Číslo 27
(říjen 2012)
Vážený a milý Promačtenáři,
čtvrtrok utekl stejně rychle jako prázdniny a dovolené, bohužel, ale vše zlé je k něčemu dobré… Takže je tu další vydání čtvrtletníku ProČas®! To je jako to dobré…
Aktuální číslo bulletinu představuje sport, který u nás není až tak rozšířený, jak by si možná zasloužil. Což je dáno zejména naší geografickou polohou a souvisí s absencí bližší dostupnosti k moři. Řeč bude o jachtingu. Sport protkává ProČas i dalším článkem a popisuje vynikající úspěch našeho paralympionika Jirky Ježka.
Ani téma poživatin a gastronomie nechybí. Dnes kromě tradičních rubrik o víně a receptu na vaření představíme velmi zajímavý webový projekt týkající se vína. Velmi zajímavý blog!
Za celý tým Promat přejeme příjemný vstup do již rozjetého nového školního roku a vězte, že nový ProČas® je s Vámi a pro Vás !
Promat s.r.o.
|
|
Buď pozdraven, podzime! |
Většina z nás už nostalgicky prohlíží fotky
z dovolené, dámám zbyly už jen o jeden
„štych“ světlejší proužky po ramínkách plavek a
do duše se pomalu vkrádá nostalgie. Státní věštírna (ČHMÚ) nás zásobuje málo
věrohodnými a neustále se měnícími předpověďmi
počasí, o nebi politickém ani nemluvě. Abych se od
těchto nepříjemností oprostil, rád si všímám
obličejů lidí, cizích, bezejmenných, které potkávám
denně v ulicích, v metru. Mají sklopenou tvář
k zemi, smutné oči, naštvaný výraz
v obličeji. Možná přemýšlí o tom, co komu
udělali, když jejich politici (mnozí) místo uznání
chyby nahlas mudrují o tom, proč jim jedno služební
auto nestačí, neb druhým je, unavené po práci, vozí
domů. Rozesmáté oči má málokdo, po většinou jen
cizinci. „PP“ neboli Václav Havel kdysi tento jev
nazval „blbou náladou“. A pak je tu ten druhý podzim. Plný sluníčka, dobré
nálady, rozzářených očí. Podzim, který barví listy
stromů všemi odstíny RAL, podzim, který nám přináší
burčák, svatomartinské víno, podzim, který je krásnou
tečkou za rozmarně krásným létem. Žijme raději v tom druhém podzimu, žijme každým
dnem a každým okamžikem, radujme se z maličkostí,
které se nám povedly a uměle potlačujme to méně
příjemné. Jak říkávala moje babička: „Usmívej se,
máš to za jedny peníze!“ Těším se, až Vás budu
všechny potkávat veselé a rozesmáté. Buď pozdraven, PODZIME!
|
nahoru |
Za Promat-team L. Zajíc
|
|
|
|
|
ProFór |
„Včera ve 3 v noci u mě zvonil soused.
Normálně přišel ve 3 v noci a zazvonil! Sem se
tak lek, že mi málem vypadla vrtačka z ruky.“
|
|
|
|
Promat private |
|
|
|
|
|
Vysněná zlatá medaile!!! |
To, co jsme Jirkovi všichni přáli a v duchu doufali,
se stalo skutečností!!! V Londýně si
v časovce jednotlivců dojel pro ZLATOU medaili a
vstoupil tak mezi legendy sportu hendikepovaných. Stal se
NEJÚSPĚŠNĚJŠÍM CYKLISTOU světové paralympijské
historie!!! Na velice náročné trati, která částečně vedla po
okruhu F1 Brands Hatch, se Jirka v úžasné divácké
kulise postaral o neuvěřitelně napínavý závod,
který měl ten nejsladší konec pro všechny jeho
fanoušky a přátele! Na trase 24 km se Jirka hned po
prvním mezičasu zařadil na první místo, o sedm
sekund před svým největším rivalem, Rumunem Eduardem
Novakem. V infarktovém průběhu závodu už tento
náskok nepustil a se stejným odstupem, tedy pouhých 7s.,
tento náskok udržel až do cíle! Jirka se tak nejen zasloužil o jedinou zlatou medaili
pro český paralympijský tým v Londýně, ale také
o svůj šestý zlatý paralympijský zápis do
historie cyklistiky hendikepovaných. Gratulujeme!
