Číslo 24
(prosinec 2011)
Vážený a milý Promačtenáři,
rok se sešel s rokem, tedy teprve se sejde, redakční rada se už naopak sešla a je zase o rok starší (redakční dámy prominou) a to značí, že máme další roční období před sebou. Promiňte, ani v nejmenším nechceme být chytřejší než Vaše nástěnné kalendáře. Chtěli jsem jen naznačit, že si dovolujeme k Vám po drátech i bezdrátech přisurfovat s dalším číslem našeho-vašeho čtvrtetníku ProČas®!
Přinášíme Vám reportáž o konání dalšího (úspěšného) ročníku svatomartinské konference zaměřené na realizaci výstavby objektů. Tento ročník byl obohacen o zahraniční účast mezi přednášejícími. Z nových produktů Promat bychom Vám rádi představili hlásiče požáru, jejichž používání upravuje Vyhláška z roku 2008, o níž se článek také zmiňuje. Hlásič sice požár neuhasí, ale aspoň na něj včas upozorní.
V bulletinu najdete dále několik našich doporučení a tipů – kdo nás v Promatu kromě manželek šatí („košiluje“), s panem Gurmánem, tedy Maurerem se podíváme, kde se nejlépe a nejchutněji letos jedlo a nebo co nám kolegové při večeři z vín popili a pro nás zhodnotili. A do ProČasu pak napsali…
Ač je nyní stále více proklamováno další období s přicházející větší či menší mírou nejistoty, jedno je jisté a nevyvratitelné – za pár dní je tu Ježíšek, radujme se a veselme se !!. A vězte, co nové roční období, to Váš nový ProČas !!
Promat s.r.o.
|
|
Svět pod záplavou dobrých zpráv... |
Můj kolega, jehož optimistická tvář doprovází
dnešní úvodník, používá jedno životní krédo,
které rád cituji: „Hledáš-li pomocnou ruku, najdeš ji
na konci své druhé paže!“. Toto jednoduché, nicméně
pravdivé motto budeme v roce 2012 určitě
potřebovat. Od valné části politiků, fi nančních
spekulantů a ostatních manipulátorů s penězi, jež
jim nepatří, určitě žádné dobré zprávy čekat
nemůžeme. Tito lidé rozkradou libovolné množství
peněz, a pokud budou mít nadále možnost
„rozdělovat“ svěřené peníze, „dluhová“ krize
nikdy neskončí! A to se ještě aktuálně můžeme
dočíst v tisku, že kromě zmiňované tu máme
ještě krizi bankovní, politickou, krizi vyplývající
z rozdílné kvality evropských ekonomik, apod.
Zkrátka nejvyšší čas, změnit kontinent a poslední
zhasíná! Nicméně to bychom byli jako jeden nejmenovaný
pohaslý a kontroverzní lobbista, kterému pšenka už moc
nekvete a údajně uvažuje o emigraci. Přiznejme si,
že přerozdělovat veřejné peníze bez masivních ztrát
je možné pouze ve státech, kde se veřejné
prostředky tolik nerozkrádají. My mezi ně rozhodně
nepatříme. U nás potřebujeme maximální veřejnou
kontrolu a odvážné politiky, kteří se nebudou bát
nabourat zaběhnuté korupčně nastavené modely státních
zakázek a jiných osvědčených pletich. Vypadá to, že
se poslední dobou takoví politici už i u nás
začínají objevovat, tak snad svítá na lepší časy!
V mezičase bych ale nelenil a využil bych tu druhou
pomocnou ruku! Usilujme i nadále o vyrovnané rodinné rozpočty
(tedy alespoň na konci roku, kdy je třeba srovnat
kontokorent), investujme do budoucnosti, podporujme a
vzdělávejme své děti a stavebně spořme (přestože se
podpora snižuje), zkrátka pomožme si sami, nikdo jiný to
za nás neudělá! Nenasedejme dobrovolně do „letadla“,
do kterého se nás snaží usadit ti, kteří milují
„přerozdělování“ a „půjčování“ si
z budoucnosti. Jedině tak zaplavíme svět dobrými
zprávami! Takže mnoho dobrých zpráv v roce 2012 a
ještě předtím klidné a pohodové Vánoce Vám přeje
dobrými zprávami oplývající Promat tým!
|
nahoru |
Za Promat-team M. Přibyl
|
|
|
|
|
Konference Objekty Lighthouse group 2011 |
Stejně jako v uplynulých 3 letech, tak i na
letošního svatého Martina (11. 11. 2011) uspořádaly
společnosti Promat s.r.o. a Sipral a.s. konferenci
zaměřenou na prezentaci realizací výstavby významných
objektů. Tento rok padla volba na stavební skvosty
ze skupiny Lighthouse Group. Nákupní centrum Galerie
Harfa, administrativní centrum Lighthouse tower a
rezidenční a administrativní projekt Prague Marina –
byly letos středem zájmu nejen prezentujících fi rem. Na
představení vybrané trojce podíleli developeři
z Lighthouse Group, izraelský architekt Prof. Moshe
Tzur, architektonická a projekční kancelář HELIKA a.s.,
architektonická kancelář A.D.N.S. production s.r.o. a
coby generální dodavatel staveb fi rma Metrostav a.s.
