ProČas 54
červen 2019
Vážený a milý Promačtenáři,
léto propuklo do svých nejvřelejších podob a stejně jako v předešlých letech, tak i letos nám přináší další a další denní teplotní rekordy. Ale dusno máme i na scéně politické a také tady se zdá, že dochází k lámání rekordů, rekordů v návštěvnosti na demonstracích, rekordů v úrovni arogance ze strany, kam jsou demonstrace mířeny, rekordů v urážkách lidské důstojnosti. Věříme, že se to zase zklidní do únosné podoby a všechno to dusno přinese i něco pozitivního. Rádi bychom k tomu přispěli i dalším číslem našeho-vašeho ProČasu®.
V tomto čísle bulletinu najdete své technické informace opět v hojném počtu, přečíst si můžete v krátkém výletu do historie i současnosti o protipožárních nátěrech na dřevo. Dále nabízíme zajímavé počtení o protipožárním skle ve variantě vodorovné pochozí konstrukce nebo informace z oblasti profesního vzdělávání v rámci programu Profesní Promat program. Jak jste ale už léta zvyklí, na gastronomii si ProČas také našel dost místa a ve svých pravidelných rubrikách Vám nabídne své tipy.
Stejně tak tradičně jako v tomto období bychom Vám závěrem rádi popřáli příjemné a odpočinkové strávení dovolených, umírněnější počasí a pohodu při čtení letního čísla bulletinu ProČas®.
Úvodník v audio podobě na odkaze zde.
|
|
Pestrý a vyvážený kaleidoskop událostí v našich krajích – „letecká edice“. |
Při volbě témat aktuálního úvodníku jsme byli nuceni
konstatovat, že provést, byť jen dramaticky zkrácený,
přehled klíčových událostí je zhola nemožné. Vše a
všichni se zdají být natolik v pohybu, že
z proudu událostí lze vypíchnout pouze několik
málo střípků. „Lumpenkavárna“ nám roste, teze
o placených demonstrantech už asi nikoho
nepřesvědčí a návazné komentáře svědčí
o stále větším zděšení a bezradnosti
„hnízdních politiků“. Vzhledem k tomu, že tato
politická garnitura s „komunistickou podsadou“
nepoužívá dialog, ale pouze sociální úplatky, úskoky
a lži, uklidnění situace asi jen tak nenastane. Není
divu, výročí sametové revoluce je před námi a naše
politická ne-elita je na hony vzdálena jejím ideálům.
Co tedy v nejbližší budoucnosti čekat je otázkou
pro opravdu moudré a vizionářské hlavy. Pohyb je ale i v ekonomice, všichni, kteří chtějí
pracovat již pracují, rezervy jsou téměř na nule a
vyhlídky jsou tedy spíše umírněné. Nicméně, kde se
tlačí „rozkladné síly“, jsou mobilizovány
i síly pokroku. Máme tu tedy i „pozitivní
proudy“. 15.7. na svátek svatého Víta, by naši
národní katedrálu měly ozvučet nové varhany,
pořízené z celonárodní sbírky, během které se
podařilo potřebné finance shromáždit již za 30
měsíců. Jsme tedy kulturně vyspělí, což snad trochu
vyvažuje nevyspělou politickou scénu! Náš národní
svatostánek tedy „chytne druhý dech“ a třeba se tento
jev rozšíří i do podhradí! Ale dost střípků a komentářů. Obraťme pozornost na
dny budoucí. Většina dětí již chladí „rychlé
špunty“. Přejeme tedy všem rodičům, aby posloužily
především na oslavu, a nikoliv na zchlazení jejich
rozpálených hlav v případě, že měli
o vysvědčení svých ratolestí jinou představu.
Firma Promat vám přeje nejenom brzké překonání
posledních předprázdninových dní, ale především
intenzivní odpočinek, který si zasloužíme všichni.
