Číslo 43
(říjen 2016)
Vážený a milý Promačtenáři,
„po teplém září, zle se říjen tváří“ praví jedna z mnoha pranostik. Ještě je brzo na hodnocení, jak to letos vyjde nebo vyšlo, ale že přišel podzim, minimálně ten astronomický, o tom asi pochyb není. A s příchozím podzimem přichází tradičně i nové číslo našeho-Vašeho bulletinu ProČas®.
Informačním „tahákem“ čísla se zdá být článek s dobrými radami pro motoristy vydávajícími se za zimními radovánkami do hor, zejména těch zahraničních, alpských. Odlišnosti v tamějších motoristických zvyklostech mohou překvapit i ty z nás, kteří o nich víme, ale stejně na ně v hektičnosti příprav na výpravu za zimou do Alp zapomeneme. Proto oné malé opáčko od kolegy motoristy. Následuje pak krátké info v souvislosti s parkováním u naší pražské kanceláře, kdy změny v pražském systému parkování pro nerezidenty se dotklo i nás resp. Vás, našich zákazníků.
Další články čísla jsou sice převážně pokračováním zaběhnutých rubrik, avšak ani to by jim nemělo nijak ubrat na zajímavosti. Sport v podání neúnavného paralympionika Jirky Ježka a jeho vzpomínka na Rio a jachtařské dvojice Storch & Palkovský s komentářem k vítěznému tažení na Mezinárodním mistrovství Polska. A rovněž gastronomie – s oblíbenými tipy na dobrá vína, restaurace či (nejen) podzimní recept.
Pranostikou jsme začali, pranostikou skončíme. Listovali jsme brožurou se sesbíranými pranostikami na celý rok a tam – „teplý říjen – studený listopad“ a „jaký listopad, takový březen“ – jinými slovy, jak bude tak bude, některé pranostiky jsou tak univerzální, že lepší už je jen tvrzení předpovědi, přes den očekáváme světlo, naproti tomu přes noc bude víceméně tma. Příjemný a stejně zábavný podzim za každého počasí vám přeje celá redakce ProČasu. A tradičně – budiž Vám k tomu nápomocen i náš-Váš bulletin ProČas® !
Úvodník v audio podobě na odkaze zde.
Promat s.r.o.
|
|
Čechy krásné, Čechy mé… (Moravu a Slezsko samozřejmě
nevyjímaje), aneb nejkrásnější pohled na naši vlast rozhodně
není přes žíhané pajduláky lemující naše silnice! |
Jestli se něco stalo symbolem letošního léta (a bohužel
nejen léta), pak to byl výhled na svět přes rozsáhlé
aleje pruhovaných pajduláků, které se jaly lemovat naše
silnice místo dřívějších stromořadí. Ta jsme museli
dříve často vykácet, abychom vyhověli regulím EU.
