Číslo 41
(duben 2016)
Vážený a milý Promačtenáři,
jaro je tu, s ním apríl, takže bude veselo. A nemusí být jen toho prvního, veselme se klidně celý měsíc i celý rok. Netřeba se veselit z donucení, nebo že to psali v oblíbeném časopise, že to bylo na školení nebo to po nás požaduje naše blízké okolí. Prostě jen pro radost svou a svého okolí, je to příjemnější i přirozenější pro život, a také lepší než užívání medikamentů. Tím zároveň pomůžeme našemu zdravotnictví s lehce nevyrovnaným rozpočtem :-). Pravidelný ProFór může být v našem-Vašem čtvrtletníku ProČas® tím startovacím bodem.
A co dalšího můžeme nabídnout v čísle 41? Naše technické oddělení přináší informace o požárním těsnění stavebních a dilatačních spár a jejich systémovém řešení v rámci promatích konstrukcí. Další z produktů technického oddělení je nabídka naformátovaných přířezů z desek PROMATECT®-H na příruby pro snadnější a rychlejší montáž vzduchotechnických potrubí. Také kalendář akcí na duben a květen pro Vás sesbírali a sepsali kolegové z technického oddělení.
Nebyl by to snad už ani ProČas, kdyby se neobjevily články kolem gastronomie. A protože to ProČas je, tak článků k tomuto tématu máme opět požehnaně, až se nám tím toto číslo opět roztáhlo na tři stránky. Proma-vinař doporučuje, proma-kávař Vás provede ve svém dalším díle světem kávy, proma-gurmán s vámi pojí a nabídne i kde tak učinit, a ještě přidává něco pro poučení z gastronomického slovníku.
Komu se nechce číst úvodník, tak si jej může pustit v audio podobě na odkaze https://www.promatpraha.cz/wp-content/uploads/2017/11/6512.mp3.
Tohle i něco málo dalšího Vám nabízíme v aktuálním čísle bulletinu. Popřejeme závěrem úvodníku krásné, slunečné a především veselé jaro. A tradičně – budiž Vám k tomu nápomocen i náš-Váš bulletin ProČas® !
P.S. A (nejen) pro sportovní čtenáře – sledujte MS v ledním hokeji 2016 společně s Promatem a využijte možnosti stáhnout si herní plán mistrovství na odkaze https://www.promatpraha.cz/wp-content/uploads/2017/11/6400.pdf.
Promat s.r.o.
|
|
Kalamity Jane aneb Jak se nezbláznit ani v roce 2016 |
Otevřete jakékoli médium a vyhrne se na Vás nepřeberné
množství informací. Jsou to informace všeobecné,
ekonomické, emocionálně zaměřené, pozitivní,
negativní, cílící na vztahy či sexuální život, ale
hlavně – NEPOTŘEBNÉ. Vůbec je nechceme, nevíme, co si
s nimi počít a kam je „zastrčit“, aby
„zapadly“ a přinesly nějaký užitek. K čemu je
nám informace o poklesu ceny ropy na světových
trzích, když to nepoznáme na benzínce? Z televize nám vjíždí lodě s uprchlíky přímo do
obýváků, z novin se sypou atentátníci,
z e-mailů a chytrých telefonů na nás padají
další nepříjemnosti a nám z toho všeho
vyvstávají jen obavy. Jak to, že je tak špatně, vždyť
dříve přece bývalo lépe? To přeci tohle či ono nebylo
(včetně globálního oteplování)? Kdepak, „tehdá“
jen nebylo tolik informací v čase a prostoru
najednou. Kalamity, neštěstí a nemoci nás – lidstvo
– provázely od nepaměti. Informace o nich jsme ale
buď jen nepotřebovali anebo o nich nevěděli, popř.
nám je internet, noviny, TV, rádio či další info
kanály nenaservírovaly. Tak nezoufejme, soustřeďme se na sebe a své blízké,
rodinu, kolegy v práci. A hledejme si ony „ostrůvky
radosti“, ty malé kostičky úspěchu, pohody a dobré
nálady, které nám dělají život příjemnější a
mozaiku života pestrou. Informace si musíme my sami
filtrovat, jinak budeme žít dle médií. Přeji Vám
krásné jaro!
