Číslo 25

(březen 2012)

Vážený a milý Promačtenáři,

Mezinárodní den žen jsme úspěšně zvládli, příchod sluníčka místo mrazů snad také a my jsme tu s dalším číslem našeho-vašeho čtvrtletníku ProČas®!

V čísle 25 si titulku zabrala naše „stálice na kole“, Jirka Ježek – zasloužil se o to ziskem ocenění pro nejlepšího handicapovaného sportovce roku 2011. I my mu touto cestou gratulujeme! V ProČase pak najdete více.

Z požárničiny bychom rádi upozornili na nově vyšlou knihu – „Encyklopedii požární ochrany“, která na svých sedmi stech stranách přináší poměrně široký záběr týkající se tématu požární ochrany staveb. Nabito je tentokrát v promatím kalendáři, ukrojil si notnou část bulletinu, možná to bude tím jarem… Akcí, které stojí za doporučení bude v tomto kvartále opravdu hodně.

A protože rádi jíme, zbytek čtvrtletníku zabírá jídlo a vše kolem – pozvánka na Prague Food Festival 2012, na pojezení na vodě – v botelu Matylda nebo tip na vlastní domácí produkci dle nabízeného receptu. Ani kolegovi z vysokoteplotního oddělení jsme neupřeli právo na pravidelné publikování svých zkušeností s dalším vinným mokem.

Užijte si jaro a blížící se Velikonoce, a vězte, že nový ProČas je opět s Vámi !

Promat s.r.o.

 
 
 
Obsah
 
01   Vrtěti drakem
 
02   Promat private
 
03   Jiří Ježek se stal Nejlepším handicapovaným sportovcem roku 2011
 
04   Z Promatího kalendáře
 
05   Doporučujeme
 
06   Profesní komora požární ochrany
 
07   Mysli globálně, papej lokálně aneb Prague Food Festival 2012
 
08   Encyklopedie požární ochrany
 
09   Špagety Carbonara
 
10   Přemístění skladu z Prahy – Horních Počernic
 
11   Botel Matylda
 
12   Novinky
 
 

Vrtěti drakem

Dnes si opět dovolím začít citátem. Tentokrát bude od mého oblíbeného vysokoškolského pedagoga, který i v dnešní době působí optimisticky a když se potkáme, dokáže potěšit roztěkanou mysl trefnou anekdotou. Citát zní: „Ať šlápneš, kam šlápneš, vždycky do měkkého!“. Byť se podobnost přímo nabízí, nejedná se o citát z oblasti chodníkové kynologie, ale naopak v mém chápání vystihuje v jistém smyslu povahu dnešní doby. Ať čtete, co čtete, tedy s výjimkou děl klasické, odborné, či růžové literatury, vždycky se dozvíte, že v nejbližší době svět padne do hlubin. Podobných komentářů je dnes přehršel a všichni je dobře známe, nicméně mají jedno společné. Vždy za okolní svět mlčky považují ten náš, tedy evropský, případně severoamerický. Je však potřeba si připustit, že už opravdu nejsme tahounem civilizace. Tedy hlavně ti, kteří se ve svém vývoji propadli téměř k bankrotu. Máme nejvyšší čas vyjít ze skořápky a rozšířit obzory. Zatímco totiž my, Evropané, jsme optimističtí a veselí zejména před a po Silvestru, někteří naši pozemští spolubydlící jsou veselí déle, někteří i celý rok, a věci nevidí tak černě. Můžete namítnout, že veselí jsou hlavně ti, kteří běhají nazí v pralese, případně jim roste kvalitní kuřivo hned za chatrčí, nicméně dnešní optimisté se nerekrutují pouze z těchto řad. Mimo to, že v Evropě existují celé státy, kde se tolik nekrade z eráru, a kde nemají tak velké parlamenty plné dobře placených žvanilů, jsou tu především zdravé fi rmy a lidé, které lze bez okolků zařadit mezi „klaďasy“ a tudíž motory pozitivního vývoje.

Nařeďme tedy náš euro-americký pesimismus zdravou mízou těchto úspěšných hnacích jednotek a zkusme chytit nový svěží vítr. Letošní rok je rokem draka, který je ve východní Asii považován za tvora užitečného, tvořivého a čestného, tak snad přinese i nám novou energii, nadšení a hlavu plnou nápadů! A protože bychom rádi k lepší náladě v tomto roce taky trochu přispěli, rozhodli jsme se, počínaje tímto číslem, zařadit novou rubriku zvanou „ProFór“.


nahoru

Za Promat-team M. Přibyl
 
 

ProFór

„Vegetarián“ je starý indiánský výraz pro „špatný lovec“.


nahoru

 
 

Promat private


nahoru

 
 

Jiří Ježek se stal Nejlepším handicapovaným sportovcem roku 2011

Paralympijský vítěz a mistr světa v cyklistice Jiří Ježek podruhé v kariéře zvítězil v anketě Nejúspěšnější handicapovaný sportovec České republiky. Při slavnostním vyhlášení 6. 3. 2012 v pražském Top Hotelu přiznal, že si tohoto ocenění velice váží a bere ho jako dodatečnou odměnu a příjemné ohlédnutí za velice úspěšným rokem 2011.

