Číslo 37
(březen 2015)
Vážený a milý Promačtenáři,
časoprostor nás posunul zase o další čtvrtrok, přiblíží (nebo přiblížil) nás o víkendu o další „cennou“ hodinu blíže létu a nás, krom všelijakých play –off a play-out a play-station a play-grounds a jiných play-x (ó, jak je ta čeština tvárná 🙂 ), mohou přivádět do adrenalinových stavů i další události kolem nás. Ale, jak často píšeme, tyto typy zpráv necháváme zpravodajským médiím na webech, tiskovinách či na našich metrových LCD v obývácích… My se spíše snažíme zaměřit na informování či připomenutí věcí, jako že se blíží Velikonoce, kde se dá podle nás dobře pojíst nebo postřehy z protipožárního světa. Přicházíme s dalším vydáním bulletinu ProČas®.
Jaro standardně představuje rozkvět a bujarost, a také ProČas je tentokrát zase třístránkový. Jeho autorům přejeme takovou svěžest a radost z předávání informací po celý rok! Z technické oblasti přinášíme informace ke Stavebnímu zákonu, z lingvistiky něco o švestkách, za sportovní okénko se budeme plachtit s Flying Dutchmanem nebo se připravovat na MS v hokeji a zbytek čísla vyplní tradičně rubriky kolem gastronomie.
Závěrem bychom Vám, našim čtenářům, rádi popřáli z redakce klidné a odpočinkové Velikonoce a volno s tímto svátkem spojené. A potěší nás, když i Vás potěší svým počtením náš Váš čtvrtletník ProČas®!
Promat s.r.o.
|
|
Velikonoce: čas na výměnu sportovního náčiní a krátkou inventuru národní historie |
Kromě některých žen v „tradičních“
domácnostech se „silným“ mužským pojetím pomlázky
se na Velikonoce většinou těšíme všichni. Je to mimo
jiné období prodlouženého víkendu a dětských mini
prázdnin, tudíž se nabízí čas na rozšíření
běžných víkendových aktivit. Někteří začnou
objevovat kola, aby zahájili jejich předsezónní servis,
někteří začnou uklízet zahradní domky a kolny a
někteří vyrazí na výlety a zájezdy za poznáním. V dnešní době, kdy je povědomí o významu tohoto
křesťanského svátku na velmi slabé úrovni (neplatí
pro duchovnější východní část naší vlasti), nakonec
ani jiný program u většiny českého občanstva,
nebo chcete-li příslovečné „mlčící většiny“,
očekávat nelze. Analýza pojmu „mlčící většiny“
je bezpochyby téma na dlouhé zimní večery, které již
pominuly. Nicméně, při sledování aktivit prezidenta lehce
nadpoloviční části našeho národa, mám neodbytný
pocit, že uvedené označení je bohužel stále
aktuální. Je až neuvěřitelné pozorovat, jak aktivně
se současný prezident hlásí k proruským postojům
a jak společně s ostatními prezidenty - diktátory
či vládci porobených národů dokonce plánuje
návštěvu vojenské přehlídky v zemi, která svými
zastydlými velmocenskými praktikami zaměstnává celý
svět. Opět jsme vtahováni do té části světa, kde pod
pláštíkem civilizované společnosti vládne
„samoděržaví“, bezpráví a lež, místo abychom
navázali na demokratické tradice, které jsou přes
všechny problémy určitě lepší vstupenkou ke světlým
zítřkům, než návrat k poddanským či dokonce
kolaborantským obdobím v naší občas slavné
historii. Nebýt poslušnými jelimany, to bych v tuto
chvíli s dovolením zařadil jako náš permanentní
domácí úkol. Trocha národní „dospělosti“,
samostatných postojů a něco z odvahy zahraničních
vojáků by nám určitě neškodilo! Ale dost již bylo
historických analýz. Občas je třeba se uvolnit a volně vydechnout do -
zaplaťpánbůh - v současnosti svobodné- ho
českého povětří. Blíží se zmiňované období volna,
osvěžme tedy ducha i tělo volnočasovými
aktivitami, abychom přivítali jaro v plné duševní
i tělesné kondici a bez pověstných rýmiček
(platí samozřejmě pro mužskou část populace). Promat-tým Vám bude ve Vašem snažení držet palce
a vzhledem k blížícím se svátkům si Vám
dovolujeme popřát výkonné slepice, bohatou pomlázku a
vydařené dny začínajícího jara. P. S. Abych nezklamal
jednoho našeho kolegu, musím na tomto místě uvést, že
uvedená přání platí i pro motorkáře!
