Číslo 25
(březen 2012)
Vážený a milý Promačtenáři,
Mezinárodní den žen jsme úspěšně zvládli, příchod sluníčka místo mrazů snad také a my jsme tu s dalším číslem našeho-vašeho čtvrtletníku ProČas®!
V čísle 25 si titulku zabrala naše „stálice na kole“, Jirka Ježek – zasloužil se o to ziskem ocenění pro nejlepšího handicapovaného sportovce roku 2011. I my mu touto cestou gratulujeme! V ProČase pak najdete více.
Z požárničiny bychom rádi upozornili na nově vyšlou knihu – „Encyklopedii požární ochrany“, která na svých sedmi stech stranách přináší poměrně široký záběr týkající se tématu požární ochrany staveb. Nabito je tentokrát v promatím kalendáři, ukrojil si notnou část bulletinu, možná to bude tím jarem… Akcí, které stojí za doporučení bude v tomto kvartále opravdu hodně.
A protože rádi jíme, zbytek čtvrtletníku zabírá jídlo a vše kolem – pozvánka na Prague Food Festival 2012, na pojezení na vodě – v botelu Matylda nebo tip na vlastní domácí produkci dle nabízeného receptu. Ani kolegovi z vysokoteplotního oddělení jsme neupřeli právo na pravidelné publikování svých zkušeností s dalším vinným mokem.
Užijte si jaro a blížící se Velikonoce, a vězte, že nový ProČas je opět s Vámi !
Promat s.r.o.
|
|
Vrtěti drakem |
Dnes si opět dovolím začít citátem. Tentokrát bude od
mého oblíbeného vysokoškolského pedagoga, který
i v dnešní době působí optimisticky a když se
potkáme, dokáže potěšit roztěkanou mysl trefnou
anekdotou. Citát zní: „Ať šlápneš, kam šlápneš,
vždycky do měkkého!“. Byť se podobnost přímo
nabízí, nejedná se o citát z oblasti
chodníkové kynologie, ale naopak v mém chápání
vystihuje v jistém smyslu povahu dnešní doby. Ať
čtete, co čtete, tedy s výjimkou děl klasické,
odborné, či růžové literatury, vždycky se dozvíte,
že v nejbližší době svět padne do hlubin.
Podobných komentářů je dnes přehršel a všichni je
dobře známe, nicméně mají jedno společné. Vždy za
okolní svět mlčky považují ten náš, tedy evropský,
případně severoamerický. Je však potřeba si
připustit, že už opravdu nejsme tahounem civilizace. Tedy
hlavně ti, kteří se ve svém vývoji propadli
téměř k bankrotu. Máme nejvyšší čas vyjít
ze skořápky a rozšířit obzory. Zatímco totiž my,
Evropané, jsme optimističtí a veselí zejména před a po
Silvestru, někteří naši pozemští spolubydlící jsou
veselí déle, někteří i celý rok, a věci nevidí
tak černě. Můžete namítnout, že veselí jsou hlavně
ti, kteří běhají nazí v pralese, případně jim
roste kvalitní kuřivo hned za chatrčí, nicméně
dnešní optimisté se nerekrutují pouze z těchto
řad. Mimo to, že v Evropě existují celé státy,
kde se tolik nekrade z eráru, a kde nemají tak velké
parlamenty plné dobře placených žvanilů, jsou tu
především zdravé fi rmy a lidé, které lze bez okolků
zařadit mezi „klaďasy“ a tudíž motory pozitivního
vývoje. Nařeďme tedy náš euro-americký pesimismus zdravou
mízou těchto úspěšných hnacích jednotek a zkusme
chytit nový svěží vítr. Letošní rok je rokem draka,
který je ve východní Asii považován za tvora
užitečného, tvořivého a čestného, tak snad přinese
i nám novou energii, nadšení a hlavu plnou nápadů!
A protože bychom rádi k lepší náladě v tomto
roce taky trochu přispěli, rozhodli jsme se, počínaje
tímto číslem, zařadit novou rubriku zvanou
„ProFór“.
|
nahoru |
Za Promat-team M. Přibyl
|
|
|
|
|
ProFór |
„Vegetarián“ je starý indiánský výraz pro
„špatný lovec“.
|
|
|
|
Promat private |
|
|
|
|
|
Jiří Ježek se stal Nejlepším handicapovaným sportovcem roku 2011 |
Paralympijský vítěz a mistr světa v cyklistice
Jiří Ježek podruhé v kariéře zvítězil
v anketě Nejúspěšnější handicapovaný sportovec
České republiky. Při slavnostním vyhlášení 6. 3. 2012
v pražském Top Hotelu přiznal, že si tohoto
ocenění velice váží a bere ho jako dodatečnou odměnu
a příjemné ohlédnutí za velice úspěšným rokem 2011.
