Číslo 17
(březen 2010)
Vážený a milý Promačtenáři,
svátky jara i jaro samotné se blíží, byť počasí si zatím s námi hraje. Ale hraje si tak jak má, po „aprílovsku“… A (ne) trochu nám to může připomínat naše politiky – po pár nadějných otepleních a šimrajícím sluníčku přijde (nečekaná ?) ledová smršť, závěje a místy i sněhové bouře. No ale pryč od politiky, těšme se na jaro a teplejší dny a máme tu i další ProČas® s nijak symbolickou sedmnáctkou v záhlaví i zápatí.
Co Vám přináší? Promat prostě svou přízeň ke gastronomii nezapře, a tak sólo-kapr je tentokrát ve znamení Maurerova výběru GRAND RESTAURANT. V gastro tématu se objeví i malý tip, čím obohatit naše velikonoční stoly, a tradičně jaký vinný mok si k hodování dopřát.
Pro řidiče je připraveno bohaté počtení plné informací z nové vyhlášky, která vešla v platnost na podzim loňského roku, a obsahuje řadu nových omezení, ale i úlev platných od tohoto roku.
Tradiční rubrika Kdo je kdo nám přiblíží tým naší servisní organizace Promat servis v Lovčicích, Realizovali jsme s Vámi ukáže unikum v Základní umělecké škole v Praze 5 a Promatí kalendář upozorní na řadu událostí, které by právě pro Vás mohly být lákavé.
Přejeme Vám co nejpříjemnější a bezbolestné svátky, budiž k tomu nápomocen i náš-váš ProČas® !!
Promat s.r.o.
|
|
0 – 24 hodin aneb konec klidu v Čechách |
Asi by se více hodilo psát o politice, o dlouhé
sic, ale konečně zase normální zimě, nebo
o slunečních elektrárnách. ProČas ale není
tendenční „plátek“, protože Promat je tak trochu
jiná firma. A proto vznikl tento „příběh“. O jednom únorovém víkendu jsem se vracel od našich
jižních sousedů z Rakouska. Po cestě jsem si
uvědomoval klid, který tam na mne ze všeho dýchal,
vnímal jsem běloskvoucí sníh a jiskrné slunce, které
u nás už také občas vysvitne. Dlouho jsem přemýšlel, proč je mi tam tak příjemně,
ač jsem odkojen Vltavou a Staropramenem. Vždyť oni také
byli součástí c. a k. rakouského mocnářství, také
oni „hostili“ na svém území bratrskou Rudou armádu,
také oni tam mají cosi jako ten náš „kapitalismus!“ Jenže oni asi tak nepodlehli mamonu peněz a nemusí je
utrácet 24 hodin denně 7 dnů v týdnu. Mohou si
vychutnat alespoň ten jeden den klidu bez toho, že musí
ještě něco stihnout koupit. A tak je tam v neděli
– se zavřenými obchody – moc příjemně. Už asi
přišli na to, že méně je někdy více a že nejen
prací živ je člověk…
|
nahoru |
Za Promat-team Ing. Ladislav Zajíc
|
|
|
|
|
Nejlepší restaurace: La Degustation Bohême Bourgeoise |
Zajímává vás, kdo je v této zemi nejlepším
šéfkuchařem? Která restaurace patří na úplný vrchol?
Chcete „okusit“ něco výjimečného? Chybí vám
informace o tom, který podnik má nej nej obsluhu či
interiér? Nebo máte prostě rádi kvalitní jídlo?
Odpovědi na otázky naleznete v jediném nezávislém
průvodci po nejlepších a nejzajímavějších
restauracích v České republice. Maurerův
výběr GRAND RESTAURANT vychází tradičně 1.
prosince a i letos přináší překvapivé
výsledky celostátní ankety. Absolutním vítězem za rok 2009 se stala
restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise
pod vedením šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka. Na
druhém a třetím místě respektovaného žebříčku
letos skončily restaurace La Finestra (Riccardo
Lucque) a Divinis (Zdeněk Pohlreich).
Zajímavostí je, že oba podniky se specializují na
italskou kuchyni. Čím se letošní vítěz La Degustation
Bohême Bourgeoise odlišuje od ostatních? Tým kuchařů
pod vedením šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka připravuje
pouze degustační menu složená z mnoha chodů.
