy tuneláře, jak se chovat při průjezdu vozidlem v tunelu a jak se zachovat v případě nestandardních situací (počítáme-li třeba i kolonu jako nestandardní, byť častěji nestandardní je spíše kolonu na cestách nezažít 🙂 ). Také autor článku „Aby se dovolená vydařila“ by rád přispěl několika radami, jak v zahraničí nenaletět.

Pro čtenáře z technického oboru přinášíme informace o normě ČSN 73 0810 Požární bezpečnost staveb, jejíž nové znění je již schválené a vejde v platnost v polovině prázdnin. Z promatího (technického) kalendáře se dozvíte více informací o plánovaných akcích v oboru.

Jedna z červencových pranostik říká „Co červenec neuvaří – srpen nedopeče“. Ať už lidový autor myslel cokoliv, v ProČase pečeme a vaříme celý rok. Takže i v tomto čísle nejdete své rubriky – od vína až po festival jídla Prague food festival.

Rádi bychom Vám popřáli od nás z redakce pohodové, odpočinkové, slunečné a hlavně veselé prázdninové léto! A tradičně – budiž Vám k tomu nápomocen i náš-Váš bulletin ProČas® !

Promat s.r.o.

 
 
 
Obsah
 
01   Budovatelé a iluzionisté v naší historii, aneb kudy se ubíraly naše dějinné kroky
 
02   ProFór
 
03   Promat pozitivně
 
04   Doporučujeme
 
05   Z Promatího kalendáře
 
06   Gastronomický slovník
 
07   10. ročník Prague food festivalu úspěšně završen
 
08   Zpráva z mistrovství světa Flying Dutchman 2016
 
09   Aby se dovolená podařila
 
10   Káva PASCUCCI
 
11   Bezpečný průjezd silničními tunely
 
12   Aktuální sortiment
 
13   Promat doporučuje DeWALT
 
14   Sendviče
 
15   Novinky
 
 

Budovatelé a iluzionisté v naší historii, aneb kudy se ubíraly naše dějinné kroky

Mottem letošního roku je Karel IV. – 700 let od jeho narození. Když tak vzhlížíme k pomníkům a sochám tohoto velikána našich národních dějin, člověka leccos napadne. S ohledem na to, co po něm zůstalo, je nepochybné, že jeho přínos našim dějinám byl opravdu „dějinný“. Založil a vybudoval několik veledůležitých státních institucí, které povznesly našeho národního ducha, přidal řadu staveb, které ještě po mnoha staletích slouží nám i našemu turistickému ruchu. A v neposlední řadě zkulturnil náš tehdejší život, aby se alespoň trochu přiblížil k tomu, vládnoucímu ve vyspělejších zemích. Rozhodně tedy nebyl pouhým iluzionistou, který omráčil ideově silným projevem a vybranou zbrojí, obral bohaté i chudé a zmizel kdesi v nenávratnu. Nutno říci, že podobných vykuků, lupičů i hochštaplerů by se v našich dějinách našlo bohužel dost. Takže pověstným jazýčkem na vahách, který rozhodl o naší, dle mého názoru mírně pozitivní bilanci, byli sice méně významní, zato relativně kladní vládci, kteří se v nastíněném spektru ocitli někde mezi. Něco málo vybudovali, něco vyvezli do svých zahraničních paláců, ale v zásadě alespoň neškodili. Otázkou zůstává, jak moudře se nám naše „panovníky“ daří vybírat dnes. Nabídka je většinou dost žalostná. Nejsou to sice na rozdíl od dřívějších dob cizinci bez vztahu k našim krajům, i když někteří se jimi účelově stávají, aby mohli své naloupené statky ochránit před spravedlností, ale jejich přínos je zpravidla pramalý. Zkusme tedy uchopit své těžce nabité dějinné zkušenosti a vybrat vládce budovatele a nikoliv iluzionisty či vykuky, kteří za uloupené peníze nakoupí v tuzemsku i zahraničí atraktivní sídla, aby z nich mohli shlížet na poněkud skromnější příbytky svých poddaných, které v záchvatu předvolební kampaně nazývají občany, voliči, nebo dokonce přáteli. Pro české luhy a háje zkrátka stále platí: „Nebuďme poslušnými jelimany, nepřátel se nebojme a na množství nehleďme!“. „Nebát se a nekrást“ kázal již jiný slavný muž našich dějin.

