Číslo 18

(červen 2010)

Vážený a milý Promačtenáři,

od minulého čtvrtletí již uplynulo hodně vody (a to doslova a do písmene, ač nechceme býti cyniky) a my k Vám zase přicházíme s dalším číslem čtvrtletníku ProČas®. Rádi bychom jím trochu přispěli ke zlepšení nálady těch, koho některé z posledních události zaskočily či překvapily – voda, volby, vítězství hokejistů…

Čím bychom tedy chtěli zaujmout v čísle 18? Především představením naší horké novinky v oblasti skla – profilového skla PROMALINE®. Článek z trochu jiného soudku – z Módního okénka – poučí a zasvětí, v čem letos vyrazit do ulic, abyste byli tak zvaně „in“.

Nebudou chybět ani už dlouho zavedené tradice – Kdo je kdo Vám podruhé přiblíží tým naší servisní organizace Promat servis v Lovčicích, v Promatí kuchyni něco osvědčeného navaříme, v Doporučujeme Vám nabídneme čím to zapít. Nebudete-li chtít vařit sami, můžete si tak nechat učinit v Sympatickém restaurantu – rubrika Kam za dobrým jídlem. Promatí kalendář Vás opět pozve na řadu důležitých a zajímavých akcí.

Přejeme Vám do přicházejících dovolených lepší počasí, více slunečního svitu a méně vody – slovy klasika to chce klid a nohy v teple (a suchu) a s ním náš-váš ProČas® !!

Promat s.r.o.

 
 
 
Obsah
 
01   S globálními hrozbami za krkem
 
02   PROMALINE® – systém profi lového U skla a rámů
 
03   Kdo je kdo?
 
04   Z Promatího kalendáře
 
05   Doporučujeme
 
06   Valné shromáždění Profesní Komory Požární Ochrany
 
07   Sympatický restaurant
 
08   Módní okénko
 
09   Vyjížďka na kole s Jirkou Ježkem
 
10   Z Promatí kuchyně
 
11   GPS navigace sklad Brno
 
12   Novinky
 
 

S globálními hrozbami za krkem

Dnešní doba občas připomíná jízdu na horské dráze. Prudce nahoru, padák, loping, odbočka doprava (Konečně!), chce to odvahu, ohebnou mysl a dobrý žaludek. Matka příroda nám míchá kartami! Něco si naplánujeme, chceme někam jet, letět a místo toho „stíráme prach“. Tvrdá rána pro nás konzervativnější povahy! Na této situaci mě těší alespoň to, že dostávají na frak rovněž milovníci světa nacpaného do tabulek a grafů, kteří nás Evropany čím dál tím více tlačí do sterilního a neproduktivního světa administrativy. Protože zatímco my vyplňujeme „krmivo“ pro byrokraty, horečně pracující a tabulkami nezatížený „budovatel-stachanovec“ z rychle se rozvíjející ekonomiky má hotové auto, které opravdu věrně připomíná nám dobře známý model z naší ulice. V Bruselu sice vědí, jak dlouho můžeme skladovat guláš a svíčkovou, nicméně jim poněkud uniklo „řecké letadlo“, které pustilo žilou celé eurozóně. Ale dost nezdravého pesimismu! Snad nám začíná svítat a začínáme objevovat své improvizační, kombinační a jiné pro život užitečné schopnosti. Snad nám zbyla trocha tvořivosti, tvůrčího myšlení, radost z překonávání překážek a nezlomný duch! Zkrátka to všechno, čemu jsme se v minulosti, za někdy drsných okolností, naučili. Motor naskočil, tak teď už jen nenabourat a věřit v příslovečné štěstí, které na letošní rok 2010 numerologové údajně předpověděli. Poslední měsíc nevypadal vůbec špatně.

Tedy kromě počasí, ale to jsme zase zpět u těch globálních hrozeb.


nahoru

Za Promat-team Dr. Ing. Michal Přibyl
 
 

PROMALINE® – systém profi lového U skla a rámů

Hluboké přesvědčení, že s profilovým sklem lze realizovat hodně skvělých projektů, nás přimělo k rozhodnutí hledat další cesty k jeho využití. Součástí systému PROMALINE® je profilové U sklo, vyráběné dle nejpřísnějších kvalitativních měřítek. Trvalý vývoj vedl k tomu, že profi lové sklo, které se dřív používalo z velké části na průmyslová zasklení, lze nyní aplikovat v náročných architektonických projektech, jako jsou divadla, muzea, nemocnice, nákupní či sportovní centra, knihovny, apod.

