Číslo 36
(prosinec 2014)
Vážený a milý Promačtenáři,
závěr kalendářního roku je vždy spojen nejen s tradičními Vánocemi a novoročními bujarými oslavami, radostí, že jsme zase o rok chytřejší a obdarovanější, že napadne sníh a budeme stavět na sebe sněhové koule ozdobené mrkví a hrncem… Ale také s menším či větším stresem, snahou dohonit to, co se za 11 měsíců nestihlo, vytvářením někdy až umělého pocitu nucené radosti a sepisováním toho, co od 1.1 musí být jinak. Nebo aspoň od 5.1. … 🙂 Nenechme se tedy unést těmito chmury a pocity, že to nezvládáme, když za to stejně může země a vesmír – v zimě má den jen 8 hodin, zatímco v létě jich má plných 16 ! Takže logicky za polovinu času toho nemůžeme stihnout dvojnásob, že? Tak podobnými i jinými chytrostmi bychom Vás chtěli pod stromečkem obdarovat i z našeho-vašeho vydání bulletinu ProČas®.
Čas vánoční i novoroční je pro většinu z nás spjat s pojídáním a popíjením, k čemuž by se ProČas rád přidal a většina článků bulletinu se tedy točí právě kolem těchto témat. V minulém čísle se nám blýskla nová autorská hvězda, kdy v silné konkurenci promatích vinařů si dokázal se svou znalostí kávy vytvořit početnou čtenářskou skupinu, a proto i v tomto čísle přineseme další z jeho poutavých a poučných článků o kávě.
S jídlem a Promatem je již léta spjata i aktivní činnost gastronoma Pavla Maurera. V tomto čísle přinášíme bližší informace o vyhlášení 10 nejlepších restaurací v ČR. Recept promatí kuchařky „Magdaleny“ ozdobí i toto číslo, stejně jako vinný tip ke štědrovečerní rybě.
Všem vám, našim čtenářům, přejeme dostatek pohody a klidu do závěru roku, vykročení tou správnou nohou nejen toho prvního nebo pátého, ale každý den v tom příštím roce, roce 2015! A k dobré pohodě vám budiž nápomocen i náš váš čtvrtletník ProČas®!
Promat s.r.o.
|
|
Jdi za svou svobodou |
Letos si připomínáme 25 let nové éry. Já vím, že je
to téma lehce zprofanované, ale zároveň velice těžké.
Vše řečeno, napsáno – uzavřená kapitola. Je to
opravdu tak? Pamatuji si, jak jsem chodil chrastit klíči na Václavák,
poslouchal Zemana, Havla, Kubišovou, Komárka a další.
Bylo to krásné, šel mi mráz po zádech. Hlavou mi
běžely chvíle u zakázaného Hlasu Ameriky, nucení
ke vstupu do KSČ, pionýrské šátkování, žebrání
rodičů o výjezdní doložku do Jugoslávie. Věděl
jsem, že tohle nechci ani pro sebe ani své blízké. Teď čas pokročil o 25 let dále. Opomineme-li, že
současný prezident je vulgární alkoholik, premiér
nositel přezdívky Ozubené vajíčko, že poslanci nemají
mnoho společného s normálními lidmi, že každou
chvíli řešíme jinou českou či světovou aférku, máme
se dobře. Někteří hůř, někteří lépe, ale dobře všichni.
Jsme totiž svobodní. Se svobodou je však nelehké žít.
Nese s sebou všechny možné vedlejší produkty a je
jen na nás, jak moc o ni budeme pečovat a zůstaneme
sami sebou, tedy opravdu svobodní. A pokud nechceme žít zde, můžeme svobodně jít téměř
kamkoli jinam, pokud k tomu máme odvahu, jazykovou a
morální predispozici. Važme si toho, je nenahraditelná,
krásná a opojná. Krásné Vánoce a zdravý, silný a opět svobodný rok
2015!
|
nahoru |
Za Promat-team L. Zajíc
|
|
|
|
|
ProFór |
Česko má technický stav silnic na jedničku! Problém
nastává, když zařadíte dvojku nebo vyšší rychlostní
stupeň.
