Číslo 30
(červen 2013)
Vážený a milý Promačtenáři,
tak ve Wimbledonu nám vyhasly další hvězdy, vody v českých a moravských řekách se už snad také stabilizují, prý ani Jágr už není co býval, psali… Jen vládní přetahovaná nebere konce, škoda že se tvoří něco, co vlastně nikdo nechce… Naštěstí nám brzy začnou prázdniny a s nimi i čas odpočinku a dovolených. A s tím vším k Vám přichází další číslo bulletinu ProČas®
V tomto čísle si mimo jiné počtete o jachtingu a samotném závodění s jachtami na moři. Autor také blíže popisuje rozdíly mezi některými typy plachetnic, které se pro závodění hojně využívají.
Z technických záležitostí se ProČas věnuje zejména informacím z PKPO a s tím souvisejícímu předání Ceny Mgr. Vladimíra Hápa, dále kalendář akcí zmíní nejdůležitější události z oboru pro nadcházející čtvrtletí a ProČas nezapomene připomenout jedno významné životní jubileum.
Rád bych Vám za celou redakci popřál příjemné strávení dnů či týdnů dovolených a prázdnin, počasí podle potřeby a představ a k dobré a usměvavé náladě budiž nápomocen i náš váš čtvrtletník ProČas®
Promat s.r.o.
|
|
Kam kráčíš, Evropo? |
Po období dešťů jsme se dočkali letních pařáků.
I když je pravda, že za teploty, které bylo možno
v posledních dnech naměřit, by se nemusela stydět
leckterá africká letoviska. Napadá mě v této
souvislosti památný výrok mého někdejšího spolužáka
z Etiopie, kterým si stěžoval na úmorné letní
vedro v Praze. Na moji poznámku, že
ve srovnání s Etiopií jsme žabaři, tenkrát
opáčil, že v Etiopii je sice taky vedro, ale
nepřetržitě a příjemně tam pofukuje, zatímco tady
máme po většinu dne saunu. Jako by i počasí
chtělo napodobit současné extrémy z občanského
života v Evropě. Jenom namátkově, pracující lidé
dotují povaleče. Zatímco ti se přes den opalují a
posedávají v parku, druzí se potí v práci a
navíc si ještě královsky platí politiky a další
neúnavné regulátory, kteří postupně znemožňují
jakýkoliv svobodný pohyb mimo sešněrovaný a očividně
nefunkční ekonomický a politický systém. Odměnou jim
pak je, že tihle řídící příživníci se velmi
křečovitě snaží přesvědčit sami sebe i ostatní
daňové poplatníky, že vymyšlením nové směrnice, nebo
zákona, či zvýšením daní, bude lépe! Nepatřím mezi
ty, kteří přemýšlejí, jestli bude v budoucnu
hůře nebo ještě hůře, nicméně ve zdraví
pojmout všechny paradoxy a pokřivenosti dnešní doby
opravdu nelze. Tedy určitě ne bez použití
povzbuzujících prostředků všeho druhu, které jdou
mimochodem čím dál lépe na odbyt (viz např. návaly na
pivních slavnostech, či vinných festivalech), což je
ovšem řešení pouze krátkodobé. Nevím, jestli klíčem
k přežití v Evropě je chorobný optimismus,
či naopak hořký pesimismus, nicméně ať již se budeme
snažit o jedno, či druhé, stejně nám nakonec
nezbude nic jiného, než řešit jeden problém za druhým
a doufat, že se nám nakonec podaří získat mírnou
psychickou i reálnou převahu nad rozkladnými
procesy. Příkladem nám budiž údajný mírný přebytek
hmoty nad antihmotou ve vesmíru, díky kterému tu
prý vůbec jsme. Na druhou stranu si při vší té
zmiňované bídě můžeme stále ještě zajet na
dovolenou, či si vydatně odpočinout v různých
regeneračních a relaxačních zařízeních, počínaje
hlučným pohostinstvím a konče kyslíkovými centry,
akvaparky, nákupními galeriemi, apod. Pověstné děti
v Angole bychom tudíž svým tesklivým příběhem
o bídě v Evropě asi nedojali. Vše je zkrátka
trochu relativní a je tedy třeba trochu méně sledovat
zprávy a šokující publicistické pořady a více
přemýšlet, jak vyzrát nad útrapami všedního dne a
především si udržet humor a zralý nadhled!!