Samozřejmě své slovo k objektům i stavařině
vůbec přednesli i hlavní pořadatelé konference –
zástupci fi rem Sipral a Promat. Akce se konala v prostorách Galerie Harfa na Praze 9,
která byla shodou okolností otevírána právě rok před
konáním konference. I letos byl zachován scénář
prezentací spojených se samotnou prohlídkou objektů
s komentovaným výkladem k jednotlivým stavbám.
Věříme, že se akce líbila nejen nám, organizátorům a
pořadatelům „svatomartinské“ tradice, ale
i (hlavně) účastníkům, kteří si odnesli snad
i více než jen dobrý pocit ze svatomartinské
husy a kvalitního svatomartinského červeného.
|
nahoru |
Za Promat-team J. Ohanka
|
|
|
|
|
Promat private |
|
|
|
|
|
Česká námořní rallye (ČNR) |
Ve dnech 1. - 8. 10. 2011 se v chorvatských vodách
jel již 15. ročník ČNR. Prestižního závodu se
zúčastnilo 20 závodních one design lodí Elan 340,
Promat byl rovněž zastoupen posádkou Saši
Nedvědického. Mezi startujícími byli i stříbrní
medailisté z MS ORC, vynikající okruhová jachtařka
Veronika Fenclová, připravující se na olympiádu
v Londýně, medailisté z minulých ročníků.
Skvěle obsazený závod se mohl pochlubit
několikanásobně vyšší účastí, než nedávno konané
mistrovství republiky. ČNR byla zahájena v marině Hramina na Murteru, jelo
se několik rozjížděk, včetně navigační. Počasí
jachtařům zprvu nepřálo, vál slabý vítr a tak souboje
vyhrávali ti, kteří mají větší zkušenosti
v takovýchto podmínkách. V druhé půli týdne
se počasí změnilo a v pátek byla odpoledne na moři
opravdová čina. Kompletní výsledky najdete na http://www.yachting.cz/tps_centrum/15cnr/vysledky-all.pdf.
Všichni dorazili zdárně do cíle, bez zranění a
větších šrámů na lodích.
|
nahoru |
Za Promat-team L. Zajíc
|
|
|
|
|
Z Promatího kalendáře |
• Vánoční provoz Promat
s.r.o. – v kanceláři v Praze je
provoz během vánočních svátků a v době před
Silvestrem 2011 výrazně omezen – podrobnější info na
webových stránkách Promat www.promatpraha.cz/novinky?nid=97 • 5. 1. 2012
naše oblíbená skupina – Prague Cello Quartet –
bude v Praze křtít své nové CD (Selesiánské
divadlo v Kobylisích). A o šest dnů později
(11. 1. 2012) proběhne i moravský křest
v Besedním domě v Brně. Zúčastnit se můžete
i Vy (více informací najdete na našem webu či na www.pcq.cz) • 27. - 28. 3.
2012 - Konference s mezinárodní účastí
Červený kohout 2012 – půlkulatý 15. ročník
v Hluboké nad Vltavou. Program konference je zaměřen
na požární bezpečnost staveb a požární prevenci, pod
záštitou GŘ HZS Brig. gen. Ing. Miloše Svobody. Více
informací na www.dumtechnikycb.cz • 14. - 21. 4.
2012 něco pro příznivce yachtingu: 13.
ročník Velikonoční regaty • 25. - 27. 4.
2012 pořádá společnost T.E.P.
v Poděbradech tradiční, již třicáté Nové
trendy v BOZP, PO a OŽP; zájemci najdou více
informací na www.tep-kubickova.cz
|
nahoru |
Za Promat-team J. Chmelař, J. Ohanka, V. Stanke a L. Zajíc
|
|
|
|
|
Doporučujeme |
MALBEC Kaiken, jakostní odrůdové (90 % Merlot,
10 % Cabernet Savignon), suché červené víno,
ročník 2010, vinařství Kaiken, oblast Mendoza,
Argentina, www.mkral.cz Barva: temnější, rubínová s karmínovými
okraji. Vůně: výrazná, bohatá, zřetelné aroma
lesních plodů a švestek, s náznakem vanilky a
hřebíčku, těsně po nalití skleničky je možno cítit
i animální tóny. Chuť: lehká, plná, s jemnou tříslovinou,
s výraznými tóny ostružin, borůvek a přezrálých
višní, zprvu nasládlá (čokoláda), v dochuti
naopak nahořklá, při delším stání se chuť vyrovná a
lehce opadne. Stolování: hodí se k masitým jídlům
(např. krůtí maso, nebo i líčka) a dále
k těstovinám s masovým ragú, pancettou, nebo
salsicciou, případně k plísňovým sýrům, či
vyzrálým sýrům holandského typu (Gouda). Osobní dojem: při degustaci je zajímavé
vyzkoušet ochutnat víno ze skleniček na bílé
víno, udrží si totiž podstatně déle aroma, než při
degustování z klasických skleniček na červené
víno typu Bordeaux. Víno lze zkráceně charakterizovat
jako víno několika chutí i tváří. Je až
neuvěřitelné, jak se víno při ochutnávce mění, což
určitě souvisí s relativní mladostí vína.