Koncept, který je v ČR zatím stále ojedinělý,
vymyslel tým Tomáše Karpíška zakladatele slavného
řetězce Ambiente. Hosté mohou sledovat práci kuchařů
z bezprostřední blízkosti. Specializují se tady na
pokrmy českého kulinářského umění z konce 19.
století. Celkově se TOP 10 oproti minulým rokům dost
promíchalo. V nejlepší desítce nalezneme jen jednu
mimopražskou restauraci - U Kastelána. Dále se
umístily restaurace V Zátiší, Bellevue, Le Terroir
a novinka na pražské gastronomické scéně –
orientální SaSaZu. Vítězný podnik z minulého roku
Radisson Blu hotel, Alcron skončil na devátém místě.
Kompletní TOP 10 uzavírá rodinný podnik Diana hotel
u Kuchařů.
|
nahoru |
Za Promat-team Pavel Maurer a Ing. Ladislav Zajíc
|
|
|
|
|
Kdo je kdo? |
|
|
|
|
|
Z Promatího kalendáře |
• 25. 3.
2010 si Vás dovolujeme pozvat na odborný
tematický seminář poradenského střediska
CERPAD, o. s. (Centrum regenerace nejen panelových
domů) na téma: ,,Zkušenosti, realita a praxe při
rekonstrukci bytových domů“, který pro Vás
pořádáme dne 25. března 2010 od 8:45 hod. v hotelu
Central, nám. Republiky 33, Plzeň. Seminář proběhne pod
záštitou Státního fondu rozvoje bydlení a Státního
fondu životního prostředí a ve spolupráci se SBD
Škodovák. Bližší informace na www.panelcentrum.cz. • 30. – 31. 3.
2010 se v Hluboké nad Vltavou koná
tradiční konference Červený kohout. Více se
dočtete v článku Profesní Komora Požární
Ochrany. •
S pořádající firmou L. P. Elektro s.r.o. a pod
záštitou garanta Ing. Václava Kratochvíla, Ph.D., Vás
zveme na školení „Požární bezpečnost
elektroinstalací“, které se bude konat: 6. 4. 2010
v Brně, Veletrhy Brno, a.s., kinosál 102,
Výstaviště 1 a 8. 4. 2010
v Praze, Nadace pro rozvoj architektury a
stavitelství, Václavské nám. 31, Praha 1. Více na www.lpelektro.cz a www.promatpraha.cz . • 13. – 17. 4.
2010 se v Brně koná mezinárodní
stavební veletrh IBF 2010 – společně
s SHK (Mezinárodní veletrh technických
zařízení budov) a MOBITEX (Mezinárodní veletrh
bydlení). Více na www.bvv.cz. • 20. – 22. 4.
2010 se na zdravém vysokohorském vzduchu
uskuteční Mezinárodní vědecká konference:
ŽIAROMATERIÁLY, PECE A TEPELNÉ IZOLÁCIE (Atrium
Hotel, Nový Smokovec, Vysoké Tatry) pořádaná
Hutnickou fakultou Technickej univerzity Košice a
společností LUMA CAF, zaměřená především na
prezentaci nejnovějších poznatků z oboru aplikace
žárovzdorných materiálů v hutnictví železných a
neželezných kovů, cementářství, apod. Uzávěrka
přihlášek je do 31. 3. 2010. Informace je samozřejmě
možno získat na konferenčních stránkách: www.konferencie.net. • 21. – 23. 4. 2010 se
konají Nové trendy v oblasti PO, BOZP a
OŽP; www.tep-kubickova.cz/index.php?page=6&su=6. • 26. 5.
2010 se bude v Olomouci v
Hotelu Flora konat speciální školení s
názvem „Kontrolní technik požárně
bezpečnostních zařízení (PBZ) konstrukcí Promat“
podle vyhlášky Ministerstva vnitra č. 246/2001 Sb.
o stanovení podmínek požární bezpečnosti a
výkonu státního požárního dozoru. Více na www.promatpraha.cz.
|
nahoru |
Za Promat-team Ing. Petr Kejklíček, Ing. Vilém Stanke a Dr. Ing. Michal Přibyl
|
|
|
|
|
Doporučujeme |
Veltlínské zelené (Grüner Veltliner), zkratka
VZ, jakostní víno, suché, ročník 2008,
Niederösterreich Barva: typicky nazelenalá až zelenožlutá. Vůně: svěží, příjemně kořenitá
(muškát, vanilka), nebo pikantnější (pepřová),
někdy u vyzrálejších ročníků s náznaky
lipových květů. Chuť: typicky hořkomandlová, u mladších
ročníků až s pepřnatými tóny, později
vyvážená s velmi osobitou sametovou mandlovou
dochutí. Stolování: Vzhledem k předpokládanému
původu (Dolní Rakousy) lze víno tradičně
servírovat k vepřovému nebo vídeňskému řízku.