V loňské sezóně se mu nejprve podařilo obhájit titul mistra světa v dráhové cyklistice, když na velodromu v italském Montechiari vyhrál stíhací závod na 4 km. V průběhu letních měsíců pak stabilními výkony v silničních závodech zvítězil v celkovém pořadí premiérového ročníku seriálu Světového poháru. V září poté ještě přivezl stříbrnou medaili z časovky jednotlivců na mistrovství světa v dánském Roskilde. Celkově v sezóně 2011 zaznamenal osm vítězství. Jeho neuvěřitelná vůle a vytrvalost nás nepřestává udivovat. Kdykoliv se mu stane nějaký úraz, nevzdá to a znovu se pouští do dalších závodů. Je pro nás zdrojem energie a velkým vzorem. Proto ho i letos budeme podporovat a držet mu palce nejen na závodech, ale hlavně na Paralympijských hrách v Londýně.


nahoru

Za Promat-team H. Apolínová
 
 

Z Promatího kalendáře

Požární těsnění elektroinstalací bude přednášet firma Promat s.r.o. na odborných seminářích firmy KOPOS s názvem: „Elektroinstalace v občanské a průmyslové výstavbě z hlediska požární bezpečnosti“. 3. 4. 2012 hotel Černigov, Hradec Králové, 17. 4. 2012 hotel Vladimír, Ústí nad Labem, 17. 5. 2012 hotel Harmony, Ostrava. V případě zájmu prosím kontaktujte pí. Marii Horskou na e-mail: kopos@kopos.cz. Účast bude hodnocena jedním bodem ČKAIT.

• 4. - 5. 4. 2012 se v hotelu Relax, Rožnov pod Radhoštěm, uskuteční Hutní konference: Teorie a praxe výroby a zpracování oceli, pořádaná společností Tanger s.r.o., zaměřená na prezentaci nejnovějších poznatků z oborů metalurgie oceli a slévárenství. Více informací je k dispozici na www.ocelari.cz.

• 17. - 19. 4. 2012 se na zdravém vysokohorském vzduchu v Hotelu Palace, Nový Smokovec, Vysoké Tatry, uskuteční Mezinárodní vědecká konference: Žiaromateriály, pece a tepelné izolácie, pořá- daná Hutnickou fakultou Technickej univerzity Košice a společností LUMA CAF, zaměřená především na prezentaci nejnovějších poznatků z oboru aplikace žárovzdorných materiálů, především v hutnictví železných a neželezných kovů. Uzávěrka přihlášek je do 31. 3. Více informací je k dispozici na stránkách www.konferencie.net.

Promat s.r.o. pořádá ve spolupráci s fi rmou CIUR, a.s., speciální seminář s názvem Tepelná izolace a požární odolnost konstrukcí, včetně praktických ukázek. 17. 4. 2012 v budově Hospodářské komory ČR, Freyova 27, Praha 9, 19. 4. 2012 v areálu BVV, Presscentrum, Výstaviště1, Brno V případě zájmu se prosím registrujte na e-mail: prezentace@psmcz.cz

• 16. 5. 2012 se v hotelu FLORA v Olomouci a 23. 5. 2012 v hotelu ALWYN v Praze 8, bude opět konat speciální školení „Kontrolní technik požárně bezpečnostních zařízení (PBZ) konstrukcí Promat“ podle vyhlášky Ministerstva vnitra č. 246/2001 Sb. o stanovení podmínek požární bezpečnosti a výkonu státního požárního dozoru. V případě zájmu nás kontaktujte e-mailem: skoleni.pbz@promatpraha.cz . Nově bude účast hodnocena jedním bodem ČKAIT.

České sdružení pro technická zařízení a Agentura ČSTZ s.r.o. bude ve spolupráci s Promatem pořádat zpoplatněné semináře s názvem: „Požární těsnění instalací – příklady z praxe“. 18. - 19. 5. 2012 Vápenky (pro Zlínský a Jihomoravský kraj), 26. - 27. 5. 2012 Kopřivnice (pro Moravskoslezský kraj). Další informace: Agentura ČSTZ s.r.o., Modřanská 96a, Praha 4, Ing. Antonín Novák, Tel./fax: 224 941 338, e-mail: agentura@cstz.cz.

