Číslo 26

(červen 2012)

Vážený a milý Promačtenáři,

fotbalová Evropa nám svým nedělním vyvrcholením odstartuje prázdniny a v řadě případů i dovolené, a s tím se ve Vaší mailové poště objevuje i další vydání čtvrtletníku ProČas®!

Aktuální číslo bulletinu přináší informaci o získání Zlaté medaile na stavebním veletrhu IBF 2012 v Brně. V kategorii Design se „usmálo štěstí“ na náš exponát celoskleněných dveří PROMAGLAS®–F1 a my Vám k tomu v článku rádi přinášíme více. Z dalších informací ze života firmy se dočtete v článku o akvizici společnosti Microtherm a tím o rozšíření našich služeb v rámci koncernu Etex.

V souvislosti se státní podporou bytové výstavby v ČR informuje článek komentující průběh workshopu Finanční nástroje podpory bydlení, pořádaném společností CERPAD před pár dny v pražském hotelu DUO. Snad se dočkáme náhrady za finančně vyčerpaný program Zelená úsporám.

Zde závěrem, v bulletinu úvodem, Vás zavedeme do míst běžnému smrtelníkovi nepřístupných, do míst věčného sněhu, kde bez kyslíkové pomoci lze pobývat jen pár hodin, do nepálských kopců. Přejeme odpočinkové dva měsíce a vězte, že nový ProČas® je i na cestách s Vámi !

Promat s.r.o.

 
 
 
Obsah
 
01   Člověk míní, Dhaulagiri mění
 
02   Promat private
 
03   Získali jsme Zlatou medaili na stavebním veletrhu IBF v Brně
 
04   Z Promatího kalendáře
 
05   Doporučujeme
 
06   Profesní komora požární ochrany
 
07   MICROTHERM součástí ETEX Group
 
08   Workshop Finanční nástroje podpory bydlení
 
09   Salát z chobotnice
 
10   Promat noviny
 
11   Caffé bar Letná
 
12   Novinky
 
 

Člověk míní, Dhaulagiri mění

Úvodní slovo tohoto čísla bych rád věnoval i jiným řečnickým disciplínám, než je konstatování zjevného (jako např. že se blíží prázdniny a dovolené), předpověď (ne)předvídatelného (jako že jsme v neurčité fázi tzv. Medarda a že zítra bude buď hezky a nebo škaredě, asi bouřky nebo taky ne) nebo trháky typu aktuální trendy ve Sněmovně (od odposlechů k imunitám). Jsou i činy, jež dokáží naplnit obsahovou podstatu všech předešlých typů, a nebýt zároveň nudnými, omílanými ani obsahově prázdnými. Takto bych viděl ze svého pohledu coby čtenáře příběh 4 členů expedice na Dhaulagiri, na kopeček tyčící se ve výšce 8.167 metrů nad mořskou hladinou v nepálských Himalájích. Čtveřice po více než 40 dní bojovala s horou, sebou samými, přírodou, počasím, zranitelností lidského zdraví, jako i myšlenkami jít či sejít, nechat či vynést, pomoci či shlédnout svět z 8 tisíc. V takovém souboji moc neumíme říct 2:0 pro zajíce jako Pepa Dvořák v Maxipsovi nebo nula jedna pro mužstvo hostí. Zde nejde o skóre, zde je podstata výsledku naštěstí hlubší. Zde si člověk ještě dobře uvědomí, nakolik je lidstvo jen střípkem na zeměkouli a nikoliv jeho pánem. Promiňte mi, pokud jsem narazil na něčí opačný pocit, příběh onoho kvarteta může třeba pomoci tento panovačný pocit překonat. Podrobnosti můžete „vygooglovat“ (Dhaulagiri 2012) na stránkách aktérů, stejně jako působivá vícedílná reportáž na webu české televize, sportovní čété-čtverky v pořadu Vertikal. Tady se více dozvíte o oné vatě mezi prvním a posledním dnem výpravy, kdy konečné skóre pro domácí nepálský gigant či pro hostující českou sestavu nehraje vůbec roli. Dozvíte se, že hory, a Himaláje obzvlášť, skýtají nádhernou scenérii nebývalých rozměrů (konstatování zjevného), že počasí v těchto výšinách (i kus před nimi) máte jisté jen v řádech minut (předpovědi nepředvídatelného), že pouť za poznáním nepoznaného má dost silný náboj, aby to byl dostatečný trhák. Ale i zde platí – kdo jednou zažil, ten popisovat nepotřebuje, kdo nezažil, tomu ani slovy nepopíšeš.