|
nahoru |
Za Promat-team M. Přibyl
|
|
|
|
|
ProFór |
„Tak jak se máte?“ žertuje premiér na
shromáždění. „Dobře!“ odpovídají žertem voliči
|
|
|
|
|
Promat pozitivně |
Rozhodli jsme se otevřít novou rubriku Promat pozitivně,
abychom se s Vámi podělili o něco, co nás
poslední dobou inspirovalo nebo alespoň na chvíli
pozitivně naladilo. Špatných zpráv máme kolem sebe
všichni dost. Stačí si zapnout televizi, přečíst
noviny nebo si na ulici všímat obličejů unavených a
smutných lidí. Mě nedávno hodně inspirovalo shlédnutí filmu Summerhill
na youtube. Je to film (částečně dokumentární)
o první svobodné škole, která existuje už od roku
1921 v Anglii. Ukazuje, jak neuvěřitelně můžou
fungovat děti, když je jim dána svoboda, ale svoboda se
zodpovědností. Je v něm krásně vidět, jak funguje
dětská demokracie a jak se jí tam děti postupně učí. Po shlédnutí filmu jsem si hned uvědomila, že
u nás by taková škola asi neuspěla. Chápu, že je
to určitý extrém. Kdyby se to však dalo propojit
s druhým extrémem, kterým je naše základní
školství, vzniklo by něco, co by mohlo uspět a co by
podle mého stálo za to. Možná by konečně děti chodily
do školy rády a možná by konečně ze škol
odcházeli mladí lidé, se zdravým sebevědomím, touhou
tvořit a vnímat potřeby nejen své, ale i druhých.
|
nahoru |
za Promat-team M. Skotnicka
|
|
|
|
|
Z Promatího kalendáře |
• 16. 4. 2015
v budově Krajské knihovny v Karlových Varech a
21. 4. 2015
ve školícím středisku Promatservis, s.r.o
v Lovčicích (u Chlumce nad Cidl.) se bude konat
odborný seminář „Tepelná izolace a požární odolnost
konstrukcí“, který jsme pro Vás připravili
ve spolupráci s fi rmou CIUR, a.s. Účast je
hodnocena jedním bodem ČKAIT. Více informací na http://web.promatpraha.cz/pozarni-bezpecnost-staveb/skoleni/seminar_promat_ciur.
• 22. - 24. 4.
2015 pořádá společnost T.E.P. tradiční
seminář Nové trendy v BOZP a PO. Více informací na
webových stránkách pořadatele http://www.tep-kubickova.cz/ • 28. 4. 2015 se
koná v Praze v hotelu Svornost valné
shromáždění Profesní Komory Požární Ochrany. Po
třech letech opět proběhnou volby do prezídia
sdružení. První informaci najdete nahttp://www.komora-po.cz/article.php?id=1836
. Bližší informace dostanou členové PKPO přímo na
své kontaktní e-mailové adresy. • 29. 4. 2015
v hotelu HESPERIA v Olomouci a 20. 5. 2015 v hotelu
ALWYN v Praze 8 se budou opět konat speciální
školení s názvem „Kontrolní technik požárně
bezpečnostních zařízení (PBZ) konstrukcí Promat“
podle vyhlášky Ministerstva vnitra č. 246/2001 Sb.
ve znění pozdějších předpisů (vyhl. 221/2014
Sb.). Tyto termíny jsou již téměř obsazené, ale
v případě Vašeho zájmu nás můžete kontaktovat
na e-mail: skoleni.pbz@promatpraha.cz.
Účast je hodnocena jedním bodem ČKAIT. • 29. - 31. 5.