|
|
|
|
Promat private |
|
|
|
|
|
Nejezte blbě! |
Letos 4. 12. se v Míčovně na Pražském hradě
konalo vyhlášení deseti nejlepších restaurací
v ČR. Výběr nejlepších a nejzajímavějších
restaurantů je vytvořen na základě nezávislých
názorů dobrovolných hodnotitelů, kteří tajně a za
svoje peníze letos navštívili a oznámkovali 762
gastronomických podniků v naší zemi. Těchto 588
prověřených „komisařů“ z řad veřejnosti
utratilo za konzumaci v hodnocených restauracích
celkem 6 480 010 Kč. Pořadí restaurací: 1. Terasa U Zlaté studně, šéfkuchař Pavel
Sapík, Praha 2. Radisson Blu hotel, Alcron, šéfkuchař Roman
Paulus, Praha 3. Farma Košík, šéfkuchař Václav Košnář a
Vladimír Plaček, Tuchom 4. Koishi fish & sushi, šéfkuchař Petr Fučík,
Brno 5. Le Terroir, šéfkuchař Jan Punčochář a Pavol
Pavlík, Praha 6. Bellevue, šéfkuchař Petr Bureš, Praha 7. Mandarin Oriental hotel, Prague, Essensia,
šéfkuchař Jiří Štift, Praha 8. La Degustation Bohême Bourgeoise, šéfkuchař
Oldřich Sahajdák, Praha 9. Promenáda, šéfkuchař Milan Kladívko, Karlovy
Vary 10. Chateau Mcely, Piano Nobile, šéfkuchař Jan
Štěrba, Mcely Mottem večera byla svíčková – kromě ostatních
receptů, jimiž se oceněné podniky chlubily – a nápad
to byl znamenitý. Promat předal své tradiční ocenění – VAŘEČKU –
karlovarské restauraci Kolonáda, na níž si ceníme
především skvělý servis (kromě výtečné kuchyně
šéfkuchaře). Zároveň byl zahájen i zimní Grand Restaurant
Festival, tudíž i Vy můžete ochutnat skvělé
pokrmy za rozumné ceny. Více na www.grandrestaurantfestival.cz/uvodni-strana
|
nahoru |
za Promat-team L. Zajíc
|
|
|
|
|
Z Promatího kalendáře |
• 12. 2. 2015 bude
pořádat společnost AXIS, ve spolupráci
s Profesní Komorou Požární Ochrany (PKPO),
seminář s názvem „Výplňové otvory
z požárního hlediska“. Tato akce se
uskuteční v Praze a je zařazena do celoživotního
vzdělávání ČKAIT. Více informací a také i mož-
nost přihlášení na www.studioaxis.cz.
|
nahoru |
Za Promat-team P. Kejklíček
|
|
|
|
|
Doporučujeme - speciální tip
ke štědrovečerní rybě |
Ryzlink Rýnský, zkratka RR, bílé jakostní víno,
suché, ročník 2013, Žernosecké vinařství s.r.o.
Barva: světle žlutá. Vůně: citrusová, jemné aroma čerstvého
angreštu. Chuť: svěží, minerální, s výrazným
příspěvkem limetky a citrusů, s typickou jemnou
kyselinkou, nasládlá v dochuti. Stolování: Dnešní vinařský kus byl speciálně
vybrán coby doprovod ke sváteční štědrovečerní
rybě, zvláště pokud je sladkovodní, tedy např.
k tradičnímu kapru. Jinak se hodí především
k nemasitým předkrmům, bílým a měkkým sýrům,
případně k zeleninovým salátům. Speciální tip:
zkuste k hráškové polévce s máslovými
krutony! Osobní dojem: Svěží víno, které se výborně
hodí ke štědrovečernímu rybímu menu. V každém
případě doporučuji často zapíjet, abyste si
patřičně vychutnali doporučené snoubení. Důležité upozornění ke konzumaci: Jak již bylo
řečeno, chce to často zapíjet, takže po malých
doušcích a nenechávat dlouho ve sklence. Proto
doporučuji mít připraven dostatečný počet lahví. Je
vhodné nepodávat víno podchlazené nebo naopak vlažné
(ideál v intervalu 12 - 14 °C), aby chuť vína
neztratila velmi příjemný buket. Jinak bude příliš
cítit kyselinka a zážitek nebude zdařilý.