nahoru

Za Promat-team J. Ohanka
 
 

ProFór

„Na rozdíl od Vás, potápěčů, se nám, paragánům ještě nestalo, aby nám tam nahoře někdo zůstal!“.


nahoru

 
 

Promat private


nahoru

 
 

Získali jsme Zlatou medaili na stavebním veletrhu IBF v Brně

V letošním roce 2012 se naše fi rma Promat s.r.o. po čtyřech letech zú- častnila tradičního Stavebního veletrhu IBF v Brně. Hlavními exponáty naší fi rmy pro letošní ročník veletrhu IBF byly:

• Celoskleněné dveře PROMAGLAS®-F1

• Systém profi lového skla PROMALINE®

• Horizontální protipožární prosklení PROMAGLAS®

Celoskleněné dveře PROMAGLAS®-F1 jsou díky svému technickému řešení jedinečným výrobkem v oboru požární bezpečnosti staveb. Jedná se o dveře, jejich křídlo tvoří jedna tabule čirého protipožárního skla PROMAGLAS®-F1 a nerezové kování. Křídlo je tedy řešeno zcela bez nosné- ho rámu. Vzhledem k unikátnosti dveří PROMAGLAS®-F1 jsme je přihlásili také do soutěže Zlatá medaile IBF 2012. Byli jsme přesvědčeni o tom, že dveře PROMAGLAS®-F1 jsou výrobkem, který má své kvality a přednosti a má šanci na úspěch. Výrobek jsme zařadili do kategorie „Design“, protože právě designéři a architekti mohou ocenit přínos tohoto výrobku na trhu. K našemu potěšení dveře PROMAGLAS®-F1 ocenila také hodnotitelská komise! Celoskleněné dveře PROMAGLAS®-F1 byly oceněny Zlatou medailí IBF 2012!!

Popis exponátu: Celoskleněné dveře PROMAGLAS®-F1 jsou určeny do interiérů budov v místech, kde je třeba splnit architektonické požadavky - maximální průhlednost, estetika a požadavky na požární bezpečnost. Jedná se o designový unikát v oboru požární bezpečnosti staveb: dveře mají křídlo tvořené pouze jednou tabulí čirého protipožárního skla PROMAGLAS® a nerezovým kováním zcela bez nosného rámu. Výrobek tohoto typu je již dlouho znám a používán v nepožárním provedení. Naše fi rma jej však jako první v ČR, a také v Evropě, uvedla na trh v provedení s požární odolností. Dveře jsou certifi kovány pro požární odolnost EI 30/EW 45 DP1 C5. Máme za sebou rovněž úspěšně zkoušky kouřotěsnosti. Provedení dveří může být jednokřídlé nebo dvoukřídlé při zajištění velkých rozměrů - až 2436 x 2668 mm.


nahoru

Za Promat-team V. Stanke
 
 

Z Promatího kalendáře

Požární těsnění elektroinstalací bude přednášet fi rma Promat s.r.o. na odborných seminářích fi rmy KOPOS s názvem: „Elektroinstalace v občanské a průmyslové výstavbě z hlediska požární bezpečnosti“

18. 9. 2012 hotel Trend, Kovářská 13a, Plzeň

2. 10. 2012 hotel Trója, Trojská 1/2232, Praha 8

V případě Vašeho zájmu prosím kontaktujte pí. Marii Horskou na e-mail: kopos@kopos.cz. Účast bude hodnocena jedním bodem ČKAIT.

