Číslo 33
(duben 2014)
Vážený a milý Promačtenáři,
po roce zase přišlo jaro, velikonoční motivy začínají zdobit naše domy a okolí a také příroda se probouzí do svých rozmanitých barev. Aprílové žertíky necháme raději do škol a mezi děti, my Vám do mailových schránek připlouváme s prvním číslem bulletinu ProČas® v tomto roce.
Jarnímu číslu opět dominují sportovně laděné reportáže – již v minulém čísle jsme referovali o excelentním českém multi-sportovci a vyznavači extrémních sportů Tomáši Petrečkovi a v tomto čísle na předchozí informace navazujeme jeho dalšími akcemi. Druhým sportovním tématem je pro změnu jachting, kdy autor komentuje účast posádky podporované Promatem a na to navazující přípravu na sezonu 2014.
Mimo tradičních rubrik s vínem a jídlem se v bulletinu setkáte i s trochou technických informací – krátký referát o Stavbě roku a přehled akcí s technickým zaměřením, které se budou konat ve 2. čtvrtletí. Přidáváme i upoutávku na promatí stránky, neb některé jeho části vlivem přemíry informací kolem nás mohou býti lehce přehlédnuty.
Přejeme Vám příjemné a jarně naladěné prožití velikonočních svátků! A ke zpříjemnění tradičního období jarních úklidů Vám budiž k ruce i náš váš čtvrtletník ProČas®
Promat s.r.o.
 |
|
Zmizí antika i Atlantida v nenávratnu? |
 Při pohledu na dnešní Řecko si všichni jen těžko
představujeme atmosféru klasické antiky. Ty chvíle, kdy
v časech olympijských her končily veškeré války a
konflikty, nazí sportovci běhali po stadiónech a plnými
doušky dýchali svobodu a vzduch nasáklý ideály. Dnes
nejenže během olympijských her války pokračují, ale co
horšího, mizí samotné kořeny, ze kterých vzešly
vavřínové věnce olympijských vítězů. Oheň vyhasne,
lidé odjedou, „stánkaři“ se rozutečou,
„očištěné“ dotace a provize z výběrových
řízení doputují do daňových rájů. Barbaři opět
spustí své „obranné“ války a zůstanou pouze
obrovské osiřelé stadiony, jako němá připomínka
časů zápolení, vítězství a slávy. Bohužel se
obávám, že to není jenom případ olympijských her.
Stále více se setkáváme s „domy“,
ze kterých zůstala pouze fasáda, zatímco vnitřek
se změnil k nepoznání, nebo zmizel! Náš,
„lidský dům“, nevyjímaje. I my procházíme
proměnami. I pro nás je těžké zachovávat nutné
„dekórum“, naši vlastní identitu, v nadmíru
neklidných vodách dnešní doby. Mladí absolventi dnes
protěžovaných manažerských studií by tuto situaci
jistě nazvali „challenge“, neboli výzvou, kterou je
třeba zdolat v honbě za manažerským úspěchem.
Nicméně, my ostatní, kteří nemáme tak silnou
ideologickou výbavu, se s erozí „vnitřků“
stavebních konstrukcí nám známého světa budeme muset
prát dál. Vítězství v tomto boji bude nutné,
nemáme-li po erozi ideálů ztratit i „Atlantidu“.
Byla by to škoda, protože v našem světě se nám
jinak žije velmi dobře, i když za sněhem musíme
občas popojet do sousední bývalé mocnosti a k moři
k našim jihoslovanským přátelům. Žije se nám
zkrátka hezky a to už stojí za trochu námahy, ne?
