Číslo 32
(prosinec 2013)
Vážený a milý Promačtenáři,
další kalendářní rok máme téměř za sebou, ale ještě nám zbývají Vánoce! Věříme, že budou pro všechny z Vás šťastné a veselé, odpočinkové a pohodové. A třeba ještě stihnou být i bílé, sněhové, nejen na horách, byť pesimista v počasí nevěstí nic moc vloček. Ve znamení zimy, sněhu i Vánoc k Vám mailujeme poslední letošní číslo bulletinu ProČas®
První sněho-ledovou připomínkou v bulletinu je jistě článek o vynikajícím českém multi-sportovci a vyznavači extrémních sportů, Tomáši Petrečkovi, jehož aktivity podporuje i Promat. V ProČase si přečtete více a detailněji o jeho aktivitách během letošního roku a také o aktuální účasti na soutěži v Jižní Americe. Další ze zimních článků Vás zavede zpět do Česka a připomene či ozřejmí mnohým z nás důležité informace spojené se zimní výbavou pro automobily na českých silnicích.
Dříve, než si upečete vánoční štolu podle našeho receptu, nebo začnete surfovat po webových obchodech, abyste sehnali a ochutnali víno doporučené našim vinařem „Michalem“, můžete si přečíst článek připomínající proběhlou šestou svatomartinskou konferenci pořádanou tradičně firmami Promat a Sipral.
Přejeme Vám příjemný závěr roku, šťástné a veselé Vánoce a do roku 2014 především zdraví a pohodu! K tomu budiž nápomocen i náš Váš čtvrtletník ProČas®
Promat s.r.o.
|
|
Jak změnit svět nákupem našich jinak sympatických korun! |
Do poslední chvíle to vypadalo na klidný advent, tedy
až do chvíle, než se našlo pár „grandů“, kteří
roztočili pár desítek miliard z našich daní a
opět změnili „svět“. Neb se zdálo, že pravidelné
každoroční zvyšování daní letos nebude, našel se
jiný způsob, jak zmáčknout „nevolníka“, zvaného
občan ČR! Pod pláštíkem podpory exportérů nám naše
zlatá ČNB lehce cukla kursem a v mžiku
„elegantně“ zdražila vše, kromě těch pár věcí,
které ještě vyrábíme. To se to budou vybírat všechny
ty zvýšené daně z obratu, spotřební daně a
další! Exportéři budou na chvilku šťastnější, tedy
než ČNB dojdou miliardy a zbytek národa to zaplatí. No a
pak………., to už páni z ČNB neřeší. Zkrátka,
koho by v těchto vysokých patrech zajímala jiná
budoucnost, než jeho vlastní, případně spřízněných
lobbistů! Na druhou stranu jde o změnu ve výši
4,5 %, takže bychom to, měřeno pohledem obyvatel
rozvojových zemí, měli relativně s přehledem
zvládnout. Ale dost již bylo skepse. Dokažme
manipulátorům s kursy a teoretikům ekonomiky, že
i my v podpalubí se umíme dobře bavit. Ozdobme
si stromeček, vychutnejme si kapra s bramborovým
salátem a hlavně užijme si pohody a atmosféry Vánoc,
neboť jde nepochybně o vzácné chvíle. Při pohledu
na krásně osvětlený vánoční stromek a nezbytné
rodinné pohodě nám strasti roku 2013 pomalu zmizí
v dáli a my budeme připraveni na nový start.