|
nahoru |
Za Promat-team M. Přibyl
|
|
|
|
|
Fór |
„Víte, kdo je to stínová tchýně? Matka vaší
milenky.“
|
|
|
|
|
Životní jubileum |
Jeden z prvních členů ČKAIT, Ing. Roman Zoufal,
CSc., se v červnu letošního roku dožívá
osmdesáti let. Za dlouhé roky práce ve výzkumu se
podílel na mnoha výzkumných projektech, z nichž je
možné jmenovat zejména systém statistiky požárovosti,
metodiku zkoušení dřevěných konstrukcí za vysokých
teplot, regeneraci panelových domů z hlediska
požární bezpečnosti, databázový systém požárních
klasifi kací stavebních výrobků, projekt JPD
3-celoživotní vzdělávání v požární ochraně.
V r. 2009 zpracoval s kolektivem odbornou
publikaci Hodnoty požární odolnosti stavebních
konstrukcí podle Eurokódů, která nahrazuje složité
výpočty a drahé zkoušky. Během své aktivní činnosti
byl oceněn a vyznamenán těmito organizacemi: ISO
(čestné ocenění), ČNI (Čestné uznání Vladimíra
Lista), HZS ČR (medaile za zásluhy o bezpečnost). Za
ČKAIT, jehož je jubilant dlouholetým členem, chci při
této příležitosti poděkovat za práci vykonávanou jako
předseda komise a popřát hodně zdraví, pohody a
zachování životního elánu do dalších let.
|
nahoru |
za Promat-team L. Zajíc
|
|
|
|
|
Promat private |
|
|
|
|
|
Cena Mgr. Vladimíra Hápa |
Součástí konference, kterou pořádala Profesní Komora
Požární Ochrany (PKPO) ve dnech 19. - 20. 6. 2013
v Táboře, bylo, jako už tradičně, předání
„Ceny Mgr. Vladimíra Hápa“. Toto ocenění má pod
patronací jak PKPO tak i Promat, neboť Vláďa byl
naším Promat-kolegou, skvělým kamarádem a osobností,
ale také i prezidentem PKPO. Proto je tedy tato
významná cena udělována osobě, která se svým postojem
a chováním zaslouží o správný přístup
k požární ochraně při projektování a realizaci
staveb. Letošní oceněnou osobou je velice příjemný člověk a
významný architekt Ing. arch. Jakub Cigler
z projekčního atelieru Cigler Marani Architects, a.s.
Tato společ- nost má široký rejstřík působnosti. CMA
navrhuje od urbanistických studií až po velké projekty
obchodních center a rezidenčních objektů. Příkladem
zajímavých staveb jsou např. Administrativní komplex
Florentinum v Praze, Rezidence Nad Zá- věrkou
v Praze, Administrativní komplex budov Com City
v blízkosti Moskvy, Rádio Svobodná Evropa
v Praze, Urbanistické řešení revitalizace
Václavského náměstí v Praze, The Park v Praze
a mnohé další.
|
nahoru |
za Promat-team P. Kejklíček
|
|
|
|
|
Z Promatího kalendáře |
• 31. 8. 2013 se
bude konat 10. ročník mtb maratonu v překrásné
krajině severního Plzeňska. Připraveny jsou 3 trasy -
52, 38 a 25 km situované do okolí Kralovic a malebných
údolí lemující řeku Střelu. • 19. – 20. 9.
2013 se uskuteční 9. ročník hutní
konference s mezinárodní účastí (Hotel RELAX,
Rožnov pod Radhoštěm) pořádaná společností Tanger
s.r.o., zaměřená na prezentaci nejnovějších poznatků
z oboru žárovzdorných a tepelně izolačních
materiálů. Pokud plánujete se zúčastnit, pak jenom
připomínáme důležité termíny: podání abstraktu 15.
