Číslo 31
(září 2013)
Vážený a milý Promačtenáři,
přišel podzim a s ním střídání teplých dnů babího léta s téměř mrazivými nocemi. Podzim také přišel s (ne tak úplně) novými předvolebními sliby a přesvědčováním. Houbařům konečně přinesl do lesa novou várku čerstvých hub. A také, modří už vědí, přináší k Vám do schránek další číslo bulletinu ProČas®
Lákadlem pro architekty i projektanty jsou již delší dobu celoprosklené a celoskleněné dveře. Promat v tomto drží krok s dobou a nabízí celoprosklené protipožární dveře PROMAGLAS®-SR. Více se o produktu dočtete v dnešním čísle. Do technické oblasti zařazujeme dále informaci o chystaném sjednocování názvů promatích produktů v rámci evropských Promatů. S realiazcí, tj. přejmenováním některých stávajících názvů proma produktů, počítáme s příchodem nového kalendářního roku.
Sportování si v Promatu, resp. ProČasu, vydobylo za jeho letitou existenci pevné místo, nejvyšší popularitě se tradičně těší neúnavný cyklistický paralympionik Jiří Ježek. Získání Světového poháru UCI ParaCycling potřetí v řadě rozhodně stojí za zmínku. Další skoro stálicí v pročasím sportování se postupně stává jachting a v tomto čísle se více dozvíte o jachtařském týmu podporovaném Promatem a jeho letošních závodech, zejména na evropském Eurocupu.
Za celou redakci přeji příjemný vstup do podzimu a všeho co s ním souvisí a k dobré a usměvavé náladě budiž nápomocen i náš váš čtvrtletník ProČas®
Promat s.r.o.
|
|
Jazykem Rychlých Šípů: „Modří již vědí“ aneb na vějičku světlých zítřků opět nesedneme! |
Někdy si říkám, že zdravý nadhled je jednou
z nezbytných podmínek přežití v džungli
zvané svět 2013. Národní fronta klimatických skeptiků
nás po léta zásobuje katastrofickými scénáři
o tom, že jižní Evropa se obrátí v poušť a
u nás si užijeme příjemné subtropické klima.
Nicméně, jak říkal náš usměvavý a ochotný pan
domácí v Chorvatsku, tolik deště jako letos
nepamatují. Pršelo sice samozřejmě „špatně“
(jindy, než by bylo třeba a zpravidla v jiném, než
požadovaném množství), nicméně na přeměnu Chorvatska
v poušť to v nejbližší době nevypadá. To je
samozřejmě dobrá zpráva pro nás, kteří se počítáme
mezi příznivce dovolených v této krásné a
nadmíru přátelské přímořské zemi. Ale dost
o dovolených, neb je třeba se soustředit na cílovou
rovinku roku 2013! V tomto směru bych si dovolil nás
všechny varovat před záplavou prognóz o šťastné
budoucnosti, blíží se totiž volby. Sliby se již
tradičně hrnou jako lavina na povětšinou velmi
naštvané voliče. A stojí to opravdu za to! Jedni
slibují funkční stát poté, co se jim to
v uplynulých volebních obdobích nikdy nepovedlo.
Druzí slibují, že se již napravili a teď budou hodní,
pracovití a nepokradou. A pak tady máme několik
nadějných a nadšených jedinců, kteří se nicméně
při našem volebním uspořádání budou muset spojit se
skupinou 1, či 2, takže očekávat něco jiného než
plichtu by bylo opravdu naivní. Abych uzavřel tento
neveselý blok dovolím si parafrázovat slavný výrok pana
Haška o tom, že vývoj probíhá tempem „mírného
pokroku v mezích zákona“. Velké skoky se nepovedly
nejen v rudé Číně, ale ani nikde jinde, tudíž ani
my tuto cestu v nejbližší době pravděpodobně
neprošlapeme. Naštěstí tuto první a bezpochyby
hrbolatější etapu cílové rovinky, vystřídají
střízlivější a veselejší události: oslava české
státnosti, dušičky, svatomartinská husa, Mikuláš a
nakonec Vánoce. A to je hezká cílová prémie! Nikoliv
kvůli hmotným požitkům, ale především díky pár
dnům volna, kterými bychom se měli odměnit za
celoroční maraton. Takže si popřejme, aby nám tempo
vydrželo, a ve zdraví jsme se dožili trochy klidu,
rodinné pohody a nejlépe i sněhu, přestože nám
klimatologové budou dozajista do poslední chvíle tvrdit,
že sníh uvidíme pouze na Ladových pohlednicích. Jako
vždy si Vás dovolíme upozornit na pravidelnou rubriku
„ProFór“, kterou bychom chtěli přispět k Vaší
optimistické náladě. A zde je předskokan pro
pamětníky: „Víte, proč nemohou hrát komunisti na
schovávanou? Protože by je nikdo……“.