V loňské sezóně se mu nejprve podařilo obhájit titul
mistra světa v dráhové cyklistice, když na
velodromu v italském Montechiari vyhrál stíhací
závod na 4 km. V průběhu letních měsíců pak
stabilními výkony v silničních závodech zvítězil
v celkovém pořadí premiérového ročníku seriálu
Světového poháru. V září poté ještě přivezl
stříbrnou medaili z časovky jednotlivců na
mistrovství světa v dánském Roskilde. Celkově
v sezóně 2011 zaznamenal osm vítězství. Jeho
neuvěřitelná vůle a vytrvalost nás nepřestává
udivovat. Kdykoliv se mu stane nějaký úraz, nevzdá to a
znovu se pouští do dalších závodů. Je pro nás zdrojem
energie a velkým vzorem. Proto ho i letos budeme
podporovat a držet mu palce nejen na závodech, ale hlavně
na Paralympijských hrách v Londýně.
|
nahoru |
Za Promat-team H. Apolínová
|
|
|
|
|
Z Promatího kalendáře |
• Požární
těsnění elektroinstalací bude přednášet firma Promat
s.r.o. na odborných seminářích firmy KOPOS
s názvem: „Elektroinstalace v občanské a
průmyslové výstavbě z hlediska požární
bezpečnosti“. 3. 4.
2012 hotel Černigov, Hradec Králové, 17. 4. 2012 hotel Vladimír,
Ústí nad Labem, 17. 5.
2012 hotel Harmony, Ostrava. V případě
zájmu prosím kontaktujte pí. Marii Horskou na e-mail: kopos@kopos.cz. Účast
bude hodnocena jedním bodem ČKAIT. • 4. - 5. 4. 2012
se v hotelu Relax, Rožnov pod Radhoštěm, uskuteční
Hutní konference: Teorie a praxe výroby a zpracování
oceli, pořádaná společností Tanger s.r.o.,
zaměřená na prezentaci nejnovějších poznatků
z oborů metalurgie oceli a slévárenství. Více
informací je k dispozici na www.ocelari.cz. • 17. - 19. 4.
2012 se na zdravém vysokohorském vzduchu
v Hotelu Palace, Nový Smokovec, Vysoké Tatry,
uskuteční Mezinárodní vědecká konference:
Žiaromateriály, pece a tepelné izolácie, pořá-
daná Hutnickou fakultou Technickej univerzity Košice a
společností LUMA CAF, zaměřená především na
prezentaci nejnovějších poznatků z oboru aplikace
žárovzdorných materiálů, především v hutnictví
železných a neželezných kovů. Uzávěrka přihlášek
je do 31. 3. Více informací je k dispozici na
stránkách www.konferencie.net. • Promat s.r.o.
pořádá ve spolupráci s fi rmou CIUR, a.s.,
speciální seminář s názvem Tepelná izolace a
požární odolnost konstrukcí, včetně praktických
ukázek. 17. 4. 2012
v budově Hospodářské komory ČR, Freyova 27, Praha
9, 19. 4. 2012
v areálu BVV, Presscentrum, Výstaviště1, Brno
V případě zájmu se prosím registrujte na e-mail:
prezentace@psmcz.cz
• 16. 5. 2012 se
v hotelu FLORA v Olomouci a 23. 5. 2012 v hotelu ALWYN
v Praze 8, bude opět konat speciální školení
„Kontrolní technik požárně bezpečnostních
zařízení (PBZ) konstrukcí Promat“ podle vyhlášky
Ministerstva vnitra č. 246/2001 Sb. o stanovení
podmínek požární bezpečnosti a výkonu státního
požárního dozoru. V případě zájmu nás
kontaktujte e-mailem: skoleni.pbz@promatpraha.cz
. Nově bude účast hodnocena jedním bodem ČKAIT. • České
sdružení pro technická zařízení a Agentura ČSTZ
s.r.o. bude ve spolupráci s Promatem pořádat
zpoplatněné semináře s názvem: „Požární
těsnění instalací – příklady z praxe“.
18. - 19. 5. 2012
Vápenky (pro Zlínský a Jihomoravský kraj), 26. - 27. 5. 2012
Kopřivnice (pro Moravskoslezský kraj). Další informace:
Agentura ČSTZ s.r.o., Modřanská 96a, Praha 4, Ing.
Antonín Novák, Tel./fax: 224 941 338, e-mail: agentura@cstz.cz. • 25. - 27. 5.