• 25. - 27. 5. 2012 proběhne další ročník Prague Food Festivalu v Královské zahradě v Praze


nahoru

Za Promat-team P. Kejklíček, M. Přibyl, V. Stanke a L. Zajíc
 
 

Doporučujeme

ENOTRION CUVÉE, (Chardonnay, Pinot gris, Pinot blanc), polosuché bílé víno, ročník 2010, Mělnické vinařství KRAUS, Česká vinařská oblast, www.vinarstvi-kraus.cz

Barva: světle žlutá, jemně zlatavé odstíny. Vůně: příjemná, ovocná, svěží, lákající k napití, později zřetelné aroma vanilky, citrusů a ryngle.

Chuť: velmi elegantní, plná, s výraznými tóny citrusů (Chardonnay), s jemnou chlebovinou (Pinot blanc), výrazně nasládlá v dochuti (Pinot Gris). Při delším stání se chuť mění a zvýrazní se medová vláčnost vína.

Stolování: vzhledem k vyzrálosti a komplexnosti vína lze obecně doporučit ke středomořské kuchyni, např. k těstovinám s mořskými plody a salátům (např. s kozím sýrem), případně k plísňovým sýrům, či vyzrálým sýrům typu Ementál, nebo Čedar. Víno může rovněž díky svému svěžímu a nasládlému charakteru doprovodit i dezerty.

Osobní dojem: při degustaci je až neuvěřitelné, kolik tváří nám toto víno je schopno nabídnout. Chuť se nejprve jeví, jako mladá, svěží, aby nám posléze dala pocítit plné tělo, příjemnou mineralitu a medovou nasládlost v dochuti. Určitě neuděláte chybu, když víno na jazyku podržíte déle Neumím si představit jiný způsob pití vína, než z velkých uzavřených skleniček. Aroma se tak příjemně rozvine a umocní celkový požitek z degustace.


nahoru

Za Promat - degustační team - M. Přibyl
 
 

Profesní komora požární ochrany

PKPO je nositelem tří akreditovaných programů profesního vzdělávání. Dva z nich, technik provádění požárně bezpečnostních zařízení a věcných prostředků požární ochrany a vedoucí technik provádění požárně bezpečnostních zařízení a věcných prostředků požární ochrany, jsou určeny pouze pro členy PKPO. Třetí z nich, kontrolní technik PBZ, je určen pro celou odbornou veřejnost. Zájemci se mohou hlásit u tajemnice PKPO: kancelář@komora-po.cz.


nahoru

Za Promat-team V. Stanke
 
 

Mysli globálně, papej lokálně aneb Prague Food Festival 2012

Prague Food Festival se ve dnech 25.-27.5.2012 uskuteční opět na Pražském hradě v Královské zahradě. V areálu budou dva velkokapacitní stany, kde si gastronauti v klidu vychutnají festivalové pokrmy a v případě nepřízně počasí se mohou schovat. Těšit se můžete na 50 gastronomických stánků a 500 míst k sezení.

V rámci třídenního svátku jídla a pití ochutnáte menu několika desítek nejlepších restaurací z Maurerova výběru Grand Restaurant 2012. Z letošní vítězné TOP 10 se účastní Radisson Blu, Alcron a La Rotonde, V Zátiší, Francouzská rest. Art Nouveau, Chateau Mcely, Piano Nobile, absolutní vítěz Terasa U Zlaté studně. Nově například Aureole, Bellevue, Žofín Garden, Chateau St.Havel, U Koně a další. Na PFF budou tři certifi - kované restaurace projektu Czech Specials a umělecká performance propojující výtvarné umění a gastronomii pod názvem „Umění české kuchyně“.

Okusíte několik gastronomických zvláštností: brouky a hmyz slané i sladké, poznáte, jak vzniká jídlo kosmonautů, okusíte vzácné francouzské lanýže, popř. nevídaného kraba z Ameriky.

V Míčovně si budete moci koupit delikatesy z domova i celého světa. Produkty Fair Trade, vegetariánskou Country Life, bio sušenky a krekry Hanky Zemanové, autorky BioAbecedáře, chutě Spar Premium nabídnou exkluzivní potraviny především od českých dodavatelů. Osobně se setkáte s osobnostmi jakými jsou jsou František Kšána, Riccardo Lucque, Zdeněk Pohlreich, Filip Sajler, sommeliéry Tomášem Brůhou, Ivo Dvořákem a dalšími. Nebudou chybět řízené degustace vína a piva pod dohledem staršího sládka Václava Berky.