|
nahoru |
Za Promat-team M. Přibyl
|
|
|
|
|
Profór |
Víte, co je to, když je lidská kostra za skříní? To je
absolutní vítěz loňské hry na schovávanou!
|
|
|
|
Promat private |
|
|
|
|
|
Světový pohár UCI ParaCycling a MS v Kanadě |
Jirka Ježek zraje jako víno a Kanada mu mimořádně
svědčí. I když před několika lety tvrdil, že
toho už bude muset nechat, protože roky přibývají, opak
je pravdou. Jirka potřetí v řadě získal Světový
pohár UCI ParaCycling a stal se jediným hendikepovaným
cyklistou, kterému se to podařilo! Po vítězství ve Světovém poháru si Jirka splnil
další svůj cíl pro letošní sezónu. V časovce na
mistrovství světa získal stříbnou medaili! Podařilo se
mu i skvělé zakončení mistrovství světa
v Kanadě! Jirka vybojoval nečekanou stříbrnou
medaili v silničním závodě!! Jirka si od
silničního závodu nic moc nesliboval, protože od roku
2009, kdy došlo ke změnám pravidel v paralympijské
cyklistice, a kdy Jirka musí soupeřit se závodníky
s daleko menším hendikepem, končil Jirka silniční
závody daleko od stupňů vítězů. Silniční okruh
v kanadském Baie-Comeau je však svým profilem docela
náročný a to Jirkovu aktivnímu pojetí vyhovuje. Od
startu útočil a jeho třetí pokus o únik byl
nakonec úspěšný. Spolu se Španělem Alcaidem a Rumunem
Novakem se odpoutali od pelotonu a drobný náskok udrželi
až do cíle. Jirka to prostě nevzdává a věřím, že
o něm budu moci psát ještě hodně dlouho. Lví
podíl na jeho dlouholetém úspěchu má i jeho
manželka Soňa, bez níž si Jirka nedokáže svůj život
představit. Oba nám svým přístupem, energií a
nezdolnou vůlí mohou být inspirací.
|
nahoru |
za Promat-team H. Apolínová
|
|
|
|
|
Z Promatího kalendáře |
• 7. 10. 2013 se
bude konat v konferenčním sále 27. patra budovy CITY
TOWER v Praze 4 pod záštitou HZS ČR a Profesní
komory požární ochrany konference na téma
„Požární bezpečnost u výškových staveb“.
Více informací na http://www.mosty2013.cz. • 9. 10. 2013
hotel Troja, Praha: Požární těsnění elektroinstalací
bude prezentovat firma Promat s.r.o. na odborných
seminářích firmy KOPOS s názvem:
„Elektroinstalace v občanské a průmyslové
výstavbě z hlediska požární bezpečnosti“.
V případě Vašeho zájmu se prosím hlašte na
e-mail: kopos@kopos.cz.
Účast bude hodnocena jedním bodem ČKAIT. • 12. 10. 2013 se
koná v Josefově Dole v Jizerských horách
18. ročník závodu horských kol ČT Author cup 2013.
• 16. 10. 2013 se
v hotelu ALWYN v Praze 8 bude konat v tomto
roce poslední speciální školení s názvem
„Kontrolní technik požárně bezpečnostních
zařízení (PBZ) konstrukcí Promat“ podle vyhlášky
Ministerstva vnitra č. 246/2001 Sb. Účast je hodnocena
jedním bodem ČKAIT. V pří- padě Vašeho zájmu
nás můžete kontaktovat na e-mail: skoleni.pbz@promatpraha.cz.
• 16. - 17. 10.
2013 v Třinci bude České sdružení pro
technické zařízení bude pořádat Školení
revizních techniků pro plynová zařízení.