• 18. 10. 2012 pořádáme školení „Kontrolní technik požárně bezpečnostních zařízení Promat“ (PBZ) konstrukcí Promat“ podle vyhlášky Ministerstva vnitra č. 246/2001 Sb. o stanovení podmínek požární bezpečnosti a výkonu státního požárního dozoru. Zájemci se mohou již nyní hlásit na skoleni.pbz@promatpraha.cz. Místo a čas bude upřesněn. Toto školení je hodnoceno jedním bodem ČKAIT.

• 24. - 26. 10. 2012 pořádá společnost T.E.P. v Teplicích tradiční seminář Nové trendy v BOZP, PO a OŽP; zájemci najdou více informací na www.tep-kubickova.cz


nahoru

Za Promat-team P. Kejklíček a V. Stanke
 
 

Doporučujeme

SYLVÁNSKÉ ZELENÉ, polosladké bílé víno, výběr z bobulí, ročník 2006, Limbašské vinohradnické družstvo, Malokarpatská vinařská oblast, SR

Barva: výrazně žlutá, zlatavá.

Vůně: jemná, lehce kořenitá, v čerstvě nalité sklenici možno zachytit aroma lučních květů, vanilky a zralého angreštu, nicméně při delším stání je nutno počítat s tím, že se aroma téměř vytratí.

Chuť: velmi příjemná, s jemnou kyselinkou a lehkými tóny tropického ovoce (ananas, mango), v dochuti možno cítit i chlebovinku, nebo čerstvě zadělané těsto. Po chvilce se chuť vždy mění a zvýrazní se máslová vláčnost a celkově velmi komplexní charakter vína.

Stolování: vzhledem k jemné, až éterické vůni a komplexnosti vína lze obecně doporučit k bezmasým předkrmům (např. italská bruschetta), a zejména pak k jemně kořeněným čerstvým sýrům (např. s pepřem), či Mozarelle. Víno může rovněž díky svému svěžímu a nasládlému charakteru doprovodit i dezerty, či ovocné saláty.

Osobní dojem: degustace tohoto vína klade vysoké nároky na naši schopnost rozeznávat velmi jemné aroma vína. Víno voní ve sklenici pouze chvíli, takže servírujeme-li víno teplé, nebo v nevhodné široké sklenici, vůně se vytratí během okamžiku a není cítit téměř nic. Až během degustace nás napadlo, že by bylo dobré vyzkoušet podávání vína v úzkých sklenicích na šampaňské, které by vůni lépe udržely. Chuť rovněž otestuje naše chuťové pohárky, neboť je stejně jemná a prchavá jako vůně. Rozhodně se tedy vyplatí ochutnávku tímto vínem spíše začínat, než končit, protože jinak nebude náš celkový požitek na jedničku, kterou si toto výjimečné víno určitě zaslouží.


nahoru

Za Promat - degustační team - M. Přibyl
 
 

Profesní komora požární ochrany

Největší aktualitou z dění v PKPO poslední doby je zcela jistě nedávné konání valného shromáždění. To proběhlo 22. května v krásných prostorách Břevnovského kláštera v Praze 6. Valné shromáždění bylo po třech letech volební, tedy trochu mimořádné. Členové PKPO najdou informace z valného shromáždění v neveřejné části webových stránek Profesní Komory Požární Ochrany (www.komora-po.cz), která je po registraci všem členům PKPO přístupná. Pro ostatní alespoň složení nového prezídia. Vedení prezídia zůstalo beze změn – prezidentem PKPO zůstal pan František Kregl, první viceprezidentkou paní Helena Pekarová a druhým viceprezidentem pan Vladimír Raušer. Staronovými členy prezídia jsou pan Ing. František Chuděj, Ing. Radoslav Kosil, doc. Ing. Václav Kupilík, CSc., Ing. Miroslav Milde, pan Rostislav Pokluda, Ing. Martin Pospíšil, Ph.D., Ing. Vilém Stanke a pan Jan Tuček; nově zvolenými členy prezídia PKPO jsou pak paní Ivana Nohová a Ing. Jakub Černohorský. Všem členům prezídia, obzvláště pak těm novým, přejeme hodně sil při činnosti v PKPO.