|
nahoru |
Soňa Ježková, za Promat-team redakčně upravil L. Zajíc
|
|
|
|
|
Z Promatího kalendáře |
• 13. 10. 2012
bude v Josefově Dole odstartován 17. ročník
cyklistického závodu Nova Author Cup. Letošní
ročník se obejde bez účasti Promat-teamu, nicméně
věříme, že v příštím ročníku již naše barvy
budou zářit :o). • 18. 10. 2012 se
v hotelu ALWYN v Praze 8, Karlíně, bude opět
konat speciální školení „Kontrolní technik
požárně bezpečnostních zařízení (PBZ) konstrukcí
Promat“ podle vyhlášky Ministerstva vnitra č.
246/2001 Sb. V případě Vašeho zájmu nás
kontaktujte e-mailem: skoleni.pbz@promatpraha.cz.
Účast bude hodnocena jedním bodem ČKAIT. • 24. - 26. 10.
2012 pořádá společnost T.E.P. v Teplicích
tradiční seminář Nové trendy v BOZP, PO a
OŽP; zájemci najdou více informací na http://www.tep-kubickova.cz. • 6. a 7. 11. 2012
pořádá společnost J. Seidl a spol. s r.o.
tradiční seminář Požární ochrana staveb. • 15. 11. 2012
proběhne v prostorách STUDIA AXIS, Praha 9,
Lisabonská 4 seminář s názvem Stavební
materiály z plastů. Pořadateli jsou Profesní
komora požární ochrany a STUDIO AXIS. Více informací na
http://www.komora-po.cz/article.php?id=743.
• 30. 11. 2012 se
budou konat zkoušky certifikace techniků požárních
prostředků a zařízení, vedoucích techniků
požárních prostředků a zařízení a kontrolních
techniků požárně bezpečnostních zařízení. Garanty
certifikace jsou Profesní komora požární ochrany a
česká společnost pro jakost. Před vlastní certifikací
se uchazeči povinně účastní přípravných seminářů.
Termíny těchto seminářů a bližší informace na http://www.komora-po.cz/article.php?id=754
.
|
nahoru |
Za Promat-team P. Kejklíček, V. Stanke a L. Zajíc
|
|
|
|
|
Doporučujeme |
Rulandské Bílé, zkratka RB, víno s přívlastkem
kabinet, suché bílé víno, ročník 2008, Žernosecké
vinařství s.r.o. Barva: výrazně žlutá až zlatavá. Vůně: citrusová, čerstvé ovoce (hrušky,
angrešt, broskve), rozinky, chlebovina. Chuť: lahodná, kulatá, s typickou jemnou
kyselinkou, mandlová v dochuti, později kouřové
stopy. Stolování: hodí se především k nemasitým
předkrmům, bílým měkkým i vyzrálejším tvrdým
sýrům. Dobrou volbou je i konzumace
k drůbežím paštikám všeho druhu, zvláště
jsou-li servírovány v kombinaci s kompotovaným
ovocem. V případě snoubení s hlavními chody
lze určitě doporučit k rybě, nebo jemným
smetanovým ragú. Osobní dojem: jemné vínko výrazné ovocné chuti,
které se výborně hodí k lehké večeři,
případně pro přátelská posezení se sklenkou a sýrem.
V každém případě chce víno čas, neboť má více
tváří, než by se na první napití mohlo zdát!
Důležité upozornění ke konzumaci: Jak již bylo
řečeno, víno potřebuje čas, aby se nám mohlo
představit ve všech svých podobách. Z tohoto
důvodu je vhodné podávat lehce podchlazené (7 - 10 °C),
aby chuť vína neztratila velmi příjemný ovocný
charakter a jiskru. Určitě se nevyplatí schovávat již
otevřenou láhev. Příští den byste mohli nabýt pocitu,
že Vám nějaký šotek přes noc víno v láhvi
vyměnil!