Součástí školení bude i přednáška firmy Promat
na téma: „Řešení požární ochrany při vedení
plynovodů a jejich prostupů stavebními konstrukcemi“.
Více na www.cstz.cz. • 30. 10 - 1. 11.
2013 se v Teplicích konají další Nové
trendy v BOZP, PO a OŽP. Pořadatelem je
vzdělávací středisko T.E.P. Bližší informace nejen
o „Trendech“, ale i o dalších akcích
společnosti T.E.P. najdete na http://www.tep-kubickova.cz. • 5. - 6. 11. 2013
- tradičně na začátku listopadu pořádá společnost J.
Seidl a spol. s r.o. v Brně seminář
Požární ochrana staveb. Program semináře najdete
na http://www.seidl.cz/cz/technicky-zpravodaj/program-seminare-pozarni-ochrana-staveb-2013-596.html.
• 27. 11. 2013 je termín semináře Požární
bezpečnost střech a podkroví, který pořádá
v Praze Studio AXIS: http://www.studioaxis.cz/index.asp?menu=626&record=8929.
|
nahoru |
Za Promat-team P. Kejklíček, V. Stanke a L. Zajíc
|
|
|
|
|
Doporučujeme |
Riesling, bílé jakostní víno odrůdové, suché,
ročník 2012, Vinařství SEPP Moser, Rohrendorf, Kremstal
DAC, Rakousko Charakteristika: Starobylá odrůda Ryzlink Rýnský
byla pěstována v Německu již okolo roku 1435,
postupně se rozšířila do Rakouska, Itálie, Francie a
dalších zemí. Barva: světle žlutá, citrónová. Vůně: převládají citrusy, případně bezinky,
po delší stání se objevuje i muškát, či sušené
meruňky. Chuť: svěží, velmi komplexní, minerální
s výrazným aroma limetky a citrusů, v dochuti
grep, při delším zkoumání jsou patrné náznaky pepře
a koření. Stolování: Vzhledem k tomu, že víno má
osobitou kyselinku, je výborné zejména k salátům,
či sladkovodním rybám v jakékoliv úpravě včetně
naklá- daných. Kombinace s kořeněnými, vyzrálými
nebo plísňovými sýry, je rovněž velmi zdařilá.
Osobní dojem: Víno je výrazné, svěží, jiskrné a
lahodné. Pije se tedy nadmíru dobře. Pokud si to si to
chcete ověřit, doporučujeme zabrousit na www.vins.blog.cz.
|
nahoru |
Za Promat-team M. Přibyl
|
|
|
|
|
Promat na Lago di Garda |
V letošním roce proběhly velké změny
v jachtařském týmu, který se těší podpoře firmy
Promat. V půlce sezóny 2013 došlo k změně
lodi a změně v posádce s cílem zvýšení
výkonu závodní posádky, jezdící v kategorii
Flying Dutchman. Po skončení českého mistrovství na
Lipně vznikla nová posádka Jiří Hrubý (kormidlo)
Tomáš Palkovský (kosatka), jezdící na nové lodi CZE
21. Cíl byl zřejmý, zaútočit na čelní pozice
v rámci celoevropského závodního pole.
V rámci letní přípravy probíhal intenzivní
tréning a ladění závodní formy a to jak posádky, tak
lodi samotné, vrcholící v přípravných závodech
na Jihočeském Bezdrevu a Rakouském Achensee. Přes
počáteční rozpaky z prvních závodů
v zahraničí (Achensee), kdy výsledky prvních
rozjížděk nebyly nijak lichotivé (20. místo z 30),
forma postupně rostla a drobné chyby se dařilo
odstraňovat. V závěrečné rozjížďce dosáhla
posádka Promat na 2. místo. Došlo k přesunu do
dějiště závodů Eurocup. Eurocup je v lodní
třídě Flying Dutchman seriál pěti závodů Evropské
špičky, tedy nejlepších posádek na starém kontinentu.