|
nahoru |
za Promat-degustační-team M. Přibyl
|
|
|
|
|
Vánoční provoz Promat s.r.o. a Promat servis |
Vážení zákazníci, s příchodem měsíce prosince
Vám sdělujeme, že provoz v kancelářích, výrobě
a skladu našich firem bude v době od poloviny
prosince 2014 do začátku nové „prodejní sezóny“
2015 řešen následovně:
|
nahoru |
Za Promat-team J. Ohanka
|
|
|
|
|
Vettori – tajný typ pro milovníky kávy |
Dnešním číslem otevíráme novou rubriku, která se bude
zabývat značkami káv, které jsou rozšířené
v naší zemi a můžete s e s nimi setkat
jak v kavárnách, restauracích, tak si je můžete
koupit pro svoji spotřebu ve firmách nebo
domácnostech. Úkolem rubriky je přinést Vám informace a
osobní zkušenosti o všech zajímavých značkách a
zejména o těch, které nevídáte na vývěsních
štítech restaurací a kaváren. Naší první značkou je Vettori, což je malá italská
rodinná pražírna, která se nachází v Toskánsku
v provincii města Lucca, jejíž historie se začala
v roce 1925. V nabídce pražírny jsou kávové
směsi od 100% Arabicy až po nezvykle 100% Robustu. Vettori Aromatica – je špičková směs 100%
Arabicy a jedná se o vrchol značky. Pro kávu je
charakteristická kvalita zrn. Má příjemnou nasládlou
chuť, výrazné a příjemné aroma. Na 100% Arabicu nemá
výraznější kyselou příchuť. Vettori Effe – je směs 80 % Arabicy a
20 % Robusty. Zrna jsou pražena na střední stupeň,
a káva tak má lehké a svěží aroma. Chuť má lehce
kořeněnou s takřka nepostřehnutelnou kyselostí.
Ideální volba pro ty, kdo se nechtějí vzdát kvalitní
arabicy a nevyhovuje jim vyšší kyselost. Vettori Italiana – příjemná směs 50 %
Arabicy a 50 % Robusty. Silná káva s velmi
intenzivní chutí a lehkou kyselostí. Chuť se vykazuje
lehkou hořkostí s čokoládovým nádechem. Je to
ideální káva vhodná do mléčných kávových variant,
kde zůstane zachována její chuť. Vettori Tradizionale – pokud někdo tvrdí, že
Robusta je obyčejná káva s nízkou kvalitou, měl by
ochutnat tuto směs ze 100% Robusty. Vettori
Tradicionale je silná, výstřední, divoká a nečekaně
výtečná, s dlouho trvající chutí. Kvalita zrn je
na vysoké úrovni a jejich velikost a barva je srovnatelná
s Arabicou. Je velmi oblíbená na jihu Itálie. Má
vyšší obsah kofeinu, proto ji lze doporučit zejména pro
ranní a dopolední kávové nápoje. Osobní doporučení – všechny uvedené směsi jsou
výtečné. Jednoznačnou volbou je Vettori Effe, která je
vyvážená a velmi velmi příjemná. Tajným tipem je
Vetori Tradicionale, neuvěřitelná, hravá, silná káva
pro všechny, kdo očekávají od kávy povzbuzující efekt
a nevyhovuje jim kyselejší příchuť typická pro
Arabicu. Hodně příjemných zážitků při ochutnávání kávy a
hledání Vaší oblíbené značky. U kávy je to jako
u vína. Ke spokojenosti je potřeba se propít a
najít tu značku, která vám nejvíce chutná a vyhovuje. Zdroj: www.mokacaffe.cz
|
nahoru |
za Promat-team L. Fleischer
|
|
|
|
|
Trojský most |
Součástí výstavby městského okruhu
Špejchar-Pelc-Tyrolka je kromě hlavní tunelové stavby
Blanka, na které se naše firma podílí, i nově
otevřený Trojský most v Praze. Tato konstrukčně
ojedinělá stavba spojuje holešovický břeh Vltavy
s trojským a působí velice vzdušným dojmem. Na spodní mostovce obloukového mostu leží uprostřed
tramvajové těleso, obousměrné jízdní pruhy, chodníky
a také pruhy pro cyklistickou dopravu. Vlastní těleso
mostovky a příčníků, které je tvořeno předpjatým
betonem, je zavěšeno přes důmyslně navržený systém
nerezových táhel do obloukových nosníků mostu. Celková
délka mostu je 250 m a výška nosné konstrukce nad
maximální plavební hladinou je 34 m. Stavba vyniká nejen ve dne, ale také v noci, kdy
je celý most osvětlen a s odrazem jeho konstrukce na
hladině pů- sobí velice zajímavě. Je pravdou, že cena této stavby přesáhla původně
uvažovanou hranici, ale dle mého názoru je tato stavba
dalším architektonickým prvkem zdobícím Prahu. Nyní se
už Pražané mohou těšit na otevření vlastního
tunelového komplexu Blanka, kdy se tyto stavby funkčně
spojí
|
nahoru |
za Promat-team P. Kejklíček
|
|
|
|
|
Z promatí kuchyně: Kroupové rizoto čili
krupoto |
Pro ty z Vás, kteří budou mít na Vánoce pocit, že
by potřebovali sníst něco lehčího než je smažený
kapr se salátem nebo pečená kachna, nabízím recept na
rizoto z ječných krup, nebo jak se mu česky říká
– krupoto. V dřívějších dobách se ječné
kroupy jedly poměrně často, dokonce byly zařazovány
jako postní jídlo na štědrovečerní tabuli. Na seznam vánočních nákupů si tedy dopište ještě
ječné kroupy celé (nelámané) a máslovou dýni. Zbytek
surovin budete mít určitě doma. Na oleji osmahněte
nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte na kostky nakrájenou
menší dýni, osolte, opepřete a opékejte asi 5 minut.