|
nahoru |
Za Promat-team L. Zajíc
|
|
|
|
|
ProFór |
Při vstupu do ordinace hlásí pacient: “Nepiji,
nekouřím a jsem impotentní. Tak a teď jsem zvědav, pane
doktore, co dalšího mi dnes zakážete?“.
|
|
|
|
|
Z Promatího kalendáře |
• 6. 4. 2016 a
27. 4. 2016
v hotelu ALWYN v Praze 8 a • 19. 5. 2016
v hotelu HESPERIA v Olomouci se budou konat
speciální školení s názvem „Kontrolní
technik požárně bezpečnostních zařízení (PBZ)
konstrukcí Promat“ podle vyhlášky Ministerstva
vnitra č. 246/2001 Sb. ve znění pozdějších
předpisů (vyhl. 221/2014 Sb.). Termín 6. 4. 2016 je již
téměř obsazen, ale u ostatních termínů je ještě
volná kapacita. Pro možnost přihlášení využijte
e-mail: skoleni.pbz@promatpraha.cz.
Účast je hodnocena jedním bodem ČKAIT. V těchto
dnech připravujeme doménu www.kontrolnitechnik.cz, kde budou pro
Vás uloženy potřebné informace a podklady
k provádění kontrol požárně bezpečnostních
zařízení systémů Promat. • 19. 4. - 20. 4.
2016 České sdružení pro technická zařízení
a Agentura ČSTZ bude pořádat odborné školení
pracovníků oboru plynových zařízení s názvem
GAS 2016 v Hradci Králové. Školení je
určeno odborným zaměstnancům, vedoucím zaměstnancům
firem, podnikatelům v oboru plynových a
souvisejících zařízení, pracovníkům orgánů a
organizací státní a veřejné správy a ostatních
institucí. Další informace a možnost přihlášení:
Agentura ČSTZ s.r.o., www.cstz.cz , cstz@cstz.czemail: . • 20. 4. - 23. 4.
2016 se v Brně koná Mezinárodní
stavební veletrh. Ve stejném termínu probíhají
současně veletrhy DSB – Dřevo a stavby Brno a Mobitex.
http://www.bvv.cz/stavebni-veletrhy-brno. • 27. 4. - 29. 4.
2016 je termín konání tradičních Nových
trendů v oblasti PO, BOZP a ekologie,
pořádaných společností T.E.P. V letošním roce se
TRENDY konají v hotelu Luna v Koutech
u Ledče nad Sázavou. Bližší informace Vám
poskytne organizátor - http://www.tep-kubickova.cz/index.php. • 10. – 11. 5.
2016 se na Novotného lávce uskuteční diskusní
fórum VVVV 2016, Věda, Výzkum, Vzdělávání a
Výroba v Silikátových oborech, pořádané
Silikátovou Společností ČR, zaměřené na řešení
současných problémů v oblasti vzdělávání,
spolupráce vysokých škol s průmyslem, apod.
Záštitu nad fórem přijala ČSVTS a navíc se na
pořádání podílí i Slovenská Silikátová
Společnost. Účast přislíbila celá řada
představitelů vysokého školství, vědeckých
pracovišť, zástupců státních institucí
i několika významných oborových firem. Více
informací je k dispozici na www.silikaweb.cz či www.silikaty.cz. Pokud plánujete
účast, přihlaste se do 22.4. • 11. 5. 2016
seminář Stavební řešení pro přirozené a nucené
větrání z požárního hlediska pořádaný
v Praze Studiem AXIS a Profesní Komorou Požární
Ochrany. Mezi lektory je i náš kolega Ing. Petr
Kejklíček. Podrobné informace a on-line přihlášku pro
posluchače naleznete na stránce http://www.studioaxis.cz/index.asp?menu=691&record=15470.
• 25. 5.2016 se
členové PKPO pomalu chystají na své Valné
shromáždění. Všichni členové budou včas
informováni nejen o místě, ale i o programu
valného shromáždění. Případně budou tyto informace
včas uvedeny na www.komora-po.cz. • 27. - 29. 5.