Poděkování za výbornou spolupráci v předchozím
období samozřejmě s díky připojujeme.
|
nahoru |
za Promat-tým M. Přibyl
|
|
|
|
|
ProFór, aktuálně s podtitulkem: „Na houby na houby...?“: |
Vyhlášená vdova vejde do knihkupectví a hned se otočí
k regálu s atlasy hub. Prodavač se jí
okamžitě ujme a praví. Máme tu ve slevě pár
kousků s tiskovými chybami, jestli máte zájem…
Tak pozor na osamělé houbařky!
|
|
|
|
Promat pozitivně |
Včera jsem šla do nákupního centra pro potraviny. Když
jsem vše zdárně nakoupila, zjistila jsem, že je
funkční pouze jedna pokladna. Pokorně jsem si stoupla do
dlouhé fronty a vyčkávala, až na mě přijde řada.
V tom slyším dětský smích. O pár míst
přede mnou stál tatínek a měl malého syna
v nákupním vozíku. Aby ho zabavil, tak s ním
hrál hru na „zvedání kšiltovky“. Chlapeček vždy
s velkou radostí upustil svoji modrou kšiltovku a
tatínek mu ji se smíchem nasadil, a ještě ho rozesmíval
dalšími posunky. Tatínek tuto hru hrál tak důkladně, že jsem se smála
i já. Nakonec to vlastně ani nevadilo, že jsme si
chvilku postáli… Vždyť radost se dá najít kdekoliv…
|
nahoru |
za Promat-tým J. Pančochářová
|
|
|
|
|
Od volské krve k sofistikovanému nátěrovému systému PROMADUR® - s dlouhou životností |
Dřevo je výborný stavební materiál a má neocenitelné
vlastnosti. Jen se nesmí „potkat“ s dřevokaznými
houbami, vlhkostí či, jako v nedávné době
v Paříži, s ohněm. Jinak vydrží věky. Již
v dávné minulosti zvyšovali naši předkové
odolnost dřevěných staveb proti ohni máčením dřeva
v mořské vodě či roztoku soli, vápennými
nátěry, hlinkou nebo hliněnou mazaninou. Poměrně
oblíbená byla impregnace volskou krví, která měla mít
při hoření schopnost uvolňovat dusík. Účinné to
příliš nebylo, stejně jako pozdější nátěry dřeva
vodním sklem. To se aplikovalo ještě ve 20. století
jako růžově obarvený roztok s názvem Betogen. U protipožárních nátěrů není důležité pouze
zajištění zvýšení požární odolnosti dřevěných
prvků, či index snížení šíření plamene po povrchu
dřeva „is“. Jedním z kritérií je
také požadovaná a následně deklarovaná životnost
nátěrového systému ve vztahu k prostředí,
ve kterém je požární nátěr aplikován… Pro stanovení životnosti požárně ochranných nátěrů
s reaktivní složkou není vydána žádná evropská
norma (v technické komisi CN/TC127), ani žádný dokument
EAG/ETAG (EOTA). Po konzultaci s akreditovanou
zkušebnou firma Promat s.r.o. provedla zkoušku dle EAD
350402-00-1106. Na základě této zkoušky umělého
stárnutí nátěrového systému
PROMADUR® byla prokázána
životnost v „běžném prostředí typu Z2“ min.
33 let.
|
nahoru |
za Promat-tým L. Zajíc a P. Kejklíček
|
|
|
|
|
Chodit po skle? |
To už v dnešní době není problém. Ale chodit po
skle, které je hodinu vystaveno působení účinkům
požáru? I to firma Promat se svou vodorovnou
konstrukcí prosklení PROMAGLAS® umí hravě
navrhnout a zrealizovat! Každý v Liberci zná pojem „Palác SYNER“. Jedná
se o polyfunkční budovu s obchody a
kancelářemi na ploše cca 10.000 m2, která se
v roce 1998 zařadila mezi dominanty centra města
Liberce. Autorem této dominanty byla architektonická
kancelář SIAL, která své původní odvážné
kompozitní pojetí stavby v současné době při
rekonstrukci podpořila i odvážným využitím
stavebního skla. Stavební sklo bylo odjakživa z hlediska architektury
využíváno nejenom na prosvětlení budov přírodním
světlem, ale i na jejich vnitřní optické
členění, či naopak dělení. Unikátní konstrukce
vodorovného prosklení PROMAGLAS®
dle katalogového listu 485.97 tyto atributy splňuje a
v provedení se skladbou skla REI 60-HN5-10 se stává
i pochozí konstrukcí. Kdo se problematice požární
ochrany věnuje, nebo jí byl jakýmkoliv způsobem osloven,
