Číslo 29
(duben 2013)
Vážený a milý Promačtenáři,
jarní číslo bulletinu opět kopíruje čas Velikonoc a aprílů, a vrtochy počasí – oblíbené to téma každodenní mezilidské komunikace – jsou už prostě takové. Jednou je zima delší, jindy zase končí skoro dřív než vůbec začne. Myslím však, že než počasí, resp. kotle zásobující teplem naše domovy, nám více zatápí třeba takové vrtochy KLDR, hrozící světu „jádrem“. Že by zase nějaký vůdce krmil svůj národ, trpící jinak těžkou chudobou, něčím jiným než potravinami?. Říká se, že lid má takového vůdce, jakého si zaslouží. Ale tady nevím, možná výjimka potvrzující pravidlo. A že by možnou podobnou spojitost s národem českým hledal i autor úvodníku tohoto čísla bulletinu ProČas® ? Posouzení necháme na Vás.
Aktuální číslo bulletinu přinese pár základních informací k diskutovanému tunelu Blanka, na němž se Promat také částečně podílel. Se stavebničinou souvisí i další článek, jenž přibližuje znění prováděcích vyhlášek k zákonu o veřejných zakázkách, zejména vymezení předmětu veřejné zakázky na stavební práce.
Velikonoce jsou časem, kdy po několikatýdenním postění se opět rádi najíme, a proto ani v tomto čísle nebude chybět několik oblíbených gastronomických témat – od oficiální pozvánky na Prague Food Festival 2013 po recepty nebo tipy, kde navaří za Vás.
Rád bych úvodní slova zakončil optimisticky – užijme si ještě posledního sněhu, než přijdou teplé dny, kdy nás po pár slunečných dnech začne lákat trocha ochlazení a třeba i budeme vzpomínat, jaké to bylo na lyžích… 🙂 K dobré náladě při aprílu budiž nápomocno i aktuální číslo čtvrtletníku ProČas®
Promat s.r.o.
|
|
Volte voly, volte krávy, jen nevolte… aneb volba třikrát jinak |
Na vytečkované místo nadpisu lze dosadit lecjaké slovo a
čtenáři ProČasu jsou bystří. Těch voleb okolo nás
poslední dobou probíhá hodně. Máme za sebou dvě kola
přímé volby prezidenta, kde zvítězil poražený.
Nadstranický prezident se obklopil těmi, jimiž se
obklopil. A rázem je po nadstranickosti. A tak máme místo
mezinárodně uznávaného, nepodplatitelného a
nepolapitelného knížete s akcentem, důchodce se
slinou na rtu holdujícího becherovce – nyní prý
slivovici – útočícího na úspěšné a cílícího na
masy. Jeho kancléř chce své funkce využít ke
zviditelnění strany, kterou vede. Inu nadstranickost. Zase
jsme hlasovali nohama a ejhle, tady to máme. To Vatikán se k tomu postavil čelem. Páté kolo
v druhém dni přineslo argentinského Františka I.
Papež vládne silnému „vojsku“ věřících, ale
nevelí jim, on je kultivuje duševně. Na rozdíl od
rozpočtu ČR, ten jeho je téměř bezedný. Inu chytrý
vládne chytře. A něco z Promatí kuchyně: v domě, kde máme
sídlo fi rmy, nám předělávají stoupačky. Naprosto
neznámá firma, ale slušní chlapíci. V jednom bytě
našli pod kobercem peníze, které nikomu nechyběly.
Poctivě je odevzdali majiteli bytu, a ejhle, dočkali se
nálezného. Proč to píši? Doposud bylo slovo volba
jasné. Ale tady je jasné rovněž. Ti chlapíci si zvolili
„čistou“ a správnou cestu. Peníze odevzdali tam, kam
si zvolili, že patří. A to je náš denní chléb.
Osobní volba. Každý den volíme, kam se zařadíme.