Přejeme všem našim čtenářům vydařené jaro, snad
i vláhy bude letos dost a ten zbytek si holt musíme
dotvořit. Tak tedy vzhůru do všech konstrukcí
i rekonstrukcí, neb zub času nečeká!
|
nahoru |
Za Promat-team M. Přibyl
|
|
|
 |
|
Profór |
Když se po dvou sychravých a deštivých dnech vzbudíte
do krásného, sluncem zalitého rána, je stoprocentně
pondělí!
|
|
|
|
Promat private |
|
|
|
 |
|
Tomáš Petreček na MS v Adventure Race v Kostarice |
 Kostarické info: Na přelomu listopadu a prosince
2013 se Tomáš Petreček spolu s Jaroslavem
Krajníkem, Tomášem Vaňkem a Barborou Válovou
(amatérský tým OpavaNet/Salomon/ Accom) zúčastnili
Mistrovství světa v Adventure Race
v latinskoamerické Kostarice. V náročném
závodě startovalo celkem 65. týmů (vždy 3 muži a 1
žena) z celého světa. První disciplínou závodu
byla plavba na mořském kajaku u pacifického
pobřeží mezi plovoucími kytovci. Trasa závodu vedla
dále džunglí (hadi, pavouci a pijavice) úhlopříčně
od jižní hranice s Panamou směrem
k severovýchodu, k pobřeží Karibiku. Týmy
absolvovaly dlouhé úseky na MTB a raftech (krokodýli).
V průběhu závodu týmy vystoupily také na
nejvyšší horu Kostariky, Cerro Chirripo (3 820 m.n.m)
v pohoří Cordillera de Talamanca. A zde český tým
OpavaNet/Salomon/Accom zúročil cca 14 denní aklimatizaci
na místní podmínky před vlastním závodem. Řada
konkurenčních týmů měla velké problémy např.
s nadmořskou výškou, resp. s výškovou
nemocí, na kterou nebyly dostatečně připraveny.
V průběhu celého zá- vodu, trvajícího 9 dní a 9
nocí, naspal český tým celkem 12 hod. Přes technické
problémy (úplné zničení jednoho ze dvou
nafukovacích raftů při plavbě na řece) se českému
týmu podařilo umístit na celkově 14. místě. Týmu
OpavaNet/Salomon/Accom gratulujeme k výbornému
výsledku!! Pro zajímavost, v první desítce
umístěných týmů se prosadila kompletní světová
špička, složená velmi často z profesionálních
sportovců. Výjimkou nebyly ani týmy účelově složené
výhradně pro Mistrovství světa, kde každý člen byl
z jiné země a sportovci se setkali těsně před
závodem. Více info např. zde http://tomaspetrecek.cz/category/live-ar-costa-rica/ Pakistánské info: Tomáš Petreček a Marek
Holeček se v současné době připravují na další
horolezeckou expedici do Karakorámu, která se uskuteční
v červenci a srpnu 2014. Cílem expedice bude opět
vrchol Gasherbrum I (8 080 m.n.m.), dále v textu
označen jako G1. Oba horolezci se pokusí dokončit
náročný provovýstup Jihozápadní stěnou G1, která se
tyčí nad Abruzziho ledovcem. Více info např. zde http://tomaspetrecek.cz/new-route-gasherbrum-i-2014/ Marek Holeček na G1 a zejména v Jihozápadní stěně
již působil v roce 2007, 2009 (Japonským kuloárem
vystoupil na vrchol G1) a 2013. Více info
o Holečkově působení na G1 je uvedeno zde http://marekholecek.cz/lezecka-historie-marek-holecek Promat s.r.o. - generální partner Tomáše
Petrečka na této expedici - „drží palce“
k úspěšnému prvovýstupu na G1 a bezpečnému
sestupu a návratu zpět.
|
|
|
 |
|
Z Promatího kalendáře |
• 22. 5. 2014 - se
v Praze koná seminář Rizikové stavební
konstrukce z požárního hlediska. Pořadatelem je
Studio AXIS ve spolupráci s Profesní komorou
požární ochrany. Více informací na http://www.studioaxis.cz/index.asp?menu=691&record=9684.