2015 proběhne v Královské zahradě
Pražského hradu další ročník největšího festivalu
jídla více na www.praguefoodfestival.cz. • 9. - 10. 6. 2015
pořádá Profesní Komory Požární Ochrany konferenci
s mezinárodní účastí. Konferenci PKPO poprvé
v historii pořádá na Moravě, konkrétně
v hotelu Sladovna v Černé Hoře. Více
informací, které budou průběžně doplňovány získáte
na http://komora-po.cz/article.php?id=1878.
• V listopadu
2015 se bude konat již tradiční Svatomartinská
konference, kterou pro Vás Promat začíná postupně
připravovat.
|
nahoru |
Za Promat-team P. Kejklíček, V. Stanke a L. Zajíc
|
|
|
|
|
Doporučujeme |
MUSCAT (česky Muškát), bílé jakostní víno, suché,
ročník 2010, GERARD WOHLEBER, Andlau, Alsace, Francie Barva: světle žlutá. Vůně: výrazná, jemné aroma žlutých melounů a
bezového květu. Chuť: minerální, zemitá se svěží jemnou
kyselinkou a výrazným příspěvkem limetky a meruněk,
v dochuti příjemná hořčinka. Stolování: Výborně se snoubí především
s paštikami ze světlých mas. Netřeba se
obávat ani kombinace s přírodními úpravami
králičího či drůbežího masa. Dále je možno
doporučit k mořským plodům, nebo máslové rybě.
Zkuste k pokrmům s kozím sýrem! Osobní dojem: Zkuste něco z doporučeného
snoubení. Dozajista nebudete zklamáni. Důležité upozornění ke konzumaci: Doporučuji
neprotahovat dobu pobytu vína ve skleničce.
Zvláště, pokud si chcete vychutnat celou škálu vůní a
chutí. Ze stejného důvodu je vhodné podávat víno
ve vhodném teplotním intervalu (ideál 9 - 11°C).
Skladovat nedoporučujeme. Lepší je vždy koupit nový
karton. Na zdraví a dobrou chuť!
|
nahoru |
za Promat-degustační-team M. Přibyl
|
|
|
|
|
Hausbrandt – legendární italská značka |
Torrefazione Hausbrandt je uznávanou a ceněnou značkou
ve světě kávy. Patří mezi nejstarší pražírny
Itálie. Byla založena v roce 1892 v pří-
stavním městě Terst rakouským námořníkem, kapitánem
Hermannem Hausbrandtem – odtud neitalsky znějící název
fi rmy. Nabídka pražírny je poměrně bohatá, za čímž
se skrývá snaha vyhovět všem možným chutím milovní-
ků kávy. Najdeme zde kávové směsi ze 100% Arabicy
a směsi Arabicy s Robustou v různých poměrech.
Hausbrandt Espresso Nonetti – je nejstarší směs
značky. Skládá se z Arabicy 80% a Robusty 20%. Má
příjemnou ořechovou chuť a minimální náznak kyselosti
se středním obsahem kofeinu. Je vhodná pro celodenní
konzumaci. Hausbrandt Gourmet Columbus – pro tuto kávu jsou
vybírána ta nejlepší zrna Arabicy, která pochá- zí
výhradně z Kolumbie. Jedná se o 100% Arabicu,
směs složenou z devíti druhů. Patří
k prestižní nabídce fi rmy a je všeobecně
považována za jednu z nejlepších káv této
kategorie. Má vyváženou chuť s nádechem
citrusových plodů, hořké čokolády s náznakem
chuti lékořice. Má jemnou kyselost. Hausbrandt Trieste – vynikající směs 70% Arabicy
a 30% Robusty. Jedná se o klasické silné italské
espresso, ideální jak do profesionálních tak domá-
cích kávovarů. Má výrazně čokoládovou chuť
s nádechem sladu s potlačenou kyselostí. Káva
je opravdu silná a proto se doporučuje pro dopolední
konzumaci a jako povzbuzovací prostředek. Hausbrandt Qualita Rossa – směs velmi vhodná pro
domácí a kancelářské kávovary. Směs 60% Arabicy a 40%
Robusty. Větší podíl Robusty zajišťuje této kávě
její sílu. Káva má minimální kyselost a bohatou pěnu.