|
nahoru |
Za Promat - degustační team - M. Přibyl
|
|
|
|
|
Maurerův výběr GRAND RESTAURANT 2012 |
1. prosince vyšel nezávislý průvodce po nejlepších a
nejzajímavějších restauracích - Maurerův výběr GRAND
RESTAURANT. Na prvním místě se umístila Terasa
U Zlaté Studně pod vedením šéfkuchaře Pavla
Sapíka. Druhé místo získal Radisson Blu hotel, Alcron,
třetí příčku obsadil Radisson Blu hotel, La Rotonde.
Letos nezávislí hodnotitelé oznámkovali 705
gastronomických podniků v naší zemi. TOP 10
restaurace budete moci ochutnat na zimním Grand Restaurant
Festivalu, který probíhá od 15. 1. do 15. 2. 2012. Absolutní vítěz za rok 2011 restaurace Terasa
U Zlaté Studně se pyšní nejkrásnějším výhledem
na Prahu a nejlepší kuchyní v podání šéfkuchaře
Pavla Sapíka, který v sezóně 2001/2002 získal
stříbro jako Kuchař roku. Podnik se dostal také na
první místo v prestižní anketě TripAdvisor
v kategorii restaurace v Praze. „Pavel Sapík se
narodil v kuchař- ské rodině s velkou
kulinářskou tradicí, absolvoval řadu zahraniční
stáží, je dlouholetým členem Národního týmu
kuchařů a cukrářů. Je to opravdový profesionál.
Terasa U Zlaté Studně patří právem ke špičce na
české gastronomické scéně,“ vysvětluje vydavatel
Grand Restaurantu Pavel Maurer. Letošní vítězný podnik se představí veřejnosti na
III. ročníku Grand Restaurant Festivalu. Nenechte si ujít
možnost ochutnat carpaccio z červené řepy
s mousse z uzeného úhoře a vařeným
křepelčím vejcem, svíčkovou na smetaně podávanou se
žemlovými knedlíky a povidlové tašky s ořechy a
přepuštěným máslem.
|
nahoru |
Za Promat-team L. Zajíc
|
|
|
|
|
Košile VAVI |
VAVI je rodinný podnik. Založila ho v roce 1990 Věra
Vávrová. Dnes šijí pod taktovkou Jiřího Vávry - syna,
dámské i pánské košile všeho druhu, podle
přání jejich zákazníků. V kamenných prodejnách
VAVI i v jejich elektronickém obchodě si můžete
sestavit svou vlastní košili tak, že si vyberete typ
límce, manžety, zakončení rukávů, střih a materiál.
Jedním z pravidelných zákazníků jsme už léta
i my. Určitě znáte jednoho nebo více našich
technických poradců, kteří za Vámi podle potřeby
přijedou a poradí. Oblečeni jsou v košili
s logem Promat, které pro nás fi rma VAVI vyrobila.
Doufáme, že popř. i Vám udělají košile šité na
zakázku radost stejně tak, jako nám. Osobní dojem: firma nabídne pouze to, co může splnit a
plní své dané slovo. Pokud si objednáte košile
s označením non iron, získáte košili, kterou když
dobře vyvěsíte po vyprání na ramínku, tak ji opravdu
nemusíte žehlit. Je hodně dobrých českých firem a
třeba o nich ani nevíte, tak tady je jedna
z nich.