• 9. 4. 2014 -
nově v hotelu HESPERIA v Olomouci a 22. 5. 2014 v hotelu
ALWYN v Praze se budou opět konat speciální
školení s názvem „Kontrolní technik požárně
bezpečnostních zařízení (PBZ) konstrukcí Promat“
podle vyhlášky Ministerstva vnitra č. 246/2001 Sb.
o stanovení podmí- nek požární bezpečnosti a
výkonu státního požárního dozoru. Účast je hodnocena
jedním bodem ČKAIT. V případě Vašeho zájmu nás
můžete kontaktujtovat na e-mail: skoleni.pbz@promatpraha.cz
• 16. 4. 2014
v Ostravě - Mariánské Hory (hotel Harmony Club),
30. 4. 2014
v Kosmonosích - Mladá Boleslav (hotel Galatea),
14. 5. 2014
v Plzni (hotel Parkhotel), 4. 6. 2014 v Olomouci (hotel
Hesperia) a 18. 6.
2014 v Českých Budějovicích (hotel Clarion
Congress) bude firma Promat s.r.o. prezentovat Požární
těsnění elektroinstalací na odborných seminářích
firmy KOPOS s názvem: „Elektroinstalace
v občanské a průmyslové výstavbě z hlediska
požární bezpečnosti“. V případě Vašeho
zájmu se prosím hlaste na e-mail: kopos@kopos.cz. Účast
bude hodnocena jedním bodem ČKAIT.
|
nahoru |
Za Promat-team P. Kejklíček a V. Stanke
|
|
|
 |
|
Doporučujeme |
Rulandské Bílé, zkratka RB, víno
s přívlastkem pozdní sběr, suché bílé víno,
ročník 2011, Znovín Znojmo a.s. Barva: slámově žlutá se zlatavými odlesky.
Vůně: čerstvé grepy, seno, květový med, po chvilce se
objevuje i chlebová kůrka. Chuť: Chuť: jemná, kulatá, s vyváženou
kyselinkou, v dochuti výrazně minerální, později
se objevuje i typická chlebovina a lískové
oříšky. Stolování: Hodí se především k předkrmům
z bílého masa a dále např. k bílým měkkým
vyzrálým sýrům typu Gorgonzola, nebo Rokfór. Dobrou
volbou je nepochybně i konzumace k zeleninovým
salátům s kozím sýrem, případně těstovinovým
salátům. V případě snoubení s hlavními
chody lze určitě doporučit k rybám, např. uzenému
úhoři, lososu, apod. Osobní dojem: jemné vínko s tradiční
chutí, které se výborně hodí nejen k předkrmům a
rybám, ale rovněž jako doprovod pro přátelská
posezení se sklenkou a sýrem. V každém případě
od tohoto pozdního sběru nečekejte „cukernatost“,
protože víno obsahuje 13 % alkoholu a vlastní cukr
v něm tedy není cítit. Upozornění ke konzumaci: Víno je poměrně
vyzrálé s vyšším obsahem alkoholu, což mu dává
jistou chuťovou stabilitu a velmi vyváženou kyselinku.
Z tohoto důvodu je vhodné podávat víno při
správné teplotě (10 až 14 °C), abychom udrželi velmi
příjemnou a vyváženou chuť. Určitě se nevyplatí
schovávat již otevřenou láhev. Příští den by
kyselinka mohla zazlobit!
|
nahoru |
Za Promat-team M. Přibyl
|
|
|
 |
|
Promat jachtí i v zimě |
 Na konci minulé sezóny 2013 se posádka Promatu
účastnila v rámci EUROCAPU Otevřeného Mistrovství
Německa na jezeře Ammersee u Mnichova. V silné
konkurenci a za téměř úplného bezvětří bojovala loď
CZE 21 PROMAT s Evropskou – Světovou špičkou.
Závodů se zúčastnilo 66 posádek z 16 zemí
včetně úřadujících mistrů světa. Celé čtyřdenní
závody se nesly v duchu čekání na vítr a snažení
se dojet jednotlivé rozjížďky. Mnoho závodníků
neudrželo nervy na uzdě a o předčasné starty či
penalizace v průběhu jednotlivých rozjížděk
nebyla nouze. I přes veškerou nepřízeň počasí se
posádce Hrubý – Palkovský podařilo dojet na 23.
místě. Výsledek nijak oslnivý, ale zavazující, a jako
příslib pro příští sezónu je možné vnímat
i vítězství nad silnějšími posádkami
v průběhu závodů. Po klidnějším konci podzimu se
posádka pustila do zimní přípravy na sezónu 2014.
