Číslo 27

(říjen 2012)

Vážený a milý Promačtenáři,

čtvrtrok utekl stejně rychle jako prázdniny a dovolené, bohužel, ale vše zlé je k něčemu dobré… Takže je tu další vydání čtvrtletníku ProČas®! To je jako to dobré…

Aktuální číslo bulletinu představuje sport, který u nás není až tak rozšířený, jak by si možná zasloužil. Což je dáno zejména naší geografickou polohou a souvisí s absencí bližší dostupnosti k moři. Řeč bude o jachtingu. Sport protkává ProČas i dalším článkem a popisuje vynikající úspěch našeho paralympionika Jirky Ježka.

Ani téma poživatin a gastronomie nechybí. Dnes kromě tradičních rubrik o víně a receptu na vaření představíme velmi zajímavý webový projekt týkající se vína. Velmi zajímavý blog!

Za celý tým Promat přejeme příjemný vstup do již rozjetého nového školního roku a vězte, že nový ProČas® je s Vámi a pro Vás !

Promat s.r.o.

 
 
 
Obsah
 
01   Buď pozdraven, podzime!
 
02   Promat private
 
03   Vysněná zlatá medaile!!!
 
04   Z Promatího kalendáře
 
05   Doporučujeme
 
06   Jachting s Létajícím Holanďanem
 
07   Skleničkovy Komunitní bedýnky aneb Promat doporučuje
 
08   Kulajda
 
09   Řezání vodním paprskem
 
10   Sklad Kobryn
 
11   Na Pekárně
 
12   Novinky
 
 

Buď pozdraven, podzime!

Většina z nás už nostalgicky prohlíží fotky z dovolené, dámám zbyly už jen o jeden „štych“ světlejší proužky po ramínkách plavek a do duše se pomalu vkrádá nostalgie.

Státní věštírna (ČHMÚ) nás zásobuje málo věrohodnými a neustále se měnícími předpověďmi počasí, o nebi politickém ani nemluvě. Abych se od těchto nepříjemností oprostil, rád si všímám obličejů lidí, cizích, bezejmenných, které potkávám denně v ulicích, v metru. Mají sklopenou tvář k zemi, smutné oči, naštvaný výraz v obličeji. Možná přemýšlí o tom, co komu udělali, když jejich politici (mnozí) místo uznání chyby nahlas mudrují o tom, proč jim jedno služební auto nestačí, neb druhým je, unavené po práci, vozí domů. Rozesmáté oči má málokdo, po většinou jen cizinci. „PP“ neboli Václav Havel kdysi tento jev nazval „blbou náladou“.

A pak je tu ten druhý podzim. Plný sluníčka, dobré nálady, rozzářených očí. Podzim, který barví listy stromů všemi odstíny RAL, podzim, který nám přináší burčák, svatomartinské víno, podzim, který je krásnou tečkou za rozmarně krásným létem.

Žijme raději v tom druhém podzimu, žijme každým dnem a každým okamžikem, radujme se z maličkostí, které se nám povedly a uměle potlačujme to méně příjemné. Jak říkávala moje babička: „Usmívej se, máš to za jedny peníze!“ Těším se, až Vás budu všechny potkávat veselé a rozesmáté.

Buď pozdraven, PODZIME!


nahoru

Za Promat-team L. Zajíc
 
 

ProFór

„Včera ve 3 v noci u mě zvonil soused. Normálně přišel ve 3 v noci a zazvonil! Sem se tak lek, že mi málem vypadla vrtačka z ruky.“


nahoru

 
 

Promat private


nahoru

 
 

Vysněná zlatá medaile!!!

To, co jsme Jirkovi všichni přáli a v duchu doufali, se stalo skutečností!!! V Londýně si v časovce jednotlivců dojel pro ZLATOU medaili a vstoupil tak mezi legendy sportu hendikepovaných. Stal se NEJÚSPĚŠNĚJŠÍM CYKLISTOU světové paralympijské historie!!!