Promat - tým Vám jako vždy bude ve vašem snažení držet palce a vzhledem k blížícím se vakacím si vám dovolujeme popřát šťastnou ruku při volbě správné destinace, bohatý odpočinek a vydařené dny začínajícího léta.

P. S. Abych nezklamal jednoho našeho kolegu, musím na tomto místě uvést, že uvedená přání platí i pro ty, kteří dovolenou absolvovali již v předtermínu a nyní budou usilovně a do roztrhání pracovat za 2 - 3 dovolenkáře!

P. S. 2 Jeden malý tip, než budete pročítat vysvědčení, doporučujeme zařadit náš Profór. Možná se vám bude hodit!


nahoru

za Promat-tým M. Přibyl
 
 

ProFór

„Tak co, synu, jak dopadlo vysvědčení?“, chce vědět maminka.

„To je přece vedlejší, mami, ne? Hlavně, že jsme zdraví.“


nahoru

 
 

Promat pozitivně

Hola, hola, přátelé, prázdniny jsou tady a dovolování si na dovolených nabírá na obrátkách. Těšíme se na to celý rok a naše tělo a mysl volají po regeneraci a restartu. Je jedno zdali budeme se váleti u moře na Seychelách, slézati kopce ve Vysokých Tatrách, prozkoumávati staré hrady a zámky v zemích českých, moravských a slezských nebo káceti bujnou vegetaci kolem chalupy na Vysočině. Každý si vždy najde to svoje. A jaká dovolená bude, záleží jen a jen na nás, jakou si ji uděláme my a s kým ji strávíme.

Dovolená nezačíná ulehnutím do horkého písku na pláži, nýbrž zamčením dveří bytu, domu. Už samotná cesta je součástí dovolené. Pokud pravidelně míjíte cestou zajímavost a říkáte si, tady se jednou zastavíme, tak to prostě udělejte. Ne jednou. Hned. Teď. Moře se nikam neztratí, hrady a zámky nikdo nezbourá a džungle kolem chalupy za jeden den o moc víc nepovyroste. Kolem je tolik krás a je to fofr, vše stihnout. Znám to z vlastní zkušenosti a takových míst „jednou“ mám hodně v zásobě. Krásnou dovolenou!!!


nahoru

za Promat-tým L. Fleischer
 
 

Doporučujeme

Kerner, zkratka Ke, bílé jakostní víno s přívlastkem pozdní sběr, suché, ročník 2015, Vinařství R. Baloun

Barva: zelenožlutá až slámově žlutá Vůně: svěží, s jemným aroma čerstvého ovoce a květů

Chuť: jemná, harmonická, s výrazným příspěvkem červeného rybízu a krátkou říznou kyselinkou, nahořklá v dochuti Zajímavostí je velmi příjemná medová vůně zůstávající v zavíněné sklenici. Doporučujeme proto před nalitím nového doušku vyzkoušet!

Stolování: Touto odrůdou lze doprovodit stejné pokrmy, které bychom volili u královské odrůdy: Ryzlinku rýnského. Lze tedy podávat k rybě nebo rybím paštikám i např. k tradičnímu kapru. Jinak se hodí především k drůbeži či telecímu. Samozřejmě lze snoubit s nemasitými předkrmy, zejména s měkkými sýry, chřestem, případně zeleninovými saláty. Speciální tip: Zkuste k dýňové či hráškové polévce!

Osobní dojem: Svěží vínko, které ocení i ti, kteří mají trochu problémy s výraznějším limetkovým aroma a svěží kyselinkou Ryzlinku rýnského. V každém případě doporučuji párovat s nějakým vhodným pokrmem. Na samotné popíjení je lepší použít jiné víno s poněkud jednodušším charakterem.