Proběhly nutné opravy na lodi. Několik úprav pro lepší
trim (seřízení) plachet, každoroční vyhlazení a
vyleštění trupu k dokonalosti a nutné zazimování.
Posádka ale neusnula zimním spánkem. V průběhu
zimy začaly nekonečné maratóny rozborů videí,
hledání kde se dá co zlepšit, analyzování výstupů
z taktického počítače. Hledání chyb a viníků.
Každý detail je důležitý a i kdyby měl zrychlit
jen o desetinu uzle, bude to v cíli rozjížďky
na 16 mil znamenat skoro 3 km - jak kde upravit postavení
posádky, který pohyb vynechat který sladit, kde se tahá
za lano v nesprávný okamžik a kde zase málo. Jestli
kosatník co vyvažuje, je ideálně napnutý, aby nebránil
proudění větru. Zda kormidelník zbytečně neváhá
o pár vteřin víc než by musel. To všechno patří
do rozborů každé jízdy. A mezi tím vším začala
fyzická příprava na suchu. Je to zvláštní, ale
i když je mi navštěvování institucí jako fitness
z hlouby duše protivné, musel jsem se tomuto režimu
podřídit a trávit již od října týdně 6 hodin
s trenérem mezi čtyřmi stěnami. Po počátečních
obtížích se přeci jen dostavily první úspěchy a
příprava zaměřená na výdrž, stabilitu, a zpevnění
těla začala přinášet první ovoce. V průběhu
ledna se pak pomalu začal upravovat tréningový plán a
začalo přibývat cviků na sílu a pružnost celého
těla. Celé tohle snažení si klade jediný cíl - začít
v březnu s tréninkovými jízdami a přípravou
na vodě v co nejlepší kondici. S příchodem
jara začaly i pravidelné tréningové dny a konečně
jsme se mohli přesunout z mučíren zase k vodě.
I když nám zatím počasí přeje, voda je přeci jen
na začátku jara dost studená a případné koupání je
i přes všechny možné oblečky přeci jen studené a
mokré. Loď i posádka se postupně dostává do varu
a směřuje k prvním závodu EUROCAPU 2014
Trapezregatta Steinhude na severu Německa u Hannoveru,
který se jede 12. - 13. dubna a kde je již dnes
přihlášeno 30 lodí. Držte nám palce a alespoň stopu
vody pod kýlem (ono je tam dost málo vody).
|
nahoru |
T. Palkovský a za Promat-team V. Stanke
|
|
|
 |
|
Stavba roku 2013 |
 Jako již každoročně byla i nyní ke konci roku 2013
vyhlášena „Stavba roku“. Tato prestižní cena je
udělována z velké šíře nominovaných a
zajímavých staveb realizovaných v České republice.
Vítěznou stavbou, která se může právem pyšnit
oceněním „Stavba roku 2013“ a také „Cenou
veřejnosti 2013“ se stala Multifunkční aula GONG –
rekonverze plynojemu v NKP v Dolních
Vítkovicích. Pro příklad také uvádíme několik
přihlášených staveb do této soutě- že, kde můžete
najít systémové a certifikované řešení Promat.
|
nahoru |
za Promat-team P. Kejklíček
|
|
|
|
Promat při rekonstrukci – ohni bere šanci!! |
 Letošní rok jsme se rozhodli trochu změnit image našich
tiskovin. Chceme se více věnovat nejen novostavbám, ale
i rekonstrukcím a sanacím objektu. Stále ovšem se
zamě- řením na požární ochranu. Malá ochutnávka
titulní strany a pak už jen očekávejte první výtisk
….