K tomu si Vám dovolujeme popřát co nejvíce klidu,
štěstí a nezbytného zdraví! Děkujeme všem
zákazníkům, přátelům a známým za skvělou
spolupráci nejen v uplynulém roce, ale po celých
těch 20 let, kdy jsme byli společně v kontaktu,
neboť Promat v tomto roce oslavil malé výročí své
úspěšné přítomnosti na trhu. Budeme se těšit na
nový úspěšný rok, neboť jak říká klasik:
„Zlepšení nelze nikdy vyloučit!“.
|
nahoru |
Za Promat-team M. Přibyl
|
|
|
|
|
Profór |
Víte, proč jsou, dle žen, muži šťastnější? Protože
vánoční dárky pro 20 příbuzných nakoupí za 25 minut
24. prosince!
|
|
|
|
Promat private |
|
|
|
|
|
Tomáš Petreček (hasič roku 2013) na vrcholu Gasherbrum I a II |
Pakistánské info: V pákistánském pohoří
Karakorám leží 4 osmitisícové vrcholy z celkové-
ho množství 14 vrcholů (zbylá část leží
v Himaláji). Dva z uvedených karakoramských
vrcholů se nazývají Gasherbrum I a II (dále
v textu označené jako G1 a G2). V létě 2013 se stal G1 cílem malé české expedice,
která se pokoušela o výstup na vrchol, resp.
prvovýstup na tento vrchol. V poledních hodinách 28.
července se podařilo Tomáši Petreč- kovi a Marku
Novotnému, horolezcům ze Severní Moravy, vystoupit
bez použití kyslíku a pomoci výškových šerpů na
vrchol G1 (8 080 m.n.m.). Jejich výstup trval celkem 8 dní
a vedl Japonským kuloárem v severní stěně hory.
Tato cesta byla poprvé vylezena v roce 1981 japonskou
expedicí a dnes je považována za klasickou výstupovou
cestu na vrchol hory. Na vrcholu G1 strávili cca 40 min a
následně zahájili sestup stejnou cestou zpět až do
základního tábora, který byl postaven na ledovci
Baltoro. Příznivé počasí a dobrá aklimatizace vedla
oba horolezce k rozhodnutí, že se po 7 dnech
odpočinku v základním táboře pokusí vystoupit
také na vrchol G2. Podařilo se a 8. srpna 2013, po celkem
3 dnech výstupu, dosáhli Tomáš Petreček a Marek
Novotný i vrcholu G2 (8 034 m.n.m.). Promat – generální partner Tomáše Petrečka na
této expedici a hlavní partner na expedici Dhaulagiri 2012
– oběma horolezcům gratuluje k výbornému
výkonu!! Radost z dosažení Double G (Double
Gasherbrum) však byla při návratu do základního tábora
zkalena smutnou zprávu o tragickém pádu dalšího
člena expedice, Zdeňka Hrubého, který při pokusu
o prvovýstup v severozápadní stěně G1
zahynul. Čest jeho památce! Spolulezec Zdeňka
Hrubého, Marek Holeček, se naštěstí dokázal sám
ze stěny vrátit do základního tábora…
Doplňující informace a foto z expedice Double
Gasherbrum 2013 je uvedeno např. zde http://tomaspetrecek.cz/2013/08/ Pražské info: V pátek 11. října 2013 se
v Top hotelu Praha vyhlašovaly tituly Miss Hasička a
Hasič roku 2013. Vítězkou se stala jednadvacetiletá
Stanislava Halušková z DHZ Likavka na Slovensku a
Hasičem roku Tomáš Petreček z Hasičského
záchranného sboru Opava. Tomáš si vítězství
zasloužil zejména skvělým baletem na motivy „Labutího
jezera“ od Petra Iljiče Čajkovského. Video z akce
Hasič roku 2013 můžete shlédnout např. zde <
href="http://tomaspetrecek.cz/miss-hasicka-2013-a-hasic-roku-2013/"
target="_blank">http://tomaspetrecek.cz/miss-hasicka-2013-a-hasic-roku-2013/ Kostarické info: V současné době, prosinec
2013, soutěží Tomáš ve čtyřčlenném týmu
nazvaném OpavaNet/Salomon/Accom na Mistrovství světa
v Adventure race v jihoamerické Kostarice.