Jeden z těchto závodů se již tradičně koná na
konci léta v lokalitě Lago di Garda, tedy
v ráji okruhového jachtingu. Proč je tato lokalita
tak vyhledávána? Zejména pro stálý a silný termický
vítr o síle 12m/s (24Kn, 45Km/h), čistou vodu a
rozlohu vodní plochy. Před samotným závodem posádka
Promatu trénovala v místních podmínkách
ve dvou denních blocích a dá se říci, že do
roztrhání těla, aby dosáhla ideální vyváženosti
rychlosti lodi a preciznosti manévrů. Pro ty, co mají
zkušenosti s jachtingem, kurzy proti větru probíhaly
při rychlostech kolem 11 Kn (20,5 km/h) s rychlostí
obratu 2s a při jízdě po větru na vlnách cca 1m
dosahovala rychlost lodi 17,5 Kn (32,5 km/h). Samotné
závody slibovaly při účasti 40 lodí z 8 států
Evropy a v plné konkurenci evropské špičky
nádherný a náročný jachtařský podnik. Celý závod je
vypsán na 9 rozjížděk rozdělených do tří dnů a
jedna rozjížďka je dlouhá cca 45 km a trvá přibližně
1,5 hodiny. Posádka lodi CZE 21 – Promat se vytrvale
snažila startovat v silném „čistém“ větru tak,
aby mohla po přetnutí startovní čáry uplatnit svoji
rychlost a vyrazit nikým neomezována. V prvním dni
závodů se díky přílišné horlivosti podařilo
v jedné rozjížďce odstartovat předčasně což je
vlastně správně. Vždy se vyplatí startovat
z předních pozic, i když ne za každou cenu -
v případě předčasného startu je loď
penalizována. A dojezdy v první desítce slibovaly
možnost výborného výsledku. Druhý závodní den byl
ve znamení technických problémů, kdy se podařilo
přetrhnout spinaker (velká barevná nevyzpytatelná
plachta před lodí) a CZE 21 musela odstoupit
z rozjížďky. Celý den pak zachránilo
v následující rozjížďce druhé místo. Poslední
den jsme se snažili udržet pozici a s celkovými
výsledky OCS, 9, 10, 7, OCS, 2, 5, 6 po škrtnutí
nejhoršího výsledku OCS jsme vybojovali celkové 7
místo.
|
nahoru |
T. Palkovský a V. Stanke
|
|
|
|
|
Celoprosklené protipožární dveře PROMAGLAS® |
Promat je mj. znám svými protipožárními prosklenými
konstrukcemi. Vždy jsme se vyznačovali prosklenými
stěnami s tabulemi skel velkých rozměrů.
Mimořádnost námi nabízených prosklených konstrukcí
dokazuje i to, že celoskleněná stěna
PROMAGLAS® získala v roce 2002 na
stavebním veletrhu IBF Brno Zlatou medaili a cenu
odborných novinářů. K proskleným stěnám patří i prosklené dveře a
v našem případě opět výjimečné – dveře
celoprosklené a celoskleněné. A takových nabí- zel či
dosud nabízí Promat hned několik typů – systémové
dveře PROMAGLAS®, celoprosklené dveře
PROMAGLAS®-GGK, celoprosklené dveře
PROMAGLAS®-SR a celoskleněné dveře
PROMAGLAS®-F1. Poslední uvedené,
celoskleněné dveře PROMAGLAS®-F1 byly
rovněž oceněny Zlatou medailí IBF 2012 (http://www.promatpraha.cz/pozarni-bezpecnoststaveb/oceneni/ibf-2012). Chci se však trochu více věnovat výrobku, který
takováto oceně- ní nezískal (snad proto, že jsme jej
nepřihlásili) – celoproskleným dveřím
PROMAGLAS®-SR. Celoprosklené protipožární
dveře PROMAGLAS®-SR sestávají pouze
z tabule skla Promat®-SYSTEMGLAS a 17 mm
úzkého pohledového profilu. Promat je dodává
s hodnotou požární odolnosti EI 30 DP1 jak
v jednokřídlém, tak i v dvoukřídlém
provedení. Jejich velká plocha, dosahující bez
dělících příček 2,6 m2 u jednokřídlého
provedení a neuvěřitelných 5,3 m2 u dvoukřídlého
provedení, umožňuje oddělit dva požární úseky
téměř nepostřehnutelným způsobem. V případě
potřeby lze dveře PROMAGLAS®-SR
zakomponovat do celoprosklené systémové stěny
PROMAGLAS®. I v tomto případě vzniká
maximálně transparentní prosklená plocha se subtilní
ocelovou zárubní. O celoprosklených
protipožárních dveřích PROMAGLAS®-SR
jsme podrobněji informovali v technické informaci
v srpnu letošního roku. Celou technickou informaci
získáte na http://www.promatpraha.cz/admin/files_upl/5857.pdf.