2016 se koná letošní jubilejní X. ročník
Prague Food Festivalu v Královských zahradách
na Pražském hradě. http://www.praguefoodfestival.cz.
|
nahoru |
Za Promat-team P. Kejklíček a V. Stanke
|
|
|
|
|
Promat pozitivně |
Již mnoho let se nedívám na televizní zprávy. Je dobré
být trochu v obraze, tak když chci vědět, co se
děje, podívám se na internet. A je mi tak dobře. Nechci
Vás tímto nabádat ke stejnému přístupu, nikoliv. Já
jsem ale zjistila, že mi současné zprávy ubírají
optimismu a podsouvají mi názor, že nás v podstatě
nic dobrého nečeká. Já ale vím, že ano. Narazila jsem
na internetu na stránky pozitivní-zprávy.cz . Jejich
mottem je: Mějte lepší život, protože realita je
přesně taková, jakou si ji uděláte“. A to se mi
líbí. Podívejte se tam a zjistíte, že dobré věci se dějí
u nás, ve světě, v ekonomice, ba i v
byznysu. Hezké dny Vám přeji!
|
nahoru |
za Promat-team K. Dvořáková
|
|
|
|
|
Doporučujeme |
Bourgogne Hautes Cotes de Beaune, Gran Vin de Bourgogne
(jakostní víno), zemské víno červené suché, ročník
2013, Marc Bouthenet, Francie - Burgundsko Charakteristika: Barva: světlá rubínová
s lehce fialovými odlesky Vůně: nevýrazná, velmi extraktivní
s nenápadnými tóny peckového ovoce Chuť: ovocná, lehce kořenitá, velmi připomínající
zralé třešně bez výrazné dochuti či taninů. Stolování: Degustované víno je velmi
univerzální. Hodí se k široké škále lehčích
masitých pokrmů (např. krůtí maso, drůbeží nebo
jehněčí), ovšem bez doprovodných kořeněných nebo
smetanových omáček, pod jejichž náporem by jeho chuť
poněkud zanikla. Vhodná je i kombinace
s vybranými rybami (tmavá treska, uzený losos,
apod.). Víno se rovněž hodí k plísňovým sýrům,
nivám, nekořeněnému rostbífu, apod. Osobní dojem: Vzhledem k tomu, že pro dnešní
ochutnávku jsme záměrně vybírali lehce pitelné a
nekomplikované víno pro „denní použití“, nebylo
cílem najít doprovod k příliš robustním jídlům.
Je nepochybné, že u takto mladého vína nelze
očekávat výraznou vůni ani chuť. Lehčí a mladá vína
z rodiny Pinotů obecně nejsou příliš výrazná,
ale zároveň jsou bez taninů, kyselinky a příliš
kořenité „nedámské“ chuti, takže lze s nimi
pokračovat i po večeři aniž bychom ulehali
příliš znaveni a druhý den se probouzeli s mírnou
kocovinou. Důležité upozornění ke konzumaci: Víno se
v kombinaci s lehčím masitým jídlem pije
opravdu výborně. Poměrně vysoký obsah alkoholu
(13 %) nepochybně přispívá k dobrému
trávení, takže lze doporučit i těm, kteří pijí
víno pouze svátečně a vanilkové, povidlové ani
tabákové tóny, typické pro barikovaná či ročníková
vína, příliš nevyhledávají. Vzhledem k tomu, že
víno je relativně mladé, podávání v karafě není
nutné. V každém případě nemá cenu víno kupovat
do zásoby, jeho archivací mnoho nezískáte...
|
nahoru |
za Promat-degustační-team M. Přibyl
|
|
|
|
|
Pomoc pro zrychlení montáže VZT
potrubí |
Systémy požárně odolného vzduchotechnického potrubí a
potrubí pro odvod kouře a tepla z desek
PROMATECT®–L500 se vyznačují jednoduchou
montáží. Pro usnadnění a zrychlení prací na stavbě
jsme pro Vás připravili hotové naformátované přířezy
na příruby, které se osazují v místech spojů
jednotlivých segmentů potrubí. Příruby jsou
z desky PROMATECT®–H, tl. 10 mm.
Délka přířezů je univerzální 1 250 mm. Cena těchto přířezů šířky 100 mm je 98,- Kč/ks, bez
DPH. Tato cena platí do 31.7.2016.
|
nahoru |
za Promat-team L. Fleischer
|
|
|
|
|
Gastronomický slovník |
Po delší odmlce jsem tu zpět s rubrikou gurmeta: Carpaccio (karpáčo) – na tenko nakrájené
„cokoli“, podávané vychlazené s parmezánem,
rukolou a olivovým olejem. Tím cokoli myslím např.
svíčkovou (nejobvyklejší), chobotnici, mečouna anebo
také ředkev. Tip: na krájení je dobré lehce zamrazit, aby se
maso pod nožem nevlnilo. A namarinovat olejem a citronem.