|
nahoru |
Za Promat - degustační team - M. Přibyl
|
|
|
|
|
Jachting s Létajícím Holanďanem |
Jachting je krásný sport a zároveň i způsob
trávení volného času. Závodní jachting je nazýván
bílým a čistým sportem a to zejména díky své
výlučnosti mezi ostatními sporty. Jako jeden z mála
sportů není úpolový a nerozhoduje v něm čas. Ten
u jachtingu plyne úplně jiným tempem. Plachetnice si
klouže nehlučně vodou a kolem ubíhá uklidňující
scenérie moře, přehrady nebo rybníku. Plachty jsou plné
větru a čas jako by se zastavil. Ale zdání klame -
plachetnice se ve skutečnosti řítí vodou která
stříká všude kolem, adrenalin naplní každý kousek
vašeho těla, a vy jedete na něčem, co nemá ani brzdy. Plachetnice jsou krásné a různé, závodní i pro
zábavu, pomalé i rychlé, na obeplutí světa
i na okruhové závodění mezi bójemi. Mezi
okruhovými závodními plachetnicemi je něco jako Formule
1 Létající Holanďan (Flying Dutchman), plachetnice
náročná na ovládání a seřízení stejně tak jako na
způsob jízdy. Představte si, že jedete na kole, a kromě
změny převodů můžete za jízdy měnit výšku sedla,
tvar řidítek, druh pneumatik nebo třeba velikost kol - a
to všechno v plné rychlosti a v terénu, kde se
rozhodujete kudy pojedete a nemáte při tom kolem sebe
žádnou cestu. Létajícího Holanďana postavil pro
vyhledávací soutěž Uilke Van Essen v roce 1951 jako
dosud nejrychlejší a hydro i aerodynamicky
nejpropracovanější dvouposádkovou ploutvovou
plachetnici. V roce 1960 se stal Létající Holanďan
na 32 let olympijskou třídou. V dnešní době
prožívá tato lodní třída svoji renesanci a je díky
svým vlastnostem vyhledávaným typem lodi pokročilých
jachtařů. Na mezinárodní scéně se pak každoročně
schází početné pole závodníku, kteří často závodí
v této lodní třídě i když jsou třeba
olympioniky na jiných typech lodí. Díky podpoře firmy PROMAT se pravidelně těchto závodů
účastní i česká posádka, která postupně
v plné konkurenci evropské jachtařské špičky
získá- vá zkušenosti. O náročnosti celé
závodní kampaně svědčí i opotřebování
sportovního materiálu, který například u plachet,
vydrží necelou jednu sezónu čítající 15 závodů.
Kalendář závodů každoročně zahrnuje takové destinace
jako Lago di Garda v Itálii, Kielský záliv
v Baltském moři, Medenblic - vnitřní moře
v Nizozemí nebo Balaton v Maďarsku. Všechny
tyto jachtařské reví- ry jsou pokládány za
nejobtížnější v Evropě a účast na závodech
takového formátu si vždy vyžaduje dokonalý technický
stav lodi a maximální přípravu posádek. Létající Holanďan s logem firmy Promat na
plachtách je v poli závodníků často vidět a
postupně stoupá ve startovním žebříčku. Díky za
podporu kterou nám tato společnost poskytuje v tak
krásném sportu.
|
nahoru |
Tomáš Palkovský a za Promat-team V. Stanke
|
|
|
|
|
Skleničkovy Komunitní bedýnky aneb Promat doporučuje |
Upozorňuji čtenářskou obec, že jeden z našich
dodavatelů reklamy a můj kamarád provozuje velice zají-
mavou službu pro vinaře fajnšmekry. Předávám mu slovo:
V březnu 2009 jsem do diskuse o farmářských
bedýnkách (samozásobitelských družstvech
spolupracujících se zemědělci) připsal komentář typu:
Nabízím bedýnky s vínem. V každé bude šest
lahví, obsah dopředu nezveřejním a budu je posílat
každých 14 dní. Předplatné na 3 měsíce předem.