Na velice náročné trati, která částečně vedla po okruhu F1 Brands Hatch, se Jirka v úžasné divácké kulise postaral o neuvěřitelně napínavý závod, který měl ten nejsladší konec pro všechny jeho fanoušky a přátele! Na trase 24 km se Jirka hned po prvním mezičasu zařadil na první místo, o sedm sekund před svým největším rivalem, Rumunem Eduardem Novakem. V infarktovém průběhu závodu už tento náskok nepustil a se stejným odstupem, tedy pouhých 7s., tento náskok udržel až do cíle!

Jirka se tak nejen zasloužil o jedinou zlatou medaili pro český paralympijský tým v Londýně, ale také o svůj šestý zlatý paralympijský zápis do historie cyklistiky hendikepovaných. Gratulujeme!


nahoru

Soňa Ježková, za Promat-team redakčně upravil L. Zajíc
 
 

Z Promatího kalendáře

• 13. 10. 2012 bude v Josefově Dole odstartován 17. ročník cyklistického závodu Nova Author Cup. Letošní ročník se obejde bez účasti Promat-teamu, nicméně věříme, že v příštím ročníku již naše barvy budou zářit :o).

• 18. 10. 2012 se v hotelu ALWYN v Praze 8, Karlíně, bude opět konat speciální školení „Kontrolní technik požárně bezpečnostních zařízení (PBZ) konstrukcí Promat“ podle vyhlášky Ministerstva vnitra č. 246/2001 Sb. V případě Vašeho zájmu nás kontaktujte e-mailem: skoleni.pbz@promatpraha.cz. Účast bude hodnocena jedním bodem ČKAIT.

• 24. - 26. 10. 2012 pořádá společnost T.E.P. v Teplicích tradiční seminář Nové trendy v BOZP, PO a OŽP; zájemci najdou více informací na http://www.tep-kubickova.cz.

• 6. a 7. 11. 2012 pořádá společnost J. Seidl a spol. s r.o. tradiční seminář Požární ochrana staveb.

• 15. 11. 2012 proběhne v prostorách STUDIA AXIS, Praha 9, Lisabonská 4 seminář s názvem Stavební materiály z plastů. Pořadateli jsou Profesní komora požární ochrany a STUDIO AXIS. Více informací na http://www.komora-po.cz/article.php?id=743.

• 30. 11. 2012 se budou konat zkoušky certifikace techniků požárních prostředků a zařízení, vedoucích techniků požárních prostředků a zařízení a kontrolních techniků požárně bezpečnostních zařízení. Garanty certifikace jsou Profesní komora požární ochrany a česká společnost pro jakost. Před vlastní certifikací se uchazeči povinně účastní přípravných seminářů. Termíny těchto seminářů a bližší informace na http://www.komora-po.cz/article.php?id=754 .


nahoru

Za Promat-team P. Kejklíček, V. Stanke a L. Zajíc
 
 

Doporučujeme

Rulandské Bílé, zkratka RB, víno s přívlastkem kabinet, suché bílé víno, ročník 2008, Žernosecké vinařství s.r.o.

Barva: výrazně žlutá až zlatavá.

Vůně: citrusová, čerstvé ovoce (hrušky, angrešt, broskve), rozinky, chlebovina.

Chuť: lahodná, kulatá, s typickou jemnou kyselinkou, mandlová v dochuti, později kouřové stopy.

Stolování: hodí se především k nemasitým předkrmům, bílým měkkým i vyzrálejším tvrdým sýrům. Dobrou volbou je i konzumace k drůbežím paštikám všeho druhu, zvláště jsou-li servírovány v kombinaci s kompotovaným ovocem. V případě snoubení s hlavními chody lze určitě doporučit k rybě, nebo jemným smetanovým ragú.

Osobní dojem: jemné vínko výrazné ovocné chuti, které se výborně hodí k lehké večeři, případně pro přátelská posezení se sklenkou a sýrem. V každém případě chce víno čas, neboť má více tváří, než by se na první napití mohlo zdát! Důležité upozornění ke konzumaci: Jak již bylo řečeno, víno potřebuje čas, aby se nám mohlo představit ve všech svých podobách. Z tohoto důvodu je vhodné podávat lehce podchlazené (7 - 10 °C), aby chuť vína neztratila velmi příjemný ovocný charakter a jiskru. Určitě se nevyplatí schovávat již otevřenou láhev. Příští den byste mohli nabýt pocitu, že Vám nějaký šotek přes noc víno v láhvi vyměnil!