Nicméně zatímco výhled do krajiny skrze vzrostlá
zelená stromořadí je inspirující, pohled přes
pajduláky duši rozhodně neposílí. Pozoruhodným
argumentem je například proklamovaná výhodnost délky
úseků novodobých „alejí“. Ta je odůvodňována
údajně vyšší efektivitou. Nicméně, nikdo už není
schopen vysvětlit, kdo, kromě vyšší efektivity
půjčoven zmiňovaných pajduláků, by mohl být skrze
delší zúžení efektivnější. Kolik pak asi daňového
poplatníka stojí „pajdulákový pronájem“? Kolik
stovek tisíc denně takto asi teče, kam nemá? Scénář
hry s naší motoristickou trpělivostí je stále
notoricky stejný. V praxi se tzv. opravovaný úsek
zkraje trochu rozvrtá, občas někde naaranžujete bagr
nebo nějakou hromadu. Rozmístíte pár reflexních
statistů, kteří kouří, „mobilují“ nebo takzvaně
zevlují a máte to údajně efektivní staveniště! Tento
obrázek bohužel potkáte na našich zúženích rozhodně
častěji než obraz hemžících se lidí a strojů,
kteří ve dne v noci „šturmují“, aby nám
motoristům usnadnili nelehký a letos i téměř
nadlidský úkol: používat silnice. Přitom máme
někteří z nás zkušenost, např. z Rakouska,
s jasem reflektorů, osvětlujících noční směně
silničářů staveniště. Takže pryč s výmluvami a
zlodějinou a nedělat z českého daňového
poplatníka opět blbce, pánové zodpovědní! Ale abychom jenom nekritizovali, jak se praví v jednom
známém českém filmu, vyměňme brýle, zhluboka se
nadechněme a zahleďme do volné podzimní krajiny! Je to
nádhera! Podzim má to kouzlo, že nás zahrnuje nejen
bohatými barvami, ale hlavně bohatou úrodou. Je čas
vinobraní, trnkobraní, zkrátka sklizní, takže si to
užijme a připravme se na příjezd Svatého Martina,
který od jisté doby předznamenává čas adventní a
vánoční. A nezapomeňme, ještě je čas upravit či
změnit naše vlastní scénáře neb předvánoční
„šturmování“ není ten nejlepší způsob, jak
strávit vzácné chvíle, příp. dny volna. Promat vám kromě přání krásných podzimních dnů
přeje dostatek energie a tvořivosti při plánování
pracovních i osobních aktivit všeho druhu! A před
cestou po našich silnicích se vybavte kvalitními doplňky
pro přežití, čokoládami, kávami, hodnotným čtivem,
apod. Alternativou nám budiž např. dráha či Zemanova
megalomanská vodní díla, ale to už zabíháme
k jinému tématu.
|
nahoru |
za Promat-tým M. Přibyl
|
|
|
|
|
ProFór |
Manželka povídá manželovi: „Já jsem ti tak
roztržitá. Chtěla jsem ti koupit kravatu a koupila jsem si kabelku!““
|
|
|
|
|
Promat pozitivně |
Prázdniny skončily a dovolenkování ve vzdálených
zemích také končí. Život se vrací do běžných
kolejí. Klasik by řekl: …do Podolí, do lékárny..
Člověk by měl využít tento čas, aby se podíval na
své blízké okolí novýma očima. Ať je to v Praze,
Brně, Plzni, Bruntále, nebo v Bubovicích. Nemusíte
hledat známé okoukané památky, ale najít si čas na
obyčejné věci a třeba se svými nejbližšími projít
ulicí za rohem, a dál parkem nebo lesíkem, kam jste se
chystali již tolikrát a vždycky z toho sešlo.
Nenechte se odradit počasím nebo nastávajícím
večerním šerem. A určitě se vám podaří najít pěkný výhled,
zajímavý strom, malebné zákoutí se starou stavbou,
pěkně upravenou část něčí zahrady. Možná tam
potkáte i někoho z těch sympaticky
vypadajících sousedů, kterého jindy sotva pozdravíte.
Zkuste s ním prohodit pár vstřícných slov. Může
se stát, že když to neuděláte teď, už taková
příležitost hned tak nenastane.
|
nahoru |
za Promat-tým J. Frühauf
|
|
|
|
|
Z Promatího kalendáře |
• 19. 9. 2016
uplynul jeden rok od otevření tunelového
komplexu Blanka a tím i zahájení jejího
zkušebního provozu. Přes nárůst dopravy
v několika lokalitách, je její kladný dopad
v rámci zajištění plynulého průjezdu pod Prahou,
pro hlavní město zásadní… • 12. 10. 2016
bude společnost Verlag Dashöfer pořádat
odbornou konferenci, kterou bude Profesní komora požární
ochrany (PKPO) lektorsky zajišťovat. Více informací na
www.dashofer.cz. • 13. 10. 2016
v hotelu ALWYN v Praze 8 se bude konat speciální
školení s názvem „Kontrolní technik požárně
bezpečnostních zařízení (PBZ) konstrukcí Promat“
podle vyhlášky Ministerstva vnitra č. 246/2001 Sb.
ve znění pozdějších předpisů (vyhl. 221/2014
Sb.). V případě Vašeho zájmu nás můžete
kontaktovat na e-mail: skoleni.pbz@promatpraha. cz. Nově
pro Vás vznikly stránky www.kontrolnitechnik.cz, kde je možné
získat kompletní informace o pořádaném školení.