K těm slušným, co se řídí Masarykovým „Nebát
se a nekrást!“, k těm, co chtějí mít krásný a
naplněný den. A to je naše volba!
|
nahoru |
Za Promat-team L. Zajíc
|
|
|
|
|
Fór: |
Soudní proces v Grónsku: „Řekněte nám, kde jste
byl v noci ze 14. listopadu na 20. března?“
|
|
|
|
Promat private |
|
|
|
|
|
Tunelový komplex Blanka |
V současné době je pražský tunelový komplex Blanka
největší podzemní silniční dopravní stavbou, která
je realizována v České republice. Celková délka
nové dopravní trasy bude 6,4 km, z níž délka
samotné tunelové části dosahuje délky 5,5 km. Celý
tento nově budovaný komplex v budoucnu naváže na
již zprovozněnou část Městského okruhu. Podle postupů
prací na stavbě a plánů investora bude tunelový komplex
Blanka dokončen a zprovozněn v polovině roku 2014.
Více na www.promatpraha.cz/tunelblanka. Z celkové délky tunelů byla přibližně polovina
tunelových trub prováděna technologií hloubenou a druhá
technologií raženou. Systém provozního větrání v tunelovém komplexu
Blanka je založen na kombinaci polopříčného a
podélného větrání s využitím pístového efektu
projíždějících vozidel. Za běžného provozu je vzduch
do tunelu přiváděn vjezdovými portály a lokálními
přívody po jednotlivých délkách celého tunelu. V případě požáru je odvod kouře a tepla
v hloubené části tunelů zajištěn proudovými
ventilátory, které jsou osazené ve vrchlíku
ostění tunelu. V ražených úsecích tunelů je
navržen nucený odvod tepla a kouře pomocí ventilačních
kanálů a ventilátorů. Nasávací sytém je umístěn cca
po vzdálenosti 80 m v nice v betonovém ostění
ražených tunelů. Nasávací štěrbiny a zakrytí
odvětrávacích kanálů je vytvořeno speciální
technologií Promat, navrženou a realizovanou přímo pro
tento typ a charakter stavby. Svislé strany těchto kanálů jsou ze tří stran
tvořeny železobetonovou konstrukcí ostění tunelu.
Čelní strana (zákryt kanálu) je provedena speciální
sendvičovou konstrukcí pomocí skladby tunelových desek
PROMATECT-H, tl. 12 a 15 mm. Nosná vodorovná žebra jsou
tvořena nerezovými jeklovými profily, které jsou pomocí
nerezových kotev připevněny do ostění tunelu.
Vzdálenost těchto profilů je max. 500 mm z důvodu
vytvoření polygonu kopírujícího ostění klenby tunelu.
Zákryty kanálů splňují požární odolnost EI30
(teplotní scénář požáru podle ISO křivky) včetně
kouřotěsnosti. Investor také požadoval odolnost vůči
ropným produktům, posypovým solím, mrazu, vodě,
vlhkosti, plísním, apod. V tunelu se vyskytují dva
typy provedení zakrytí odvětrávacích kanálů a to pro
dvoupruhovou vozovku a třípruhovou vozovku. Úkolem
těchto větracích kanálů, na kterých je aplikován
systém Promat, je odvádět zplodiny hoření při požáru
z vrchlíku tunelového tělesa od nasávacích
štěrbin do hlavního, horizontálního,
vzduchotechnického kanálu, který je umístěn pod
vozovkou. Tento hlavní kanál je napojen na centrální
ventilátory, které odsávají v případě požáru
kouř a teplo mimo tělesa jednotlivých trub tunelů. Zajímavostí je, že vzhledem k požadovaným
pevnostním charakteristikám na nosné nerezové jeklové
profily nebylo možné tunelové desky PROMATECT-H kotvit
klasickou technologií (tj. vruty). Byl zvolen netradiční
způsob kotvení tunelových desek PROMATECT-H pomocí
nerezových nýtů, který se v praxi osvědčil. Firma Promat s.r.o. dodávala na stavbu, kromě
tunelových desek PROMATECT-H, kompletně veškerý
montážní materiál pro výše uvedený systém zákrytu
vzduchotechnických kanálů. Ing. Petr Kejklíček technické oddělení Promat s.r.o.