Dle mé vlastní zkušenosti se nehodí k bramborovému
salátu. S přílohovými bramborami ladí
podstatně lépe. VZ může vhodně doprovodit
drůbeží a rybí paštiky, nebo jemné bílé sýry. Osobní dojem: lehké vínko výrazné a
svěží kořeněné chuti, které je vynikajícím
společníkem pro přátelská posezení. Důležité upozornění ke konzumaci:
doporučuji příliš neskladovat, protože při
špatném uložení ztrácí chuť.
|
nahoru |
Za Promat-team Dr. Ing. Michal Přibyl
|
|
|
|
|
Profesní Komora Požární Ochrany |
PKPO uvedla v život Jednotné Doklady ke Stavbě
z hlediska požární ochrany (možná znáte pod
pracovním názvem „Sklerotikon“), jejichž aplikací
dojde ke sjednocení požadavků jednotlivých územních
odborů HZS. Jedná se o první verzi, na které se
bude dále pracovat. Jednotné doklady ke stavbě byly
prezentovány veřejnosti na semináři 10. 2. 2010 na
ČVUT. Diskuze ukázala, že tento dokument je velmi
očekáván, na druhou stranu však zcela jistě nemůže
být považován za konečný. Proto PKPO žádá každého,
koho toto téma oslovilo, o názor či připomínky
k JDS. Zájemci si mohou pdf verzi JDS stáhnout na http://www.komora-po.cz/cz/ke-stazeni.
Současně je pro snazší práci připravována excelová
aplikace JDS. 9. 3. 2010 proběhne v budově GŘ HZS
prezentace JDS zástupcům HZS. Členové PKPO rovněž zajistili odborné přednášky při
semináři Stavební projekty v návaznosti na
požární bezpečnost staveb, který pořádala 4. 3. 2010
společnost AXIS. PKPO rovněž spolupracuje na 13. ročníku Konference
Červený kohout, která se koná 30. – 31. 3.
2010 v Hluboké nad Vltavou. Tato konference je
podporována HZS, o čemž svědčí nejen
dlouholetí odborní garanti plk. Ing. Ladislav Karda
a plk. Ing. Jan Pavlík (oba jsou držitelé Ceny
Mgr. Vladimíra Hápa), ale i záštita, kterou nad
konferencí převzal náměstek generálního ředitele
Hasičského záchranného sboru ČR brig. gen. Ing. Miloš
Svoboda. Více na
http://www.dumtechnikycb.cz//kohout%202010-1broz.pdf .
|
nahoru |
Za Promat-team Ing. Vilém Stanke
|
|
|
|
|
Z Promatí kuchyně |
Po letošní šedobílé opravdové zimě se už všichni
těšíme na jaro plné barev a vůní. K němu
tradičně patří Velikonoce a prostřený stůl, plný
sytých krásných barev a tradičních pokrmů. Mezi
symboly velikonoční kuchyně patří pokrmy, které se
připravují už stovky let a mají kořeny
v křesťanské historii těchto svátků. Patří mezi ně i nádivka, ve které nesmí
chybět zelené bylinky pro zdraví a vitalitu. Na její
přípravu si nachystáme 10 rohlíků, mléko, 5 vajec, 60
g másla, zelené bylinky podle chuti, klobásu nebo jinou
uzeninu, muškátový oříšek a sůl. Rohlíky nakrájíme na silnější kolečka a namočíme je
do mléka. Poté je lehce vymačkáme a přidáme 3 hrsti
nasekaných bylin (kudrnatá petrželka, listy mladých
kopřiv nebo čerstvý špenát), nastrouhaný muškátový
oříšek, nakrájenou uzeninu podle chuti, rozpuštěné
máslo a vmícháme 5 žloutků. Osolíme a nakonec
vmícháme tuhý sníh z bílků. Pečeme
ve vymazané a strouhankou vysypané formě dozlatova
při teplotě asi 180 °C. Dobrou chuť a příjemné
Velikonoce!
|
nahoru |
Za Promat-team Monika Skotnicka
|
|
|
|
|
Motoristické okénko |
Od 15. září 2009 platí vyhláška 283/2009
Sb. Co nového nám přináší? Úlevy, ale také nové
povinnosti. Rezervní pneumatiky: Vozidla vyrobená po 15.