Důležité upozornění ke konzumaci: Jako u všech přírodních bílých vín, která mají příjemný ovocný buket, doporučuji pít po menších doušcích a pravidelně dolévat. Ponecháváním ve sklence víno ztratí harmonickou ovocnou chuť a vyniknou kyselinky a hořčina. Vhodný teplotní interval pro podávání je i zde 12 - 14 °C.

Na zdraví a dobrou chuť.


nahoru

za Promat-degustační-tým M. Přibyl
 
 

Z Promatího kalendáře

• 20. – 23. 9. 2016 se na proslulém výstavišti (Messe Düsseldorf) uskuteční pravidelný sklářský veletrh Glasstec Düsseldorf, zaměřený na prezentaci nejnovějších poznatků z výroby, zpracování a použití skla. Více informací je k dispozici na: www.glasstec-online.com.

• 12. 10. 2016 bude společnost Verlag Dashöfer pořádat odbornou konferenci, kterou bude Profesní komora požární ochrany (PKPO) lektorsky zajišťovat. Více informací na www.dashofer.cz.

• 13. 10. 2016 v hotelu ALWYN v Praze 8 se bude konat speciální školení s názvem „Kontrolní technik požárně bezpečnostních zařízení (PBZ) konstrukcí Promat“ podle vyhlášky Ministerstva vnitra č. 246/2001 Sb. ve znění pozdějších předpisů. V případě Vašeho zájmu nás můžete kontaktovat na e-mail: skoleni.pbz@promatpraha.cz. Více na www.kontrolnitechnik.cz. Účast je hodnocena jedním bodem ČKAIT.

• 19. – 21. 10. 2016 je termín konání tradičních Nových Trendů v oblasti PO, BOZP a ekologie, pořádaných společností T.E.P. Letošní podzimní TRENDY se konají v hotelu Panorama v Teplicích. Bližší informace Vám poskytne organizátor - http://www.tep-kubickova.cz/index.php.

• 11. 11. 2016 bude fi rma Promat s.r.o. pořádat již VIII. ročník Svatomartinské konference. Tentokrát ji budeme pořádat v Brně a bude se týkat administrativní budovy TITANIUM.


nahoru

Za Promat-tým P. Kejklíček, M. Přibyl a V. Stanke
 
 

Gastronomický slovník

Dnes bych se rád věnoval dvěma dalším pojmům, které můžeme najít na jídelním lístku:

Grenaille [gr∂nαj] – v překladu z francouzštiny broky. Najdete-li toto označení na jídelním lístku, jedná se o malé brambůrky, většinou vařené ve slupce a dochucené rozmarýnem. V poslední době jdou do módy díky zvýšenému marketingu. Ale je to z nouze ctnost: nikdo je nechce v restauraci loupat a pěstitel takto prodá i méně hodnotnou surovinu. Což nijak nesnižuje chuť těchto brambůrek :-)

Blanšírování – Označuje úpravu zeleniny, která se krátce spaří ve vroucí vodě a ihned poté se vloží do ledové vody či dokonce vody s ledem. Zelenina je pak měkká a přitom zůstane křupavá, zachová si barvu i většinu vitamínů. Špenát, brokolice…

Dobrou chuť!!


nahoru

za Promat-tým L. Zajíc
 
 

10. ročník Prague food festivalu úspěšně završen

O víkendu 27. – 29. 5. 2016 proběhl již desátý ročník Prague Food Festivalu, který opět přinesl nespočet gastronomických zážitků, spoustu spokojených návštěvníků a pár cenných statistik.