PROMALINE®,profi lové stavební sklo, je díky svému U  tvaru velmi dobře zatížitelné a lze jej instalovat v  pozoruhodných délkách (dle zatížení větrem až do 7 m), bez nutnosti dalších příček. Výsledkem je pak fasáda, nabízející co nejvíce skla a co nejméně rámů, s vysokou statickou pevností.

PROMALINE® je vyráběn v 7 základních rozměrových typech, které se od sebe liší co do tloušťky skla, šířky jednotlivých elementů a výšky příruby U skla. Vlastnosti jednotlivých druhů skel lze rozdělit do několika kategorií – dle způsobu jejich aplikace.


Bezpečnostní

- PROMALINE® tough - kalené sklo. Samozřejmostí je možnost provedení zkoušky HEAT SOAK TEST, je-li tato požadována zákazníkem.


Tepelně-izolační

- standardní výrobek PROMALINE® v  jednoduchém zasklení splňuje hodnotu prostupu tepla U= 5,7/ m2K, ve dvojitém zasklení U = 2,8 W/m2K.

- PROMALINE® W 1,7 díky speciální nízkoemisivní vrstvě splňuje hodnotu U = 1,8 W/m2K ve dvojitém zasklení

- PROMALINE® Solex – reflexní pokovení, omezující vlivy slunečního záření, je v  kombinaci s PROMALINE®W 1,7 ideálním řešením pro tepelně izolační zasklení, společně s protislunečním


Zvukově-izolační

- běžné PROMALINE® zasklení nabízí velmi dobré vlastnosti v  oblasti protihlukové ochrany od 41 do 55 dB, dle typu skel. (Certifikace dle DIN 4109: 1989-11)


Systémové

- Systém PROMALINE® sestává ze skla a hliníkových rámů, ať již s přerušeným, či nepřerušeným tepelným mostem, které lze dodávat společně jako kompletní řešení. Součástí jsou i  dodávky oken, pro zasklení jak profi lovým, tak izolačním sklem. Možnosti povrchové úpravy jsou surový hliník, elox, odstíny RAL. Pro zvláštní typy zasklení – šikmé, vodorovné, skryté rámy – existují speciální profily, konkrétní aplikace na vyžádání. Oblíbeným řešením jsou zasklení do oblouku, při splnění určitých podmínek, lze dodávat i takto upravené profi ly (bez okapnice, od 20 skel na oblouk).


nahoru

Za Promat-team Pavel Januš
 
 

Kdo je kdo?


nahoru

 
 

Z Promatího kalendáře

• 24. 6. 2010 se ve  sklepení restaurace ARGUMENT v  Praze 6 bude konat opět speciální školení „Kontrolní technik požárně bezpečnostních zařízení (PBZ) konstrukcí Promat“ podle vyhlášky Ministerstva vnitra č. 246/2001 Sb. o  stanovení podmínek požární bezpečnosti a výkonu státního požárního dozoru. Více informací na www.promatpraha.cz.

• 2. 9. 2010 pořádá společnost PSM CZ s.r.o. v  Brně odborný seminář na téma „Otvorové výplně a fasádní systémy, fasádní prvky, tepelné, zvukové a protipožární izolace“. Bližší informace budou uvedeny na webových stránkách pořadatele (www.psmcz.cz).

• 14. – 16. 6. 2010 se v Praze uskuteční mezinárodní konference „Podzemní stavby Praha 2010 - dopravní a městské tunely“. Konference proběhne pod záštitou primátora hlavního města Prahy a je organizována Českou tunelářskou asociací ITA-AITES.

• 19. 6. 2010 se pojede v Lužických horách další ročník MTB závodu Malevil Cup. Účast Promat-teamu bude zase o něco větší, mělo by nás jet šest a pokryjeme obě tratě. Doufejme, že počasí nám bude přát a svaly i stroje vydrží… www.paklisport.cz.