nahoru

Za Promat-team V. Stanke
 
 

MICROTHERM součástí ETEX Group

V rámci posílení své pozice na celosvětovém trhu s protipožárními a izolačními materiály uskutečnil náš mateřský koncern ETEX Group v roce 2009 akvizici fi rmy MICROTHERM NV. Firma MICROTHERM se zabývá výrobou mikroporézních izolačních materiálů, což jsou v současnosti nejúčinnější izolační materiály na trhu. Portfólio materiálů pokrývá širokou paletu aplikací, od stavebních izolací až po vysokoteplotní použití. Integrace těchto materiálů do stavebních a izolačních konstrukcí umožňuje jejich výrazné zeslabení, či odlehčení při zachování potřebných izolačních vlastností, nebo požárních odolností. Příkladem mohou být fasádní nebo podlahové systémy, požární dveře, výtahové dveře, nebo izolace vyzdívek průmyslových pecí ve sklářství, hutnictví, či cementářství. Prudce se rozvíjející aplikace mikroporézních izolačních materiálů posilují dlouhodobý strategický směr fi rmy napomoci všeobecnému snižování energetické náročnosti staveb, průmyslových výrob, bydlení, apod.


nahoru

Za Promat-team M. Přibyl
 
 

Workshop Finanční nástroje podpory bydlení

Dne 20. 6. se v pražském hotelu DUO uskutečnil workshop s názvem Finanční nástroje podpory bydlení. Tuto akci připravila společnost CERPAD ve spolupráci se Státním fondem rozvoje bydlení a Ministerstvem životního prostředí. Cílem bylo seznámit odbornou veřejnost a zástupce všech vlastnických skupin bytových domů s aktuální situací a stavem přípravy avizovaných programů na podporu energeticky úsporných opatření na rezidenčních budovách. Jak známo, v současné době není v této oblasti aktivní žádný dotační program; program na bázi úrokových dotací Nový panel, který byl dosud každoročně fi nancován ze státního rozpočtu, byl fakticky zastaven a program Zelená úsporám, který měl formu přímé dotace, je vyčerpán.

Na workshopu vystoupil nejprve Ing. Tomáš Fendrych, prezident pořádající organizace CERPAD. Připomenul až dosud probíhající formy státní podpory, jejich klady i zápory. Ing. Jiří Koliba, ředitel SFRB, sdělil, že Státní fond rozvoje bydlení bude i nadále poskytovat státní podporu směřovanou do oblasti bydlení, podstatnou změnou je však fi nanční forma: fond bude v budoucnu poskytovat žadatelům mimořádně výhodné úvěry. V současné době se chystají tři nové projekty: 1. podpora výstavby nájemních bytů, výhodná zejména v projektech určených pro „ohrožené skupiny nájemníků“ jako jsou senioři, sociálně a zdravotně znevýhodnění, samoživitelé, lidé v nouzi, 2. program Panel 2013 s nízkoúročeným úvěrem, 3. JESSICA, fi nanční nástroj z evropských fondů, navazující na dosud probíhající program IPRM. Petr Holub, koordinátor Šance pro budovy, představil novou studii, kterou zpracoval pro iniciativu Šance pro budovy tým ekonoma a člena NERVu, Miroslava Zámeč- níka. Z ní vyplývá, že nový program, motivující vlastníky k energeticky úsporným rekonstrukcím, bude přínosem pro českou ekonomiku. Pokud se dobře nastaví, pak se obdoba „Zelené úsporám“ vyplatí nejen občanům a tuzemským fi rmám, ale velmi výrazně také státu. Pokud stát vynaloží 1 milión korun na energeticky úsporná opatření, lze očekávat kladný dopad na HDP ve výši 2,13 až 3,59 miliónu korun. Za Ministerstvo pro životní prostředí vystoupil Ing. Pavel Nejedlý a prezentoval zásady nového programu Zelená II. Program bude v budoucnu určen jak pro veřejný, tak pro soukromý sektor. Bude realizován formou výzev na předem stanovené období. Dosud probíhající program Zelená úsporám zrealizuje podporu v celkové výši 22,45 mld. Kč.