Část zahrady je věnována zdraví – ječmenné šťávy podle Evy Vančurové, bar s nabídkou ledových čajů True Tea, Fresh stánek Interspar. Oblíbený dětský koutek. Vstupenky od 1.4. na www.praguefoodfestival.cz


nahoru

Za Promat-team P. Maurer a L. Zajíc
 
 

Encyklopedie požární ochrany

Sdružení požárního a bezpečnostního inženýrství vydalo knihu autorů Václava Kratochvíla, Šárky Navarové a Michala Kratochvíla „Požárně bezpečnostní zařízení ve stavbách“.

Kniha se na svých přibližně sedmi stech stranách věnuje jednotlivým druhům budov a staveb, typům stavebních konstrukcí, pasivním i aktivním požárně bezpečnostním zařízením, jejich montáži… apod.

Knihu si můžete za 450,- Kč (+ poštovné a balné) objednat i naším prostřednictvím


nahoru

Za Promat-team V. Stanke
 
 

Špagety Carbonara

Je až s podivem, kolik jídel se v Čechách vydává za špagety Carbonara. Na našich kuchařských serverech jsou desítky receptů, ale jen málo z nich je na ty pravé. Ty opravdové, do kterých se dávají pouze žloutky, a ne smetana nebo celá vejce, jsem jedla opravdu jen v Itálii. Zkuste si je uvařit doma a hned pochopíte, jak velký je to rozdíl. Budete potřebovat 400g špaget, 200g pancetty (může být anglická slanina), 8 žloutků, 100g strouhaného parmezánu, panenský olivový olej a mletý pepř.

Slaninu nakrájejte na kostičky a osmahněte na olivovém oleji dozlatova. Mezitím špagety uvařte al dente. Syrové žloutky smíchejte s parmezánem, přidejte pepř a zalijte trochou horké vody ze špaget.

Uvařené špagety na pánvi smíchejte se slaninou a po vypnutí plynu přelijte žloutkovou směsí (nesmí se srazit, musí zůstat krémová). Ještě jednou promíchejte a na talíři je můžete ozdobit opečenou slaninou. Výborně chutnají se sklenkou bílého vína..


nahoru

Za Promat-team M. Skotnicka
 
 

Přemístění skladu z Prahy – Horních Počernic

Vzhledem ke zrušení nájmu skladovacích prostor v Horních Počernicích jsme pro Vás našli nové skladovací a výdejní místo našich proma-materiálů. Toto se nachází jen o kousek dál od místa v Praze - Horních Počernicích, kam jste (zejména pražští) byli zvyklí jezdit. Nový sklad je tedy nyní pro Vás připraven na adrese: Fruta Trading s.r.o.

Ve Žlíbku 1800, 193 00 Praha 9 (spojka mezi Běchovicemi a Horními Počernicemi)

GPS: N 50° 6‘ 8“ E 14° 37‘ 42“

Výborná dostupnost z dálnice D1, D8, D11, D5, R10, z Pražského okruhu R1 - 2 km do skladu. Věříme, že nový sklad pro Vás bude fungovat stejně dobře jako ten, jenž svou činnost pro nás-vás doposud zajišťoval.


nahoru

Za Promat-team J. Ohanka
 
 

Botel Matylda

Preferujete italskou kuchyni? Rádi se kocháte nádherným vý- hledem z úrovně hladiny Vltavy na panorama staré Prahy?

Pokud jste dvakrát odpově- děli „ano“, doporučujeme Vám vyzkoušet restauraci v botelu Matylda na Masarykově nábřeží, Praha 1.

Je to také místo, které Vás nejen pohladí po duši i žaludku, ale kde se díky zabudovaným systémům Promat budete cítit bezpečně.

Z menu doporučujeme: Předkrm: tatarský biftek z lososa míchaný s kapary a citronem

Hlavní jídlo: špagety s mušlemi a rajčaty na bílém víně skloubené s chutí Chardonnay DOC 2010

Dezert: čokoládová věžička s višněmi

Více informací na www.botelmatylda.cz.


nahoru

Za Promat-team P. Kejklíček
 
 

Novinky


nahoru

Za Promat-team J. Ohanka
 
Promat s.r.o.
V. P. Čkalova 22/784
160 00 Praha 6 - Bubeneč
tel.: +420 233 334 806
fax: +420 233 333 576
skype: promat.praha
GSM: 605 PROMAT
605 PROMAT
605 PROMAT
promat@promatpraha.cz
www.promatpraha.cz