Nemyslel jsem to vážně, byl to jen pubertální vtip, ale
za hodinu se přihlásilo několik zájemců. Píšu už
pět let web o víně, tak jsem diskusi přenesl na
něj. V prvním kole se přihlásilo asi 20 lidí,
v druhém 40 a ve třetím přes 60. Probíhá to
jen několikrát do roka. Předloni jsem nabídl vína
z dovolené v Toskánsku za ceny platné
ve vinařství, letos Alsasko. Teď zrovna mám před
uzávěrkou dalšího kola zajímavých vín
z letošní italské dovolené. Jestli se chcete
přidat, klikněte si tady: http://vins.blog.cz/1209/italia-terra-incognita-aneb-12-komunitni-bedynky
|
nahoru |
Vladimír Misterka/Sklenička, za Promat-team L. Zajíc
|
|
|
|
|
Kulajda |
Přichází období, kdy je třeba připravit organismus na
nastávající zimu a není nic lepšího, než si dopřát
vydatnou polévku. Já dávám přednost kulajdě, která je nejen jednoduchá
na přípravu, ale i velmi chutná. Budeme potřebovat
cca 300 g čerstvých hub (nebo přiměřené množství
sušených), 600 g brambor, 200 ml smetany, lžíci hladké
mouky, špetku soli a kmínu, 4 vejce a trochu kopru. Do 1,5 l osolené vody dáme vařit čerstvé, na kostky
nakrájené houby, popř. sušené, které jsme předtím
namočili do mléka. Změknou lépe než namočené
ve vodě. Přidáme kmín a oloupané, na kostky
nakrájené brambory. Když jsou brambory skoro měkké,
zalijeme je smetanou rozkvedlanou s moukou a
povaříme. Potom polévku ochutíme rozsekaným koprem.
Vejce se mají přidávat ve formě ztracených –
rozklepnuté do naběračky a opatrně vyklopené do
vařící octové vody, kde se vaří 5 minut. Já preferuji
vejce uvařená ne zcela natvrdo a nakrájená na
měsíčky. Při podávání přidáme do polévky podle
chuti ocet.
|
nahoru |
Dobrou chuť za Promat-team přeje H. Apolínová
|
|
|
|
|
Řezání vodním paprskem |
Roku 2009 jsme pro vás zprovoznili nové pracoviště
s CNC strojem na řezání vodním paprskem. Dnes již
víme, že to byl správný krok pro zkvalitnění našich
služeb. Výhodou tohoto způsobu obrábění je jeho
přesnost, rychlost a možnost řezání tvarově
složitých částí.
|
nahoru |
Za Promat-team P. Dvořák
|
|
|
|
Sklad Kobryn |
Kobryn spol. s r.o. Kontaktní osoba: Jitka Štichhauerová Heřmanice v Podještědí, 471 25 Jablonné
v Podještědí 181 Tel.: +420 602 212 105 Tel./fax: +487 762 770 Provozní doba: 7:30 - 15:30 GPS: N 50° 47‘ 28‘‘ E 14° 44‘ 10‘‘ obchod@kobryn.cz www.kobryn.cz
|
nahoru |
Za Promat-team J. Ohanka
|
|
|
|
|
Na Pekárně |
Někteří z gurmetů vědí, že Václav Frič, velký
milovník a popularizátor klasické české kuchyně,
otevřel cca před rokem v Čakovičkách novou
restauraci Na Pekárně. Do vínku si dal, že bude vařit
poctivou českou kuchyni a to se mu daří. Kdo znal jeho
svíčkovou z Hotelu Alcron, najde její, možná
i zdařilejší, pokračování zde. Kdo si zvykl na dobře upravené mořské ryby, nebude
zklamán. Měl jsem zde výteč- ného mořského vlka a
musím říci, že jsem si pošmákl. Kapitolou sama pro
sebe jsou u Václava Friče dezerty. Vlka jsem přikryl
povidlovými taštičkami s ořechy a máslem a
odcházel jsem s příjemným zjištěním, že výlet
do Čakoviček stál za to. www.napekarne.com/kontakty.php
|
nahoru |
Za Promat-team L. Zajíc
|
|
|
|
Promat s.r.o. V. P. Čkalova 22/784 160 00 Praha 6 - Bubeneč |
tel.: +420 233 334 806 fax: +420 233 333 576 skype: promat.praha |
GSM: 605 PROMAT 605 PROMAT 605 PROMAT |
promat@promatpraha.cz www.promatpraha.cz |
|
PDF verzi bulletinu můžete stáhnout
zde