z uvedeného označení ví, že symboly mezních
stavů R (únosnost a stabilita), E (celistvost) a
I (izolační schopnost) jsou zachované po dobu 60
minut. K tomu je nutno dodat, že vše je deklarováno
zkouškou dle normové teplotní křivky (pro zajímavost
– v 60-té minutě je dosažená teplota 925 °C) a
při bodovém zatížení 400 kg na tabuli skla nebo
plošném zatížení 200 kg/m2. Což je
úžasné! Samotné sklo bez správně navržené nosné konstrukce by
nebylo nic platné. Bylo nutné staticky navrženou ocelovou
konstrukci rovněž zohlednit na stejnou požární
odolnost. Paradoxně ocelová konstrukce by bez dalšího
ošetření byla z hlediska požární bezpečnosti
staveb nejslabším prvkem a proto bylo nutné provést
její obklad požárně ochrannými stavebními deskami
PROMATECT®-H. V tomto
případě byly jako nosné prvky použity uzavřené
ocelové profily 80/120/5 mm. Na základě vypočítaného
poměru Ap/V (kde Ap = obvod a
V = plocha příčného průřezu ocelového profilu)
byla dle dimenzační tabulky katalogového listu 445
stanovená tloušťka deskového materiálu 25 mm. Všichni dobře víme, že i ta nejdokonalejší
konstrukce bez správného provedení může celé dílo
zkazit. Jelikož naše konstrukce můžou provádět pouze
námi proškolené firmy, byli jsme i v tomto
případě požádání o pomoc s montáží. A
podle rčení, že do lesa se dříví nosit nemusí, jsme
pro realizaci doporučili libereckou firmu GE-PA spol.
s r.o., která montáž provedla. S ohledem na
konec školního roku jí za sebe dávám velkou jedničku!
|
|
|
|
|
Doporučujeme |
Tramín červený, jakostní suché bílé víno
s přívlastkem kabinet, ročník 2015, ČZU Praha 6 -
Suchdol, Vinařské středisko Mělník – Chloumek. Barva: světle žlutá až zelenožlutá. Vůně: velmi jemná kořenitá s náznaky
svěžího ovoce, zejména citrusů a melounu. Chuť: lehčí, svěží, s jemnou kyselinkou,
medovými tóny a minerální dochutí. Stolování: hodí se především k nemasitým
předkrmům, salátům, bílým měkkým sýrům a rybám.
Výtečná je i kombinace s mořskými plody
(zejména krevetami). Kořeněný charakter vína bude
rovněž výborně rezonovat i s dalšími chody
odlehčené letní kuchyně: např. Parmská šunka
s melounem, telecí saltimbocca nebo králík na
zelenině. Osobní dojem: lehké vínko, příjemné až
nesmělé chuti se pro následující teplé dny hodí
opravdu znamenitě. Lehké letní pokrmy je třeba
obzvlášť správně zapít, abychom pomohli našemu
v horku těžce zkoušenému žaludku. Důležité upozornění ke konzumaci: vhodné je
kontrolovat teplotu vína a podávat spíše podchlazené.
Vůně i chuť jsou totiž v parném letním
počasí značně proměnlivé. Při delším stání
začnou převažovat citrusové tóny a zbytečně nám
zvýrazní jinak příjemná kyselinka. Pokud si tedy chcete
toto víno užít, platí, že menší doušky jsou
rozhodně vhodnější než po okraj naplněné sklenice. Speciální poznámka: Byli jsme zvědaví, jak víno
obstojí v porovnání s typickými těžšími
Tramíny. Nicméně, víno nás překvapilo svým osobitým
projevem, ze kterého výrazně vystupovala příjemná
melounová vůně a chuť. Kdo tedy máte kromě vína rádi
i meloun, rozhodně neváhejte. https://melnik.czu.cz/cs/
|
nahoru |
za Promat-degustační-tým M. Přibyl
|
|
|
|
|
Profesní Promat Program |
Minulý rok uplynulo 60 let od založení firmy Promat GmbH
v Německu (v roce 1958, pánové Dr. Beckers a von
Weedel, firma Promat - společnost pro moderní materiály,
pozn.red.) a 25 let od založení Promat s.r.o.
v České republice… Od samého začátku fungování
naší společnosti nám byla od německých kolegů
doporučována myšlenka, že je nejen důležité držet
profesní úroveň svých zaměstnanců v daném oboru,
ale také se aktivně podílet v šíření inovací a
myšlenek týkajících se požární bezpečnosti staveb.