Hrubou solí dozdobit, ale jen nepoužijete-li parmiggiano! Soufflé (suflé) – jemný sladký nebo kořeněný
nákyp, do něhož přidáme před tepelným zpracováním
tuhý sníh z bílků. Promat - jidelní lístek nám nedá mat!!
|
nahoru |
za Promat-team L. Zajíc
|
|
|
|
|
Grand restaurant festival 2016 |
Přátelé dobrého jídla, do konce letošního února
probíhal již VII. ročník, který pohostil přes 32
tisíc návštěvníků. Menu nabízelo 93 restaurací z celé ČR. Průměrný
počet návštěvníků najednu restauraci se zvýšil na
téměř 350 hostů. V počtu strávníků vyhrála restaurace Midtown Grill
z hotelu Marriott v Praze. Na druhém místě je
restaurace Augustine a třetí restaurace V Zátiší.
Podrobné informace najdete na našich stránkách
v Tiskové zprávě http://web.promatpraha.cz/admin/files_upl/6510.pdf
|
nahoru |
za Promat-team L. Zajíc
|
|
|
|
|
Požární těsnění stavebních a dilatačních
spár |
Dodatečná požární utěsnění spár mezi stavebními
dílci, vytvářející celistvou požárně dělicí
konstrukci ve stavebním objektu, musí splňovat
požadavky uvedené v příslušném požárně
bezpečnostním řešení stavby. Závazné požadavky na
vlastnosti těsnění spár jsou uvedeny především
v ČSN 73 0810, čl. 6.3. Pro správný návrh
požárního systému je nutné vycházet
z následujících kritérií: 1. Požární odolnost EI (t) nebo E (t) - hodnoty musí
být shodné s hodnotami požární odolnosti
těsněných stavebních konstrukcí. 2. Typ stavebních konstrukcí, skladba a jejich tloušťka.
3. Orientace spáry v konstrukci - horizontální
ve stropě, horizontální nebo vertikální
ve stěně. 4. Šířka spáry. 5. Stavební nebo dilatační spára, resp. spára bez
pohybu nebo s pohybem (rozsah a směr pohybu). Na základě těchto kritérií je nutné zvolit
odpovídající systémové řešení těsnění spár
klasifikované podle ČSN EN 13501-2. Společnost Promat
nabízí systémová řešení pro těsnění stavebních
i dilatačních spár. Pro stavební spáry bez pohybu
lze použít všechna naše platná systémová řešení
podle příslušných katalogových listů s použitím
požárně ochranných stěrkových hmot
PROMASEAL®-A spray a
PROMASTOP®-CC, požárně ochranných tmelů
PROMASEAL®-A, PROMASEAL®-AG a
PROMASEAL®- silikonu. Schopnost požárního
těsnění spár odolávat dilatačním pohybům při
požáru musí být prokázána speciální zkouškou
s mechanicky vyvolaným pohybem stykových ploch podle
ČSN EN 1366-4. Tato zkouška byla provedena u našeho
systémového řešení s požárně ochrannou
stěrkovou hmotou PROMASEAL®-A spray podle
katalogového listu Promat č. 484.10, s výsledkem
možnosti pohybu až 30% v příčném směru spáry.
Platné katalogové listy naleznete na http://www.promatpraha.cz.
|
nahoru |
za Promat-team J. Machač
|
|
|
|
|
Zimní příprava Flying Dutchman CZE 11 |
V průběhu zimní části sezóny 2015/2016 se posádka
Flying Dutchman CZE 11, Petr Storch a Tomáš Palkovský,
zaměřila na fyzickou přípravu a doladění detailů na
lodi po uplynulé sezóně. Díky přispění společnosti Promat vstupuje do závodů
v roce 2016 s velkými ambicemi. Sezóna 2016
začíná pěkně zostra a hned do první poloviny jsou
situovány čtyři velké závody. Vše začíná již za
několik dní první regatou Eurocupu v Hannoveru na
vodní ploše Steinhude, kde se o měsíc později
koná mistrovství světa 2016. Letošní mistrovství je
ve velkém stylu a vzhledem k dobré dostupnosti
se očekává účast více než 100 lodí z celkem
šestnácti zemí. A to vše na začátku sezóny, kdy
většina posádek není ještě v ideální formě a
času na trénink je minimálně. I z tohoto důvodu je
plánována první příprava na vodě již na „apríla“
a pak v rychlém tempu trénink střídaný závody.