• 8. – 9. 9. 2010 pořádá Sdružení požárního a bezpečnostního inženýrství a Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB - TU Ostrava ve  spolupráci s  Hasičským záchranným sborem Moravskoslezského kraje v  Ostravě tradiční mezinárodní konferenci „Požární ochrana 2010“. Podrobnější informace naleznete na www.spbi.cz .

• 21. – 25. 9. 2010 se koná v areálu PVA Praha - Letňany 21. mezinárodní stavební veletrh, jehož součásti bude také FOR THERM - 1. veletrh vytápění, alternativních zdrojů energie a vzduchotechniky. Promat se této akce zúčastní a nabídne Vám prezentaci materiálů pro stavbu krbů, kachlových kamen. Naleznete nás v  hale č. 5, stánek A2, expozice fi rmy K &K Poker.


nahoru

Za Promat-team Ing. Petr Kejklíček, Ing. Vilém Stanke, Ing. Libor Fleischer a Ing. Ladislav Zajíc
 
 

Doporučujeme

Primitovo nikoli primitivní – název této vynikající červené odrůdy je poněkud zavádějící. Nemá nic společného s IQ konzumenta ani není označením slabé odrůdy. Označuje pouze odrůdu, která dozrává jako první (primitivus či primaticcio). Takže - můžete číst dál. V italsky hovořících zemích a regionech ji na pultě najdete jako Primitivo, v Dalmácii coby Plavac mali a v Kalifornii ji pěstují pod názvem Zinfandel (tak ji prodává např. Makro). Původ však ukazuje do Dalmacie, kde jsem ji také i poprvé ochutnal a od té doby ji velice aktivně vyhledávám, srovnávám a hodnotím. Hrozen určitě znáte z Dalmácie, když jste, stejně jako já, plenili někomu vinici s vidinou čerstvých hroznů zadarmíko. Středně velké kulaté protáhlé bobule s  tmavě modrou slupkou s  nepřehlédnutelným ojíněním. Dužina je červeno fi alová, slaďoučká. Díky dlouhým (až 30 m) kořenům je schopna přežití i  v  jižních státech. Víno této odrůdy má intenzivní rudou barvu, až tmavou, se sametovými odstíny. Vyznačuje se plností a tělnatostí, má velice vyzrálé třísloviny a bývá vyvážené a suché. Lze ji použít i  pro přívlastková vína (v HR = vrhunskoje vino), ale nejlépe chutnají jako jakostní. V chuti jsou rozpoznatelné švestky, třešně a zralé hrozny. Někde i  aroma lesních plodů či koření. Zkrátka móóóóc dobré a plné slunce! Ideálně se snoubí s pečeným či grilovaným masem, zralými sýry, přívlastková vína pak k  dezertům, kde je tvaroh či mascarpone. Lze slavit úspěchy i  v  kombinaci s  těstovinami s  „červenými“ či „divokými“ omáčkami.


nahoru

Za Promat-team Ing. Ladislav Zajíc
 
 

Valné shromáždění Profesní Komory Požární Ochrany

Dne 19. 5. 2010 proběhlo v  hostinci Ve  mlýně v  Praze 4 valné shromáždění PKPO. V  rámci programu krátce vystoupili někteří hosté: pplk. Bc. Ljubica Rážová (HZS hl. m. Prahy), Ing. Vladimír Reichel, DrSc., doc. Dr.Ing. Miloš Kvarčák (VŠB TU Ostrava), Ing. Jaroslav Dufek (PAVUS), Ing. Petr Koten (ČSJ) a pan Eduard Vašátko (asociace Požární ochrana staveb).

V průběhu vlastního valného shromáždění byli účastníci seznámeni se zprávou za uplynulé období a s plánem činnosti na období příští. V závěru byly již tradičně předány ceny „Zlatý plamen PKPO“. Tentokrát byly uděleny ceny ve třech kategoriích:

- Sekce hasicí přístroje a hydrantové systémy – fi rmě Feuerlöschgeräte Neuruppin CZ, s.r.o., za výrobek Pojízdný hasicí přístroj na třídu požáru D – typ M 250

- Sekce požární bezpečnost staveb – fi rmě Promat s.r.o., za výrobek Celoprosklené dveře PROMAGLAS®

-SR, jednokřídlé a dvoukřídlé

- Akce roku – fi rmě VIPAX, a.s., za dodávku na stavbu „Knihovna Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně“ – požární stěny a uzávěry. Všem oceněným gratulujeme!