2012 proběhne další ročník Prague Food
Festivalu v Královské zahradě v Praze
|
nahoru |
Za Promat-team P. Kejklíček, M. Přibyl, V. Stanke a L. Zajíc
|
|
|
|
|
Doporučujeme |
ENOTRION CUVÉE, (Chardonnay, Pinot gris, Pinot blanc),
polosuché bílé víno, ročník 2010, Mělnické
vinařství KRAUS, Česká vinařská oblast, www.vinarstvi-kraus.cz Barva: světle žlutá, jemně zlatavé odstíny.
Vůně: příjemná, ovocná, svěží, lákající
k napití, později zřetelné aroma vanilky, citrusů
a ryngle. Chuť: velmi elegantní, plná, s výraznými
tóny citrusů (Chardonnay), s jemnou chlebovinou
(Pinot blanc), výrazně nasládlá v dochuti (Pinot
Gris). Při delším stání se chuť mění a zvýrazní se
medová vláčnost vína. Stolování: vzhledem k vyzrálosti a
komplexnosti vína lze obecně doporučit ke středomořské
kuchyni, např. k těstovinám s mořskými plody
a salátům (např. s kozím sýrem), případně
k plísňovým sýrům, či vyzrálým sýrům typu
Ementál, nebo Čedar. Víno může rovněž díky svému
svěžímu a nasládlému charakteru doprovodit
i dezerty. Osobní dojem: při degustaci je až neuvěřitelné,
kolik tváří nám toto víno je schopno nabídnout. Chuť
se nejprve jeví, jako mladá, svěží, aby nám posléze
dala pocítit plné tělo, příjemnou mineralitu a medovou
nasládlost v dochuti. Určitě neuděláte chybu,
když víno na jazyku podržíte déle Neumím si
představit jiný způsob pití vína, než z velkých
uzavřených skleniček. Aroma se tak příjemně rozvine a
umocní celkový požitek z degustace.
|
nahoru |
Za Promat - degustační team - M. Přibyl
|
|
|
|
|
Profesní komora požární ochrany |
PKPO je nositelem tří akreditovaných programů
profesního vzdělávání. Dva z nich, technik
provádění požárně bezpečnostních zařízení a
věcných prostředků požární ochrany a vedoucí technik
provádění požárně bezpečnostních zařízení a
věcných prostředků požární ochrany, jsou určeny
pouze pro členy PKPO. Třetí z nich, kontrolní
technik PBZ, je určen pro celou odbornou veřejnost.
Zájemci se mohou hlásit u tajemnice PKPO: kancelář@komora-po.cz.
|
nahoru |
Za Promat-team V. Stanke
|
|
|
|
|
Mysli globálně, papej lokálně aneb Prague Food Festival 2012 |
Prague Food Festival se ve dnech 25.-27.5.2012
uskuteční opět na Pražském hradě v Královské
zahradě. V areálu budou dva velkokapacitní stany,
kde si gastronauti v klidu vychutnají festivalové
pokrmy a v případě nepřízně počasí se mohou
schovat. Těšit se můžete na 50 gastronomických stánků
a 500 míst k sezení. V rámci třídenního svátku jídla a pití ochutnáte
menu několika desítek nejlepších restaurací
z Maurerova výběru Grand Restaurant 2012.
Z letošní vítězné TOP 10 se účastní Radisson
Blu, Alcron a La Rotonde, V Zátiší, Francouzská
rest. Art Nouveau, Chateau Mcely, Piano Nobile, absolutní
vítěz Terasa U Zlaté studně. Nově například
Aureole, Bellevue, Žofín Garden, Chateau St.Havel,
U Koně a další. Na PFF budou tři certifi - kované
restaurace projektu Czech Specials a umělecká performance
propojující výtvarné umění a gastronomii pod názvem
„Umění české kuchyně“. Okusíte několik gastronomických zvláštností: brouky a
hmyz slané i sladké, poznáte, jak vzniká jídlo
kosmonautů, okusíte vzácné francouzské lanýže, popř.
nevídaného kraba z Ameriky. V Míčovně si budete moci koupit delikatesy z domova
i celého světa. Produkty Fair Trade, vegetariánskou
Country Life, bio sušenky a krekry Hanky Zemanové, autorky
BioAbecedáře, chutě Spar Premium nabídnou exkluzivní
potraviny především od českých dodavatelů. Osobně se
setkáte s osobnostmi jakými jsou jsou František
Kšána, Riccardo Lucque, Zdeněk Pohlreich, Filip Sajler,
sommeliéry Tomášem Brůhou, Ivo Dvořákem a dalšími.