Připravte asi 0,6 l vývaru, kterým budete kroupy
podlévat. Potom přidejte 300 g krup a opékejte spolu
s cibulí a dýní ještě pár minut. Poté podlijte
sklenkou suchého bílého vína a nechte ho vyvařit. A nyní přišel čas na vývar. Vlijte ho 1 naběračku,
zamíchejte, a když se vsákne do krup, celý postup
opakujte. Celý proces bude trvat 30 - 40 minut, dokud
nespotřebujete připravený vývar. Nelijte ho tam
najednou, ale opravdu pouze po naběračkách, dokud
tekutinu nenasáknou kroupy. Hotový pokrm bude na skus a
krémové konzistence. Na talíři ho posypte strouhaným
parmazánem a nasekanou zelenou petrželkou. Přeji dobrou chuť, nejen u štědrovečerní tabule.
|
nahoru |
za Promat-team M. Skotnicka
|
|
|
|
|
Mistrovství ČR lodní třídy Flying Dutchman |
V září (12. - 14.) se konalo na Nechranické přehradě
Mistrovství ČR lodní třídy Létající Holanďan. Celý
článek o tom, jak si vedla posádka lodi CZE 21 si
můžete přečíst na www.iregata.cz/news/flying-dutchman-mistrovstvi-cr.
|
nahoru |
za Promat-team V. Stanke
|
|
|
|
Vyhláška č. 221/2014 Sb. |
S účinností k 1. 11. 2014 byla novelizována
původní vyhláška č. 246/2001 Sb. o stanovení
podmínek požární bezpečnosti a výkonu státního
požárního dozoru (vyhláška o požární prevenci).
Pro provádění pravidelných kontrol požárně
bezpečnostních zařízení našich systémů se i po
tomto novém vydání vyhlášky č. 221/2014 Sb. nic
nemění. Dále budeme pro Vás připravovat, i v roce 2015,
speciální školení s názvem „Kontrolní technik
požárně bezpečnostních zařízení“ protipožárních
systémů Promat. Na tomto školení obdržíte základní
informace k této nové vyhlášce a představíme Vám
ten správný postup, jak provádět kontroly těchto
daných zařízení.
|
nahoru |
za Promat-team P. Kejklíček
|
|
|
|
|
Restaurace Na Koupališti |
Dobré podniky najdete všude – nejen v krajských
městech. Už několik let sleduji výkony restaurace „Na
koupališti“ v Nezamyslicích (GPS N 49.3286914, E
17.1681131). Leží mimo hlavní tahy, žádná reklama. Ale vaří tam
prima, jednoduše a za rozumné ceny. Interiér evokuje
selskou jizbu, asi mi tam vadí jen kouření. Ale vzduchu
je tam vždycky dost. Ostatně posuďte sami. Více na www.koupalistenezamyslice.cz.
|
nahoru |
Za Promat-team L. Zajíc
|
|
|
|
Novinky |
|
nahoru |
Za Promat-team J. Ohanka
|
|
|
|
Promat s.r.o. V. P. Čkalova 22/784 160 00 Praha 6 - Bubeneč |
tel.: +420 233 334 806 fax: +420 233 333 576 skype: promat.praha |
GSM: 605 PROMAT 605 PROMAT 605 PROMAT |
promat@promatpraha.cz www.promatpraha.cz |
|
PDF verzi bulletinu můžete stáhnout
zde