|
nahoru |
za Promat-team P. Kejklíček
|
|
|
|
|
Jirka zvolen paralympionikem roku 2012 |
Ve středu 13. 3. 2013 byla v Praze představena
desítka nejúspěšnějších hendikepovaných sportovců
za rok 2012. V hlasování padesáti odborníků se
samozřejmě nejvíc odrážely výsledky sportovců na
Letních paralympijských hrách v Londýně. Nebylo
tak velkým překvapením, že vítězství v anketě
získal cyklista Jiří Ježek. Sezóna 2012 byla pro
Jiřího Ježka jednou z nejúspěšnějších
v jeho kariéře. Vedle zlaté a stříbrné medaile
z Her v Londýně obhájil celkové vítězství
v seriálu Světového poháru ParaCycling a na
dráhovém mistrovství světa vybojoval stříbro
ve stíhacím závodě. GRATULUJEME!!!
|
nahoru |
za Promat-team H. Apolínová
|
|
|
|
|
Z Promatího kalendáře |
• 11. 4. 2013
pořádá Profesní Komora Požární Ochrany spolu se
studiem AXIS seminář Nové materiály a aplikace
v požární ochraně. Proběhne
v prostorách STUDIA AXIS na adrese Lisabonská 7,
Praha 9. Podrobnosti o konání najdete na http://www.komora-po.cz/article.php?id=946.
• 17. 4. 2013
v hotelu ALWYN v Praze 8 a dne 22. 5. 2013 v hotelu
FLORA v Olomouci se budou konat opět speciální
školení s názvem „Kontrolní technik požárně
bezpečnostních zařízení (PBZ) konstrukcí Promat“
podle vyhlášky Ministerstva vnitra č. 246/2001 Sb.
o stanovení podmí- nek požární bezpečnosti a
výkonu státního požárního dozoru. Účast je hodnocena
jedním bodem ČKAIT. V případě Vašeho zájmu nás
můžete kontaktujtovat na e-mail: skoleni.pbz@promatpraha.cz.
• 17. 4. 2013
hotel Voroněž II, Brno a 15. 5. 2013 hotel Benedikt, Most:
Požární těsnění elektroinstalací bude prezentovat
firma Promat s.r.o. na odborných seminářích firmy KOPOS
s názvem: „Elektroinstalace v občanské a
průmyslové výstavbě z hlediska požární
bezpečnosti“. V případě Vašeho zájmu se
prosím hlašte na e-mail: kopos@kopos.cz. Účast
bude hodnocena jedním bodem ČKAIT. • 24. – 26. 4.
2013 pořádá společnost T.E.P.
v Poděbradech seminář Nové trendy v BOZP,
PO a OŽP; zájemci najdou více informací na http://www.tep-kubickova.cz • 15. 5. 2013
v Olomouci, 16. 5.
2013 v Brně a 21. 5. 2013 v Praze: České
sdružení pro technické zařízení (ČSTZ)
ve spolupráci s Promatem bude pořádat školení
s názvem: „Požární ochrana staveb“.
Školení bude zaměřeno na požární ochranu
u plynovodních zařízení. Více na www.cstz.cz. • 24. – 26. 5.
2013 se koná v Královské zahradě
Pražského hradu 7. ročník slavností dobrého jídla a
pití Prague food festival. Bližší informace
získáte na www.praguefoodfestival.cz. • 19. – 20. 6.
2013 se můžete zúčastnit konference Jak
vrátit vážnost požární ochraně aneb náš
každodenní kontakt s požárně bezpečnostními
zařízeními pořádané PKPO. Bližší informace
budou uvedeny na www.komora-po.cz. • 25. – 26. 6.