Účast je hodnocena jedním bodem ČKAIT. • 19. – 21. 10.
2016 je termín konání tradičních Nových
Trendů v oblasti PO, BOZP a ekologie,
pořádaných společností T.E.P. Letošní podzimní
TRENDY se konají v hotelu Panorama v Teplicích.
Bližší informace Vám poskytne organizátor - http://www.tep-kubickova.cz/index.php. • 1. - 2. 11.
2016 pořádá v tradičním období
Společnost J. Seidl a spol. na tradičním místě (v
Brně) tradiční seminář Požární ochrana staveb – http://www.seidl.cz/cz/technicky-zpravodaj/seminar-2016-881.html
• 11. 11. 2016
bude firma Promat s.r.o. pořádat již VIII.
ročník Svatomartinské konference. Tentokrát se bude
konat v Brně a bude se týkat administrativní budovy
Sono Centrum.
|
nahoru |
Za Promat-tým P. Kejklíček, M. Přibyl a V. Stanke
|
|
|
|
|
Doporučujeme |
Sylvánské zelené, bílé víno, suché, ročník 2015,
VOC (Víno originální certifikace), MORAVÍNO Valtice,
vinařská oblast Morava, ČR Barva: zelenožlutá, zlatavá. Vůně: jemná, ovocná, v čerstvě nalité
sklenici možno zachytit aroma černého bezu, hluchavky a
limetky a zcela na začátku i tropického ovoce
(maracuja a mango). Vůně je ovšem velmi extraktivní,
takže při delším stání je nutno počítat
s jejím pozvolným vytrácením, přičemž nám na
jazyku zůstanou především lehké sentimentální dozvuky
zmiňovaného tropického ovoce. Chuť: velmi příjemná, s jemnou kyselinkou a
lehkými kouřovými tóny, v dochuti možno cítit
i chlebovinku a pikantní kořeněné podtóny. Stolování: vzhledem k jemné až
„éterické“ vůni a komplexnosti vína lze obecně
doporučit k bezmasým italským předkrmům (např.
salát caprese). Víno lze rovněž párovat
s čerstvými kravskými sýry. Další možností je
kombinace se sladkovodními rybami nebo neutrálními
úpravami krevet (např. v úpravě „crudo“). Osobní dojem: degustace tohoto vína klade vysoké
nároky na naši schopnost zachytit „výjimečnost
okamžiku“! Aroma vína je opravdu jemné a nemá tedy
cenu otevírat lahev ani v případě slabé rýmy.
Pokud zařadíte toto víno do ochutnávky, pak určitě na
začátek, protože na správné vychutnání doušků
potřebujeme mít naše chuťové pohárky opravdu
čerstvé. Důležité upozornění ke konzumaci: po zkušenosti
s pitím čerstvě otevřené lahve doporučujeme lahev
nejprve otevřít, ochutnat pro porovnání první doušek,
opět uzavřít a nechat do druhého dne pod korkem dýchat.
Možná budete, podobně jako my, překvapeni, jakou
proměnu víno do druhého dne prodělá.
|
nahoru |
za Promat-degustační-tým M. Přibyl
|
|
|
|
|
Gastronomický slovník |
Entrecôte [átrekot] – jedná se o velice
dobrý hovězí steak s tenkou vrstvou tuku. Doslovný
překlad je „mezi žebry“. Podle způsobu použití
mívá 350 až 550 gramů a výšku až 6 centimetrů. Galantina – jídlo u nás takřka vymí-
rající. Jde o pokrm z rolovaného vykoštěného
masa, naplněného různý- mi ingrediencemi (houby,
zelenina, játra…), zvolna vařené a podávané za
studena.
|
|
|
|
|
Milí přátelé z Promatu! |
Každý velký zážitek potřebuje trochu času, aby si
člověk utřídil všechny vzpomínky a emoce. Rio pro mě
bylo už pátou účastí na Paralympijských hrách.