V letošním roce nebyly na programu volby do prezídia.


nahoru

Za Promat-team Ing. Vilém Stanke
 
 

Sympatický restaurant

Kdyby tento nadpis četla má učitelka češtiny, asi bych dostal pohlavek. Napsat o restaurantu, že je sympatický!? Zajíc, oprav si to. Ne, neopravím. Znám totiž jeden restaurant, kde jsou samí sympatičtí lidé. A jelikož podnik je vždy tvořen mančaftem, je i ten restaurant sympatický. A jmenuje se Argument a je kousek od sídla naší firmy, na rohu Čs. Armády a Bubenečské. Při odchodu nám pan výčepní vždy říká: “Přeji firmě Promat úspěšný den!“

Mnozí z Vás tam už s někým z nás byli a mohou si tak úsudek udělat sami. I když mně zpočátku moc sympatický nebyl. V době, kdy jsem přestavoval byt, jsem byl takřka alergický na cihelný prach. A jednou jsem okolo onoho budoucího restaurantu šel a slyšel sbíječky, viděl kluky nosit pytle cementu dovnitř a zpátky zase stavební suť. A ten cihelný prach byl úplně všude… Nicméně výsledek stojí za to. Interiér je příjemně jednoduchý, dominuje mu barový pult s výčepem, a jídlo skvostné. Ať již jdete na polední meníčko nebo vyvedete svou drahou polovičku na jídlo a la carte. Jídelní lístek zdá se sic obsáhlý, ale při bližším pohledu zjistíte, že se jedná o vynikající kombinaci několika málo surovin, které jsou vždy něčím zvláštním „okořeněné“. A u salátů (nejen) to platí doslova: kombinace avokáda, jahod, kozího sýru, vlašských ořechů, polníčku a trhaných salátů s pomerančovo-medovým dresingem by mne ani ve snu nenapadla, ale v Argumentu se sny stávají skutečností. Posuďte sami! www.argument-restaurant.cz


nahoru

Za Promat-team Ing. Ladislav Zajíc
 
 

Módní okénko

Nekonečnou zimu máme dávno za sebou, propršený měsíc lásky už je také za námi, léto se pomalu, ale jistě blíží a my netrpělivě očekáváme letní měsíce, kdy snad konečně odložíme deštníky, svetry, bundy a saka. Zajímá Vás jaké módní trendy přinese letošní léto? Obchody jsou plné letních kolekcí, ale jak a co vybrat? Samozřejmě na prvním místě vybí- rejte podle svého vkusu a ne jen proto, že je to zrovna in… Musíte se v takovém oblečení dobře cítit a věřit, že pro Vás je to pravé. Až na druhém místě je právě to trendy, kdy se řídíme vkusem a radami návrhářů. A jaký je tedy letošní trend? Ať už bude horké nebo proměnlivé počasí, oblečení si zachová ležérní eleganci, střízlivé i romantické prvky. Barvy in, budou kromě bílé letní klasiky, také tyrkysová a různé odstíny fi alové s potiskem i bez. Módním hitem jsou také přírodní barvy jako béžová, tělová, olivová a pohodlný Safari styl. Dokonce ani vojenská móda není letos zavržena. Posedlost starověkými válečníky, dějinami, Římem, Řeckem, Egyptem se odrazila i v módě. Válečnickým barvám vévodí khaki odstíny zelené a hnědé, zvířecí potisky, materiálům vládne v umělé i přírodní podobě kůže a kožešina. Je to móda krátkých minisukní a páskových kožených san- dálů, inspirovaná „Gladiátory“. A co stará dobrá klasika džíny? Řeknete si žádná novinka, letos se ale džínovina přesunula z kalhot i na košile, saka, šaty, doplňky a dokonce na obuv. Vrací se především opraná a světlá džínovina. Vy odvážnější můžete ze skříně vytáhnout „plísňáky“ z 80. let, které jsme si sami vyráběli za pomoci různých bělidel nebo pracně roztrhané džíny, ve kterých jste před lety navštěvovali koncerty rockových skupin. Ale pozor na doplňky, žádné „humpolácké“ boty, kte- ré se k roztrhaným džínům samy nabízí, ale sáhněte po elegantní obuvi. Nepřehlédnutelně totiž působí spojení nedbalosti a elegance, kdy základ outfi tu tvoří rozervané džíny a k tomu např. společenský top nebo koši- le.…


nahoru

Za Promat-team Petra Sasínová
 
 