Rozhodl jsem se proto nad tímto tématem zamyslet a shrnout
to, co děláme: - pravidelné školení pro aplikační firmy
s praktickými ukázkami aplikace,
- speciální
školení zaměřené na inovace,
- školení
/prezentace/ pro projektanty a architekty,
- školení
„Kontrolní technik požárně bezpečnostních
zařízení Promat“, dle vyhlášky 246/2001Sb.
ve znění pozdějších předpisů,
- konference
zaměřené na zajímavé objekty i ve vztahu
PBŘ,
- odborné prezentace na středních
průmyslových a vysokých školách,
- různé typy
školení konkrétně připravené podle
požadavků,
- pro odbornou veřejnost pravidelné
specializované přednášky ve spolupráci
s externími agenturami a komorami,
- vydáváme
technické informace Promat, nejen o zajímavých
materiálech a konstrukcích, ale také o požadavcích
(event. změnách) v technických normách a
vyhláškách,
- uveřejňujeme CAD detaily na našich
webových stránkách atd.
Když to sepisuji, tak si sám říkám, že je to spousta
práce a aktivit, které nás baví, profesně rozvíjí a
posouvají dále. A co především? Umožňují nám tak
kontakt s Vámi, co máte k požární
bezpečnosti staveb ten „pravý plamenný postoj“ :-).
|
nahoru |
za Promat-tým P. Kejklíček
|
|
|
|
|
Nová jachtařská sezóna s Flying Dutchman |
Letošní rok začal ve znamení změn. Stará loď
po povedeném mistrovství světa na Novém Zélandu
cestovala v kontejneru zpátky do Evropy a mezitím se
dokončovala loď nová v bavorské vísce, kde se
staví dobré lodě. V průběhu jednoho dubnového
týdne pak proběhly manévry, při kterých se jedna loď
postupně stěhovala z Holandska do Čech, aby pak
následně putovala k novému majiteli do Německa, a
zbrusu nová kráska připlula do České republiky jako
nejnovější FD na světě. Už jsme se nemohli dočkat až ji vyzkoušíme na vodě a
poměříme síly s ostatními jachtaři z Čech a
Evropy. Po nezbytném dostrojení a doladění probíhaly
pak v dubnu první tréninky, které napovídaly, že
loďka je to opravdu divoká. Hned první ostrá zkouška pak byla HOP regata českého
poháru na Chomutovských Nechranicích, kde se posádka
Promat CZE11 popasovala s českou družinou
Létajících Holanďanů. Za mírného větru
v nepříliš početné konkurenci se nám dařilo
kroužit po trati s náskokem půl kola a celkové
prvenství nám s novou lodí udělalo radost - loď
jede!!! Skutečně ostrá zkouška však měla přijít
o čtrnáct dní později při Mezinárodním
mistrovství Německa na jezeře Ammersee, kde se obvykle
schází celá evropská špička. Letos se sešlo skoro 70
lodí z deseti zemí včetně těch nejlepších. Vítr
nám sice moc nepřál a odjely se jen dvě a půl
rozjížďky. O to víc se museli všichni snažit a
jet velmi pozorně. S celkovými dojezdy 10 a 6 nakonec
posádka CZE11 obsadila výborné šesté místo a nechala
za sebou nejednoho favorita závodů. Zdá se, že nová
loďka je opravdu divoká a závody jí sluší.