září 2009 už nemusí vozit rezervní pneumatiku. Úleva
platí i pro shodné typy aut, vyrobené ještě před
tímto datem. Jestliže v autě nepovezou rezervu, musí řidiči
mít sadu na zalepení pneumatik nebo (u nákladních aut
nad 3,5 tuny) smlouvu s asistenční službou. Horší
je situace u starších automobilů, které se již po
15. září nevyrábějí. Ministerstvo nechalo rozhodnutí
na výrobcích. Každopádně už nebude rezerva povinná,
jestliže výrobce po 15. září dodává vozidla stejného
typu na trh bez rezervních pneumatik. Přehledný seznam
vozů, kde zůstane rezerva povinná, zatím není
k dispozici ani na webu ministerstva dopravy a nemá
jej ani dopravní policie. Za jízdu bez povinné rezervy
přitom hrozí bloková pokuta až 2000 korun. Rezerva však
zůstane povinná u aut, u nichž je rezervní
kolo součástí deformační zóny. U aut, která už
nemusí vozit rezervu, nebudou součástí povinné výbavy
ani ruční zvedák (hever) a klíč na matky kol. Dělicí přepážka: Automobily kategorie N1 nemusí
mít od 15. 9. 2009 povinnou dělicí přepážku. Od 15.
září už tedy nemusí ani starší lehké užitkové vozy
jezdit s mřížkou oddělující prostor pro náklad
od prostoru pro cestující. Povinná už nebude ani tmavá
fólie na sklech zavazadlového prostoru. Pozor, i po
vyjmutí mřížky zůstane vůz registrovaný
v kategorii N1. A pokud byl po úpravě na
„nákladní“ omezen počet míst pro cestující jen na
čtyři, nelze jej zpětně rozšířit znovu třeba na
pět. Náhradní žárovky: Od 15. 9. 2009 nemusí
motocyklisté vozit náhradní žárovky. Naopak pro auta
zůstávají nadále žárovky součástí povinné výbavy,
tedy i xenonové výbojky, které si většinou není
schopen řidič vyměnit sám. Refl exní vesty: Od 1. 1. 2011 bude povinná refl
exní vesta pro všechny řidiče bez rozdílu (nyní jen
řidiči profesionálové a zaměstnanci na služební
cestě). Vesta se tak stává po tomto datu součástí
povinné výbavy. Lékárnička: Od 1. 1. 2011 musí mít
lékárnička nový obsah: Přejeme Vám mnoho šťastných a bezpečných kilometrů
bez použití lékárničky, nebo v lepším případě
bez nutnosti výměny rezervy, či použití lepící sady.
|
nahoru |
Za Promat-team Ing. Libor Fleischer
|
|
|
|
|
Realizovali jsme s Vámi |
Jednou ze zajímavých realizací byl pochozí
požární světlík v Základní umělecké škole
Na Popelce 18, na Praze 5. Realizace byla zajímavá nikoli tím, že je to
pochozí požární světlík, to víme, že jako jedni
z mála umíme, ale tím, že to byl v
zásadě „světlovod“, který měl za úkol přivést
světlo z prosklené střechy na chodbu spojenou se
schodištěm, tedy transfer přes dvě patra. A další zajímavostí bylo, že ji realizovala
firma AZ EKOTHERM, s.r.o., která normálně
pracuje s požárním a nepožárním EURO
profilem, ale v tomto případě udělala vyjímku (www.azeko.cz). Jak se jim to povedlo
můžete posoudit z přiložené fotografie.
|
nahoru |
Za Promat-team Ing. Ladislav Zajíc a Ing. Gabriela Gruntová
|
|
|
|
GPS navigace - sklad KRBY Praha, s.r.o. |
Pražská 27 102 00 Praha10, Hostivař Kontaktní osoba: Martin Hošek E-mail: krby.praha@volny.cz N 50°3´14.89´´ E 14°31´20.43´´
|
nahoru |
Za Promat-team Ing. Jan Ohanka
|
|
|
|
Novinky |
|
nahoru |
Za Promat-team Ing. Jan Ohanka
|
|
|
|
Promat s.r.o. V. P. Čkalova 22/784 160 00 Praha 6 - Bubeneč |
tel.: +420 233 334 806 fax: +420 233 333 576 skype: promat.praha |
GSM: 605 PROMAT 605 PROMAT 605 PROMAT |
promat@promatpraha.cz www.promatpraha.cz |
|
PDF verzi bulletinu můžete stáhnout
zde