7., plné texty 15. 8., a konečně uzávěrka přihlášek
31. 8. Bližší informace je možno získat rovněž na www.hutnikeramika.cz. • 7. 10. 2013
v konferenčním sále 27. patra budovy CITY TOWER
v Praze 4 bude pořádána pod záštitou HZS ČR a
Profesní komory požární ochrany konference na téma
„Požární bezpečnost u výškových
staveb“. Více informací na: www.mosty2013.cz. • 17. 10. 2013 se
bude v hotelu ALWYN v Praze 8 konat v tomto
roce poslední speciální školení s názvem
„Kontrolní technik požárně bezpečnostních
zařízení (PBZ) konstrukcí Promat“ podle vyhlášky
Ministerstva vnitra č. 246/2001 Sb. Účast je hodnocena
jedním bodem ČKAIT. V pří- padě Vašeho zájmu
nás můžete kontaktovat na e-mail: skoleni.pbz@promatpraha.cz. • 30. 10. - 1. 11.
2013 se v Teplicích budou konat další
Nové trendy v BOZP, PO a OŽP. Pořadatelem je
vzdělávací středisko T.E.P. Bližší informace nejen
o „Trendech“, ale i o dalších akcích
společnosti T.E.P. najdete na www.tep-kubickova.cz.
|
nahoru |
Za Promat-team P. Kejklíček, M. Přibyl a V. Stanke
|
|
|
|
|
Doporučujeme |
Graševina, vinařství Vina Belje. Asi každý, kdo zavítá na Balkán, ochutná místní
vína. Já to činím velmi pravidelně. V Chorvatsku
mi mezi bílými víny učarovala Graševina a Pinot sivi. Graševina je velmi rozšířené víno. Je třeba vědět,
že se jedná o starobylou odrůdu, jejíž kořeny
musíme hledat v Itálii (Vlachy) nebo Francii.
U nás bych použil název Ryzlink vlašský. Hrozen je středně žlutý, válcový, hustý,
s delší stopkou, často mívá křidélko. Bobule je
malá až střední, kulatá, zelenožlutá. Víno bývá
robustní, extraktivní, s květinovými tóny
ve vůni, v chuti je až oříškové. Letos jsme sáhli po vinařství VINA BELJE. Doporučuji
velmi vřele. Ať už v láhvi nebo v „bagu“
bylo víno výtečné, zlatavé barvy, odpovídající
odrůdě. Vůně louky a citrusů lechtala v nose a
vybízela k okamžité konzumaci. Navíc mělo krásnou
kořenitou chuť i dochuť a v kombinaci
s chobotnicí bylo nepřekonatelné. Mají je
v KONZUMu i v PLODINE. Na zdraví!
|
nahoru |
Za Promat-team P. Dvořák, M. Přibyl a L. Zajíc
|
|
|
|
|
Petrův zdar aneb přijeďte si zarybařit |
Narazili jsme na, pro Vás zajímovou, lokalitu. Kousek od
Milína, kde padly poslední výstřely druhé světové
války, se nachází rybářský revír Dobrá Voda. Nechci tady nikomu dělat reklamu a něco vychvalovat, ale
kdo máte rád klid, pohodu a vše, co k rybaření
patří, klikněte na www.dobravoda.org. Loc: 49˚37´13.324 N a 14˚5´59.123 E
|
nahoru |
za Promat-team L. Zajíc
|
|
|
|
|
Profesní Komora Požární Ochrany |
má za sebou v uplynulém období dvě vrcholné akce.