2013 se uskuteční Žárotechnická konference:
HITHERM PRAGUE 2013 na Novotného lávce 5, pořádaná
Silikátovou společností ČR, zaměřená na prezentaci
nejnovějších poznatků z oborů vysokoteplotních a
hořákových technologií, materiálů pro vysokoteplotní
technologie, energetických přeměn, apod. Více informací
je k dispozici na www.silikaweb.cz.
|
nahoru |
Za Promat-team P. Kejklíček, M. Přibyl a V. Stanke
|
|
|
|
|
Doporučujeme |
Pinot Noir, jakostní víno odrůdové, suché
červené víno, ročník 2007, Lobkowiczké Zámecké
Vinařství, Roudnice nad Labem Barva: červená, rubínová, s cihlovým až
nazlátlým okrajem. Vůně: převládá lesní ovoce,
případně jahody, po delším stání se objevují
i povidla, či sušené švestky, mírně je cítit
i tlející listí. Chuť: velmi komplexní a vyrovnaná
s výraznými višněmi a povidly, při delším
zkoumání jsou patrné náznaky pepře a koření. Stolování: Vzhledem k tomu, že víno
neobsahuje příliš mnoho tříslovin a má neobyčejně
vyrovnanou a výraznou chuť, je výborné k lehčím
červeným masům, hutnějším úpravám drůbeže, či
poctivým paštikám. Kombinace s kořeněnými,
vyzrálými, či plísňovými sýry je rovněž velmi
zdařilá. Osobní dojem: Víno je výrazné, jiskrné a
lahodné. Pije se tedy nadmíru dobře, a přestože má
relativně nízký obsahu alkoholu, je třeba se mít na
pozoru. Pokud tedy víno nedoprovází večerní menu,
doporučuji podávat malé občerstvení, aby Vás lákavá
chuť společensky nepřemohla.
|
nahoru |
Za Promat-team M. Přibyl
|
|
|
|
|
Italské espresso |
V zemi, kde se klasický turek historicky dlouhodobě
zabydlel v domácnostech a restauračních provozech,
to má klasické Espresso těžké. Musí bojovat
s naší mentalitou, která vyžaduje za málo peněz
hodně „zboží“ a kvalita je jaksi podružná.
Samozřejmě nic proti českému turkovi, jak se říká
„proti gustu žádný dišputát“. Naštěstí si dnes
můžeme vybrat a pro milovníky Espressa je tady dobrá
zpráva, že i v českých zemích se dá narazit na
výtečné italské espresso. Zatím takových míst není
mnoho a kdo chce experimentovat sám, může si pořídit
domácí přístroj a když nebude šetřit na kvalitní
kávě, pravému espressu se hodně přiblíží. Název
Espresso pochází z italštiny a znamená dát pod
tlak nebo expresní, rychlý, což odpovídá způsobu
přípravy. Rychlost v tomto případě není na
závadu, neboť horká voda se pod tlakem min. 15 barů
tlačí přes jemně mletou kávu. Tento proces by neměl
trvat déle jak 7 s, jinak se z kávy začnou
uvolňovat nežádoucí látky zhoršující vůni a chuť.
Správné esperesso by mělo mít hustou karamelovou pěnu,
tzv. cremu. Pokud crema chybí, káva bude vodnatá a
hořká - nebude dobrá. Zárukou dobrého espresa je
kvalitní stroj, dobrá voda, kvalitní a jemně pomletá
káva. Espreso káva se dělí na: Ristretto: 8 – 10 g kávy + 20 ml vody – nejsilnější Espresso: 8 – 10 g kávy + 30 ml vody Dvojité ristretto: 14 – 16 g kávy + 30 ml vody Dopio: 14 – 16 g kávy + 50 ml vody Piccolo – i když Vám budou rozumět třeba i v
Německu nebo u nás, název piccolo nemá
u espressa co dělat, takové espresso prostě
neexistuje a v Itálii by Vám možná přinesli fl
étnu pikolu :o). Espresso se správně podává
v nahřátých silnostěnných demitasse šálcích
(půlšálcích). Náhřátí je důležité, protože malý
obsah nápoje by ve studeném šálku rychle
vychladnul. Ať Vám chutná!
|
nahoru |
za Promat-team L. Fleischer
|
|
|
|
|
Veřejné zakázky |
Od 1.9.2012 platí nové prováděcí vyhlášky
k zákonu o veřejných zakázkách č.137/2006
Sb. včetně jeho novelizace zákonem č. 55/2012 Sb..