Pavel Maurer o uplynulém jubilejním ročníku: „Festival letos představil kromě pražských známých i zcela nových restaurací, také mimopražské podniky, farmáře, dodavatele delikates a nápojů. Dramaturgicky jsme se zaměřili na prezentaci kulinárních specialit, ale též další propagaci fi losofi e Taste-Waste, neplýtvání. Menší společnosti, restaurace a neziskovky nabídly návštěvníkům jiný pohled na rozumné využívání surovinových a potravinových zdrojů naší planety.“

Kapacita Královských zahrad byla využita efektivně a důstojně vzhledem k významu této památky. Za tři dny festival navštívilo přibližně 15 000 gastronautů. Dvě třetiny z nich si zakoupily vstupenku již v předprodeji a zbylá třetina na místě. Z bezpečnostních a kapacitních důvodů proběhl festival klidně a harmonicky. U stánků se nevytvářely zbytečně dlouhé fronty a v celém areálu vládla velmi příjemná atmosféra. zdroj: Závěrečná tisková zpráva PFF

Tentokrát neuvádíme pravidelnou rubriku o restauracích, neb ta, jíž jsem chtěl Vaší pozornosti vypíchnouti, byla na festivalu.

Špatně by se Vám hledala, je v malé uličce kolmé na Národní v Praze. Interiér je moderní, ale umírněně moderní, kuchyně argentinská, neb mají argentinského šéfkuchaře. Ale vaří i denní meníčka, dá se tam zajít i jen tak posedět na tapas a sklenku merlotu. Káva rovněž skvělá. Zkrátka prima koncept s dobrou obsluhou a čisťounkými záchody.

Znalci, kteří byli účastni v Královské zahradě festivalu dobrot vědí, že píší o restauraci Gran Fierro (http://granfierro.cz).

Závěrečná tisková zpráva

Statistiky


nahoru

za Promat-tým L. Zajíc
 
 

Zpráva z mistrovství světa Flying Dutchman 2016

V termínu od 20. do 29.5. se konalo mistrovství světa lodní třídy Flying Dutchman. Na start regaty se postavilo 113 lodí z 15 zemí.

Z České republiky se mistrovství světa zúčastnily nominované posádky CZE 21 Hrubý/Houdek, CZE 11 Storch/Palkovský a CZE 9 Jelínek/Hackl. Po proměření lodí bylo závodní pole rozděleno do 4 skupin, ze kterých se pak po 6-ti vzájemných rozjížďkách stanovilo pořadí do fi nálových jízd. Posádka Promat CZE 11 vykročila do závodního klání opravdu skvěle a hned první rozjížďku zajela na čtvrtém místě. V průběhu kvalifi kačních jízd pak jela z českých posádek nejlépe a díky vyrovnaným výsledkům byla po ukončení skupin na výtečném 15 místě v celkovém hodnocení a do fi nálových jízd vstupovala s jistotou solidních prvních jízd. Všechny tři české posádky se s přehledem probojovaly do zlaté skupiny. Z prvních 6-ti rozjížděk se škrtala jedna a z fi nálových 3 rozjížděk pak druhá.

Závěrečné rozjížďky se vyznačovaly velkou rivalitou posádek, kdy šlo opravdu o všechno. Vždyť třeba úřadující mistři světa skončili až na 6. místě. Slabší vítr plný změn pak ve fi nálových rozjížďkách českým posádkám svědčil a posádka Promatu si ještě polepšila. Nejlepší česká posádka CZE 11 Storch/Palkovský se umístila celkově na 14. místě, CZE 21 Hrubý/Houdek se posunula na 25. místo a posádka CZE 9 Jelínek/Hackl obsadila 38. místo z celkového počtu 113 startujících lodí. Mistry světa se po desetidenním závodu stala legendární dánská posádka DEN 21 bratři Jorgen a Jacob Bojsen-Moller, následovaná GER 88 Lüdtke/Schäfers z Německa, na třetím místě se pak umístila domácí posádka GER 113 König/Brack.

Závěrečný ceremoniál a předávání cen proběhl v sobotní podvečer. Umístění všech českých posádek do první 1/3 závodního pole dokumentuje velmi dobrou mezinárodní úroveň našich dačmenářů. Díky podpoře společnosti Promat se podařilo zajistit optimální přípravu pro českou posádku, která dokázala vybojovat umístění v elitní světové 15.

Kompletní výsledky MS jsou zde:

http://fdworlds2016.com/wp-content/uploads/2016/05/Auswertung_WM_1_201605281720.pdf


nahoru

pro Promat-tým Tomáš Palkovský
 
 

Aby se dovolená podařila

Je tu léto a s ním realizace našich dovolenkových snů. Pokud jsme již správně zvolili destinaci a prošli úskalími jednání s cestovkami či přímo s vlastníky objektů, zbývá si vše jen řádně užít.