|
nahoru |
Za Promat-team J. Landová
|
|
|
|
|
Autonomní hlásič požáru Promat® |
Od 1. 7. 2008 platí vyhláška č. 23/ 2008Sb,
o technických podmínkách požární ochrany staveb,
která stanoví podmínky a požadavky na umístění
„zařízení autonomní detekce a signalizace“
u objektů. Ze statistik je prokázáno, že tři ze čtyř
obětí požáru neuhoří, ale zemřou v důsledku
nadýchání se toxickými zplodinami hoření. Největší
nebezpečí hrozí v noci, kdy lidé spí a tím je
mnohem složitější lokalizace kouře a vlastního
požáru… Proto jsme pro Vás v nedávné době
uvedli novinku v našem sortimentu: „Autonomní hlá-
sič požáru Promat®“. Jedná se
o jednoduché zařízení nezávislé na okolním
zdroji elektrické energie, které pracuje samostatně. Je
schopno rozpoznat a tím Vás včas upozornit opticky a
zvukově na možnost vznikajícího požáru. Je vhodný pro
instalaci do domácností i kancelářských prostor,
kde není nutné připojení na další speciální
zařízení. V současné době máme pro Vás k dispozici dva typy
hlásičů: - Hlásič požáru Promat® Basic - Hlásič požáru Promat® Trend V případě Vašeho zájmu kontaktujte prosím naše
obchodní nebo technické oddě- lení nebo přímo na
email: hlasicepromat@promatpraha.cz
|
nahoru |
Za Promat-team P. Kejklíček
|
|
|
|
|
Perníková roláda |
Máte-li rádi vánoční perníčky, můžete zkusit
perníkovou roládu. Kromě klasických ingrediencí na
perníčky potřebujete navíc povidla, sekané oříšky a
najemno nakrájené sušené ovoce (meruňky, rozinky,
fíky, datle… vaší chuti se meze nekladou).
Z těsta vyválejte plát o síle asi 2 mm,
namažte jemně povidly a posypte směsí nasekaných
oříšků a sušeného ovoce. Zaviňte jako roládu
o průměru asi 3 cm. Nakrájejte na 1 cm silná
kolečka a pečte 8 minut na 180 st. Perníkové těsto natáhne vlhkost z povidel a ovoce a
bude hezky vláčné. Nakonec je můžete namočit
v čokoládě… nebo taky ne. „Moje“ těsto na perníčky (můžete ale použít
i svoje osvědčené) je: 125 g medu, 100 g cukru
moučka, 100 g másla, 250 g hl. mouky, 125 g. poloh. mouky,
1 lžička sody, 1 vejce, ½ balíčku koření do perníku.
Ve vodní lázni rozehřejete med s máslem a
moučkovým cukrem a přidá- te k ostatním
surovinám. Těsto nechte odležet min. 1 hodinu
v lednici. Ať vám chutná!
|
nahoru |
Za Promat-team K. Dvořáková
|
|
|
|
|
Sklady Promat |
V minulém čísle jsme Vás informovali o zrušení
skladu Rudná, resp. o hledá- ní nového
poskytovatele - pronajímatele skladových prostor.
Hledání vhodného kandidáta bylo úspěšné, ale již
nestihlo uzávěrku ProČasu 23. Nyní tedy přesnější
údaje nového místa se skladovou zásobou materiálů
Promat: Roline Internationale Spedition,
s.r.o. | Logistický areál Rudná, hala B3b, K Vypichu
979, Rudná | Tel.: +420 226 223 167 | Kontaktní osoby: Zdeněk Achberger, Radomír
Martínek | +420 733 163 815 | Provozní doba: 8:00 - 19:00 | Fax: +420 226
223 169 | obchod@promatpraha.cz | GPS: N 50° 01‘
15‘‘ | www.roline-holding.cz | E 14° 12‘
18‘‘ |
|
|
|
|
|
Pivovar Antoš |
Minipivovarů s restaurací je už po Čechách rozseto
poměrně hodně, což je dobrá zpráva pro milovníky
tohoto moku. Míst, kde se k tomu i výborně
vaří, však tolik není. Mezi takové ale bezesporu
patří letos otevřený Pivovar Antoš ve Slaném.
Vybrat si mů- žete z několika druhů místních piv
od nejžádanějšího Antošova ležáku po pšeničné
pivo Slánská pšenka. Jídelní lístek není zbytečně nafouklý a je na první
pohled přizpů- soben hlavnímu lákadlu – chmelovému
moku. Vyberete si proto rychle a kuchyně je zde opravdu
výtečná. Doporučit můžeme výborně připravené
jehněčí kolínko se staročeskou kaší z tradiční
pivovarské kuchyně, křehké steaky a v neposlední
řadě zvěřinu z křivoklátských lesů. Obsluha je
příjemná a nenechá na sebe dlouho čekat. Zbývá jen si
přát víc takových míst…
|
nahoru |
Za Promat-team M. Skotnicka
|
|
|
|
Novinky |
|
nahoru |
Za Promat-team J. Ohanka
|
|
|
|
Promat s.r.o. V. P. Čkalova 22/784 160 00 Praha 6 - Bubeneč |
tel.: +420 233 334 806 fax: +420 233 333 576 skype: promat.praha |
GSM: 605 PROMAT 605 PROMAT 605 PROMAT |
promat@promatpraha.cz www.promatpraha.cz |
|
PDF verzi bulletinu můžete stáhnout
zde