Mistrovství Německa vyhrála posádka GER19 Peggi a
Torsten Bahr před GER 88 Kay-Uwe Lüdtke - Kai Schäfers a
třetí skončili NED26 Enno Kramer - Christoph Zingerle. Po jarní části sezóny teď čeká posádku Promat
měsíc trénování a pak další regaty, na které se už
velmi těšíme. A novým heslem je „Jedeme, jako by nám
za patami hořelo“.
|
nahoru |
pro Promat-tým T. Palkovský
|
|
|
|
|
Káva Attibassi |
Stále v Itálii. Zdá se, že kam oko dohlédne,
narazí v Itálii na zajímavou pražírnu. Tak
například Attibassi Caffé. Jedná se o tradiční
model rodinné italské firmy. Historie firmy se píše od
roku 1918, kdy spolupráce dvou cukrářů, pana Agostina
Attiho a Marca Bassiho, dala základ vzniku společného
jména Attibassi. V Bologne, vyhlášeného místa
špičkové gastronomie, se produkty pražírny Attibassi
velmi rychle rozšiřovaly a přitahovaly pozornost
citlivých jazýčků. Attibassi je na italské poměry
specializovanou pražírnou s velmi omezenou produkcí.
Přísná kontrola celého procesu výroby začíná
v okamžiku pěstování v zemích původu, kde
komisaři ze společnosti Attibassi pečlivě
vybírají nejlepší kávové boby a ověřují
dodržování stanovených norem na plantážích. Rovněž
Attibassi nechrlí množství typů kávových směsí, ale
drží se pravidla, že méně je mnohdy více. Attibassi Sublime – směs 100% Arabiky. Je
intenzivní, plná a mimořádně vyvážená. Brazilské
odrůdy Arabiky jí dodávají sladkou a bohatou chuť,
zatímco indické stojí za ovocným a květinovým aroma. Attibassi Crema dOro - je mimořádně vyvážená
směs. Tvoří ji pečlivě vybraná zrna z Brazílie,
která směsi dodávají sladkou a bohatou chuť, zatímco
zrna ze Střední Ameriky a Etiopie stojí za
květinovými aromatickými tóny. Výjimečnou plnost
směsi dodává malé množství vybrané Robusty. Attibassi Miscela 1918 – je charakteristická
sladkou chutí a zajímavým aroma. Směs tvoří pečlivě
vybraná zrna z plantáží Brazílie, střední
Ameriky a Etiopie. Attibassi Miscela 1918 láká na
krémovou pěnu a výjimečnou chuť. Zdroj: www.kavovnik.cz
|
nahoru |
za Promat-tým L. Fleischer
|
|
|
|
|
Elektromobilita – vstup do nové éry |
Je-li elektromobilita tou spásnou cestou, ponechme
k posouzení jiným, jistě hlavám pomazanějším.
Cena vozů, dojezd, dostupnost dobíjecích stanic, kapacita
elektrické sítě, zásoby surovin pro výrobu baterií,
jejich skladování, likvidace atd… Před třemi lety
v Amsterodamu havaroval elektromobil s fatálním
následkem pro jeho řidiče. Auto sjelo ze silnice a
začalo hořet. Problémem nehody však nebyl náraz, ale
oheň. Hasiči jsou sice zvyklí hasit auta
s klasickými spalovacími jednotkami, ale na
elektromobily a hybridy je potřeba k hašení použít
zcela jiné postupy, a hlavně mnohem více vody. Dále
musí při zásahu bezpodmínečně použít dýchací
techniku. Zplodiny, které produkují hořící baterie,
jsou totiž vysoce toxické. Ideální je co možná
nejrychleji přestřihnout hlavní napájecí kabely a
následně auto hasit neuvěřitelným množstvím vody.
Mluví se o tom, že na uhašení jednoho
elektromobilu, a to ani nemusí hořet úplně celý, je
potřeba minimálně 12 000 litrů vody, která má být
namířena hlavně k bateriím. I poté, co je
hlavní požár uhašen, mělo by být auto buď ponořeno
do vodní lázně nebo zasypáno ideálně pískem, aby se
zamezilo přístupu vzduchu. Poté je nutné auto ještě
alespoň 24 hodin nechat takto „uklizené“ a až
následně je možné jej zkoumat a zjišťovat, co se
vlastně stalo. I tak je ale lepší, aby takové auto,
nebo to, co z něj zbylo, parkovalo spíše venku než
v uzavřených prostorech. Zdroj: garáž.cz
|
|
|
|
|
Snídaně |
Dnešní recept je inspirován současnou mládeží.