Každé Hry byly jiné a každé jinak krásné. Stejně
jako moje první nominace do Sydney v roce 2000, byly
samotné letenky do letošního Ria pro mě obrovskou
odměnou a malým vítězstvím. Vždyť před dvěma lety
se to ještě zdálo nemožné… Právě po mém úrazu jsem se chtěl, jako poděkování
všem, kteří mi drželi palce, ještě jednou postavit na
start velkého závodu. Díky úžasné podpoře všech
lidí okolo mě se to podařilo hned za sedm měsíců a
já, díky senzačnímu šestému místu na dráhovém
šampionátu, mohl začít brát vážně myšlenku
o nominaci do Ria. Byl to poslední velký sen, který
se nám společně nakonec podařilo splnit. Během těch dvou let jsem se dokázal smířit
s faktem, že mi následky zranění už nikdy
neumožní bojovat o stupně vítězů na velkých
závodech, ale přesto jsem znovu dokázal najít motivaci a
chuť k maximálnímu tréninku. Díky němu a díky skvělému zázemí jsem nakonec
i v Riu mohl předvést výkony, které mi udělaly
velkou radost. Šesté místo ve stíhacím závodě na
dráze, deváté místo v časovce na 30 km a bojovně
pojatý silniční závod byly nejlepší odměnou za ty dva
roky bolesti a dřiny. A snad i nejlepším
poděkováním vám všem, kteří jste mi věřili a
říkali, že to má smysl. Byla to krásná tečka za tou
nejvyšší cyklistikou a pro mě i nádherné
rozloučení s paralympijskými hrami. Je to tak, příští sezóna bude mojí poslední. Ještě
jednou chci dát cyklistice maximum, ještě jednu zimu se
chci co nejlépe připravit na jarní a letní závody. Budu
si vybírat. Závody, které jsem měl rád, kde se mi
dařilo, kde mám své fanoušky. Doma i ve světě.
Ten program bude pestrý a já se na to strašně moc
těším. A na podzim uchystáme rozlučku, kterou se
uzavře nádherná kapitola mého života. Ale to je ještě
strašně daleko… Teď přijde chvilka odpočinku a pak
opět hurá do tréninku! Protože ten poslední rok si chci
užít naplno! Díky za vaši podporu!!
|
nahoru |
pro Promat-tým Váš Jirka Ježek
|
|
|
|
|
Do zahraničí bezpečně |
Pomalu nám odeznívají letní cesty za teplem a
milovníkům zimních sportů se začínají vybavovat
zasněžené kopce a pláně. Je tedy nejvyšší čas
plánovat zimní pobyt na horách. Naše hory jsou bezesporu
krásné. Kdo ale jednou ochutnal alpské svahy, podlehne
většinou jejich kouzlu. Za skvělou lyžovačkou
k našim sousedům nejčastěji míříme autem. Je to
nejrychlejší a nejpohodlnější. Myslím, že jsme již
všichni zkušení cestovatelé. Každopádně opakování
je matka moudrosti a je dobré mít na paměti několik
základních pravidel: 1. Informujte se o cílovém místě Vaší cesty,
místních zvyklostech, základních společenských
pravidlech. Uložte si do telefonu všechna důležitá
čísla pro případnou pomoc v nouzi. 2. Zkontrolujte doklady, jejich platnost a kompletnost. 3. Pojistěte se – kromě úrazu myslete také na škody,
které nechtíc můžete způsobit ostatním. Ostrá hrana
Vaší lyže, hoblující lak drahého vedle stojícího
vozidla. 4. Buďte ve spojení s kontaktní osobou doma –
je dobré udržovat spojení s domovem.