Doplňující informace a foto z akce World
Championships Adventure Race Costarica 2013 je uvedeno
např. zde http://tomaspetrecek.cz/den-prvni/ a
http://www.arcostarica.com/CostaRica/therace.aspx V den vydání aktuálního čísla Pročasu nebyly známy
konečné výsledky závodu, nicméně věříme, že se
českému týmu podaří dostat na „bednu“!!
|
|
|
|
|
Doporučujeme, ovšem ročník 2008 |
Château Des Mille Anges, červené jakostní víno
odrůdové, suché, ročník 2010, Cadillac Côtes de
Bordeaux, AOC, Francie Barva: karmínová, višňová. Vůně: ovocná, převládá přezrálé lesní
ovoce, zejména ostružiny a maliny, po delší stání se
objevuje i angrešt, či vanilka. Chuť: velmi komplexní a vyrovnaná, alkoholická,
s výraznými tóny višní a čokolády,
v dochuti nezralé jablko, po delším zkoumání se
chuť poněkud vytrácí. 1000 andělů v jedné láhvi: Poslední dobou
bývá zvykem hodnotit i vína pocházející
ze supermarketů, takže i my jsme se dnes
aktuálně vydali tímto směrem. V obchodech LIDL se
opět objevila vína prezentovaná Markem Vašutem. Takže
jsme nelenili a jedno zvědavě otevřeli. Loni vyhrála
lahev s jednoduchou etiketou, Excellence IX. a druhé
skončilo právě degustované víno, ovšem ročník 2008.
Zakoupili jsme tedy aktuálně nabízený ročník 2010 a
musíme konstatovat, že rozhodně nenaplnil naše
očekávání. Víno chutnalo na první ochutnání slibně,
nicméně bylo již zřejmě trochu za zenitem, protože
chuť se vytratila nepřirozeně rychle. Mohlo jít
samozřejmě o nepříliš dobře skladovanou lahev,
nebo něco podobného, nicméně nás toto víno o své
kvalitě opravdu nepřesvědčilo.
|
nahoru |
Za Promat-team M. Přibyl
|
|
|
|
|
Z Promatího kalendáře |
• 9. 4. 2014 -
nově v hotelu HESPERIA v Olomouci a 22. 5. 2014 v hotelu
ALWYN v Praze 8 se budou opět konat speciální
školení s názvem „Kontrolní technik požárně
bezpečnostních zařízení (PBZ) konstrukcí Promat“
podle vyhlášky Ministerstva vnitra č. 246/2001 Sb.
o stanovení podmínek požární bezpečnosti a
výkonu státního požárního dozoru. Účast je hodnocena
jedním bodem ČKAIT. V případě Vašeho zájmu nás
můžete kontaktujtovat na e-mail: skoleni.pbz@promatpraha.cz.
|
nahoru |
Za Promat-team P. Kejklíček
|
|
|
|
|
Hurá na hory |
Zima se nám kvapem blíží a pro aktivní motoristy
nastala doba, kdy musí na cesty za zimním dobrodružstvím
připravit své čtyřkolové miláčky. Zimním
pneumatikám jsme se již dříve dostatečně věnovali,
proto se zaměříme na „zimní“ příkazové dopravní
značky a sněhové řetězy. Na povinnost obout zimní pneumatiky v období 1. 11.
až 31. 3. v případech, kdy se na vozovce nachází
souvislá vrstva ledu, sněhu, námrazy nebo se vzhledem
k povětrnostním podmínkám takové jevy
očekávají, si již většina řidičů zvykla. Někoho
však mohou překvapit dvě dopravní značky – „Zimní
výbava“ a „Sněhové řetězy“. Dopravní značka „Zimní výbava“ předepisuje
povinnost mít zimní pneumatiky bez ohledu na stav vozovky.