Já našel minulý rok v Hospodářských novinách článek, jehož některé oddíly mne skutečně šokovaly. A chci se o něj podělit i s Vámi: http://archiv.ihned.cz/c1-64149100-dovolenkove-podfuky. Ať se Vám to nestane!

Dovolenkové podfuky


nahoru

 
 

Káva PASCUCCI

Další značka výborné kávy – PASCUCCI a stále jsme v Itálii :-). V dalších vydáních se určitě podívám i jinam, třeba po českých pražírnách.

Káva PASCUCCI patří rozhodně mezi top italské značky v oblasti kávy. Má dlouholetou tradici a založil ji v roce 1883 pan Antonio Pascucci v městečku Monte Cerigone, kousek od Rimini. Rozvoj fi rmy se podobal mnoha jiným. Z malé rodinné pražírny vyrostla světově známá značka. Ve svých k á v o v ý c h směsích používá 11 druhů Arabiky a 3 druhy Robusty z nejkvalitnějších plantáží světa.

Golden Sack Degustazione - směs Arabik, perfektně vyvážená s lehkou sladkokyselou chutí. Ve vůni a chuti najdeme kakao, sušené ovoce a begónie, skořici a kardamon.

Extra Bar Mild - směs 70% Arabiky a 30% Robusty. V kávě můžeme cítit hořkou čokoládu, melasu a chuť indického rumu. Má krémovou hutnou pěnu. Osobně mohu doporučit. C

AFFE Bio - směs 90% Arabiky a 10% Robusty. Výborná a velmi kvalitní káva s příchutí broskví a citrusů. Označení bio znamení kávu pěstovanou bez použití chemických hnojiv.

A kde kávu PASCUCCI můžete ochutnat? Třeba v Café Pascucci Růžová slepička v Brně.

Zdroj: http://pascucci.cz/


nahoru

za Promat-tým L. Fleischer
 
 

Bezpečný průjezd silničními tunely

Letní dovolenková sezóna nabírá na obrátkách. Řada z nás osedlává v této době svého motorového oře a vydává se na cesty. Většinou směrem na jih, k moři. Cestou potká nejeden silniční/dálniční tunel, kterých postupně přibývá a to i u nás. Jak se chovat při průjezdu tunelem?

Obecně platí a doporučuje se: sundat sluneční brýle před vjezdem do tunelu, sledovat pozorně dopravní značení, dodržovat rychlostní limit a bezpečnou vzdálenost mezi vozidly, v tunelu se neotáčet a necouvat. Je dobré sledovat i označení vzdálenosti ke konci tunelu nebo únikovým cestám, abychom neztratili orientaci a věděli kam případně běžet. Nezapomeňte ve dne v tunelu rozsvítit světla a připomínám, že denní osvětlení v tunelu opravdu nestačí a ten kdo nemá automatické přepínání mezi denními a potkávacími světly podle intenzity světla okolí, na tuto skutečnost často zapomíná. V tubusech s obousměrným provozem nepředjíždět. Doporučuje se také naladit rozhlasovou stanici uvedenou na dopravní značce před tunelem.

Kolona v tunelu: sledovat dopravní značení, při zastavení a stání vypnout motor, poslouchat pokyny z rádia a pokyny obsluhy tunelu, při zpomalování a dojíždění stojících vozidel zapnout výstražní světla.

Nehoda v tunelu: zapnout výstražná světla, vypnout motor, pokud je to možné, odstavit vozidlo ke kraji vozovky nebo na bezpečnostní záliv. Zavolat pomoc mobilem nebo nouzovým telefonem v SOS výklenku, poskytnout první pomoc v případě poranění, nekouřit, nepoužívat otevřený oheň.