V případě mimořádné události bývá takový
kontakt důležitý. Pomoc z řad rodiny a přátel se
může hodit. Pokud cestujete do rizikovějších oblastí,
je možné se zaregistrovat ve webové aplikaci
„Dobrovolná registrace občanů při cestách do
zahraničí“ (DROZD). Získané informace slouží
konzulární službě k poskytování operativní
pomoci občanům ČR při událostech mimořádného
charakteru, jako jsou přírodní katastrofy, sociální
nepokoje a ozbrojené konflikty. 5. Chraňte své doklady a cennosti. 6. Dodržujte místní zákony, předpisy a respektujte
místní zvyklosti. 7. Chraňte životní prostředí. 8. Dodržujte celní předpisy. 9. V nouzi se obraťte na zastupitelský úřad ČR. Pro cesty v zimním období je dobré si připomenout,
že ve všech alpských zemích jsou zimní pneumatiky
v zimním období povinné. Každá země má sice svá
drobná specifika, ale na letních nebo opotřebovaných
zimních pneumatikách by se do hor vydal jen blázen.
V některých úsecích jsou v horách povinné
sněhové řetězy. Nezapomeňte je hodit do kufru
společně s lopatkou a pořádným lanem. A
nasazování řetě- zů si několikrát vyzkoušejte doma.
Ono experimentovat třeba už po tmě ve vánici
v –15 °C není žádná slast. V Rakousku,
Německu a Itálii můžete mít 0,5 ‰ alkoholu
v krvi, což platí pro soukromé řidiče
s praxí v řízení delší než 2 nebo 3 roky,
podle konkrétní země. Doporučuji nespoléhat na tuto
úlevu. V případě i nezaviněné dopravní
nehody je alkohol podstatně přitěžující okolnost.
Nezapomeňte také na vý- stražné vesty pro celou
posádku vozidla. V Rakousku a Německu není povinné
denní svícení, v Itálii ano. Rychlostní limity na
komunikacích si každý může připomenout při průjezdu
přes hranice. Kromě srdečného přivítání bývají
informační tabule o rychlostech a dálničních
známkách prvním kontaktem s novou zemí. Ať už
bude zima jakákoliv (kéž by zase byla po dlouhé době
pořádná, sněhová :-)), je dobré být připraven a ne
překvapen.
|
nahoru |
za Promat-tým L. Fleischer
|
|
|
|
|
Jak u nás s parkováním |
Radnice Prahy 6 po mnoha letech opovrhla našimi penězi,
jimiž jsme pro Vás zajišťovali jedno volné parkovací
místo před naší kanceláří. Někteří mohou oponovat,
že bylo stejně obsazené, nicméně toto přičítejme
nevychovanosti ostatních spoluobčanů, kterým se naše
„předplacené“ místo líbilo a tak Vám tam zabírali
místo. Radnice jedněmi penězi opovrhla a na druhé –
větší – se divoce vrhla. Zavedla u nás parkovací
zóny a my již nemáme možnost pro Vás ono parkovací
místo předplatit. Nyní jen stručně – jeden parkovací automat stojí na
ulici Čs.armády u prodejny potravin U Cedru a
druhý za školou v ulici Charlese de Gaulla. Pro
zaplacení je nutné znát registrační značku vozu,
jímž jste přijeli, a číslo úseku, v němž jste
vozidlo zanechali. Automat přijímá mince a platební
karty. Ale jako vždy v případě styku
s byrokracií je třeba se obrnit trpělivostí. Za
námi nezpůsobené komplikace se přesto omlouváme…
zachovejte nám přízeň, prosím, my si to nevymysleli
|
|
|
|
|
Vzpomínáme |
Letos v červenci (9. 7. 2016) uplynulo již deset let
od tragického úmrtí našeho kamaráda a kolegy Mgr.