nahoru

Za Promat - degustační team - M. Přibyl
 
 

Jachting s Létajícím Holanďanem

Jachting je krásný sport a zároveň i způsob trávení volného času. Závodní jachting je nazýván bílým a čistým sportem a to zejména díky své výlučnosti mezi ostatními sporty. Jako jeden z mála sportů není úpolový a nerozhoduje v něm čas. Ten u jachtingu plyne úplně jiným tempem. Plachetnice si klouže nehlučně vodou a kolem ubíhá uklidňující scenérie moře, přehrady nebo rybníku. Plachty jsou plné větru a čas jako by se zastavil. Ale zdání klame - plachetnice se ve skutečnosti řítí vodou která stříká všude kolem, adrenalin naplní každý kousek vašeho těla, a vy jedete na něčem, co nemá ani brzdy.

Plachetnice jsou krásné a různé, závodní i pro zábavu, pomalé i rychlé, na obeplutí světa i na okruhové závodění mezi bójemi. Mezi okruhovými závodními plachetnicemi je něco jako Formule 1 Létající Holanďan (Flying Dutchman), plachetnice náročná na ovládání a seřízení stejně tak jako na způsob jízdy. Představte si, že jedete na kole, a kromě změny převodů můžete za jízdy měnit výšku sedla, tvar řidítek, druh pneumatik nebo třeba velikost kol - a to všechno v plné rychlosti a v terénu, kde se rozhodujete kudy pojedete a nemáte při tom kolem sebe žádnou cestu. Létajícího Holanďana postavil pro vyhledávací soutěž Uilke Van Essen v roce 1951 jako dosud nejrychlejší a hydro i aerodynamicky nejpropracovanější dvouposádkovou ploutvovou plachetnici. V roce 1960 se stal Létající Holanďan na 32 let olympijskou třídou. V dnešní době prožívá tato lodní třída svoji renesanci a je díky svým vlastnostem vyhledávaným typem lodi pokročilých jachtařů. Na mezinárodní scéně se pak každoročně schází početné pole závodníku, kteří často závodí v této lodní třídě i když jsou třeba olympioniky na jiných typech lodí.

Díky podpoře firmy PROMAT se pravidelně těchto závodů účastní i česká posádka, která postupně v plné konkurenci evropské jachtařské špičky získá- vá zkušenosti. O náročnosti celé závodní kampaně svědčí i opotřebování sportovního materiálu, který například u plachet, vydrží necelou jednu sezónu čítající 15 závodů. Kalendář závodů každoročně zahrnuje takové destinace jako Lago di Garda v Itálii, Kielský záliv v Baltském moři, Medenblic - vnitřní moře v Nizozemí nebo Balaton v Maďarsku. Všechny tyto jachtařské reví- ry jsou pokládány za nejobtížnější v Evropě a účast na závodech takového formátu si vždy vyžaduje dokonalý technický stav lodi a maximální přípravu posádek.

Létající Holanďan s logem firmy Promat na plachtách je v poli závodníků často vidět a postupně stoupá ve startovním žebříčku. Díky za podporu kterou nám tato společnost poskytuje v tak krásném sportu.


nahoru

Tomáš Palkovský a za Promat-team V. Stanke
 
 

Skleničkovy Komunitní bedýnky aneb Promat doporučuje

Upozorňuji čtenářskou obec, že jeden z našich dodavatelů reklamy a můj kamarád provozuje velice zají- mavou službu pro vinaře fajnšmekry. Předávám mu slovo:

V březnu 2009 jsem do diskuse o farmářských bedýnkách (samozásobitelských družstvech spolupracujících se zemědělci) připsal komentář typu: Nabízím bedýnky s vínem. V každé bude šest lahví, obsah dopředu nezveřejním a budu je posílat každých 14 dní. Předplatné na 3 měsíce předem. Nemyslel jsem to vážně, byl to jen pubertální vtip, ale za hodinu se přihlásilo několik zájemců. Píšu už pět let web o víně, tak jsem diskusi přenesl na něj. V prvním kole se přihlásilo asi 20 lidí, v druhém 40 a ve třetím přes 60. Probíhá to jen několikrát do roka. Předloni jsem nabídl vína z dovolené v Toskánsku za ceny platné ve vinařství, letos Alsasko. Teď zrovna mám před uzávěrkou dalšího kola zajímavých vín z letošní italské dovolené. Jestli se chcete přidat, klikněte si tady: http://vins.blog.cz/1209/italia-terra-incognita-aneb-12-komunitni-bedynky


nahoru

Vladimír Misterka/Sklenička, za Promat-team L. Zajíc
 
 