|
nahoru |
za Promat-team V. Stanke
|
|
|
|
|
Rostou !!! |
Nevím, jestli tato zpráva dokáže potěšit jiný národ
tolik jako Čechy, každopádně houbařů je u nás
opravdu víc než bychom chtěli, protože konkurence
v lese je veliká… Letos to ale vypadá, že je dost
pro všechny, takže si pojďme uvařit něco z nich. Vybrala jsem těstoviny s vepřovou panenkou na
houbách a pórku, zjemněné smetanou. Uvaříme těstoviny
v dobře osolené vodě, nejlé- pe se hodí
tagliatelle. Hříbky, nakrájené na plátky orestujeme
společně s pórkem, osolíme, opepříme, dochutíme
tymiánem a zalijeme smetanou. Zvlášť orestujeme
vepřovou panenku, nakrájenou na menší kousky, také
osolíme a opepříme. Na závěr všechny suroviny
smícháme dohromady a servírujeme. Na talíř můžeme
přidat strouhaný parmezán. Je to rychlé, jednoduché a
chutná výtečně. Dobrou chuť a hodně houbařských
úspěchů!
|
nahoru |
za Promat-team M. Skotnicka
|
|
|
|
|
Měníme názvy některých materiálů |
PROMASTOP®-I, PROMASEAL®-A,
PROMASTOP®-M, PROMASTOP®-U.
Neznáte? To jsou nové názvy stávajících materiálů.
Proč? Stejně jako v ostatních odvětvích, i v
požární bezpečnosti staveb se stá- le více a více
setkáváme se sjednocováním předpisů, a tím pádem
i řešení, v rámci Evropy. Promat Česká republika doposud udržoval vlastní systémy
řešení požárně odolných konstrukcí, které byly
uvedeny v katalozích Promat – Požární bezpečnost
staveb dle EN. A nejen my, ale i kolegové
v dalších zemích nejen Evropy používali pro
stejné produkty různé názvy. Vzhledem k tomu, že
pro stále více výrobků jsou vydávány evropské
výrobkové normy a ETAG, je stále více výrobků a jejich
aplikací v rámci Evropy sjednocováno. Jsou
vydávány celoevropsky platné klasifikace, CE certifikáty
a další dokumenty. To vyžaduje jednotné názvy pro celou
Evropu a tedy výše avizované změny. „Převodník“
názvů materiálů bude umístěn na našich internetových
stránkách a budeme Vás ještě informovat. Na http://www.promatpraha.cz najdete
i aktualizované katalogové listy s původním
i novým názvem používaných materiálů Promat.
|
nahoru |
za Promat-team V. Stanke
|
|
|
|
|
Vzpomínka na dovolenou aneb dovolená za humny |
Nevím jak Vy, ale stále jezdím do Chorvatska. Dojedu tam
po vlastní ose, mají krásné a členité pobřeží, je
tam stále plno mnou neobjevených míst a ještě se tam
našinec i domluví. Jen je to daleko. A proto je tu i blízké Chorvatsko. Nejen Chorvatský
mlýn, který Vám dá k mušlím i bryndák, ale
i rybí restaurace DECO. Najdete ji v zastrčené
ulici v Modřanech a námaha s hledáním se
vyplatí. Ať už jen na skvělou kávu, sklenku rozlévané
Graševiny vinařství Kutjevo či dobrou rybu.
I polední menu mají. Je to taková malá dovolená – ale není to tak daleko
jako do restaurace Ústřice v Dubrovníku. Posuďte
sami!
|
nahoru |
Za Promat-team L. Zajíc
|
|
|
|
Promat s.r.o. V. P. Čkalova 22/784 160 00 Praha 6 - Bubeneč |
tel.: +420 233 334 806 fax: +420 233 333 576 skype: promat.praha |
GSM: 605 PROMAT 605 PROMAT 605 PROMAT |
promat@promatpraha.cz www.promatpraha.cz |
|
PDF verzi bulletinu můžete stáhnout
zde