Mezi obě klání v oblasti severního Německa je
vložen další závod Eurocupu na mnichovském Amersee –
rovněž prestižní závod s hojnou účastí. Po
skončení prvního bloku závodů je 14 dní přestávky a
vše pokračuje. Nejprve první České závody
následované mezinárodním mistrovstvím Holandska
v Medenblicku na Holandském vnitřním moři a poté
tradiční dvoj regata na Lipně. Ale to už jsme v červnu a do té doby doufáme
v co nejlepší umístění. Vždyť letos přispěla
firma Promat na kompletní novou sadu plachet a to by bylo,
aby se tato výhoda neprojevila. Držte nám palce, ať
jedeme jako by nám za patami hořelo.
|
nahoru |
T. Palkovský a za Promat-team V. Stanke
|
|
|
|
|
Káva Vergnano |
Při putování Itálií za další skvělou kávou se
dostáváme k městu Torino. Historie dnes uznávané a
prestižní italské značky Vergnano sahá do roku 1882,
kdy starý pán Domenico Vergnano začal v městečku
Chieri svoji obchodní živnost, v rámci které se
velmi rychle specializoval na pražení a prodej kávy.
Ve třicátých letech koupil pro zvýšení produkce
továrnu na pražení kávy. Další rozvoj značky se
odehrál v sedmdesátých letech, kdy ve městě
Santena rodina Vergnano postavila zbrusu nový závod. A
jakou kávu můžete z jejich produkce ochutnat? Espresso Dolce ´900 - krásné aroma Arabik
ze Střední a Jižní Ameriky doplněné o velmi
jakostní indický typ Robusta dodává espressu sladkou
sametovou krémovost. Světlé pražení zvýrazňuje plnost
a dlouho trvající aroma této velmi jemné směsi. Mohu
osobně doporučit k ochutnání. Espresso Crema ´800 - jemná a lahodně aromatická,
má sladkou chuť středoamerických káv Arabika a
intenzivní čokoládovou vůni asijských Robust. Espresso Ricco ´700 – voňavá a intenzivní chuť
s dlouhotrvající krémovostí jsou vlastnosti, které
činí tuto směs nezaměnitelnou. Espresso Classico ´600 - má plnou a kulatou chuť.
Ze směsí Vergnano obsahuje největší podíl kávy
Robusta. Tmavší pražení zvýrazňuje její přírodní
čokoládové aroma a intenzivní vůni. Vychutnat výbornou kávu u stolečku venku před
kavárnou nebo třeba doma na sluncem vyhřáté terase
patří k bonusu přicházejících teplých jarních
dnů…. Zdroj: www.vergnanocafe.cz
|
nahoru |
za Promat-team L. Fleischer
|
|
|
|
|
Web Promat na více místech |
V nedávné době jsme vás informovali o novém
rozložení a kabátku promatích webových stránek. Pro
připomenutí - na adrese >http://www.promatpraha.cz se vám
objeví základní rozdělovník, kdy jednotlivé divize
naší promatí rodiny mají dále svůj „rozklik“ a
svůj obsah jednotlivé divize udržují v kontextu
náplně své práce. Vzhledem k tomu, že velká
část webových stránek je zatím dostupná pouze
v anglickém jazyce (byť se na českých verzích
stále pracuje) a také z důvodů absence některých
druhů informací na tomto novém webu, ponechali jsme
původní webové stránky pro vás stále v provozu.
Jen přístup k nim je s lehce pozměněnou
adresou – http://web.promatpraha.cz Oba tyto weby českého Promatu se snažíme udržovat
aktuální a bez zbytečných duplicit na obou webech.