Nejdříve se sešli členové v druhé polovině
května na valném shromáždění, v minulém týdnu
pak PKPO pořádala konferenci s mezinárodní
účastí. Valné shromáždění členů PKPO se konalo 22. května
2013 na staronovém místě, v hotelu Svornost
v Dolních Počernicích. Kromě povinných bodů, jako
byly schválení zprávy o činnosti za rok 2012,
zprávy o hospodaření za rok 2012, zprávy revizní
komise za rok 2012, plánu činnosti PKPO na rok 2013 - 2014
a rozpočtu PKPO na rok 2013 - 2014, dovolba nového člena
prezídia po odstoupení Bc. Jana Tučka (stal se jím pan
David Vazač), byla již tradičně předávána ocenění
Zlatý plamen PKPO. Čtyři Zlaté plameny PKPO za rok 2012 byly uděleny
společnostem VIPAX a.s., PRAKAB PRAŽSKÁ KABELOVNA,
s.r.o., Feuerlöschgeräte Neuruppin CZ s.r.o. a Promat
s.r.o. Druhá vrcholná akce, konference, se uskutečnila 19. - 20.
června 2013 v Táboře a Veselí nad Lužnicí. Téma
bylo zajímavé – „Jak vrátit vážnost požární
ochraně – náš kaž- dodenní kontakt s PBZ“.
Záštitu nad konferencí již dříve převzal brig. gen.
Ing. Miloše Svobody a „patronem“ konference byl
i letos. Zda byly příspěvky jednotlivých
přednášejících zajímavé, necháme na účastnících.
Kromě odborné části byla tradičně předávána Cena
Mgr. Vladimíra Hápa, ale o tom jste se dočetli již
na první straně.
|
nahoru |
za Promat-team V. Stanke
|
|
|
|
|
Závodění na moři |
Když jednou zkusíte jachting a jezdíte si tak po mořích
světa, dříve nebo později se kolem vás přežene
skupina lodí, která se přiřítí odněkud a za chvilku
zase zmizí někam za horizont. Díváte se na ně, jak
majestátně projedou kolem s napnutými spinakery, jak
na bocích lodí sedí posádka vyrovnaná s nohama
přes lodní bok a říkáte si, co to zkusit taky!?
V současné době je vypsáno mnoho závodů různých
obtížností od Fun regat pro přátele a třeba obchodní
partnery, občas se jim také říká společenské plavby,
až po podniky na špičkové úrovni za účasti
nejlepších jachtařu z Čech, nebo i celého
světa. Mezi jedním z velmi ceněných závodů je bezpochyby
i Česká námořní rallye, která se jela již po
šestnácté a patří mezi nejstarší námořní závody
pořádané Čechy. Jede se tradičně v lokalitě
Jadranu na přelomu září a října a za účasti
špičkových týmů často složených
z profesionálních jachtařů. V loňském roce
se jela na dvou typech lodí, tedy ve dvou
kategoriích. Sportovnější Elán 350 plachetnice
postavená přímo pro závodní klání a Elán 340 loď na
pomezí mezi závodním a turistickým jachtingem. Oba typy
plachtnic jsou srovnatelné, každá má své výhody
i nevýhody. Pro novější Elán 350 je typický
široký trup s dvěmi kormidly, velmi blízký lodím
ze světových závodů typu Figaro nebo například
Volvo Ocean Race. Naproti tomu starší koncepce Elánu 340 zajištuje
větší stoupavost proti větru a díky spinakeru
i větší výkonnost při jízdě po větru. Celé
závody jsou koncipovány jako jednotlivé etapy
probíhající v průběhu jednoho týdne, kdy každý
den je závodní pole na jiném místě, na jiné vodě.
Díky střídání dlouhých etap náročných na námořní
navigaci a krátkých sprintů musí být posádky
všestranné a sehrané. Loňského ročníku se účastnilo
20 týmů ze tří států. Špičkové týmy
prochází tréningem a jednotliví členové posádek
tráví na moři často i tři měsíce v roce a
z toho velkou část v závodním režimu.