Zimní pneumatiky je možné v tomto případě
nahradit letními se sněhovými řetězy. Platnost této
značky je od 1. 11. do 30. 4. Na dodatkové tabulce však
může být tato doba platnosti upravena i na jiná
období v roce. Platnost značky ukončuje dopravní
značka „Zimní výbava – konec“. V horských oblastech můžete narazit na dopravní značku
„Sněhové řetězy“, která ukládá povinnost
řidičům motorového vozidla o třech a více kolech
nasadit na minimálně dvě hnací kola sněhové řetězy
– neplatí pro vozidla s pneumatikami vybavenými
protiskluzovými hroty, které však nejsou u nás pro
běžná vozidla povoleny. Konec platnosti ukončuje
dopravní značka „Sněhové řetězy – konec“. I když řetězy nepatří do povinné výbavy,
doporučujeme je před cestou do hor přibalit. Nejde jen
o povinnost je obout na základně příkazu značky,
mohou Vám však hodně pomoci při výjezdu k chatě,
ke sjezdovce, ze závěje nebo pokud silničáři
nečekaně zaspí a vy si musíte ráno razit cestu vysokou
vrstvou čerstvě napadaného sněhu. Jaké sněhové řetězy vybrat? Z posledních
výsledků testů německého autoklubu ADAC vyplývá, že
nejlepší jsou tradiční ocelové řetězy. Moderní
varianty ve formě textilních řetězů nebo
jednostranně montovaných řetězů na disky kol se
ukázaly jako sice lehčeji nasaditelné, avšak jejich
výdrž je minimální a mohou posloužit pro jednorázový
výjezd ze závěje. Ujet na nich několik desítek
kilometrů je nemožné – nevydrží takovou zátěž.
Výsledky testu (od nejlepších): PEWAG Servo, Walmec
Klack&Go New, Thule CS-10, RUDMatic Hybrid, Alpin 9 mm,
PEWAG Snox Pro, Michelin Easy Grip, Auto Sock, Rudmatic
Softspike. Doporučujeme nacvičit si nasazování sněhových
řetězů, abyste v případě potřeby nebyli
překvapeni a nestudovali návod na montáž řetězů až
na sněhem záváté silnici při mínus 15 °C za svitu
baterky. Mnoho šťastných kilometrů i v zimě Vám
přeje Promat-team.
|
nahoru |
za Promat-team L. Fleischer
|
|
|
|
|
Konference Corso Karlín |
Svatomartinská konference Sipral-Promat, to je tradice.
Letos již pošesté. Byť je Svatý Martin 11. listopadu,
konference se konala až o dva dny později, 13. 11.
2013. Ale i tak zůstala svatomartinskou konferencí a
to nejen díky tradiční husičce se zelím k obědu.
Šestý ročník se zaměřil na realizaci objektů Corso
Karlín. Corso I a Corso II patří mezi několik
dalších objektů, které v oblasti Karlína
pomáhají povznést tuto část Prahy a to zejména
v místech, kde svou výraznou stopu zanechaly povodně
před jedenácti lety. Mění také obraz Karlína
z původně jen průmyslového na moderní čtvrť.
Corso se řadí mezi významné administrativní budovy
v Praze. Přednášky na konferenci ve znamení
šestky letos obohatila kromě pořádajících firem
i šestice z čtyřlístku
developer-architekt-projektant-stavitel Ing. arch. Tereza
Mihulková z firmy Karlín Group, zahraniční host pan
Jean-Pierre Carniaux z architektonické kanceláře
Ricardo Bofill, dále pá- nové Ing.arch. Jiří Řezák a
Ing. Rudolf Púchy z firmy Qarta architektura, Ing.