nahoru

T. Fendych, prezident sdružení CERPAD, o.s. a P. Kejklíček
 
 

Salát z chobotnice

Vážení přátelé dobrého jídla, blíží se čas dovolených a s ním i ochutnávka krajových specialit. Pokud se vypravíte do přímořských destinací, můžeme vřele doporučit salát z chobotnice. Pro ty, co nevydrží, je zde jednoduchý recept: Čerstvou chobotnici necháme přejít mrazem (zvláční) a povaříme v kvalitním červeném víně smíchaným 1:1 s vodou. Je ideální ji povařit s cibulí či petrželí. Vaříme do změknutí, tj. až začnou odpadávat přísavky a praskat kůže. Nakrájíme na kousky a dáme chladit. Vývar nevyléváme, budeme jej zas potřebovat. Salátové brambory ve slupce uvaříme a oloupeme (otrlejší mohou vařit brambory přímo s chobotnicí). Nakrájíme na kostky a dáme do lednice. Poté chobotnici s vývarem a brambory smícháme dohromady, přidáme najemno nakrájenou červenou cibuli a stroužek česneku, nasekanou petrželí nešetříme, natož pak olivovým olejem, dochutíme solí, pepřem a octem balsamico. Podáváme za teplého dne příjemně vychlazený s francouzskou bagetkou a bílým suchým vínem


nahoru

Dobrou chuť za Promat-team přeje P. Dvořák
 
 

Promat noviny

Společnost C&V, spol. s r.o. byla založena v roce 1991 a od svého vzniku patří k předním výrobcům a prodejcům tiskových médií, polygrafi ckých výrobků a kancelářského zboží na trhu. Hlavní skupinu zákazníků tvoří velkoobchodní společnosti, stavební a strojírenské podniky, instituce a úřady státní správy, kartografi cká střediska, projekční a geodetické kanceláře, pracoviště architektů, reprografi cká a planografi cká centra a reklamní agentury na celém území ČR.


nahoru

Za Promat-team L. Zajíc
 
 

Caffé bar Letná

Promatí apetit je vyhlášený. Láska k jídlu a pití se projevuje i na vzhledu některých z nás, např. mne. Je to tím, že stále pátrá- me po nových chutích, jídlech a laskominách, o něž bychom se s Vámi mohli podělit.

A věřte či nevěřte, zase jsme našli. U horního portálu Letenského tunelu v Praze 7, tam se nachází nenápadný Caffé Bar Letná. Pro nezasvěceného nezajímavý zvenku, pro znalce klenot. Kdo má rád středomořskou kuchyni, bude, stejně jako já, nadšen. Chobotnice, pražma, vlk, krevety, blitva (ex-jugo mangold s bramborem), pljeskavice či skvělé steaky. A zatím má srbský majitel nízké ceny! Pospěšte! Jen u vína bych uvítal větší výběr a více láhví od jednoho druhu. Podobně dobrou restauraci najdete v Dubrovníku jmé- nem Kamenica.


nahoru

Za Promat-team L. Zajíc
 
 

Novinky


nahoru

Za Promat-team J. Ohanka
 
Promat s.r.o.
V. P. Čkalova 22/784
160 00 Praha 6 - Bubeneč
tel.: +420 233 334 806
fax: +420 233 333 576
skype: promat.praha
GSM: 605 PROMAT
605 PROMAT
605 PROMAT
promat@promatpraha.cz
www.promatpraha.cz