Vladimíra Hápa. V našich myslích je stále
s námi; stavby, které on kdysi rozjížděl, se
v nedávné době dostavěly, některé jeho
„hlášky“ znějí dodnes na chodbách Promatu. Byl a
stále je jedním z nás.
|
|
|
|
|
Promat na Mezinárodním mistrovství Polska |
Ve dnech 26. - 28. srpna 2016 se na Polských Otmuchwských
jezerech konalo letošní otevřené mistrovství Polska
v lodní třídě Flying Dutchman a posádka Promatu
Storch/ Palkovský byla u toho. Po loňském úspěchu
přijela posádka lodi CZE 11 obhajovat první místo
v závodě obsazeném 22 loděmi ze tří států.
V horkých dnech na konci prázdnin bylo vypsáno 10
rozjížděk na krásné vodě v Nisském regionu hned
v sousedství Jeseníku. Celkově závody provázel
nedostatek větru a všechny jízdy se jely
v podvečerních hodinách díky stálému večernímu
termickému větru, takže o dojezdy na břeh až po
setmění nebyla nouze. Celkově se odjelo 7 rozjížděk a posádka Promatu CZE 11
Petr Storch/ Tomáš Palkovský v nich suverénně
zamířila pro další titul mezinárodního mistra Polska
s dojezdy 7 x 1 místo před lodí POL 7 Rokosz Maciej/
Tyszkiewicz Piotr a POL 1 Tyszkiewicz Jacek/Sobieraj
Katarzyna. Díky prvotřídní práci pořadatelů se
podařilo odjet krásný závod s bohatým kulturním
programem a všichni účastníci si užili příjemný
letní jachting.
|
nahoru |
pro Promat-tým Tomáš Palkovský
|
|
|
|
|
Mondi Caffé |
Na cestě po italských pražírnách se zastavujeme
v Římě. Tady byla v roce 1959 založena
pražírna kávy Mondi Caffé. Její vývoj je podobný,
jako u dalších italských značek. Nejdříve malá
rodinná firma, která se postupně rozrostla a stala se
světoznámou značkou. Firma je držitelem certifikátu
CSC. Caffè Speciali Certificati je asociace založena
v roce 1996 s cílem podporovat kulturu kvalitní
kávy. U nás méně známá značka Mondi určitě stojí za
pozornost. Pokud je název Mondi někomu povědomý, tak
v Horních Počernicích existuje Mondi Café
Restaurant. Ovšem shoda jmen je čistě náhodná a
žádná spojitost tu neexistuje. I kávu zde
používají jiné značky. Varianty směsí pro espresso, které jsou u nás
v nabídce: Mondi Caffé Full Body – příjemná a vyvážená
směs 70% Arabiky a 30 % Robusty. Kávu charakterizuje
nízká kyselost, příjemná vůně a chuť hořké
čokolády. Mondi Caffé Extra Mild – vynikající směs 80%
Arabiky a 20% Robusty. Má intenzivní čokoládovou vůni,
bohatou pěnu oříškové barvy. Nepatrný náznak
kyselosti, temněji pražená, Mondi Caffé Extra Strong - 100% Arabika
s nízkým obsahem kofeinu. Velmi intenzivní
květinová vůně. Pěna s oříškovou barvou
s narudlými proužky, chuť jemná, nasládlá,
ovocná, kyselost skoro neznatelná. Přejeme všem příjemné chvíle se šálkem dobrého
espressa, nejlépe v slunečních paprscích
posledních teplých podzimních dnů. Zdroj: www.mokacafe.cz
|
nahoru |
za Promat-tým L. Fleischer
|
|
|
|
|
Úplně jiný marketing aneb bonimibistro.cz |
Před pár lety vyrostlo u nás na ulici Čs. armády
nenápadné bistro se zeleným vývěsným štítem, pak
přibyla venku lavička, pak markýza a nakonec zahrádka.