Postupným vzájemným prolinkováním těchto 2 webů pro
vás postupně vytvoříme tyto dvojí stránky ještě
jednodušší, bez zbytečného „pamatování“ 2
různých webových adres.
|
nahoru |
za Promat-team J. Ohanka
|
|
|
|
|
Quiche s pórkem a sýrem feta |
Poslední dobou možná slyšíte častěji než dříve
slovo quiche (čti kiš). Je to slaný koláč
z křehkého těsta, který se připravuje
v různých obměnách. Pochází z Francie a
v posledních letech se stal oblíbeným i u nás.
Můžete si ho vychutnat na večeři nebo jako lehký letní
oběd. Chutná dobře jak teplý, tak i studený.
Zkoušela jsem už několik verzí: s karamelizovanou
cibulí, s brokolicí a sýrem a také s pórkem a
fetou, o který se s Vámi podělím. Na těsto budete potřebovat 280 g hladké mouky, 140 g
másla, ¼ lžičky soli a 8 lžic studené vody. Po
uhnětení ho nechte nejlépe 0,5 hod odležet
v lednici. Vyválejte placku, kterou na válečku
přeneste do kulaté formy na koláče a přitlačte
i k okrajům. Těsto propíchejte vidličkou, položte
na něj pečící papír, zasypte fazolemi a pečte 20 minut
při teplotě 180°C. Mezitím si osmahněte na kolečka nakrájený pórek,
posolte a opepřete. Pokud má někdo rád kousek masa
ve všem, může si s pórkem osmahnout i na
kousky nakrájenou slaninu :-). Ve 200 ml smetany
rozšlehejte 3 vejce a také trochu osolte. Se solí to ale
raději nepřehánějte, feta je slaná dost sama
o sobě. Na předpečené těsto nadrobte slaný sýr feta, přidejte
pórek a vše zalijte smetanou s vejci. Pečte ještě
20 - 30 min, dokud povrch koláče nezezlátne. Nekrájejte
hned horký po upečení, nechte ho chvíli odležet, aby
náplň tak říkajíc „zatuhla“. Přeji dobrou chuť a radost s přicházejícího
jara..
|
nahoru |
za Promat-team M. Skotnicka
|
|
|
|
|
Kovárna Bukvice a Divá Bára Jičín |
Vracel jsem se před nedávnem z lyžování
ve Špindlu a vzpomněl jsem si, že mi Pavel Maurer
vyprávěl o restauraci ležící u Jičína mimo
běžné trasy. Nelenil jsem a po konzultaci s Pavlem
se vydal do Bukvice. Našel jsem majitele, poctivou kuchyni
a zajímavý interiér. Česnečka bodla. V létě se
tam dveře netrhnou, ale teď tam bylo příjemně. Zkuste
to také. Více informací naleznete na www.restaurace-kovarna.cz A ještě jeden tip: o 14 dnů později jsem chtěl
ochutnat oceněnou restauraci U Dělové Koule
v Jičíně. Bylo plno, bez rezervace nelze. Servírka
mne upozornila, že budu minimálně 40 minut čekat
i na hotovku. S hladovými dětmi se nečeká, tak
jsem o pár kroků dále našel příjemnou Divou
Báru. Rychlá obsluha, dobrá jídla, poměr cena-výkon
skvělý. Informace najdete na www.divabara.cz.
|
nahoru |
za Promat-team L. Zajíc
|
|
|
|
|
Čištění spalinových cest |
Jaro už ťuká na dveře a teplé počasí je přede
dveřmi. A příjemně strávené chvíle před rozpáleným
krbem již brzo budou minulostí. Nicméně s tím
přichází i naše povinnost se o krb a komín po
sezóně postarat. Jak často vše čistit a kontrolovat
naleznete v tabulce „Lhůty čištění a kontrol
spalinové cesty“. Zdroj:
www.skcr.cz/pro-verejnost/pozarni-a-provozni-bezpecnost-kominu
|
nahoru |
za Promat-team P. Dvořák
|
|
|
|
Promat s.r.o. V. P. Čkalova 22/784 160 00 Praha 6 - Bubeneč |
tel.: +420 233 334 806 fax: +420 233 333 576 skype: promat.praha |
GSM: 605 PROMAT 605 PROMAT 605 PROMAT |
promat@promatpraha.cz www.promatpraha.cz |
|
PDF verzi bulletinu můžete stáhnout
zde