Požár v tunelu: zastavit hořící vozidlo u kraje vozovky, pokud rozsah požáru a ohrožení posádky neumožňuje vyjet z tunelu ven, zachránit z vozidla všechny osoby a zvířata, stisknout nejbližší hlásič požáru, pokusit se uhasit požár vlastními silami, zavolat pomoc z mobilu nebo z nouzového telefonu, poskytnout první pomoc, co nejrychleji běžet do nouzového východu nebo ven z tunelu – nikdy se neschovávat do SOS kabinek a výklenků!!

Šťastnou a bezpečnou cestu do Vašich cílových destinací, ať vedou po zemi, po vodě, vzduchem nebo pod zemí.


nahoru

Za Promat-tým L. Fleischer
 
 

Aktuální sortiment

Abychom podpořili vaše tradiční letní práce na komínech, krbech a podobných užitečných stavbách, budeme od chvíle vydání tohoto čísla až do konce září poskytovat mimořádnou sezónní slevu -10 % na PROMAGLAF®-HTI Hobby Box.

Uvedené rohože z vysokoteplotního skleněného vlákna se dají použít např. na izolaci kouřovodů. Vysoká klasifi kační teplota 1200°C zaručuje např. odolnost vůči komínovému požáru. Proto je v této aplikaci vhodnější než minerální vlna, která degraduje při mnohem nižších teplotách. Standardní balení rohože je 25 x 610 x 1000 mm, takže obsahuje přiměřené množství pro izolaci jednoho kouřovodu.


nahoru

za Promat-tým M. Přibyl
 
 

Promat doporučuje DeWALT

Na stavbách se jistě setkáváte s každodenní potřebou kotvit stavební konstrukce a technologické prvky do betonových a železobetonových konstrukcí. Pro snadné vrtání otvorů pro kotevní techniku je neocenitelné mít po ruce skvělý vrták. Na základě zkušeností montážních fi rem Vám můžeme doporučit vrtáky SDS Extreme 2 od výrobce DeWALT.

Podrobné informace najdete na www.stanleyblackanddecker.cz a http://www.dewalt.cz.


nahoru

za Promat-tým L. Fleischer
 
 

Sendviče

V létě bychom měli trávit co nejvíc času venku, v přírodě a těšit se z dlouhých teplých dní.

Proto mám tak ráda italskou kuchyni, která právě tomu rozumí a vždy se můžu spolehnou na spoustu rychlých receptů. V létě tedy těstoviny a saláty jednoznačně vyhrávají.

Když v létě cestujeme, máme často problém, co s sebou do přírody k jídlu, pokud víme, že restaurace bude v nedohlednu a nechceme si neustále mazat chleba s máslem a šunkou nebo sýrem. Chutnou a nápaditou alternativou jsou sendviče z toastového chleba. Dají se připravit v nespočetných alternativách a ocení je i děti. Na toastový chléb si namažte jakýkoliv dressing podle chuti. Může to být majonéza s hořčicí, bazalkové pesto nebo bylinkové máslo. Dále už vrstvěte podle chuti.

Nechte se inspirovat následujícími kombinacemi - salát, tuňák, nakrájené vajíčko a jarní cibulka. Mozarella, rajčata a bazalka. Kuřecí prsa, sušená rajčata v oleji, mozzarella a salát. Pro náročné roastbeef, modrý sýr, jablka a salát nebo kuřecí maso s opečenou slaninou, cheddar, avokádo, dijonnská omáčka, rajčata a salát.

Připravený sendvič úhlopříčně překrojíme, aby vznikly trojúhelníky, zabalíme a hurá na výlet. Přeji krásné léto a dobrou chuť i na cestách.


nahoru

za Promat-tým M. Skotnicka
 
 

Novinky

Kazetové podhledy

Technická informace

http://web.promatpraha.cz/pozarni-bezpecnost-staveb/technicke-informace/technicke-info-2016


nahoru

Za Promat-tým J. Ohanka
 
Promat s.r.o.
V. P. Čkalova 22/784
160 00 Praha 6 - Bubeneč
tel.: +420 233 334 806
fax: +420 233 333 576
skype: promat.praha
GSM: 605 PROMAT
605 PROMAT
605 PROMAT
promat@promatpraha.cz
www.promatpraha.cz