Osobní doporučení – pro všechny, kdo mají
rádi silné espresso je nejlepší volbou Hausbrandt
Trieste. Přítomnost Robusty snižuje přirozenou kyselost
Arabicy, která ne každému milovníku kávy vyhovuje.
Výše uvedení zástupci představují jen část
sortimentu značky Hausbrandt. Milovníkům kávy
doporučuji tuto značku nepřehlédnout a věřím, že si
každý vybere takovou směs kávy, jaká vyhovuje jeho
chuti. Zdroj: http://www.kavishop.cz
|
nahoru |
za Promat-team L. Fleischer
|
|
|
|
|
Mistrovství světa v ledním hokeji ČR 2015 |
Po jedenácti letech se mistrovství světa v ledním
hokeji vrací zpět na území České republiky. Stejně
jako v roce 2004 je bude i letos hostit pražská
O2 aréna a ostravská ČEZ aréna. Pro Ty z vás, kteří nemůžete sledovat cestu
našeho národního týmu na vlastní oči, nebo jste
neměli štěstí při koupi vstupenek, máme připravený
herní plán celého mistrovství. Herní plán si můžete stáhnout z našich webových
stránek na odkazu zde Poslední dobou se v médiích rozběhla debata, kdo a
kdy přijede nebo nepřijede posílit český národní
tým. Věřte, že členové Promat týmu za Vámi přijedou
s technickou podporou v průběhu mistrovství
i v průběhu celého roku.
|
|
|
|
|
Dřevěné zimní zahrady
z pohledu požární odolnosti |
S jarním sluníčkem stoupá naše aktivita a
zvyšuje se touha té sluneční pohodové energie co
nejlé- pe – pro sebe – využít. Majitelům
nemovitostí se naskýtá možnost rozšířit užitné
plochy o prosklené pergoly či zimní zahrady, a tam
se nechat laskat paprsky slunce a relaxovat. Rozhodneme-li se např. pro zimní zahradu
s dřevěnou nosnou konstrukcí, jistě nesáhneme
vedle. Dřevo se nám odmění svou kresbou, vůní,
konstrukčními vlastnostmi. Z hlediska požární
ochrany mů- žou nastat např. následující situace: - prostup kouřovodu - nedostatečné odstupové vzdálenosti - zásahy do jiných požárních úseků - okna, dveře s požadovanou požární odolností Dodávka kvalitní zimní zahrady však rozhodně není
smontování okenních a dveřních dílů do požadovaného
tvaru, jak se stále mnozí - málo zkušení dodavatelé
domnívají. Doporučujeme vždy volbu osvědčeného a
renomovaného výrobce, jehož konstrukce již prošly
ohněm zkušebny. Související informace najdete na: http://www.azeko.cz/1379/zimnizahrady a
http://web.promatpraha.cz/pozarni-bezpecnost-staveb/konstrukce.
|
nahoru |
za Promat-team L. Zajíc
|
|
|
|
|
Zimní příprava Flying Dutchman CZE 11 |
Na přelomu roku 2014 a 2015 došlo k podstatným
změnám v posádce a v lodi připravované na
závodní sezónu 2015. Nejdůležitější změnou bylo pořízení nové lodi
schopné konkurovat evropské a světové špičce a
s tím spojená změna čísel na plachtách.