Nastěhovali se tam chlapíci, kteří vařili v Aromi,
v Mirelii a asi i leckde jinde. Osádka se
ustálila a obchod vzkvétá. Kuchyně je balkánská či středomořská, vždyť ta
bývalá Jugoslávie do tohoto regionu zapadá. Kluci vaří
jak z partesu, sahají i do vzpomínek
z mládí a vytahují recepty svých maminek a
babiček. To by všechno nebylo nic neobvyklého. Nejkrásnější je,
jak dělají marketing – jako doma. S každým si
podávají ruku, navazují kontakty, prostě vrůstají do
Dejvic a tím se markantně odlišují. Od těch ostatních,
co se bojí vyjít před svou hospodu, jít a zeptat sami
zákazníka (pošlou obsluhu), jak jim to chutná, a nedej
Bože jim snad dát kávu na své náklady. Schválně tam zajděte na obědové meníčko –
polévka, hlavní chod a moučníček. A malý tip: na
rajčatovou polévku odebírá rajská jablíčka od
místních zahrádkářů, tomu se říká využití sítě
lokálních bio dodavatelů. Máme se hodně co učit...
|
|
|
|
|
EQUITONE – vláknocementové fasádní materiály |
Etex Group, jehož součástí je také Promat, vlastní
spoustu dalších firem. Jednou z nich je například
firma EQUITONE. Tato společnost má ve své nabídce
kompletní sortiment probarvených vláknocementových
materiálů navržených architekty pro architekty. Každá deska EQUITONE je jedinečná; ukazuje surovou,
neopracovanou strukturu základního vláknocementového
materiálu a zároveň jeho mechanické vlastnosti
umožňují bezkonkurenční flexibilitu designu. Více
informací naleznete na www.equitone.cz.
|
nahoru |
za Promat-tým P. Kejklíček
|
|
|
|
|
Limoncellový dort |
Upřímně řečeno nevím, proč se tento dezert jmenuje
limoncellový, protože italské limoncello je poslední, co
je tam cítit, ale název zachovám původní. Můžeme si
u toho s nostalgií vzpomenout na léto a ještě
si ho chvíli prodloužit. Dort má 3 vrstvy, spodní je těsto, uprostřed mascarpone
a pomerančové želé nahoře. To nejlepší, co na něm
vidím, je právě kontrast sladkého mascarpone a nakyslé,
osvěžující vrchní vrstvy. Na těsto budete potřebovat 125 g polohrubé mouky, 125 g
cukru, 50 ml oleje, 50 ml vody, 2 vajíčka a ¼ balení
prášku do pečiva (cca 3 g). Těsto zpracujte klasicky,
nakonec přidejte sníh z bílků. Dejte péct v dortové formě na 170 °C do zlatova,
cca 25 minut. Po vychladnutí na těsto naneste hustý krém
z mascarpone. V misce umíchejte 600 g mascarpone,
170 g cukru moučka a 2 lžíce Limoncella. Pokud nemáte po
ruce Limoncello, můžete nastrouhat trochu kůry
z limetky nebo citronu. Navrch patří pomerančové želé. Na něj budete
potřebovat 1 l pomerančového džusu, 2 vanilkové
pudinky, 2 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr a 1 lžíci
citronové šťávy. Z těchto ingrediencí uvařte
„pudink“, jen místo mléka přiveďte k varu
pomerančový džus. Po uvaření ho míchejte do
vychladnutí a poté nalijte na mascarpone. Určitě je dobré dort dělat den dopředu, aby vrchní
vrstva dobře zatuhla a dort se dal dobře krájet. Přeji dobrou chuť se vzpomínkami na prosluněnou
Itálii...
|
nahoru |
za Promat-tým M. Skotnicka
|
|
|
|
|
Promat s.r.o. V. P. Čkalova 22/784 160 00 Praha 6 - Bubeneč |
tel.: +420 233 334 806 fax: +420 233 333 576 skype: promat.praha |
GSM: 605 PROMAT 605 PROMAT 605 PROMAT |
promat@promatpraha.cz www.promatpraha.cz |
|
PDF verzi bulletinu můžete stáhnout
zde