Jedná se celkem o 3 prováděcí vyhlášky: Vyhláška 230/2012 Sb., kterou se stanoví podrobnosti
vymezení předmětu veřejné zakázky na stavební práce
a rozsah soupisu stavebních prací, dodávek a služeb
s výkazem výměr. Podle této vyhlášky už nebude
možné u veřejných stavebních zakázek poptávat
stavební práce a služby bez jasných podkladů, což je
běžným zvykem. Rozsah a obsah dokumentace pro zadávání
veřejné zakázky na stavební práce je podle vyhlášky
závazný pro všechny veřejné zakázky na stavební
práce. Položky soupisu prací musí být popsány jasně a
jednoznačně tak, aby byly podmínky pro ocenění pro
všechny stejné. Pokud tedy někdo obdrží poptávku na
veřejnou zakázku, ve které nebude výkaz výměr
s jasným popisem prací, dodávek nebo služeb, jedná
se o porušení této vyhlášky a má právo se
výkazu výměr domáhat na poptávajícím subjektu. Vyhláška č. 231/2012Sb. stanoví obchodní podmínky pro
veřejné zakázky – zjednodušuje, unifi kuje a stanovuje
jasněji obchodní podmínky veřejných zakázek na
stavební práce. Vyhláška č. 232/2012 Sb. určuje podrobnosti rozsahu
odůvodnění účelnosti veřejné zakázky, odůvodnění
požadavků na technické kvalifi kač- ní předpoklady,
vymezení obchodních podmínek, technických podmínek,
hodnotících kritérií , stanovení předpokládané
hodnodty veřejné zakázky. Doporučujeme vyhlášky prostudovat zejména těm, kteří
se uchá- zí o veřejné zakázky. Zákony a
vyhlášky jsou zdarma přístupné na různých
internetových stránkách. Můžeme doporučit portál
veřejné správy http://portal.gov.cz.
|
nahoru |
za Promat-team L. Fleischer
|
|
|
|
|
„Nejezte blbě!“ a přijďte na VII. ročník Prague Food Festival 2013 |
Myslíte na to, co si vkládáte do úst? Ovlivňuje strava
vaše zdraví a náladu? Používáte lokální a sezónní
suroviny? Prague Food Festival 2013 nabídne luxusní
pokrmy, nejlepší šéfkuchaře, představí špičkové
podniky, producenty nápojů a delikates, ale také
promění 6ti hektarový areál v jednu velkou
kuchařskou školu! Těšit se můžete na workshopy,
řízené degustace či slepé ochutnávky. Gastronomická
událost roku Prague Food Festival proběhne 24. - 26. 5.
2013 v Královské zahradě Pražského hradu.
Předprodej startuje 1. 4. 2013 na www.praguefoodfestival.cz. Vyhrajte Mauritius: Otestujte si svůj životní styl
a kulinární znalosti ve speciálním kvízu
„Nejezte blbě!“ na www.praguefoodfestival.cz. od 1. 4. do
15. 5. 2013. Můžete získat vstupenky na Prague Food
Festival a pobyt pro dvě osoby na unikátním
gastronomickém výletu připraveném jen pro vás na
ostrově Mauritius! Co ochutnáte? 42 dní stařený nízký roštěnec
z plemene „Čestr“, jelení carpaccio
s liškami, konfi tovanou roládu z bio
romanovské ovce s kroupami a libečkem, srílanské
krevetové karí s rýží basmati a čočkovým
chlebem papadum, dortík ovoněný borovicí
ze svatojiřského lesa se slaným karamelem nebo
palačinku s tmavou pivní marmeládou a kopřivovým
pivem etc. Poprvé jsou jednotlivá menu snoubena
s konkrétními nápoji! Minulý rok – cvrčci,
červy. Letos další gastronomické zvláštnosti –
štíři! Vstupenky se prodávají opět na konkrétní dny,
přesné časy, s označením, kterým vchodem vstoupit
do areálu. Návštěvníci, kteří si zakoupí vstupenku
v předprodeji jsou zvýhodněni. 400 Kč
v předprodeji (zahrnuje 150 Kč vstup + 250 Kč
balíček 10ti Grandů na základní ochutnávku). 450 Kč
na místě (zahrnuje 200 Kč vstup + 250 Kč balíček 10ti
Grandů na základní ochutnávku). Děti do 6 let vstup
zdarma.