Nebudou chybět řízené degustace vína a piva pod
dohledem staršího sládka Václava Berky. Část zahrady je věnována zdraví – ječmenné šťávy
podle Evy Vančurové, bar s nabídkou ledových čajů
True Tea, Fresh stánek Interspar. Oblíbený dětský
koutek. Vstupenky od 1.4. na www.praguefoodfestival.cz
|
nahoru |
Za Promat-team P. Maurer a L. Zajíc
|
|
|
|
|
Encyklopedie požární ochrany |
Sdružení požárního a bezpečnostního inženýrství
vydalo knihu autorů Václava Kratochvíla, Šárky
Navarové a Michala Kratochvíla „Požárně
bezpečnostní zařízení ve stavbách“. Kniha se na svých přibližně sedmi stech stranách
věnuje jednotlivým druhům budov a staveb, typům
stavebních konstrukcí, pasivním i aktivním
požárně bezpečnostním zařízením, jejich montáži…
apod. Knihu si můžete za 450,- Kč (+ poštovné a balné)
objednat i naším prostřednictvím
|
nahoru |
Za Promat-team V. Stanke
|
|
|
|
|
Špagety Carbonara |
Je až s podivem, kolik jídel se v Čechách
vydává za špagety Carbonara. Na našich kuchařských
serverech jsou desítky receptů, ale jen málo z nich
je na ty pravé. Ty opravdové, do kterých se dávají
pouze žloutky, a ne smetana nebo celá vejce, jsem jedla
opravdu jen v Itálii. Zkuste si je uvařit doma a hned
pochopíte, jak velký je to rozdíl. Budete potřebovat
400g špaget, 200g pancetty (může být anglická slanina),
8 žloutků, 100g strouhaného parmezánu, panenský
olivový olej a mletý pepř. Slaninu nakrájejte na kostičky a osmahněte na olivovém
oleji dozlatova. Mezitím špagety uvařte al dente. Syrové
žloutky smíchejte s parmezánem, přidejte pepř a
zalijte trochou horké vody ze špaget. Uvařené špagety na pánvi smíchejte se slaninou a po
vypnutí plynu přelijte žloutkovou směsí (nesmí se
srazit, musí zůstat krémová). Ještě jednou
promíchejte a na talíři je můžete ozdobit opečenou
slaninou. Výborně chutnají se sklenkou bílého vína..
|
nahoru |
Za Promat-team M. Skotnicka
|
|
|
|
|
Přemístění skladu z Prahy – Horních Počernic |
Vzhledem ke zrušení nájmu skladovacích prostor
v Horních Počernicích jsme pro Vás našli nové
skladovací a výdejní místo našich proma-materiálů.
Toto se nachází jen o kousek dál od místa
v Praze - Horních Počernicích, kam jste (zejména
pražští) byli zvyklí jezdit. Nový sklad je tedy nyní
pro Vás připraven na adrese: Fruta Trading s.r.o. Ve Žlíbku 1800, 193 00 Praha 9 (spojka mezi Běchovicemi a
Horními Počernicemi) GPS: N 50° 6‘ 8“ E 14° 37‘ 42“ Výborná dostupnost z dálnice D1, D8, D11, D5, R10,
z Pražského okruhu R1 - 2 km do skladu. Věříme,
že nový sklad pro Vás bude fungovat stejně dobře jako
ten, jenž svou činnost pro nás-vás doposud zajišťoval.
|
nahoru |
Za Promat-team J. Ohanka
|
|
|
|
|
Botel Matylda |
Preferujete italskou kuchyni? Rádi se kocháte nádherným
vý- hledem z úrovně hladiny Vltavy na panorama
staré Prahy? Pokud jste dvakrát odpově- děli „ano“, doporučujeme
Vám vyzkoušet restauraci v botelu Matylda na
Masarykově nábřeží, Praha 1. Je to také místo, které Vás nejen pohladí po duši
i žaludku, ale kde se díky zabudovaným systémům
Promat budete cítit bezpečně. Z menu doporučujeme: Předkrm: tatarský biftek
z lososa míchaný s kapary a citronem Hlavní jídlo: špagety s mušlemi a rajčaty na
bílém víně skloubené s chutí Chardonnay DOC 2010 Dezert: čokoládová věžička s višněmi Více informací na www.botelmatylda.cz.
|
nahoru |
Za Promat-team P. Kejklíček
|
|
|
|
Novinky |
|
nahoru |
Za Promat-team J. Ohanka
|
|
|
|
Promat s.r.o. V. P. Čkalova 22/784 160 00 Praha 6 - Bubeneč |
tel.: +420 233 334 806 fax: +420 233 333 576 skype: promat.praha |
GSM: 605 PROMAT 605 PROMAT 605 PROMAT |
promat@promatpraha.cz www.promatpraha.cz |
|
PDF verzi bulletinu můžete stáhnout
zde