Mladým dnes nestačí „obyčejná“ jídla,
k snídani chleba se salámem…, ale neustále si
vyhledávají něco speciálního na instagramu, na FB, kde
mají dokonalé návody a videa. Vidím to nejen u své
dcery, ale i v okolí. Ráda bych se podělila
o recept na snídani nebo svačinu, která vypadá
nejen zajímavě, ale i výborně chutná. Pozor, musí
se připravit večer. Jako míru budu uvádět 1 sklenku, což je asi 2,5 dcl. Do
misky dejte ½ skl. nakrájených jahod a ½ skl. např.
kiwi nebo jiného sezónního ovoce. Ovoce rozmačkejte a
přidejte 1 lžíci chia semínek, 1 lžíci javorového
sirupu, ½ skl. vloček, ½ skl. bílého jogurtu a 1
lžičku citronové šťávy. Vše důkladně promíchejte,
přidejte ½ skl. mléka a ještě jednou promíchejte. Tuto
směs si nalijte do skleniček nebo menších misek,
přikryjte a nechte v lednici do rána. Chia semínka
vám do rána nabobtnají a bude to navíc vypadat
i zajímavě, pokud si to dáte do průhledných
skleniček :-). Navrch ještě přidejte nakrájené ovoce a
snídaně nebo lehká svačinka do práce je hotová.
|
nahoru |
za Promat-tým M. Skotnicka
|
|
|
|
|
Bufet FIFE ve Splitu |
Každý z nás, kdo více cestuje, ocení, když může
konzumovat lokální jídla za lokální ceny a ne
turistická předražená menu. Při svém posledním pobytu
v Chorvatsku jsem od místních lidí dostal
doporučení na Bistro FIFE, které se nachází kousek od
Diokleciánova paláce směrem k jachetnímu přístavu
(Trumbićeva obala 11, 21000, Split). Podnik je
v rodinných rukou, mamá se stará, aby usadila
každého příchozího (mne do výklenku okna, ale
polštář jsem dostal) a papá (za kvalitu snímku se
omlouvám, ale jen se tam mihl, aby si natočil pivko a zase
běžel do kuchyně) „čaruje“ v kuchyni. Kdo má rád pljeskavicu na žaru, lignje nebo komarču či
oradu – vřele doporučuji. Jídlo je rychle na stole,
výborně řemeslně připravené a ochucené a cena je
pravdu pro místní. Zkuste a napište mi, co Vám chutnalo
a jak jste byli spokojeni. Dobar tek!
|
|
|
|
|
Novinky |
Srovnávací měření tlakové ztráty VZT potrubí Promat
a potrubí z ocelového pozinkovaného plechu Výtahové šachty - Sklo PROMAGLAS® a desky
PROMATECT® Flamtex A1 - deska pro požární ochranu ocelových
konstrukcí https://www.promatpraha.cz/technicke-informace/
|
nahoru |
za Promat-tým J. Ohanka
|
|
|
|
|
Z Promatího kalendáře |
• 26. 9. 2019
v hotelu ALWYN v Praze 8 se bude konat speciální
školení s názvem „Kontrolní technik požárně
bezpečnostních zařízení (PBZ) konstrukcí Promat“
podle vyhlášky Ministerstva vnitra č. 246/2001 Sb.
ve znění pozdějších předpisů (vyhl. 221/2014
Sb.). V případě Vašeho zájmu nás můžete
kontaktovat na e-mail: skoleni.pbz@promatpraha.cz. Účast
je hodnocena jedním bodem ČKAIT. Více informací na www.kontrolnitechnik.cz. • 3. – 4. 10.
2019 se v oblíbeném hotelu Energetic
(Rožnov pod Radhoštěm), uskuteční oblíbená
konference Hutní Keramika pořádaná společností
Tanger s.r.o. zaměřená na prezentaci nejnovějších
poznatků z oboru žárovzdorných a tepelně
izolačních materiálů. Informace je možno získat na www.hutnikeramika.cz.
|
nahoru |
za Promat-tým P. Kejklíček a M. Přibyl
|
|
|
|
Promat s.r.o. V. P. Čkalova 22/784 160 00 Praha 6 - Bubeneč |
tel.: +420 233 334 806 fax: +420 233 333 576 skype: promat.praha |
GSM: 605 PROMAT 605 PROMAT 605 PROMAT |
promat@promatpraha.cz www.promatpraha.cz |
|
PDF verzi bulletinu můžete stáhnout
zde