Vyjížďka na kole s Jirkou Ježkem

Jméno paralympijského vítěze a mi- stra světa Jirky Ježka je dnes již ve světě cyklistiky pojem. A tak bylo jeho pozvání na společnou vyjížďku na kolech pro náš Promat-cyklo-team poctou a výzvou záro- veň.Tento společný výlet se konal v sobotu 22. 5. od 14 hodin. Sraz byl u Technické knihovny v Praze 6, kde byl start celé této akce. Jirkou a jeho ženou Soňou byla jízda naplánována a slibována jako „pohodová“, tedy žádný trénink :o), s cílem na hradě Okoř. Po vstupním posilnění energetickou tyčinkou jsme šlápli do pedálů a cesta k našemu cíli začala pozvolna ubíhat. Trasa vedla zvlněnou krajinou jak po silnici, tak i lehkým terénem a to vše za pěkného počasí.

Po závěrečném stoupání k hradu, nám bylo odměnou příjemné posezení a stu- dený mok v hospůdce pod hradem Okoř. Potom s „jemně ztuhlými nohami“ nás čekala jen cesta zpět..… Byl to prima relax a už teď se opět těšíme na další spo- lečnou vyjížďku s Jirkou!


nahoru

Za Promat-team Ing. Petr Kejklíček
 
 

Z Promatí kuchyně

Přiznám se, že kdyby letošní MS v hokeji vyhráli Rusové, asi bych tento recept nezvolila, ale teď to udělám s čistým svědomím a ráda. Vybrala jsem totiž recept na výbornou polévku, a to boršč. Červené řepy je mi docela líto, protože v Čechách nachází uplatnění většinou pouze zavařovaná v octě. Je to levná zelenina a určitě si zaslouží víc pozornosti než má.

Do většího hrnce dáme vařit hovězí maso, nejlépe kližku a po projití varem přidáme pár bobkových listů a nové koření. Když začíná maso měknout, přidáme oloupanou červenou řepu, asi 4 - 5 ks a vaříme do změknutí. Maso i řepu vyjmeme a nakrájíme. Postupně přidáváme další suroviny – předvařené houby i s vodou, nakrájenou mrkev, petržel, ci- buli, pórek a zelí. Množství neuvádím, každý si může množství surovin určit podle chuti. Dochutíme solí, pepřem, rajčatovým protlakem, popř. kdo má rád intenzivnější chuť, může přidat citrón a cukr. Necháme chvíli uležet, aby se chutě dobře promíchaly.

Kdo má rád dietnější verzi, může již konzumovat, jinak se polévka ještě zahušťuje světlou jíškou. Na talíři s polévkou samozřejmě nesmí chybět lžíce husté zakysané smetany. Doporučuji krájet zeleninu na vět- ší kousky, polévka jinak vypadá i chutná. Dobrou chuť


nahoru

Za Promat-team Monika Skotnicka
 
 

GPS navigace sklad Brno

TONSTAV-SERVICE s.r.o.,

pobočka Brno

Brněnská 686, 664 42 Modřice u Brna

GPS N: 49° 07‘ 29“, E: 16° 36‘ 16“

provozní doba: 7:00 - 16:00

Tel.: 547 216 699, fax: 547 216 695

email: brno@tonstav-service.cz


nahoru

Za Promat-team Ing. Jan Ohanka
 
 

Novinky

Dodatečné zateplování objektů z hlediska požadavků POŽÁRNÍ BEZPEČNOSTI

http://www.promatpraha.cz/pozarni-bezpecnost-staveb/technicke-informace/technicke-info-2010


nahoru

Za Promat-team Ing. Jan Ohanka
 
Promat s.r.o.
V. P. Čkalova 22/784
160 00 Praha 6 - Bubeneč
tel.: +420 233 334 806
fax: +420 233 333 576
skype: promat.praha
GSM: 605 PROMAT
605 PROMAT
605 PROMAT
promat@promatpraha.cz
www.promatpraha.cz