V sezóně 2015 bude naše posádka působit na
evropských vodách pod označením CZE 11. Další důležitou změnou bylo složení závodního týmu
kdy do posádky přibyl zkušený kormidelník a
několikanásobný mistr republiky z lodní třídy
Flying Dutchman 420, Petr Štorch, který nahradil Jiřího
Hrubého. Suma sumárum do sezóny 2015 půjde nová loď
s novými čísly na plachtách a zbrusu nová
posádka: CZE 11 - Petr Štorch, Tomáš Palkovský na lodi
Promat. V průběhu zimy celá posádka absolvovala pernou fyzickou
přípravu skládající se z pravidelného
dvoufázového tréningu zaměřeného na optimalizaci
váhových poměrů v posádce a fyzické
připravenosti. Zároveň s posádkou jsme věnovali
maximální péči i přípravě lodi aby na začátek
sezóny byla seřízená pro nejlepší výkonnost. Ladění
plachet, úpravy na trupu, výměna opotřebených částí
a upgrade starších to vše ještě před prvním
spuštěním na vodu. Od poloviny března pak začí- nají
první tréninky a obnovení návyků na vodě, testování
všeho před prvním závodem. Tyto změny nastaly pro celkové zvýšení výkonnosti a
ambicí posádky. Program a seriál závodů pro rok 2015 je
opravdu bohatý a posádka Promat by chtěla zajet co
nejlépe na českých i zahraničních závodech.
V jarní části sezóny je kromě tradičních
závodů i přirozeným vrcholem účast na regatách
EUROPOHÁRU v Trapezregattě Steinhude, Wannsee Pokal -
Berliner Meisterschaft a FD-Cup Ammersee. Po letní
přestávce by pak měla následovat podzimní část
tvořená vrcholem České soutěže - MČR na Nechranicích
a hned následujícím ME v Chorvatském Umagu, kde by
chtěla posádka Lodi CZE 11 usilovat o první
desítku. Držte nám palce v sezóně 2015 ať Promat
všem ukazuje cestu.
|
nahoru |
T. Palkovský a za Promat-team V. Stanke
|
|
|
|
|
Nová možnost objednání skel |
Pro zjednodušení a zefektivnění zpracování vašich
objednávek požárních i nepožárních skel od fi
rmy Promat můžete využívat nově zřízenou mailovou
adresu sklo@promatpraha.cz. Objednávky zasílané na tuto adresu se rychleji
nasměrují k příslušným kolegyním
v obchodním oddělení, které se objednávkami tohoto
sortimentu u nás v Promatu zabývají.
Neváhejte, prosím, této adresy pro tyto účely
využívat!
|
nahoru |
za Promat-team J. Ohanka
|
|
|
|
|
Jak se kde říkalo švestce? |
Slovo švestka má zajímavou historii. Pochází patrně
z latinského slova sebestica „arabská“, to
vzniklo z arabského slova sebesten označujícího
plody švestky a to zase přišlo z perštiny
(německé jméno Zwetschke je z češ- tiny). Podoba
švestka, shodná se spisovným jazykem, však byla
zachycena jen vzácně, na většině území Čech se
užívá zjednodušená varianta šveska. Původní, starý název pro švestku na našem území je
slíva, slovo zachované už jen v západní polovině
Slezska (od něho je slivovice), ve vý- chodní
polovině byla zapsána zdrobnělina slivka. Na většině Moravy jsou také názvy novější. Větší,
západní část zaují- má slovo kadlátko), původně
karlátka, vyskytující se už jen ojediněle západně od
Brna. Je to jméno podle Karla IV., který podporoval
sázení ovocných stromů, zvláště slív. A východní
Morava má trnku, slovo vzniklé přenesením názvu
příbuzné peckovice s trny. Zdroj Lidové noviny, 5.3.2015.
|
nahoru |
za Promat-team J. Ohanka
|
|
|
|
|
Gastronomický slovník |
Crème brûlée (krém brylé) - volně by se dal
název přeložit jako přepálený krém. Jedná se
o výbornou sladkou tečku, sestá- vající
z vaječných žloutků, smetany a cukru. Najdeme jej
ve španělské, portugalské a francouzské kuchyni.
Bývá ochucen ještě vanilkou, skořicí, pomerančovou
kůrou či mandlovým mlékem. Zvláštností je právě
karamelová krusta, kterou chef vytváří plamenem přímo
na moučníku, odtud ono jmé- no. A ve Francii ještě
zůstaneme. Crêpe (krép) – velice tenká palačinka.