Jiří Grosz za firmu Atrea a konečně stavitele
reprezentoval pan Karel Kaisler z Metrostavu. Přednášky probíhaly v prostorách Hotelu DAP –
Dům armády Praha se sídlem na Praze 6. Další šestka…
Pro (i po letech) nezasvěcené – záměrem tradiční
promatí a sipralí svatomartinské konference je
přiblížit odborné veřejnosti, jaký je výsledek, když
vše klapne a protne se záměr developera, architekta a
projektanta na straně jedné a stavební umění stavitele
na straně druhé. Na konferenci se vždy sejdou zástupci
všech těchto stran, kteří svými prezentacemi
v sále a komentovanými prohlídkami na stavbě
samotné, provázejí účastníky konference. Partnery
letošního ročníku byly firmy AGS Glass Unlimited a
HUECK. Více na www.svatomartinska-konference.cz.
|
nahoru |
za Promat-team J. Ohanka
|
|
|
|
|
Vánoční štola |
Přijít v Čechách s receptem na vánočku je
jako nošení dříví do lesa. Pokud si chcete zpestřit
Vánoce něčím neobvyklým, doporučuji vyzkoušet štolu.
Na přípravu budete potřebovat: 500 g polohrubé mouky,100
g drož- dí, 250 ml mléka, 100 g cukru krupice, 275 g
másla, špetku soli, kůru z 1 citronu, 1 lžíce
rumu, 350 g směsi ořechů, rozinek a kandovaného ovoce
podle chuti, moučkový cukr na posypání. Do mouky
uděláme jamku, do níž vložíme rozdrobené droždí.
Ohřejeme mléko na teplotu těla. V jamce smícháme
125 ml vlažného mléka s 20 g cukru a necháme 15
minut vzejít. Rozpustíme 125 g másla ve 125 ml mléka.
Rozpuštěné máslo přidá- me spolu s 80g cukru,
špetkou soli, citronovou kůrou a rumem do mouky se
vzešlým kváskem a hněteme tak dlouho až je těsto
dokonale vláčné. Do těsta přidáme směs s ořechy a necháme asi 30
minut kynout. Mezitím předehřejeme troubu na 170 °C
Z těsta uděláme placku ve tvaru obdelníku. 2/5
vyválíme tenčí a vyválenou část přehneme na
nevyválenou a přitlačíme. V ohrádce z alobalu
pečeme cca 50 minut. Pro názornost postupu doporučuji
podívat se na internet. Po vytažení z trouby horkou
štolu ihned polijeme rozpuštěným máslem a posypeme
moučkovým cukrem podle libosti. Přeji dobrou chuť a
klidné vánoční svátky.
|
nahoru |
za Promat-team M. Skotnicka
|
|
|
|
|
Restaurace BONACCIA, Praha 8 |
Tuto restauraci jsem objevil téměř náhodou a velice
rád se do ní vracím… Jde o zvenku nenápadnou, ale uvnitř velice
příjemnou, stylovou, italskou restauraci s výbornou
a kvalitní kuchyní. Vkusně zařízený interiér je
provoněn pečící se pizzou v dřevěném topeništi
zděné pece. I milovníci české kuchyně zde najdou
dobré tipy. Pokud pojedete autem, tak tu vždy zaparkujete.
V letních měsících si můžete vychutnat dobré
jídlo i na venkovní zahrádce. Jestli Vám mohu doporučit, tak určitě nezapomeňte
vyzkoušet „Rissoto salmone e gemberetti“ nebo
„Vepřovou krkovici Dijon na zelených fazolkách“
s lahví kvalitního italského vína. Více informací
na http://www.bonaccia.eu.
|
nahoru |
Za Promat-team P. Kejklíček
|
|
|
|
Vánoční provoz Promat s.r.o. a Promat servis |
|
nahoru |
Za Promat-team J. Ohanka
|
|
|
|
Promat s.r.o. V. P. Čkalova 22/784 160 00 Praha 6 - Bubeneč |
tel.: +420 233 334 806 fax: +420 233 333 576 skype: promat.praha |
GSM: 605 PROMAT 605 PROMAT 605 PROMAT |
promat@promatpraha.cz www.promatpraha.cz |
|
PDF verzi bulletinu můžete stáhnout
zde