|
nahoru |
za Promat-team L. Zajíc
|
|
|
 |
|
Z promatí kuchyně |
Už několik let jsme svědky trendu návratu
k domácím surovinám, pěstování vlastních plodů
na zahrádkách, ba i balkonech, vaření
z domácích surovin. Pečlivěji studujeme složení
potravin, prostě chceme vědět, co jíme, protože to má
zajisté vliv na naše zdraví. Je to jedna z mála
pozitivních věcí, na kterých mají zásluhu
i média. Dnes proto nebudu psát žádný složitý
recept, ale pokusíme se udělat domácí těstoviny. Budeme
na ně potřebovat pouze 100 g hladké mouky a 100 g
semolinové mouky, 2 vejce, špetku soli a 3 lžíce
olivového oleje. Vše zpracujeme, těsto musí být tuhé,
ale hladké. Ve výhodě budou ti, kteří mají doma
pekárny na chléb, které těsto uhnětou. Necháme asi
hodinu uležet a potom už zpracujeme do podoby, kterou
potřebujeme. Vaří se asi 4 - 5 min podle tloušťky.
Kromě nudlí různých typů, podle šířky a délky
různě nazvaných, můžu doporučit, udělat si
z těsta pláty na lasagne. Lépe se s nimi
pracuje a můžeme si vytvořit velikost plátu, jakou
potřebujeme, podle velikosti vlastní zapékací misky.
Přeji dobrou chuť.
|
nahoru |
za Promat-team M. Skotnicka
|
|
|
 |
|
Znáte web Promat? |
Webové firemní stránky dnes patří neodmyslitelně
k firemní kultuře a důležité- mu komunikačnímu
kanálu mezi firmou a jejím okolím, trhem. Jelikož
informací neustále přibývá, rozrůstají se postupně
i firemní weby, aby tyto informace ně- jakým
způsobem udržovaly „pohromadě“.
S narůstajícím množstvím, a tudíž šíří webu,
se tento může stávat nepřehledným. Proto bychom Vás
touto cestou rádi informovali o některých částech
promatího webu, o kterých možná ani netušíte, neb
jste se k nim již nesatčili „doklikat“. Jednou z takových sekcí může být „Promat
publikuje“, v níž shrnujeme to, co jsme napsali do
odborných časopisů a novin. Najdete ji také přímo na
adrese http://www.promatpraha.cz/pozarni-bezpecnost-staveb/promat-publikuje.
Pokud vám na promatím webu něco chybí a rádi byste
v něm dohledali, zejmé- na informace z oboru, se
kterým má Promat co do činění, rádi na vaše podněty
budeme reagovat a vynasnažíme se vám náš web
o tyto obohatit. Využijte pro tyto účely prosím
mailovou adresu webpromat@promatpraha.cz.
|
nahoru |
Za Promat-team J. Ohanka
|
|
|
 |
|
Restaurace KOISHI, Brno |
 Dnes bych chtěl napsat něco o podniku, který je již
delší dobu na trhu a má již své renomé. Jde
o restauraci KOISHI, která si udržuje vysoké
hodnocení. Již ve svém celém názvu mají napsánu svou
specializaci – sushi a rybí restaurant. Patří
k těm několika málo místům na mapě osvěžoven,
kde máte již při vstupu pocit, že Vás tam opravdu rádi
vidí. Usměvavá číšnice se chovala tak příjemně, že
jsem jí chtěl - jako „staré známé“ - podat ruku. Sushi dělají skvělé, ryby a seafood rovněž. Hned vedle
je možnost zakoupit skvělá vína, pochutiny či
ingredience na sushi. Lze jen doporučit! Více na www.koishi.cz.
|
nahoru |
Za Promat-team L. Zajíc
|
|
|
 |
Promat s.r.o. V. P. Čkalova 22/784 160 00 Praha 6 - Bubeneč |
tel.: +420 233 334 806 fax: +420 233 333 576 skype: promat.praha |
GSM: 605 PROMAT 605 PROMAT 605 PROMAT |
promat@promatpraha.cz www.promatpraha.cz |
|
PDF verzi bulletinu můžete stáhnout
zde