Francouzi je milují a požírají je na slano
i sladko. Původ této dobroty má kořeny
v Bretani a je pečená na sucho, bez oleje. Tajný tip
ProČasu: zkuste si ji jen s troškou medu, citrónem a
slzou másla. Mňam!
|
nahoru |
za Promat-team L. Zajíc
|
|
|
|
|
OOOO aneb Obecně oblíbený opravník
omylů |
Je tu zase naše oblíbená, i když někdy
opomíjená, rubrika. Tentokráte ne o PO, ale
o víně. Svět vína je plný tajemných názvů, ale
i chimér či mýtů. Tyto jsou mnohdy nezdravé či
kvalitě konzumovaného moku takřka ubližující. Mýtus č. 1 POKOJOVÁ TEPLOTA Byli jste určitě někdy na hradě nebo zámku. Teplota
nedosahuje nikdy teplot v našich obývacích
pokojích. Dnešní standard je 20 ºC plus, spíše 22 ºC.
Dříve to bývalo 14 - 18 ºC a konzument v hradní
věži zezadu omrzal a zepředu se připaloval sálavým
teplem krbu. Červené tedy nejlépe vychutnáte nachlazené na 14 - 18
ºC, bílé 9 - 14ºC – podle ročníku, obsahu alkoholu,
vyzrálosti nebo školení v dřevěném sudu. Na
zdraví!
|
nahoru |
za Promat-team L. Zajíc
|
|
|
|
|
Z promatí kuchyně: Jarní očista |
Na jaro se každý rok všichni těšíme, ale někdy nás
zaskočí, že místo toho, abychom sršeli energií a
radostí, cítíme se jako pod poklicí. Není divu, po
zimě, kdy jsme si hromadili tukové zásoby, méně se
hýbali a na sluníčku trávili méně času, si tělo
říká o své. Jaro je proto nejvhodnějším časem pro očistu našeho
organismu a na toto období se doporučuje zařadit
očistné kůry a půsty. Jestli se na tyto radikální
metody necítíte, stačí jen využít toho, co nabízí
jarní příroda. Obyčejné luční bylinky jsou
napěchované prospěšnými látkami a stačí si jimi
posypat chléb, namazaný máslem. Použijte mladé kvě- ty
a lístky sedmikrásky, mladé listy a květy pampelišky,
lístky ptačince a přidávejte je pravidelně do salátů,
které jste zvyklí dělat. Za největší zázrak jarní přírody je považována
kopřiva. Je to výborný čistič krve a o jejím
složení a účincích jste už zajisté slyšeli mnohé.
Z mladých listů si můžete připravit nejen čaj
(vhodný pro očistu krve, ale i doplnění železa a
fosforu, ale i nálev za studena. Tři hrsti mladých
listů kopřiv zalijte litrem studené vody, nechte přes
noc louhovat a ná- lev můžete popíjet celý den. Na kopřivu nezapomeňte ani při přípravě velikonoční
nádivky. Přeji krásné Velikonoce a radost
z probouzející se přírody.
|
nahoru |
za Promat-team M. Skotnicka
|
|
|
|
|
Restaurace na horách |
Plno Čechů, Moravanů a Slezanů jezdí lyžovat do
Severní Itálie, chcete-li Jižního Tyrolska. Na svazích
je samoobslužných „obrázkových“ restaurací hafo.
Ale, co s gurmetským jazýčkem? P r o Č a s se obětoval a prozkoumal bílé
svahy okolí Sella Rondy. Jednu Malga Sella (www.sellaalm.it) našel kousek pod Passo
Sella, druhou v Passo Pordoi, Ristorante Maria. Poměr cena/výkon úžasný, scenérie fascinující,
obsluha rychlá a ceny mírné. Zkuste. Dobrou chuť!
|
nahoru |
Za Promat-team L. Zajíc
|
|
|
|
Novinky |
|
nahoru |
Za Promat-team J. Ohanka
|
|
|
|
Promat s.r.o. V. P. Čkalova 22/784 160 00 Praha 6 - Bubeneč |
tel.: +420 233 334 806 fax: +420 233 333 576 skype: promat.praha |
GSM: 605 PROMAT 605 PROMAT 605 PROMAT |
promat@promatpraha.cz www.promatpraha.cz |
|
PDF verzi bulletinu můžete stáhnout
zde