V loňském roce se jako již po několikáté
účastnila těchto závodů i posádka se zástupcem
fi rmy Promat jako čistě amatérská, tedy složená
z jachtařů, kteří na moři tráví dva až tři
týdny v roce. V průběhu závodů si tato
posádka držela umístění ve středu závodního
pole (bez rozdílu kategorie) a v jednotlivých
rozjížďkách ve své třídě Elán 350 byla schopna
konkurovat i lodím na špičce pelotonu. Při
dlouhodobější přípravě by určitě tato posádka byla
schopna zasáhnout i do dění na „špici“.
|
nahoru |
T. Palkovský a za Promat-team L. Zajíc
|
|
|
|
|
Letní grilování |
Konečně jsme se po rozmarech letošního počasí dočkali
léta. Pojďme si tedy sednout na terasu nebo vyrazit do
přírody a něco ugrilovat. Pokud budete grilovat hovězí
maso, měly by být plátky 2 – 3 cm silné,
u ostatních typů mas stačí 1,5 – 2 cm. Maso
naložte min 3 hodiny předem, aby do sebe stihlo natáhnout
všechny chutě. Aby vynikla chuť masa, stačí ho naložit
pouze do kvalitního oleje, nasekaných bylinek podle chuti,
popř. česneku a lehce opepřit. Před grilováním
nadbytečný olej otřete papírovou utěrkou, aby
neodkapával do grilu. Po upečení ho osolte hrubozrnnou
solí a před podáváním nechte chvíli odpočinout. Pokud
dáváte přednost marinádám, můžete použít kombinaci
červeného grilovacího koření, francouzské hořčice,
červeného vína, česneku a nějaké oblíbené bylinky.
K masu podávejte v létě oblíbené saláty,
z kombinací listových salátů, okurek, rajčat,
mozarelly, oliv v zálivce z olivového oleje,
citronu, soli a pepře. Teď už jen zbývá, popřát si
spoustu pěkných letních dní.
|
nahoru |
za Promat-team M. Skotnicka
|
|
|
|
|
Hotel Sýkora, Křivoklát |
Přiznám se, že do této restaurace jsem zabloudil již
v jinošském věku a později tam i oslavil vstup
do života manželské- ho. Nicméně, tento rodinný podnik
je pro mě i dnes stálým symbolem pohostinnosti a
výborné české kuchyně. Kromě klasických specialit
jsou celoročním skvostem především zvěřinové pokrmy,
dokonale zapadající do zdejšího kraje, který byl
odedávna vyhlášeným loveckým revírem. Točené pivko,
kančí plec, nebo výborná vídeňská káva, či
zmrzlina, Vám dozajista zpříjemní návštěvu
historického hradu Křivoklát, cyklistický výlet, či
občerstvující lesní procházku po okolí. Příznivé ceny, rychlá obsluha a poklidná atmosféra
Vás určitě přesvědčí, že má smysl navštívit tuto
výletní restauraci znovu. Její nespornou výhodou je
i strategická poloha u nádraží,
ze kterého čas od času odjíždí parní lokomotiva. Z menu doporučujeme: Polévka: Hovězí vývar s játrovými knedlíčky Hlavní chod: Kančí výpečky, červené zelí, špekové
knedlíky Točená piva: Plzeňský Prazdroj, Gambrinus, Černý Kozel
a pro řidiče všeho druhu i točené nealkoholické
pivo Dezert: Staročeské lívance, povidla, tvaroh, šlehačka Více informací: www.hotel-sykora.krivoklatsko.com.
|
nahoru |
Za Promat-team M. Přibyl
|
|
|
|
|
Změna adresy skladu Pavel Kmoch |
Informujeme Vás o změně adresy skladu Pavel Kmoch -
původní adresa Tyršova 107, Bohušovice nad Ohří se
mění na: Žernosecká 603 412 01 Litoměřice GPS: N 50° 31‘ 53.631“ E 14° 6‘ 45.846“ (areál Stavebnin)
|
nahoru |
za Promat-team J. Ohanka
|
|
|
|
Promat s.r.o. V. P. Čkalova 22/784 160 00 Praha 6 - Bubeneč |
tel.: +420 233 334 806 fax: +420 233 333 576 skype: promat.praha |
GSM: 605 PROMAT 605 PROMAT 605 PROMAT |
promat@promatpraha.cz www.promatpraha.cz |
|
PDF verzi bulletinu můžete stáhnout
zde