|
nahoru |
Pavel Maurer a za Promat-team L. Zajíc
|
|
|
|
|
Citronové kuře |
U nás doma se už od mého dětství vždy jedlo pečené
kuře, ochucené jen solí. Všem nám moc chutnalo, tak
jsme neměli potřebu to měnit. Nedávno jsem ochutnala
kuře, jehož maso bylo krásně ovoněné citronem a na to
„obyč“ jsem skoro zapomněla. Pokud máte někde blízko bio prodejnu, kupte si citrony
tam, pokud ne, tak samozřejmě důkladně očistit. Na
pečení budete potřebovat 1 větší ks. Kůru
z citronu nastrouhejte (na tenké proužky, ne
kašičku jako do pečení), smíchejte s půlkou
rozměklého másla, přidejte tymián a osolte. Tímto
bylinkovým máslem potřete celé kuře, ale pozor, musíte
se mu dostat pod kůži, aby bylo ovoněné maso, proto si
udělejte na kůži několik zářezů. Zbylý citron bez
kůry rozpulte a vložte do dutiny kuřete. Celé kuře
ještě lehce osolte a takto připravené vložte do
pekáčku a nechte péct podle velikosti kuřete 1- 1,5
hodiny. V případě potřeby můžete podlít. Tento
recept píši na jaře, kdy je venku –5 st, tak jen přeji
nám všem, aby až ho budete číst, bylo alespoň
o 20 st. víc...
|
nahoru |
za Promat-team M. Skotnicka
|
|
|
|
|
Spaghetteria Bucatini Kladno |
Přiznám se, že v dobách minulých jsem při
žádosti o doporučení nějaké kvalitní restaurace
v Kladně musel dlouho váhat a vyzpovídat zná- mé,
abych nešlápl vedle. Dnes bych neváhal. Nekuřácká
Spaghetteria Bucatini určitě stojí za návštěvu. Nejen,
že se zde dobře najíte a napijete, ale budete příjemně
překvapeni i zbrusu novým a čistým interiérem,
velmi příjemnou atmosférou a především svižnou a
vstřícnou obsluhou. Je libo těstoviny, maso, ryby, nebo
snad čerstvou pizzu, připravovanou přímo před Vašima
očima? Výběr je nesnadný! Nicméně, ať si už vyberete
to, či ono, určitě se vyplatí zabrousit do vinného
lístku, protože italská vína jsou zde zajímavá a ceny
příznivé. Z menu doporučujeme: Předkrm: čerstvé slávky s lehce pikantní vinnou
omáčkou a chlebem foccacia (pro slabší povahy bohatě
stačí jako hlavní jídlo) Hlavní chod: medailonky ze svíčkové s hříbky
a italskou slaninou, mačkané brambory s orestovanou
cibulkou Víno k hlavnímu chodu: Primitivo di Puglia IGT, 2010 Dezert: čokoládový dortík s tekutým jádrem,
malinovou redukcí a vanilkovou omáčkou Více informací: www.bucatini.cz.
|
nahoru |
Za Promat-team M. Přibyl
|
|
|
|
|
Promat s.r.o. V. P. Čkalova 22/784 160 00 Praha 6 - Bubeneč |
tel.: +420 233 334 806 fax: +420 233 333 576 skype: promat.praha |
GSM: 605 PROMAT 605 PROMAT 605 PROMAT |
promat@promatpraha.cz www.promatpraha.cz |
|
PDF verzi bulletinu můžete stáhnout
zde