Kulajda

Přichází období, kdy je třeba připravit organismus na nastávající zimu a není nic lepšího, než si dopřát vydatnou polévku.

Já dávám přednost kulajdě, která je nejen jednoduchá na přípravu, ale i velmi chutná. Budeme potřebovat cca 300 g čerstvých hub (nebo přiměřené množství sušených), 600 g brambor, 200 ml smetany, lžíci hladké mouky, špetku soli a kmínu, 4 vejce a trochu kopru.

Do 1,5 l osolené vody dáme vařit čerstvé, na kostky nakrájené houby, popř. sušené, které jsme předtím namočili do mléka. Změknou lépe než namočené ve vodě. Přidáme kmín a oloupané, na kostky nakrájené brambory. Když jsou brambory skoro měkké, zalijeme je smetanou rozkvedlanou s moukou a povaříme. Potom polévku ochutíme rozsekaným koprem. Vejce se mají přidávat ve formě ztracených – rozklepnuté do naběračky a opatrně vyklopené do vařící octové vody, kde se vaří 5 minut. Já preferuji vejce uvařená ne zcela natvrdo a nakrájená na měsíčky. Při podávání přidáme do polévky podle chuti ocet.


nahoru

Dobrou chuť za Promat-team přeje H. Apolínová
 
 

Řezání vodním paprskem

Roku 2009 jsme pro vás zprovoznili nové pracoviště s CNC strojem na řezání vodním paprskem. Dnes již víme, že to byl správný krok pro zkvalitnění našich služeb. Výhodou tohoto způsobu obrábění je jeho přesnost, rychlost a možnost řezání tvarově složitých částí.


nahoru

Za Promat-team P. Dvořák
 
 

Sklad Kobryn

Kobryn spol. s r.o.

Kontaktní osoba: Jitka Štichhauerová

Heřmanice v Podještědí, 471 25 Jablonné v Podještědí 181

Tel.: +420 602 212 105

Tel./fax: +487 762 770

Provozní doba: 7:30 - 15:30 GPS:

N 50° 47‘ 28‘‘ E 14° 44‘ 10‘‘

obchod@kobryn.cz

www.kobryn.cz


nahoru

Za Promat-team J. Ohanka
 
 

Na Pekárně

Někteří z gurmetů vědí, že Václav Frič, velký milovník a popularizátor klasické české kuchyně, otevřel cca před rokem v Čakovičkách novou restauraci Na Pekárně. Do vínku si dal, že bude vařit poctivou českou kuchyni a to se mu daří. Kdo znal jeho svíčkovou z Hotelu Alcron, najde její, možná i zdařilejší, pokračování zde.

Kdo si zvykl na dobře upravené mořské ryby, nebude zklamán. Měl jsem zde výteč- ného mořského vlka a musím říci, že jsem si pošmákl. Kapitolou sama pro sebe jsou u Václava Friče dezerty. Vlka jsem přikryl povidlovými taštičkami s ořechy a máslem a odcházel jsem s příjemným zjištěním, že výlet do Čakoviček stál za to. www.napekarne.com/kontakty.php


nahoru

Za Promat-team L. Zajíc
 
 

Novinky

http://www.promatpraha.cz/pozarni-bezpecnost-staveb/technicke-informace/technicke-info-2012


nahoru

Za Promat-team J. Ohanka
 
Promat s.r.o.
V. P. Čkalova 22/784
160 00 Praha 6 - Bubeneč
tel.: +420 233 334 806
fax: +420 233 333 576
skype: promat.praha
GSM: 605 PROMAT
605 PROMAT
605 PROMAT
promat@promatpraha.cz
www.promatpraha.cz